
Ik was daarstraks op zoek op internet naar een recept op pladijs klaar te maken.
Plots dacht ik aan de gebakken pladijs die je in de viswinkels kan kopen, met een bokaaltje bruine saus erbij.
Ik ging op zoek naar de saus en kon haast nerens op het internet gegevens, noch een recept terugvinden.
Tot ik ergens lag dat het om 'een typisch Mechelse bruine saus' zou gaan.
Gebakken pladijs met bruine saus zou dus een Mechels streekgerecht zijn ?
Weet iemand daar meer over ? En heeft iemand een receptje ?
Het is mij ook opgevallen dat de bruine saus van nu, bijlange niet meer zo lekker is als die van vroeger.
We gaan dus eventjes op de Mechelse culinaire toer.
Inderdaad een terugblikken op de topic van 2005 zoals Jans hierboven reeds heeft aangehaald. A
ls ge dan nog de "goei broân saus en goeie gebakke vis" wil hebben, de overbuur van "den echte Mecheleir" vishandel Keulemans aan het Bergske/Oude Liersebaan, kan u die verkopen.Opgepast, niet verschieten, want vis is niet goedkoop.
('k em et wa mier in't Meichels gezet)
Ajôôn faon snaoje (ni te vuil)
Klaon bètche bouter of oule in kasrol
Laten bruneire
Lavenierblad tooveuge
Vaof krôôdnagels
Peiper,zaot en krôônot
Water
Een klaon bètche gebrande karramel van ba den drogist
E kleuntche sôôker
Azaon
Cintroon (e scheifke in veer gesneije)
E klaon bètche majizeina vè te binne.
Dan kon je hem thuis nog warm opeten.
@Jos Nys : Inderdaad, aan het bergske hebben ze lekkere saus, maar toch ook niet meer zo lekker als vroeger.
De vraag blijft nog of deze saus een typisch Mechels streekgerecht is, of niet ?
De schoonbroer van mijn grootvader heeft een beenhouwerij uitgebaat in Zemst-dorp en was gekend voor zijn witte en zwarte pensen.
Zijn vrouw, de zuster van mijn grootvader maakte dan weer de lekkerste kop in hersensaus.
Ik heb meermaals geprobeerd beide recepten los te krijgen, maar ook zij losten niks.
Ze hebben hun recepten meeenomen in hun graf.
Rozjei
Ge moet da recept is ne kier vertale int goe vloms...
Dattem dat oek snapt...
Ge hebt na het recept...
Na kunde goan kokkerellen, zenne...
LOL
Palink in 't greun is nog altêt en delicatesse, ma goeiekôper dan mosselle.
Bâ "De Volksvriend" in Katlâne koste de mosselle 23,5 € en de palink 19,5 €. En zegge da de mosselle in den toât het ête was van den erme mens.
Wel héél goei. darôem geunne k'ik altoât nà Katlaone. 't kan zoân das oep en ander goeiekôeper zoân, ma missching ni zo goê!!!
In alle geval 'tis veul geld.
Kunt ge die Mosselschelpen niet verkopen aan Koningin Paola, om het Koninklijk Paleis mee te versieren ?
Dan verdient ge er nog iets aan...
LOL
Hallo ik heb jaren in mechelen gewerkt op de grote nieuwendijk en niet ver daar vandaan was ook een viswinkel , bij gusta , de boeren die toen na de vroegmarkt reden stopte daar voor van die gebakke vis met die bruine saus, na is mijn vraag kent er iemand dat recept van die bruine saus , ik heb al gekeken maar nergens gevonden , als er iemand die kent zou ik dan dat recept mogen hebben , die was zooooo goed die saus , bedankt groetjes albert
Hoy,albert:kijkeens op flickr,daar vindt je DE foto én den uitleg voor uw bruine saus.
heb zeker niet goed gezien want heb geen recept gevonden van die bruine saus ,albert
heb zeker niet goed gezien want heb geen recept gevonden van die bruine saus ,albert
Hierzie albert, het bstaat een aantal replieken hoger
Ajôôn faon snaoje (ni te vuil)
Klaon bètche bouter of oule in kasrol
Laten bruneire
Lavenierblad tooveuge
Vaof krôôdnagels
Peiper,zaot en krôônot
Water
Een klaon bètche gebrande karramel van ba den drogist
E kleuntche sôôker
Azaon
Cintroon (e scheifke in veer gesneije)
E klaon bètche majizeina vè te binne.
Bedankt voor dat recept Rudi of Roger, of Jos.... Ik ga het binnenkort eens proberen.
bedankt he Rudi
De enige echte bruine saus, vindt men uitsluitend bij Vishandel Keulemans, Oude Liersebaan 1 2800 Mechelen.
Dit is de lekkerste saus die ik ooit gegeten heb.
Ook volgens een strikt geheim recept klaargemaakt
mvg