Mechelen, stad in restauratie

met categorie:  
(Bron GVA 11/9)

Bij de Mechelse dienst Monumentenzorg zijn een twintigtal dossiers in voorbereiding of klaar voor uitvoering. (...)
Het mag de Maneblussers tot enige trots strekken: na Antwerpen, Gent en Brugge telt Mechelen het grootste aantal beschermde monumenten in Vlaanderen. "399 om precies te zijn", glundert Michèle Eeman, diensthoofd Monumentenzorg.
Privé-initiatief

Maar al dat waardevolle patrimonium vraagt onderhoud. "Steeds meer particulieren knappen een oud pand op en omdat de overheid meer geld ter beschikking stelt, nemen de aanvragen voor restauratiepremies opnieuw toe", stelt ingenieur-architect Marc Debatty vast. Op zijn bureau liggen drie dossiers voor projecten in het Groot Begijnhof. "Twee, voor de Twaalf Apostelenstraat 3 en Nonnenstraat 6-8, zijn nog in opmaak. Maar in de Conventstraat 6-8, waar de huisjes in verschrikkelijke staat verkeren, starten de werkzaamheden eind september", vertelt Debatty.

Voorts zijn er ook al premies toegekend voor de restauratie van het Emmaüskasteel in Mechelen-Noord, de Refuge van Grimbergen in de O.L.Vrouwestraat en voor huis Sint-Antonius op de Grote Markt. In dat laatste is eetcafé Sofa gevestigd. "Voor De Kluis in de Guldenstraat is er een voorbereidend onderzoek in uitvoering", weet Marc Debatty. Aan de Zoutwerf 9 en in de Adegemstraat 67-69 is de restauratie volop bezig.

Zelf heeft de stad een restauratiepremie aangevraagd om het oude gemeentehuis van Muizen om te vormen tot een dorpshuis en in Walem wordt aan een ontwerp gewerkt. "Voor het oude zwembad aan het Rode-Kruisplein zijn we op dit moment bezig met het gunnen van de werkzaamheden, want daar lekt het dak."

Kerken

De historische kerken vragen in Mechelen permanente aandacht. Zo start binnenkort de restauratie van de Sint-Janskerk, een belangrijke doorbraak. "Tegelijk gaan wij ook het historische onderzoek voor het interieur gunnen."
In de binnenstad is er nochtans nog veel werk aan de winkel. Ik wil niet de zeurpiet uithangen, maar veel verloederde - en verkrotte panden maken dat onze stad intra-muros toch nog niet is wat het zou moeten zijn (loop maar eens door de Augustijnenstraat, de Zakstraat, de Katelijenstraat, de Keizerstraat, enz.). Natuurlijk is daar ook nog veel privé-initiatief (en middelen) voor nodig...!
Die fameuze restauratiepremie daar gaan er zich fameus aan mispakken, hou maar in 't oog!
Stel: ge krijgt een euroke of 5000 subsidie om uw kot op te knappen, maar hou er rekening mee dat na afloop van de werken de mannen van 't kadaster nog eens langskomen om uw kadastraal inkomen te herzien... hahaaa! Pikuur! Ze zal rap terugbetaald zijn, de premie.
@Marc Hendrickx:
Wij hadden onze gevel ook eens graag in een nieuw kleurtje gezet, maar dit jaar hebben we met ons tweetjes aan belastingen en kadastraal inkomen iets van een 2000€ mogen afleggen, dat zet wel een serieuze domper op ons privé-initiatief. Een potteke verf kon er niet meer af.
Voor een wettenmaker in Brussel die een veelvoud van het gemiddelde loon schept is dat misschien moeilijk te begrijpen, maar voor de meeste Mechelaars is dat de financiële realiteit.
@St Netels: het is natuurlijk wel zo dat wanneer je eigendom opgeknapt is - al dan niet met de hulp van overheidsgeld - die ook meer waard wordt ... vandaar dat het kadastraal inkomen herzien wordt !!
Ik dacht dat Mechelen meer beschermde monumenten had dan Brugge?? Heb dat toch al verschillende malen gelezen her en der (maar weet niet meer waar). Kan iemand hier wat duidelijkheid brengen?
...is ook zo Metteko.
(maar hoeveel Brugge er dan minder heeft, weet ik niet...Wie vult dat aan?)
Volgens het artikel niet ...
@peter: ewel, tis daarom dat ik mijn opmerking ff gepost heb :-)
Mechelen telt idd. meer beschermde monumenten, maar: "Brugge neemt minder monumenten in bescherming omdat de stad in zijn geheel beschermd is als Unesco-erfgoed", aldus Maarten Vandemooter (Monumentenzorg) in Het Nieuwsblad van 25-06-2004.