Mechelse kastelen : doemscenario of toekomst?

met categorie:  
 Hans Verbist

U weet het misschien niet, maar in ons eigen Mechelen staan twee prachtige kasteeltjes 'leeg te staan', en langzaam maar zeker (verder) weg te kwijnen, en in de vergetelheid te raken... wat toch een grote zonde is, want het gaat hier om mooie gebouwen, waar toch vast nog iets mee te doen valt?

Het gaat hem over het Hof Van Nassau (speelplaats scholengroep 5, Zandpoortvest) en het kasteeltje Caputsteen (KA Lyceum, Caputsteenstraat). Al zou er voor dat laatstgenoemde gebouw 'hoop' zijn, voor het beschermde (!) gebouw "Hof van Nassau" is nog géén bestemming in zicht...
In augustus rapporteerde Jan van de Poel al over de droeve stand van zaken in Gazet van Antwerpen ("Kastelen verkopen niet"):

'Begin 2005 al liet een projectontwikkelaar zijn interesse blijken in het Hof van Nassau. Dit vijftiende-eeuwse gebouw bevindt zich midden de speelplaats van het scholencomplex van Scholengroep 5 van het gemeenschapsonderwijs tussen Zandpoortvest en Augustijnenstraat in Mechelen en was ooit de residentie van Margaretha van York, voor ze haar intrek nam in haar paleis aan de Keizerstraat. In 1546 liep het gebouw grote schade op bij de ontploffing van de Zandpoort. Het gotische pand werd toen omgevormd tot godshuis en later tot officierenkwartier. Na de verkoop door Mechelen aan het ministerie werd rond het gebouw een scholencomplex opgetrokken. Aanvankelijk waren er nog een tijd klassen ondergebracht, maar daarna kwam het leeg te staan.

 Hans Verbist


Tot een verkoop van het gebouw kwam het evenwel niet, omdat Scholengroep 5 er niet in slaagde een noodzakelijke toegang voor de brandweer te vinden. "We hebben met geen van de eigenaars die Hof van Nassau omringen een overeenkomst kunnen bereiken om toch een toegang naar het gebouw te realiseren", stelt Paul Lemmens van Scholengroep 5. "Daarom hebben we die piste opgegeven. Er bestaan nog een aantal andere toekomstscenario's voor het Hof van Nassau, maar daar kunnen we nog niet op ingaan. Omdat het pand een beschermd monument is, moeten we er als een goede huisvader over waken dat het niet gaat verkommeren. Al is dat financieel gezien niet makkelijk."

Wel licht in de duisternis is er ondertussen voor het eveneens leegstaande kasteeltje Caputsteen op het schooldomein van het Mechelse Lyceum aan de Caputsteenstraat. "Nadat de administratieve procedures zijn afgerond, kan dit gebouw dit najaar nog worden verkocht", geeft Paul Lemmens nog mee.


 Hans Verbist


Hans Verbist maakte enkele foto's van de stand van zaken, te bekijken op zijn Flickr-pagina, en enkele gebruikt in deze post.

De bezorgde Mechelaar getuigt: "Als kind speelde ik rond (en stiekem in) het kasteeltje van Hof van Nassau. Nu worden de kinderen er buiten gehouden wegens gevaarlijke brokstukken. Weinige mensen weten dat er zo een mooi gebouw staat, op de speelplaats van Hof Van Nassau. De school staat er in een U-vorm rondom."

De U-vorm, waarin de school rondom het kasteel werd gebouwd, maakt het wellicht niet makkelijk voor toekomstige uitbaters of renovators om het gebouw te bereiken of te benutten. Bij kasteel Caputsteen ligt dat iets makkelijker, het gebouw dat een verkoop wacht, werd nochthans de laatste jaren ook niet meer gebruikt. "Vroeger werden er nog recepties voor afgestudeerden in gehouden als ik het me goed herinner", aldus Hans Verbist, "die dingen zijn nu niet meer mogelijk. Een school heeft heeft immers al genoeg kosten aan bv energie voor het ganse schoolgebouw."

 Hans Verbist

Voor kasteel Caputsteen is er dus misschien een toekomst weggelegd. Maar wat met Het Hof van Nassau?
Het zou toch zonde zijn dit gebouw (verder) te laten verkommeren?

Misschien vinden we hier op Mechelen Blogt wel enkele interessante ideeën ter renovatie of nieuwe invullingen?Alle foto's: Hans Verbist
Tekst: Jan van de Poel in GvA / Markec


Waarom niet een kinderopvang in het Hof van Nassau?
Of een hotel of ruimte waar je kleine kamerconcerten kan organiseren?
Ik denk misschien iets te ver maar als restaurantlocatie?
He mooie bijdrage Markec. Het Hof van Nassau verdient echt wel beter ! Het is eigenlijk werelderfgoed, en als dusdanig zouden we er dan ook best een museum in onderbrengen. Staat heel dicht bij grote parkings ook. Een chique Restaurant kan ook bvb. Bewonen is moeilijker, van de verschillende 16e Eeuwse hoven in de Mechelse binnenstad is er volgens mij geen enkel bewoond ...
Knap stukje journalistiek.
Ja, het Hof van Nassau laten verkommeren is eigenlijk 'zonde'...
Combinatie museum (over de periode Margareta van York en Margareta van Oostenrijk en hun tijd - een 'mini-Dames-met Klasse' - ja waarom niet?) en een restaurant in historisch kader/receptieruimte/galerij...
misschien zit er wel muziek in...
Scholengroep 5 heeft twee scholen in het U-vormige complex: 'Hof van Nassau' en 'Villa Zonnebloem'. Het is de laatste die momenteel de speelplaats rond het kasteeltje gebruikt...

Wat ik alvast weet, is dat de scholengroep een traliepoort geplaatst heeft, zodat je van op straat het kasteeltje kan zien staan (midden op de speelplaats). Een gesloten poort mocht niet vanwege wetgeving ivm beschermde gebouwen, heb ik horen vertellen.

Als klaslokaal zal het niet gauw dienen: er is nog plaats genoeg in het complex zelf, en die zal wel een pak goedkoper zijn om aan te passen aan de noden.
Museumfunctie, kinderopvang, kamerorkesten, restaurant, ... ideeën genoeg zie ik.....

Zelf ben ik ook 't meeste gevonden voor de idee 'museum', al dan niet in combinatie met een horeca en/of concertzaalfunctie...

Hopelijk lezen 'the powers that be' of zij die zaken KUNNEN veranderen of in beweging zetten, méé...

Met dank aan Florisla voor de interessante aanvullende informatie...

@Jans/ Peter: bedankt voor de complimenten, maar de lof en/of eer gaat eigenlijk in de eerste plaats naar Hans Verbist die mij hierover contacteerde, en die dit dus aankaartte. Vergeet zeker niet zijn foto's te bekijken van de stand van zaken van de betrokken panden op flickr:

http://www.flickr.com/photo...
Wie meer nieuws heeft over de 'hoop' (de verkoop waarvan sprake?) voor het Caputsteenkasteel sture het deze richting uit.
Zo'n romantisch onderkomen kasteel voor de deur heeft wel 'iets', maar bij nader inzien toch ook niet veel (meer).
Momenteel wordt de erbarmelijke staat van het gebouw liefdevol toegedekt door een mantel van zomers bladgroen, maar binnenkort staat het kasteeltje ontdaan van zijn visuele beschutting me weer triest aan te kijken en letterlijk in de kou. Hopelijk komt er gauw een verwarmende oplossing uit de bus. Want ondertussen groeien er niet alleen bomen voor het kasteel maar ook uit het kasteel. Liefhebbers van pittoreske ruïnes zijn vooralsnog welkom.
Ik heb niet meteen suggesties wat het zou moeten/kunnen worden, daarom hoor ik het graag van een ander.
Probleem is altijd : welke funcie geven we aan de talloze historische gebouwen in onze binnenstad. Je kan toch niet altijd aan de overheid vragen om er iets mee te doen. Het privé-initiatief mag ook eens uit zijn sloffen schieten. Een museum zie ik echt niet zitten. Kijk naar Brusselpoort. Zeer interessant, maar nauwelijks bezoekers. Te ver weg zeker? En ook voor het Hof van Nassau vrees ik het zelfde.
@rudi: Daar heb je gelijk in. Enkel Museum zal zeker niet werken. Een combinatie prive-publieke samenwerking ?
En dat de Brusselpoort weinig volk trekt ? Tja, buiten het centrum, en levengevaarlijk om er te geraken ! En ja misschien trekt de oudste geschiedenis van onze stad minder geinteresseerden ...
Voor mij maakt het niet uit van wie het initiatief komt. Ik weet goed genoeg dat er vaak richting stad, overheid,... wordt gekeken om 'iets te doen'. Soms logisch, soms minder logisch. De Brusselpoort kampt dan weer met specifieke problemen. Fysieke bereikbaarheid is er daar inderdaad 1 van. Technopolis is ook 'ver(der) weg' (als je geen wagen hebt), maar uitermate populair. Bereikbaarheid en concept/interessante inhoud mogen alvast niet met elkaar verward of gelijkgeschakeld worden.
Voor de rest: nog Caputsteners die meelezen, anyone?
Misschien een speel-doe centrummetje maken voor kinderen in de Brusselpoort ? Riddertje spelen in een historisch kader, terwijl vader of moeder even gaan winkelen ? :-)
Oei ... Ik lijk Gimycko wel ? :-)
Ik zou zeggen: wacht maar eerst het banket in het kader van de Week van de Smaak af, Peter :-)
Het kasteeltje van de Caputsteenstraat is voor mij puur jeugdsentiment, want in de gebouwen erachter heb ik 6 jaar geslapen. Ja ik was er van mijn 6 tot 12 jaar op internaat. Toen was er het bureel van (zoals dat toen heette) de prefect. Aan de achterzijde bevonden zich toen beneden de toiletten en boven een bibliotheek. Waarom er geen bieb of mediatheek van maken voor de cursisten van het Lyceum?
NU eerlijk gezegd is het Schepenhuis het enige museum waar ik geregeld en met plezier binnenwip. Vlot bereikbaar, hoge kwaliteit, wisselende tentoonstellingen ... Wat is er eigenlijk van de Museum-as geworden ?
@ peter > daar is een taskforce toe opgericht die het hele concept op pijnpunten evalueert en toekomstgerichte acties zal ondernemen. Zo is de bereikbaarheid v/d Brusselpoort een (complex) probleem van ligging op een gewestweg. Busleyden wacht dan weer op herinrichting zoals je al eerder in de pers kon lezen. Allemaal cruciale punten voor een stevige as.
Schepenhuis is idd voorlopig de enige locatie met spreekwoordelijk 'alles' in huis. Als je tenminste de programmatie van de musea in Erfgoedcentrum Lamot niet meerekent...
@ moesjke > de idee van een 'school/wijk-bib' is nog zo gek niet, al zal de vraag zijn aan welke functies zo'n oud gebouw binnenin kan beantwoorden. Stel dat de oorspronkelijke structuur moet behouden worden, reduceert dat vaak het aantal (hedendaagse) mogelijkheden. Al wil ik de creativiteit van (interieur)architecten hierbij niet onderschatten...
Waarom niet in navolging van de Paradores in Spanje historische gebouwen als luxe-hotels inrichten ?
Daar is het dus wél de overheid die de kosten betaald maar ze nadien dubbel en dik recupereerd...
Vind ik een zeer goed idee Chrisje ... Nieuwe bestemmingen voor Hof van Nassau, Hof van Cortenbach, Hof van Palermo !!

We kunnen er ook nog een bejaardentehuis van maken als oplossing B.
Maak er een permanente tentoonstellingsruimte van voor de Foto's van de Flickr-Fotografen...
Of misschien voor de ContourArtiesten of MecinaMensen...
Of misschien als atelierruimte voor allerhande Kunstenaars...
Of misschien als repetitieruimte voor Mechelse Muziekgroepen...
Of misschien als uitzendruimte voor de Mechelse Radio's...
Of misschien...
@Silvie:
- Kunnen we op een of andere manier bijdrage tot de evaluatie van die taskforce ? Ik kom namelijk behoorlijk wat toeristen tegen ...
- Verder blijf ik het vreemd vinden dat een probleem als 'hoe bereik ik de Brusselpoort' niet opkomt vooraleer men ten volle gaat voor een museumas, waar de Brusselpoort een essentieel deel van is. Die bereikbaarheid is zo complex, en is moeilijk afdwingbaar, want heel veel instanties hebben hier een zeg.
Voor de toegang tot de Brusselpoort is dit de oplossing :
Inkombalie in dit gebouwtje en een kleine korte ondergronds gangetje vanuit dit gebouw tot de Brusselpoort.
Voordeel : dit gebouwtje wordt gerenoveerd en de toegang tot de Brusselpoortsite is veilig.

http://www.flickr.com/photo...
En wat zal Mama Lee daarvan zeggen ?
Als jonge gast werkte ik bij de beenhouwer die dagelijks vlees mocht leveren aan het Lyceum aan de Biest en in de Caputsteenstraat.
Ik werd dan dagelijks door weer en wind gestuurd met een belachelijke antieke beenhouwersfiets met een rieten mand aan het stuur, waarin een goeie 50 kilo vlees zat, om gaan te leveren in beide scholen.
Als mijn memorie mij niet in de steek laat, was de keuken van het Lyceum in de Caputsteenstraat toen in dat kasteeltje gevestigd, maar ik zeg dit niet met 100% zekerheid.
Dat moet ongeveer rond 1976 geweest zijn.
Dan stond de refter en de bijhorende keuken er al hoor, die is in gebruik genomen in 1963
mijn moeder zat toen in de school
en ik jaren later ook
@MarcVC : Het zou kunnen dat ik er naast zit hoor.
Het is ook al zolang geleden.
Ik weet nog wel dat ik de ingang moest nemen, net voorbij de spoorwegbrug en dan in een gebouwtje rechts achteraan moest zijn.
Ik weet niet precies waar het kasteeltje staat.
Dus, als ik de bal missla, don't beat me.
Gisteren werd ook op de vergadering van DE JAN VAN CANT VRIENDEN vzw het Kasteeltje van het Lyceum uitvoerig besproken.

De politieke waarnemer van DJVCVvzw opperde het idee om het kasteeltje te gebruiken als afkickcentrum voor Bart Somers. Een voorstel dat unaniem als beste werd beoordeeld. Immers:

Iedereen bij DJVCVvzw herinnert zich nog haarscherp dat Bart Somers na zijn eerste onderhandelingsdag op Hertoginnedal danig onder de indruk en fel blozend voor de VTM-camera verklaarde:

"Wooow, ik ben gewoon om in huizen te onderhandelen en dit is warempel een kasteel... Dit ben ik niet gewoon!"

Nu, 3 maand later valt volgens DJVCVvzw te vrezen dat Bart Somers niet meer in staat zal zijn om nog ooit te onderhandelen in een (stad)huis en suggereert DJVCVvzw dus om Bart een nieuw kantoor aan te bieden: het Kateel van het Lyceum.

Vooral gezien de de huidige staat van het interieur van het Kasteel denkt vzwDJVCV dat dit Kasteel uitermate geschikt is om als Afkickcentrum voor Bart Somers te fungeren.

Het Kasteel is langs buiten gezien nog steeds zonder enige twijfel een Kasteel.. doch langs binnen gezien is de toestand zeer schrijnend...

Misschien helpt dit Bart Somers om in de toekomst iets constructiever te onderhandelen??
Man me Pint:is ààf pint nogni lijg?
De Concorde is gans de week dicht..
Ramp, ramp, ramp !

Waar moet ik nu heen? Café De Prof!!!!
Peter, is Mama Lee al niet een tijdje geleden verhuisd naar de overkant van de vaart?
@Man met Pint: is de CITADELLE geen goed alternatief?s'woensdags vanaf 15u kan je er mij altijd vinden(behalve as k'er ni zen)
@Kazamel
ik was er verleden week nog, dus nog steeds op de oude plaats
Citadelle? Dat is toch bij die keeper van Racing Mechelen hé?
MMP:Idd geweest!!!
@Jan Goovaerts : ik denk ook dat je er een paar jaar naast zit hoor. Ik was daar op internaat vanaf 1967 en dan was daar geen keuken hoor zoals MarcVC zegt (zie wat hoger). Als zijn moeder toen daar op school zat zal ze zeker de kokkin "Madame Germaine" nog wel gekend hebben. Geen simpel hoor, da was discipline zenne.
@Moesjke: Ik vergis me niet van jaartallen.
Het was van 1974 tot 1978, want ik was toen leerjongen bij de beenhouwer die daar vlees leverde. (Beenhouwerij Van Ranst van de Zandpoortvest, waar nu een frituur is.
Ik ben vandaag even voorbij het lyceum gepasseerd en het kasteeltje staat meer links in de school.
Ik moest rechts vanachter zijn en dus niet in het kasteeltje.
Ik weet niet meer precies hoe de kokkin noemde, maar ze liep regelmatig met een zonnebril rond om een blauw oog te verbergen :-)
@Jan Goovaerts : dit is natuurlijk een pijnlijke zaak en dit zou natuurlijk verklaren waarom wij als kleine pagadders soms zo afgeblaft werden. Maar het zou natuurlijk ook "Madame Germaine" niet meer geweest kunnen zijn omdat ik in 1973 niet meer intern was. In ieder geval het is toch plezant om zulke herinneringen terug op te halen. Het valt mij wel op dat er meer over het kasteeltje op de blog staat dan over het Hof van Nassau (toch wel beschermt dacht ik). Het zou wel plezant zijn om eventuele, jongens (a ja den RMS° en meisjes, annecdotes op te halen of zijn jullie allemaal naar het College geweest (ocharme) ;)
Het zou kunnen bijdragen om een oplossing te vinden voor deze historische gebouwen. Btw weet er nog iemand iet over de portieswoning (rechts van het kasteeltje) dat zich daar bevond?
het is mijn school en ik wist niet dat het zo was
hof van nassau is een leuke school die kasteel is vuil en lelijk
hof van nasau verdient veel meer dan die kasteel de directeur geert vernelen is ook al lief en trouwens filip deze in deze school is er wel een kinderopvang of ben jij een hoer
zucht...........
@ Nisrine :
Verklaar je eens nader en vertel ons eens wat die laatste term heeft te maken met het Hof van Nassau ?
Gaat dit misschien over een Geschiedkundig feit of zo, waarvan wij niets van afweten ?

We zijn heel nieuwsgierig...
zou gekocht zijn door feryn en die doet weer wat hij wil en smijt het tegen de grond die mensen met geld denken dat ze alles mogen en zou niet de eerste keer zijn dat die mens weer zijn goesting krijgt
Ha ... Feryn, van Kapelle-op-den-Bos naar Mechelen ?
zou gekocht zijn door feryn en die doet weer wat hij wil en smijt het tegen de grond die mensen met geld denken dat ze alles mogen en zou niet de eerste keer zijn dat die mens weer zijn goesting krijgt ale zou toch om een beschermd kasteeltje gaan in de omgeving van mechelen leest
Dju, het blijft toch een moeilijke keuze, ofwel trekt meneer feryn erin met zijn lelijke meubelen, steekt hij er (niet origineel uit de middeleeuwen) thermopan glas in, kwakt hij er een veranda tegen en stookt hij het heel de winter warm ofwel wachten we tot de vloeren inzakken onder het gewicht van de duivenstront en de dode ratten... goh... welke van de twee is nu het beste... moeilijk..
:-)
@bernadette,over welk kasteeltje heb je het?
Trouwens, misschien een beetje off-topic, maar als ik zie dat een gebouw beschermd is, is dat voor de eigenaar niet altijd een lachertje, bij eventuele restauraties mag je bvb enkel de originele materialen gebruiken etc,.. wat dikwijls hoge kosten met zich meebrengt.
Vandaag de dag zijn er bouwmaterialen voorhanden die lichter, sterker, veiliger, minder brandbaar, goedkoper,... zijn dan die -excuses le mot- oude brol uit de middeleeuwen.

Versta mij nu niet verkeerd, ik wil hier geen lans breken voor historische panden fluo roze met groene bollen te gaan schilderen he!
Trouwens, als ze destijds aan gezinsuitbreiding deden werd het kasteel/huis/boerderij ook uitgebreid, wat is er dan tegen een hedendaagse uitbreiding als gevolg van hedendaagse noden ( veranda, garagepoort, velux, driedubbel glas,... )?
Klopt Sint, uitbreiden en veranderen van een gebouw is van alle tijden. Ik ijver graag voor moderne aanpassingen in gebouwen. Maar dan het liefst zo dat het meteen duidelijk is wat er origineel is, en wat er later is bijgevoegd. Als dan later smaken opnieuw veranderen (en dat gebeurt uiteraard altijd), dan kan men nog steeds opnieuw een andere keuze maken.
hof van nassau is niet zo leuk ik zou graag in de school DE HAM gaan is er iemand in deze school en kan me zeggen of deze school een leuke school is of niet
HAM moeilijke school moet goed Vlaams praten anders niks.
HAM niet gemakkelijk ook niet leuk heel serieus.
HAM

http://www.khm.be/De_KHMech...

Voor de betere Bachelor-opleiding !
het is zo vuil
De'ongeloofelijk zinvolle, stijlvolle en genuanceerde volwassen bijdragen van "nisrine el ayoubi" en "samia" blijken van éénzelfde e-mailadres te komen...

xcdtygdggh@hotmail.fr

Tja...
@ Markec :

Ja, een duidelijke aanwinst voor de HAM-Hogeschool...

;-)
@gimycko: het is wel de Katholieke Hogeschool Mechelen.
De middelbare school Ham bestaat niet meer want zij zijn samengegaan met Coloma. Nu is de benaming Colomaplus.
@ Filip :
Het verandert allemaal zo snel, ik hou het allemaal niet meer bij. Gelukkig hebben we de Interactieve Stadsgids.

Times they are a'changin...
Ik ken het gebouw uit de tijd dat ik er als 14 jarige'ijzerbewerking' kreeg (1963),ik kan me de benedenruimte nog goed voorstellen.
jammer moest het verdwijnen!
@gymicko
ik ben er maar pas in hof van nassau dus ken ik niet zo veel van alles wat ik kanzeggen is dat ik in 4a zit en een toffe juf heb ingrid heet ze ingrid horemans
Off topic.

Ik fiets gereged langs een prachtig kasteeltje dat staat te verkommeren waar de lakenmakersstraat aan de dijle komt.

Iemand een idee hoe het daar mee zit?
Wout, is eigendom van de heer Crabeels van de gelijknamige firma Crabeels.
Bel hem eens op zou ik zo zeggen en misschien wil hij uw nieuwsgierigheid bevredigen.....
Zal ik doen Marc! Bedankt voor de info. Dan ga ik eens langs om foto's te maken en hier te plaatsen.

wie heeft er een msn mijn emailadres is niselayoubi@hotmail.com of miley_cyrus1020@hotmail.com mag ik bij jullie erbij zijn a.u.b.

Wat ben ik blij dit allemaal te lezen!

Toen ik een aantal maanden geleden m'n nichtje moest afhalen van school (Pitzemburg/ Nassau) ontdekte ik tot m'n grote verbazing het kasteeltje. Hoewel ikzelf  niet actief ben in die branche, heb ik een bijzondere zwakte voor historische gebouwen. Met stomheid geslagen heb ik moeten vaststellen dat dit 'beschermde' monument echter volledig wordt verwaarloosd.

Ik sprak één van de juffen hierover aan. "we hebben gewoon geen geld om te restaureren, wat jammer is want het is zo'n mooi gebouw" 

Tuurlijk besef ik wel dat zulks niet prioritair is, zeker niet voor een school. Aangezien het hier gaat om een beschermd monument, komt de Vlaamse overheid toch tussenbeide in de kosten? Dit kan dan enkel betekenen dat de school zelfs niet kan tegemoet kan komen in haar deel van de kosten, niet?

Maar de essentie: wat doet zulk gebouw, met historisch waarde en troef voor het tourisme in onze stad, in een school die het niet kan/wil onderhouden? (cfr. voorbeelden ST.Romboutscollege en BIM-SEM klein seminarie, waar ze zware investeringen hebben gedaan om de historische sites te conserveren) Zelfs al zou het volledig kunnen worden hersteld, rijzen er toch enkele praktische moeilijkheden. In de weekends en vakanties zijn de schoolpoorten toe. En de potentiele schoonheid van het enige kasteeltje in het stadscentrum wordt overschaduwd door de afschuwelijke schoolgebouwen die haar helemaal omringen.

Los van deze negatieve noot hoop ik toch van harte op een goede afloop!

Jan Van Oost, ne Mechelèir met een hart voor z'n stad.

Wat ben ik blij dit allemaal te lezen!

Toen ik een aantal maanden geleden m'n nichtje moest afhalen van school (Pitzemburg/ Nassau) ontdekte ik tot m'n grote verbazing het kasteeltje. Hoewel ikzelf  niet actief ben in die branche, heb ik een bijzondere zwakte voor historische gebouwen. Met stomheid geslagen heb ik moeten vaststellen dat dit 'beschermde' monument echter volledig wordt verwaarloosd.

Ik sprak één van de juffen hierover aan. "we hebben gewoon geen geld om te restaureren, wat jammer is want het is zo'n mooi gebouw" 

Tuurlijk besef ik wel dat zulks niet prioritair is, zeker niet voor een school. Aangezien het hier gaat om een beschermd monument, komt de Vlaamse overheid toch tussenbeide in de kosten? Dit kan dan enkel betekenen dat de school zelfs niet kan tegemoet kan komen in haar deel van de kosten, niet?

Maar de essentie: wat doet zulk gebouw, met historisch waarde en troef voor het tourisme in onze stad, in een school die het niet kan/wil onderhouden? (cfr. voorbeelden ST.Romboutscollege en BIM-SEM klein seminarie, waar ze zware investeringen hebben gedaan om de historische sites te conserveren) Zelfs al zou het volledig kunnen worden hersteld, rijzen er toch enkele praktische moeilijkheden. In de weekends en vakanties zijn de schoolpoorten toe. En de potentiele schoonheid van het enige kasteeltje in het stadscentrum wordt overschaduwd door de afschuwelijke schoolgebouwen die haar helemaal omringen.

Los van deze negatieve noot hoop ik toch van harte op een goede afloop!

Jan Van Oost, ne Mechelèir met een hart voor z'n stad.

Jan Van Oost, de verwaarlozing is inderdaad schandalig! en men moet niet zeggen dat er geen geld is want het gebouwtje is 100% eigendom van de overheid......men moet gewoon een restauratiedossier opmaken en de subsidies aanvragen...met andere woorden: ze moeten er werk van (willen) maken!

waarom van die leegstaande gebouwen geen ateliers met tentoonstellingsruimten voor kunstenaars maken? In Mechelen heb je de kunstacademie en he IKA, zoveel mensen die jaarlijks afstuderen en de meesten zoeken een betaalbaar atelier maar vinden het niet., terwijl er zoveel leegstand is.Ik persoonlijk ben momenteel op zoek naar een tentoonstellingsruimte in een leegstaand pand, maar weet niet hoe ik aan adressen moet geraken

@ Gerd :

Als tentoonstellingsruimte stel ik het Internet voor : Flickr bijv. of Wikia..

Think global, act local.

En als ze eenmaal een kunstwerk van je willen kopen, laat ze dan jou contacteren.

Just an ID

:-)

ik zelf heb in de school HVN gezeten en ik en mijn toenmalige vrienden hebben ook wel eens geprobeert om het kasteeltje te betreden als nieuwschierigheid.

als de school / stadmechelen het kasteeltje laat renoveren en het als museum gebruiken voor de school zelf , het is zo een uitkijkpunt voor de leerlingen ( wie wil er nu niet in ? ) . het stimuleert ze en men kan de geschiedenis van mechelen bewonderen vanuit een kasteel midden op hun eigen speelplaats.

en er is tog een mogenlijkkheid om via de achterkant van het kasteeltje ( augustijnenstraat ) zo naar het pand te gaan .

 

En weet je al iets over het kasteeltje waar je elke dag langs fietst? Kun jij vragen of hij het wil verkopen?

 

 

Heeft er iemand soms  info of de naam van het kasteel dat staat te vervallen langs de ring in Mechelen (of de eigenaar en zijn adres)  Het hof van Nassau en Caputsteen zijn dus weeral twee pareltjes erbij die staan te vervallen...zoals er zoveel hier in Belgie staan ,..op mijn website Castles in despair versus Castles of the hope (website 123) kunnen jullie nog veel meer vervallen van deze pareltjes vinden waaronder Noisy wel de hoofdvogel is.... schijnbaar heeft de overheid hier in Belgie voor alles geld, behalve dingen die echt de moeite zijn...op zoveel prutswegen leggen ze vluchtheuvels, grote wegenwerken liggen meer als een jaar stil... als ze al de lonen van de politiekers die er toch niks van bakken ...en al het geld dat we stoppen in de pedodielen en andere maniakken in onze gevangenissen..eens aan iets zinnigs zouden besteden...

 

Waar is dat kasteeltje dat jij bedoeld juist? en wat is het web adres van die website?

Op de Mechelseweg in Hombeek.