Mechelen: Mooiste Bloemenstad van Europa!

met categorie:  
Sint-Rombouts in de bloemmekes...

Mechelen wint de internationale groenwedstrijd "Entente Florale", als enige Vlaamse stad die het opname tegen twaalf andere Europese steden. De internationale jury riep de Dijlestad uit tot de mooiste groen- en bloemenstad van Europa.
Het nieuws werd afgelopen weekend bekend gemaakt in het Britse Harrogate.

Elk jaar mag een Vlaamse gemeente deelnemen aan "Entente Florale". Nu was dat dus Mechelen. Deelnemen even belangrijk dan winnen, maar de Europese bekroning is toch een verrassing van formaat. Gevraagd naar een reactie reageerde schepen van Openbare Werken Greet Geypen: "Dit is een overwinning voor alle Mechelaars. Zonder de inzet van de bewoners hadden we die prijs nooit gewonnen. Bravo aan de honderden tegeltuintjes die onze stad sieren en de jury bekoord hebben".

Waar Mechelen vroeger nog wel eens "de vuilste stad van Vlaanderen" genoemd werd, kregen de Mechelaars een groenere stad. Sinds 2006 was er een actieplan met veel aandacht voor duurzame beplanting met groenperken, groene pleinen, een propere stad en milieuvriendelijk groenonderhoud. En laat dit nu net ook criteria geweest zijn die de internationale jury hanteerde...

De Mechelaar kon er niet naast kijken: deze zomer fleurden 236 bloemenzuilen, 389 bloembakken en 1119 bloemenmanden de stad op. Volgens diensthoofd Patrick Zeeuws heeft de bebloeming in de stad en wijken de doorslag gegeven voor de Mechelse overwinning. "Nu komt het erop neer om de kwaliteit van de beplantingen hoog in het vaandel te houden, niet op onze lauweren te rusten en bij te schaven waar nodig", aldus Zeeuws.

Dient het nog gezegd dat deze overwinning, een mooie opsteker is voor zowel Vlaanderen als Mechelen?

of, hoe de vuilste, de mooist bebloemde stad van Vlaanderen werd...BRON: Gazet van Antwerpen (Leo De Nijn) II FOTO: Markec

Bravo, voor het geleverde werk, Mechelen is er echt zichtbaar aangenamer op geworden!!
Als dat geen happy end is! PROFICIAT!
En... ist na fiest int Stad ?
Proficiat Mechelen met deze gouden prijs op Entente Florale!
Proficiat, dik verdiend, maar.... Ik hoop nu dat ze zich nu eens eindelijk gaan bezig houden met het beter onderhouden van het "groen waterke" De laatste tijd een ramp. Opruimen dat groot kroos, daardoor zal het water meer op echt water lijken, zal er minder ingegooid worden om na te kijken of dat nu water is of een "weide" etc..; Enne, vermits dat die slurfdieren alle dagen grondig reinigen en zuigen, organiseer eens een wekelijkse poetsbeurt van dat stukje vliet, stad Mechelen! Akkoord dat vereist wat klimwerk , maar met een schepnet kan je al wonderen doen!
markec.Mooie foto.
Iemand die het peterschap van het groen waterke op zich wil nemen ? Schepnet wordt verstrekt door de stad ! ;-)

Proficat groendienst !! Knap werk !
Rudi,als ze het Greun waterke gaan opkuisen.Wat gaat er met de naam Groen Waterke gebeuren,Het waterke zal dan zeker niet groen meer zijn (Denk ik)
Denk dat je er met een schepnet alleen niet komt zene peter. Misschien best ook een bootje vragen. ;-)
@Shashi: het probleem is dat er momenteel, net zoals enkele jaren geleden, een ander soort kroos opduikt , n groot kroos, dat rood wordt. Het overwoekert het groenen eendenkroos. Dus als je dat nu allemaal wegschept en je kapt er dan enkele emmers groen eendenkroos op, dan krijg je terug het typische groen waterke. Enkele jaren geleden was er exact hetzelfde probleem en toen is dat vrij snel in orde gekomen. Maar het grote probleem blijft de overvloed van zwerfvuil, zoals blikjes, plastic flessen etc... Vlak over het groen waterke is namelijk een school! Got it?
Zeg rudi, nu niet beginnen zagen he, laat ons eerst genieten van deze toffe overwinning en pas later constuctief zien wat er nog kan verbeteren.
En als al dat groen wordt opgekuist is het geen groen waterke meer en wordt Mechelen weer wat minder groen :-)
Ik ben erg blij met deze overwinning!
De stad ziet er inderdaad heel fraai uit met die overvloedige bloemenpracht.

Bij deze kan ik Rudi wel volgen in zijn opbouwende kritiek wat het Groen Waterke betreft... Dat ziet er inderdaad niet meer zo fris gras-groen uit - maar eerder een soort 'brokkelig bruin/groen'...
Mij leek het ook een héél ander kroos dan vroeger...
Aangezien dit toch wel één van dé fotogeniekste hoekjes van Mechelen is, dient hier toch wel méér zorg aan besteed te worden...
Yes Rudi,I got it,My apology.Ja dat is wat de mensen doen,Hier smijten ze het in de Ohio River.same thing.Is die school nog altijd daar,Is dat nog altijd een meisjes school?Als dat het geval is,kan ik wel met u en Jan aan nemen,Ik ben natuurlijk far away en kan niet zien hoe droevig sommige plaatjes er uitzien.Greetings Louis
Ben ook heel blij met die prijs voor de stad - ze hebben dan ook hard hun best gedaan en nu... volhouden !!
@Louis, zo erg is het nu ook niet, het is nu het Kininklik Atheneum en nog grotendeels een meisjesschool ( alhoewel wel gemengd denk ik, wil me verbeteren indien mis)
@ Lieven, ik heb pas gereageerd nadat ik verleden week, dus voordat de uitslag bekend werd, al de problemen had gesignaleerd, maar geen reactie kreeg nog zag ter plaatse. Vnadaar mijn "wrevel". Die reactie is er ondertussen wel gekomen, tenminste op mijn email en wel van Greet Geypen, die luisterbereid is en kort op de bal kan spelen, zoals ik reeds aanhaalde in verband met andere dossiers. Ik ga me nu in Keizer Karel kostuum zetten en misschien zie ik wel een blogger of flickr vanavond?
Positief dat Mechelen zo toch een beetje in de media verschijnt
*Wat het groen waterke betreft akkoord zenne, dat is echt triestig wat sommige mensen (en geloof me dat zijn heus niet enkel scholieren, mocht je dat denken) er in kieperen: geen respect noem ik dat. Het zwerfvuil "oplossen", "voorkomen"... hoe gaan we dat doen? Mensen massaal heropvoeden?

*ja, we mogen echt wel onze borst nat maken wat de "bekroning" betreft...

Nu zijn ze toch wel aan het overdrijven. De Korenmarkt werd onlangs getransformeerd in een modern, strak ogend groen plein. Erg geslaagd. Nu bleek de stad na haar bebloemingsronde nog drie reusachtige bloemenkorven op overschot te hebben en dachten ze, we zullen ze op de Korenmarkt droppen! Daarnaast werden aan elke paal die er te vinden is nog  lantaarnpaalhangbloemen bevestigd. Dit is echt van geen enkele meerwaarde op deze locatie en dus een hoop weggesmeten geld! Het ontsiert zelfs het hele plein.