Eigen huis is onbetaalbaar

met categorie:  
(Bron Nieuwsblad)
(...)
Zelfs een gewoon doorsneehuis is onbetaalbaar geworden voor de meeste alleenstaanden en de helft van de tweeverdieners. Dat blijkt uit een studie die Immotheker voor 'Het Nieuwsblad' heeft gemaakt.

We hebben het er hier al wel eens eerder over gehad.
Maar hier zijn wat achtergrondcijfers.

Zonder stevige steun van de ouders kan amper de helft van de koppels zich nog een doorsneehuis aanschaffen. In 2003 was dat nog twee derden. Bij de alleenstaanden is er een daling van 14,2 naar 6,3 procent. Dat is dan nog berekend met een afbetalingstermijn van 25 jaar, een formule die slechts de jongste jaren in opmars is. Een doorsneehuis is in vier jaar met de helft opgeslagen en kost nu al bijna 160.000 euro. De lonen zijn veel minder omhoog gegaan, waardoor almaar minder mensen zonder hulp van buitenaf een huis kunnen kopen.

Directeur John Romain van het adviesnetwerk Immotheker rekent het voor: wie zo'n 25.000 euro eigen geld inbrengt voor de aankoop- en leningkosten, komt er met een lening van 150.000 euro. Als hij die over 25 jaar afbetaalt, kost dat 850 euro per maand.

Daar is algauw een netto-inkomen van 2.500 euro per maand voor nodig. Slechts één koppel op de twee en één alleenstaande op de vijftien heeft dat, weet Romain. Voor een villa van 290.000 euro verdient amper 5,9 procent van de koppels en 0,4 procent van de singles genoeg.
(...)
Dit Nieuwsblad-artikel bevestigt exact wat ik vrees: wonen wordt -en is intussen al- voor velen een probleem. De vraag die ik hier wil lanceren is: ook in Mechelen? Zelf heb ik mijn huis een viertal jaar geleden gekocht, net voordat de spectaculaire prijsstijgingen van vastgoed zijn ingezet. Toen was het in Mechelen zeker nog haalbaar om voor een acceptabele prijs (ik bedoel dan 120.000 à 150.000 EUR) een ruime woonst te kopen. Als ik nu de prijzen bekijk, heb ik de indruk dat dit ook hier in Mechelen (uiteraard gelinkt aan de opwaardering van onze stad) bijna verdubbeld is. Houd er ook rekening mee dat de intrestvoet voor leningen weer stilletjes omhoog kruipt.
Singles en kleine tweeverdieners geraken er niet zonder serieuze ondersteuning van buitenaf, meestal de ouders. Dat geldt dan voor onze generatie. En wat met wie na ons komt?
In Mechelen zijn de huizen nog min of meer betaalbaar, als je vergelijkt met de omliggende steden als Leuven, Brussel en Antwerpen toch. Al stel ik wel vast dat sinds 2 jaar geleden (wanneer ik mijn huis heb gekocht) de prijzen to met 50% gemiddeld zijn gestegen.
Even informeren bij maatschappij voor sociaal woonkrediet voor goedkope leningen. Ook de verschillende subsidieringen voor renovaties van stad, provincie enz; kunnen bijdragen tot betaalbare woning.

Ook niet vergeten het recht tot aankoop door de huurder van een sociale woning ( deze woningen worden verkocht tegen schattingsprijs en niet openbaar )
@erre: Men dient de rol die imokantoren hierin spelen ook eens na te gaan; Het is niet voor niets dat dergelijke kantoren als paddestoelen uit de grond rijzen
Huizen zijn idd duurder geworden, maar staar u niet blind op de prijzen die de makelaars op hun websites en folders en vitrines zetten, het verschil tussen vragen en krijgen bedraagt momenteel gemiddeld 20%
En dat is veel, zeer veel.
Momenteel is de immobiliënmarkt net over zijn hoogtepunt heen, dat appartementen goedkoper worden werd onlangs nog in het nieuws gebracht.

Is het al iemand opgevallen dat de 'te koop' bordjes tegenwoordig redelijk lang blijven hangen daar waar er een paar jaar geleden al na 2 dagen een plakker met 'te laat' op hing?

Voor aan al wie momenteel op zoek is naar een woning heb ik 3 gouden tips:
1: Wachten
2: Wachten
3: Wachten

De intresten zijn verhoogd, de prijzen zijn net een ietsiepietsie over hun hoogtepunt.. de wachters zullen beloond worden.
@Allen - het is, het wordt (het blijft?) steeds moeilijker om als eenverdiener en zelfs tweeverdiener een eigen stekje te hebben...

En ja, we hebben het hier al vaker over gehad, maar deze post is er eigenlijk meer voor aangewezen...

Maar zoals St. Netels aanhaalt: misschien is er dus 'hoop'.. en is het devies inderdaad "Wachten", en ... wie weet...
Wat kandidaat kopers ook niet uit het oog moeten verliezen zijn de drie belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop van een huis:
- locatie
- locatie
- locatie

Stel dat je bijvoorbeeld zou weten dat er ergens een bestaande stadskanker wordt vernieuwd, dan zou het interessant kunnen zijn om een verpauperde woning in de buurt voor een appel en een ei op te kopen en te renoveren. Of een hele buurt die zal worden ontwikkeld (bvb. Arsenaal of Keerdok) ...
Peter - Goede tip !
@peter: op de beurs noemt men dit voorkennis; Ofwel weet iedereen dat er een vernieuwing van de stadskanker komt ofwel weet jij het alleen en heb je ergens inside informatie die eigenlijk openbaar moest zijn
@DJ: Klopt niet hoor ... Al deze informatie is openbaar vastgelegd in structuurplannen. Als je het structuurplan bekijkt zie je zo waar de beleidmaatregelen liggen voor de volgende tientallen jaren ! En daaruit is veel af te leiden, je moet het alleen doen he ...
In de buurt van de karmelietenstraat staan er geregeld te renoveren huizen te koop.
En met de Heihoek in het vooruitzicht misschien "the place to be"
Aan alle naarstige zoekers een oprecht succes gewenst!
Zelf heb ik de afgelopen maand gezien dat er 2 huizen verkocht zijn, voor het eerste was de geafficheerde vraagprijs 250000, voor het andere 235000, beiden zijn uiteindelijk verkocht voor 175000, een derde huis weet ik nu al bijna een jaar te koop staan voor 270000 ( het is misschien 2/3 van die prijs waard ), raakt niet verkocht. In mijn onmidellijke omgeving een blok met 3 appartementen voor 250000... raakt niet verkocht, het immokantoor heeft de borden eraf gehaald maar het is niet verkocht ( slechte reclame zeker? )

Toch allemaal tekenen die erop wijzen dat het tij aan het keren is. Vooral het verschil tussen vragen en krijgen is naar mijn mening nogal groot, ik ben geen specialist op dat gebied, kan er iemand deze tendens verduidelijken of mogen we ervan uitgaan dat het zeepbelgehalte van de immowereld momenteel nogal hoog is?
Het zeepbelgehalte van de Omo zal je bedoelen St Netels! Waarom altijd toch zo positief? Kan je nie een beetje zuchten dat het vroeger beter was? Ik vind het nu al heel veel beter.
@ Man met Punt :

Daar heb je een Punt...

LOL
ik vind voorkennis niet abnormaal, hoe zou je zelf zijn als je iets meer wist.
Netels: ik denk dat ik weet over welke appartementen je het hebt. Dat ze die dingen niet verkocht krijgen, verbaast me geen moer: voor die prijs zijn die dingen minuskuul.

Het erge aan de zaak vind ik dat je als geeduceerde, intelligente mens gelijk gewoonlijk weer verder komt dan de mensen die dit allemaal veel harder nodig hebben. Het negotieren over de prijs van een huis is hier toch niet zo ingeburgerd, veel mensen weten gewoon niet dat de vraagprijs daarom niet de verkoopprijs is.

Wat die sociale dinges betreft: daar kom je niet ver mee. Voorbeeld: de woning die ik gekocht heb, valt onder de noemer sociale woning. Verkoopsprijs: 193900€ ex BTW. En dan zijn de vloerbedekkingen in de slaapkamers niet inbegrepen. Inclusief komt dit dus met de natte vinger neer op 235000€ te lenen.
Met een alweer natte vinger komt dit neer op een afbetaling van 1000 a 1200€ per maand op 25 a 30 jaar. Sociaal, zei u? Om er dan nog bij te vermelden dat ik het maximum gezinsinkomen voor die woningen bijna op mijn eentje bereik. En mijn loon is dus echt niet astronomisch hoog.
Ik stel mij daar dus allemaal nogal vragen bij. Je mag maximum zoveel verdienen, maar met dat loon kan je je een lening permitteren die ongeveer 2/3 is van wat je eigenlijk nodig hebt.

Wat dat wachten betreft... Ik weet het zo niet. De prijzen zijn gestopt met stijgen, zoveel is zeker. Maar terug effectief gaan dalen? Ik denk het niet. Als je moet wachten tot de index het verschil heeft goedgemaakt, kan je met pensioen.
Als de index al niet door de politiekers vervalst wordt om hem te kunnen overslaan (zoals dat eind jaren 80 meermaals gebeurde), blokletteren de kranten dat wedden en pensioenen met 2% worden verhoogd. Toen ik nog werkte werd van die 2% zoveel afgehouden dat er in de meeste gevallen nog hooguit 0,8% overbleef. M.a.w., we worden steeds armer en armer t.o.v. de prijzen die voor alles en nog wat veel sterker stijgen en de prijzen voor de huizen zijn daar een uitstekend voorbeeld van.
Vreemd dat op een interessant onderwerp als dit zo weinig gereageerd wordt.

Koopkracht is moeilijk precies te meten en inderdaad de indexsprongen van Verhofstadt als mini-ster van begroting 1988-1992 hebben ons allen blijvend verarmd in koopkracht. Ook later zijn er politieke manipulaties toen bv doorslaggevende producten uit de korf van referentie producten gehaald werden.

Ik herinner me echter hoe de aankoop van een eigen woning een uitdaging was voor mijn ouders nu 40 jaar geleden. Ik heb zelf gewerkt en gespaard tot ik 50% zelf kon financieren en 50% moest lenen, het vergde destijds een ijzeren budgetaire discipline om dat te realiseren.

Vandaag zie ik vooral jonge mensen die leven alsof ze al aan het rentenieren zijn. Vakanties, auto's, roekelose uitgaven onder het mom van we leven maar één keer en dat is nu vandaag en niet morgen. Met dezelfde koopkracht en dezelfde budgetaire discipline is vandaag exact hetzelfde mogelijk als 20 en 40 jaar geleden. Het probleem ligt bij die budgetaire discipline: een rot verwende twintiger heeft ongetwijfeld psychische problemen om enkele jaren niet als rentenier te leven en zich van alles en nog wat te moeten ontzeggen?
Paulsteir, uiteraard moet men de tering naar de nering zetten en niet van de ene dag in de andere leven. Indien men echter kiest voor wat jij opsomt + eventueel nog wat andere luxe, tja, dan wordt het nogal krap om een eigen woning aan te kopen (het is trouwens zo al moeilijk genoeg). Deze week nog belichtte de Nationale Bank de cijfers van de huidige inflatie die de hoogste is van de voorbije decennia. Alles wordt gevoelig duurder maar de lonen volgen bijlange die trent niet. We verdienen dus in feite steeds minder en wat men minder heeft kan men nu eenmaal niet uitgeven. Alhoewel de media blokletterden dat wedden en pensioenen op 1 februari met 2% worden "verhoogd" (wat nog zeer ver onder de inflatie ligt), stel ik vast dat van die fameuze 2% bij mijn pensioen eventjes 70,4%!! wordt afgeroomd (en dit is geen grap). M.a.w., 0,6% "opslag" moet het hoofd bieden aan een inflatie van meer dan 10%....
@ Roger :
Ze hadden de sigaretten nooit uit den index mogen halen.

"Gezondheidsindex"... (Het woord alleen al !)

Allemaal goed, maar we worden er allemaal armer van.
Zowat elk gezin heeft een auto, terwijl er veel zijn die niet echt een auto nodig hebben.
Anderen hebben dan weer opzichtige 4x4's of luxe-wagens, terwijl het met veel minder zou kunnen.
De gemiddelde 'arme sukkelaar' heeft, net als iedereen (zelfs kinderen van een jaar of 10), een gsm, die best gemist kan worden.
We hebben allemaal een TV (liefst LCD) en een dvd-recorder.
Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Inderdaad, het lijkt wel crisis :-)
Jan, soms wordt je min of meer gedwongen ook he. Neem nu de inbel-lijn voor internet. Omdat wij raar of zelden internet gebruiken thuis, hebben we geen adsl nodig. Alleen ... sinds 01.02.08 is het adsl of niks, want de inbellijnen zijn afgeschaft. Tja, geen internet of je "luxe" ("geen emailadres?? allez madammeke, wie heeft er da nu ni?!") duur betalen ...
Veel geld voor luxeproducten, minder voor de basisbehoeften, wringt daar het schoentje niet? M.a.w. gepakt door de "consumptiemaatschappij en bverblind door reklame etc....
Zoals steeds, van je eigen discipline moet je het hebben, simpel toch?
En hoevelen hier hebben GEEN GSM ?
@Roger: rond 1981 hebben we een inflatie gehad van om en bij de 14%. Inflatie is goed voor wie schulden heeft want de verschuldigde koopkracht vermindert in waarde. De Euro bracht monetaire stabiliteit en duurzame, redelijk lage, inflatie. Nu hebben we de hoogste inflatie van de voorbije tien jaar, maar met 3.8% nog ver van de 14% van 25 jaar geleden. Het is inderdaad zo dat bij een plotse forse prijsstijging de lonen pas maanden later gekorrigeerd zijn, het gebeurt met maanden vertraging bij loontrekkenden. Diverse aspecten van de economie hebben hun eigen index. Op deze URL kan je deze allemaal terugvinden:
http://www.nbb.be/belgostat...

Als de indruk juist zou zijn dat we steeds minder koopkracht hebben omdat de indexcijfers te laag geschat zijn kan je huidige prijzen terugrekenen naar het verleden en vergelijken met referentieprijzen van toen. Hiervoor vind je interessant cijfermateriaal:

http://www.nbb.be/belgostat...|910000082&Lang=N

Volgens mij is de koopkracht fors gestegen, zij het gezien op lange termijn. De boosdoener zit zoals ge zegt bij de fiscus en RSZ: die pikken steeds meer van onze koopkracht in. Dat iedereen dus goed nadenkt in het stemhokje en dat men niet stemt op politici die uit puur electoraal egoïsme aan het Sinterklaassyndroom lijden en kwistig belastingsgeld verbrassen!
Sorry tweede link moet zijn:
http://www.nbb.be/belgostat...|910000082&Lang=N
De link wordt blijkbaar slechts gedeeltelijk weergegeven. Hier een andere weg: http://www.nbb.be/doc/DQ/N/...

Als een moderator dit wil aanpassen, alvast bedankt.
Halverwege de jaren 70 hebben wij een huis gekocht. Ons was op het hart gedrukt dat men max. één derde van het inkomen mocht besteden aan het afbetalen van een hypoth. lening. Wij verdienden toen 45.000 bef. en wij zijn gaan rondhoren hoeveel je kon lenen voor een maandelijkse afbetaling van 15.000 bef. In die tijd lag de rentevoet boven de 10% en konden we 1.5 milj. bef lenen. Samen met het gespaarde geld hebben we dan rond de 2 milj. bef besteed aan ons huidig huis.
Anno 2008, klopt die redenering nog? Of hoe doen jullie dat tegenwoordig. Dat interesseert me wel om te weten of de risico's vroeger kleiner of groter waren dan nu.
Vandaaag in de pers: Eengezinswoningen in Mechelen stegen de laatste 5 jaar gemiddeld met 80%. Allemaal goed en wel, jongeren die veel gewoon zijn, en weinig willen inleveren, maar wat zeker is, lonen stegen niet met die snelheid.

Verder ben ik ook opgegroeid met de 1/3-regel. Maar boven een bepaald inkomen, zijn de banken vragende partij om een lening te mogen slijten en gaat men vlot over de 33%, als er nog genoeg overschiet om ruim van te kunnen leven.

Nu ik ga stilaan naar de 40, dus ik kaats de vraag door naar jongeren ...
@Katrientje : Wat een adsl lijn betreft, heb je gelijk, maar ook daar zijn gradaties.
Je kan al vanaf 20 euro een internetverbinding hebben, maar je hebt er ook van 60 of meer.
Je hebt gsm's van 50 euro en je hebt er van 500.
Dat is met alles zo.
Iedereen moet voor zichzelf uitmaken of hij iets wel of niet nodig heeft en wat hij er wil aan uitgeven.
Veel mensen zijn verzot op de laatste nieuwe electronica snufjes en kopen dingen die ze niet echt nodig hebben, soms ook om zichzelf beter of rijker voor te doen dan ze zijn.
@ Jan G :
Je zei : "Je hebt gsm's van 50 euro en je hebt er van 500..." en dat hangt natuurlijk af wat je er allemaal bij wilt hebben (Muziek, ingebouwde GPS, enz.)
En voor GSMs zal de basisGSM wel betrouwbaar genoeg zijn.
Maar ik huiver als ik hoor dat sommigen hun PC... in den Aldi gaan kopen. Goedkoop, maar meestal direct uitverkocht, niet uit te breiden en slechte naservice.
Geef mij dan de goeie ouwe PC- of in mijn geval Macverkoopwinkel. Een beetje duurder maar in geval van problemen kan ik altijd terecht bij een gedegen vakman.
Daarom voor al mijn huishoudelektronica 1 adres : Vandergoten op den Tervuursesteenweg !
@Peter: De verhouding verkoopprijs/nieuwbouwprijs van een huis is niet significant gewijzigd en kopen zal nooit duurder worden dan bouwen. De bouwprijs wordt bepaald door de grondprijs, uurlonen en materialen. De verkoopprijs wordt door vraag en aanbod bepaald. Meer alleenstaanden en migratie verklaren wellicht de hogere vraag naar woningen, en kopen is nu nog altijd goedkoper dan bouwen.

De regel van één derde inkomen spenderen aan wonen geldt nog altijd. De lage rente laat toe meer kapitaal te ontlenen dan toen de rente dubbel zo hoog was. Wie zich discipline kan opleggen kan gerust meer lenen want in de loop der tijd stijgt het loon terwijl de hypotheek konstant blijft.

70+ en 80+'ers die nu hun huis verkopen doen een gouden zaak. Ze spelen het kapitaal soms door naar kleinkinderen of bekostigen hun oude dag ermee. Dit geld verdwijnt dus niet in een zwart gat maar in de economie!

Sommigen zien hun woonst ook letterlijk als hun spaarpot en wrijven zich nu al in de handen met de meer dan degelijke prijzen. Maar zal dat over 30 jaar ook nog zo zijn? Men mag de huidige parameters niet zomaar extrapoleren naar de verre toekomst. Neemt de bevolking af, wijzigen de samenlevensvormen, zullen de babyboomers dan later ook zo'n riante koopkracht kunnen recuperen uit hun huis? Dit zou wel eens fors kunnen tegenvallen, de spaarpot die men met z'n huis denkt te hebben zou wel eens een zeepbel kunnen blijken en katastrofaal worden voor de oude dag van velen.
@paulsteir: ondanks je ( waarschijnlijk terechte ) minder rooskleurige toekomstvisie omtrent vastgoed, is het niet zo dat de vlaming nog altijd ' den baksteen ' in zijn genen meedraagt en tracht door te geven aan zijn nageslacht?
De fluwelen verkoopprijzen van de laatste jaren mogen dan misschien hun zwanenzang beginnen maar nen belg en zijnen baksteen lijken me toch een onafscheidelijk duo..... of moeten we van die idee afstappen?
@ Luc :
Misschien eens een oude baksteen terug oppoetsen, ipv een nieuwe baksteen ergens op een groene zone in te planten. Er is nog zo weinig groen.
Morgen hebben we een verstedelijkt gebied van Amsterdam tot Parijs met uitloper naar het Ruhrgebied. Dat verstedelijkt gebied wordt dan Europe-West ipv West-Europa.
Als je effe door de geschiedenis bladert, dan zie je dat elke stad een honger heeft naar nieuw (groen) gebied om in te palmen (morgen richting Katelijne met het nieuw Voetbalstadion en Ziekenhuis). Ze gaan nog lachen, de volgende decennia in Katelijne.

(Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is...)
Gimycko. Over den Aldi gesproken. Hebt gij ervaring met hetgeen u daar zegt :
o.a. niet uit te breiden en slechte naservice?
@ Jos :
Yep, maar het was niet den Aldi.
Mijn slechte ervaring was met een hifi-toren die ik jaren geleden had gekocht in zo een "pruts-elektronicaconcern". Niet Van den Borre of zoiets.
Het was op de Guido Gezellelaan, waar nu oa de Petotter is gevestigd want dat prutsconcern is alweer failliet.
Ik heb mijn laptop bij Zeta gehaald.
Daar heb je een degelijke, vlotte en snelle service.
Ik heb ook een reserve laptop en die komt uit de Aldi.
Niettegenstaande sommigen het niet vertrouwen, ben ik daar toch tevreden over.
Er zijn weinig zaken waar je drie jaar garantie krijgt en waar men zo vlot je centjes teruggeeft bij een miskoop.
De service bij reparatie is ook zeer goed.
@ Jan G :
En na hoeveel minuten waren de laptops in den Aldi uitverkocht (meestal na een wekenlange bombarderie van reclame in alle lokale reclameblaadjes) ?
Is het niet dat je meestal alle andere winkels van deze of gene concern, verspreid over het land, moet afbellen omdat je laptop na enkele minuten al niet meer te koop is ?
Geef mij maar dan het winkeltje van Gil in de Korte Bruul. Werkt hij daar eigenlijk nog wel, want ik zie hem nog weinig in de winkel staan ?
Gimycko, da's een oud zeer waaraan de meeste ketens zich bezondigen en dat men mag catalogeren onder klantenlokkerij. Zoals je zegt, eerst een "bombarderie" reclame en als men dan nog dezelfde ochtend ter plekke gaat, is alles "net uitverkocht". Carrefour is daar ook een specialist in.
@ Roger :
Het begrip "Concern" doet mij vapeurrekes krijgen.
De GB in Zemst was veel te groot voor dagelijkse boodschappen te doen.
De GB op den Antwerpsesteenweg was ook groot, maar daar ging het nog. Een stuk menselijker dan die mastodont in Zemst.
Maar toen de Carrefour alles overnam, heb ik uiteindelijk afgehaakt. Ze verkochten er zelfs BMX-fietsen. Go figure !
De Match in Mechelen is juist prima. Niet te groot, overzichtelijk en proper en ze hebben vanalles. En wat ze niet hebben, koopt ge vlakbij in de betere detailzaak.

Toch zalig om in de Binnenstad te wonen !

En voor een speciale aankoop rij ik nog wel eens graag naar den Brico in Zemst of den Antwerpsesteenweg, maar dat gebeurt ook niet elke week.
Goed nieuws voor woningzoekers zonder astronomisch budget?

"Het stadsbestuur heeft licht op groen gezet om het leegstaande gebouwencomplex in de Onze-Lieve-Vrouwstraat, de Lieve Heerstraat en de Ziekeliedenstraat om te bouwen. Zoals de plannen nu voorliggen, en zijn goedgekeurd, komen er veertien wooneenheden. 'Dit project komt tegemoet aan het schrijnend gebrek aan huurappartementen voor alleenstaanden, jonge gezinnen en nieuwkomers op de arbeidsmarkt'."

http://www.nieuwsblad.be/Ar...

Zie ook http://blog.stadmechelen.be...
Heeft dat klein "Oude-Boekenwinkeltje" in het begin van de Katelijnestraat (of is het daar nog Sint-Romboutskerkhof) enige leefbare oppervlakte ?
Het staat precies al een eeuwigheid leeg en ik zoek iets klein (heb niet veel ruimte nodig).
Of misschien dat (? groen ?) winkelpand ernaast ?
En als er in de buurt een garage te huur of te koop zou zijn... ideaal !
Maar ik weet niet of een van beide panden te koop zijn.

1) als je in de jaren 80 genoeg geld had om zonder een lening een huis te kopen kon je gouden zaken doen, de waarde van die mensen hun eigendom is x10 gegaan. Je kon toen een huis kopen voor 20.000 euro met 4 slaapkamers.

2) ik vraag mij nu wel af dat de huizen gaan dalen of stijgen in de komende jaren. Maar ik kan niet wachten want mijn vriendin wil absoluut gaan samen wonen. Als ik nog iets ga huren voor de komende jaren ben ik veel geld kwijt. Als de huizen gaan dalen in prijs ben ik ook geld kwijt dus met andere woorden het maakt mij niet uit dat de huizen gaan dalen in de komende jaren want ik denk niet dat ze gaan dalen aan bv. 600 euro huurgeld x 12= 7200 euro per jaar voor een appartement dat ik anders ook kan kopen aan ongeveer 125.000 of zoiets. Ik denk dus niet dat de waarde gaat dalen met 5% jaar want als dat zo is zal mijn waarde van mijn baar geld ook dalen. De prognose voor de bevolkingsgroei is nog steeds stijgend dus zal het uiteindelijk nog steeds meer kosten om een huis te kopen. Dus kopen maar als je niet bij je ouders kan blijven wonen want dat is uiteindelijk nog steeds het goedkoopste.

3) een van de beste praktische voorbeelden om te tonen dat het 40 jaar geleden gemakkelijker was om een huis te kopen is dat de jeugd gemakkelijk tot laat in de 20 blijft thuis wonen omdat ze een huis gewoon niet kunnen betalen.

cocksucker dre