Mechelse bruine saus ??

met categorie:  


Ik was daarstraks op zoek op internet naar een recept op pladijs klaar te maken.
Plots dacht ik aan de gebakken pladijs die je in de viswinkels kan kopen, met een bokaaltje bruine saus erbij.
Ik ging op zoek naar de saus en kon haast nerens op het internet gegevens, noch een recept terugvinden.
Tot ik ergens lag dat het om 'een typisch Mechelse bruine saus' zou gaan.
Gebakken pladijs met bruine saus zou dus een Mechels streekgerecht zijn ?
Weet iemand daar meer over ? En heeft iemand een receptje ?
Het is mij ook opgevallen dat de bruine saus van nu, bijlange niet meer zo lekker is als die van vroeger.
We gaan dus eventjes op de Mechelse culinaire toer.
Misschien ligt het aan de vis die niet meer is wat hij was, anderzijds zou ik als "allochtoon" Mechelaar begot niet weten wat die bruin saus wel kan zijn.
Kijk ook al eens in een (stok)oude topic: 'azijn met bruine suiker' van Stinus, op 24/6/2005...
@ Jan.
Inderdaad een terugblikken op de topic van 2005 zoals Jans hierboven reeds heeft aangehaald. A
ls ge dan nog de "goei broân saus en goeie gebakke vis" wil hebben, de overbuur van "den echte Mecheleir" vishandel Keulemans aan het Bergske/Oude Liersebaan, kan u die verkopen.Opgepast, niet verschieten, want vis is niet goedkoop.
Jan, ik meen dat die vis gebakken kabeljauw was.
En ee is Jos Nys ze recept van twie jaar geleije:
('k em et wa mier in't Meichels gezet)

Ajôôn faon snaoje (ni te vuil)
Klaon bètche bouter of oule in kasrol
Laten bruneire
Lavenierblad tooveuge
Vaof krôôdnagels
Peiper,zaot en krôônot
Water
Een klaon bètche gebrande karramel van ba den drogist
E kleuntche sôôker
Azaon
Cintroon (e scheifke in veer gesneije)
E klaon bètche majizeina vè te binne.
Vroeger kon je in de viswinkel op de tervuursesteenweg gebakken pladijs halen, die men bakte terwijl je wachtte.
Dan kon je hem thuis nog warm opeten.

@Jos Nys : Inderdaad, aan het bergske hebben ze lekkere saus, maar toch ook niet meer zo lekker als vroeger.

De vraag blijft nog of deze saus een typisch Mechels streekgerecht is, of niet ?
Het zou wel eens kunnen Jan, dat dit inderdaad een eigen streekgerecht is. In de topic van twee jaar geleden haalde ik de reactie aan van een visboer op de markt van Merksem. De man verkoopt ook in Mechelen op de zaterdagmarkt; toen mijn vrouw in Merksem naar die saus vroeg, reageerde hij met de vraag of ze van Mechelen was. Want, zei hij, alleen in Mechelen vraagt men naar deze saus.
Mijn vader bracht vroeger altijd gebakken vis met bruine saus mee van bij Francine op de Lierse steenweg. Toen Francine aankondigde dat ze met haar viswinkel ging stoppen, vroegen volgens mijn moeder vele klanten achter het recept van de bruine saus maar Francine heeft dat recept nooit willen prijsgeven. Sindsdien inderdaad nooit meer zo'n lekkere bruine saus gegeten. Of het nu een Mechels streekgerecht is, weet ik ook niet maar het begint er precies op te lijken.
Ik denk dat Jan Goovaerts refereert aan de viswinkel van Beireke & Lisette Verniers op Tervuursesteenweg rechtover de St-Jozefstraat. Op hun beurt waren zij klant in het café Marchandise dat aan het Mechels station door mijn grootouders en later mijn ouders werd uitgebaat. Menige klanten hebben Beireke en Lisette gesmeekt om hun recept maar hebben steeds bot (ook een soort vis) gevangen. Zij moeten zowat specialisten in de visverkoop geweest zijn want hun 'paling in't groen' en hun 'rog in zure saus' doen mij nog steeds kwijlen van genot. Het waren niet alleen in hun zaak zeer propere mensen maar ook als persoon waren ze steeds tot in de puntjes verzorgd. Voor de amateurs die zouden willen proberen om Beireke zijn recept af te troggelen; die kunnen als ze zich haasten nog terecht in het Hof Van Egmont waar Beireke Verniers als oud boogschutter wel aan zijn finale pijlen is toegekomen.
En waarom ga jij niet naar het Hof Van Egmont Jef? Enfin ik bedoel om met Beireke te gaan klappen natuurlijk! Die kent je misschien nog als Alzheimer niet heeft toegeslagen.
Bij zo'n mannen moet je een moeite doen, heeft de ervaring me geleerd.
De schoonbroer van mijn grootvader heeft een beenhouwerij uitgebaat in Zemst-dorp en was gekend voor zijn witte en zwarte pensen.
Zijn vrouw, de zuster van mijn grootvader maakte dan weer de lekkerste kop in hersensaus.
Ik heb meermaals geprobeerd beide recepten los te krijgen, maar ook zij losten niks.
Ze hebben hun recepten meeenomen in hun graf.
Het is zo met de meeste recepten. Men weet wel ongeveer wat er in zit, maar de fineskes zal men nooit kennen indien de persoon in kwestie ze niet wil verklappen.
Roger Kokken (Jos Nys recepie) dat is het beste PLAT MECHELS dat ik tot hiertoe gelezen heb,da kanekik iel goa verstaan,Mercee.
De Roger is populair tot in Amerika - LOL
Awel rogeij om me nog wa mier tintegreire zalek man vraa vroage dadies te .
Wa gadde ga an a vrao vrage ....?
Rozjei
@ roger :
Ge moet da recept is ne kier vertale int goe vloms...
Dattem dat oek snapt...
Ik em in dien toad oek geire ne schellevis metie broan soas.emme ze nog die palink int greun ginder,he kenne ze da ni
da ze dat oek ies moakt nateurlak
Ja Louis dien palink int greun bestaa nog,ma is ni goeiekoop zenne
Spoatig,da was ien van moan favoritte.ma da oek,alles is veul deurder he.?
Ja Louis,behalve ons pensioen,das ni zô veul opgeslaage zenne!!
@ Louis/Shashi :
Ge hebt na het recept...
Na kunde goan kokkerellen, zenne...

LOL
@Louis.
Palink in 't greun is nog altêt en delicatesse, ma goeiekôper dan mosselle.
Bâ "De Volksvriend" in Katlâne koste de mosselle 23,5 € en de palink 19,5 €. En zegge da de mosselle in den toât het ête was van den erme mens.
Amai! dee mossele in Katlaone emme zeiker 'n gaove schellep?
Nêje, Rojee, geen gaove schellep.
Wel héél goei. darôem geunne k'ik altoât nà Katlaone. 't kan zoân das oep en ander goeiekôeper zoân, ma missching ni zo goê!!!
In alle geval 'tis veul geld.
@ Jos Nys :
Kunt ge die Mosselschelpen niet verkopen aan Koningin Paola, om het Koninklijk Paleis mee te versieren ?
Dan verdient ge er nog iets aan...

LOL
He.seder wannier is de formaat van Mechelen Blogt verandert,Noa nemt het men hiel screen oep.Is da hoe da et van noa on zal zaon,of is er eet verkiert me maone computer?
bij mij is dat ook. Lijkt me ergens niet helemaal just .. Gemakkelijk is het in ieder geval niet.
Ik heb net hetzelfde probleem en het is heel vervelend. Wat is er gebeurd?
Een late reactie, ik weet het, maar toch... Ik heb altijd gehoord van mijn moeder dat er ook koffie in die bruin saus zat. Ik koop ze nu ook in de viswinkel aan 'tBergske.
awel se, da vinnekik na is iel plezant,da mechels.Das toch e schoen dialect zenne.En das na precees as ge da recept van dee broon saos oep ze Mechels mokt,da dee veul beiter smokt!

Hallo  ik heb jaren in mechelen gewerkt  op de grote nieuwendijk en niet ver daar vandaan was ook een viswinkel , bij gusta , de boeren die toen na de vroegmarkt reden stopte daar voor van die gebakke vis met die bruine saus, na is mijn vraag kent er iemand dat recept van die bruine saus , ik heb al gekeken maar nergens gevonden , als er iemand die kent zou ik dan dat recept mogen hebben , die was zooooo goed die saus , bedankt groetjes albert

Hoy,albert:kijkeens op flickr,daar vindt je DE foto én den uitleg voor uw bruine saus.

heb zeker niet goed gezien want heb geen recept gevonden van die bruine saus ,albert

heb zeker niet goed gezien want heb geen recept gevonden van die bruine saus ,albert

Hierzie albert, het bstaat een aantal replieken hoger

 

Ajôôn faon snaoje (ni te vuil)
Klaon bètche bouter of oule in kasrol
Laten bruneire
Lavenierblad tooveuge
Vaof krôôdnagels
Peiper,zaot en krôônot
Water
Een klaon bètche gebrande karramel van ba den drogist
E kleuntche sôôker
Azaon
Cintroon (e scheifke in veer gesneije)
E klaon bètche majizeina vè te binne.

Bedankt voor dat recept Rudi of Roger, of Jos.... Ik ga het binnenkort eens proberen.

bedankt he Rudi

De enige echte bruine saus, vindt men uitsluitend bij Vishandel Keulemans, Oude Liersebaan 1 2800 Mechelen.

Dit is de lekkerste saus die ik ooit gegeten heb.

Ook volgens een strikt geheim recept klaargemaakt

mvg