Digitaal woordenboek Mechels.

met categorie:  
Aangezien mijn computer niet voorzien is van een digitaal woordenboek Mechels, vraag ik de hulp van mijn bloggende medemens. Volgende tekst moet tegen morgenavond nagekeken worden op spellings- en grammaticafouten tegen de Mechelse taal. Alvast bedankt.

- Vanaf volgende weik alle lessen in 't dialect -
Waale zen ee in Mechele-niel content. Onzen burgemiester, de Somers, ei tem in Brussel ni late doen en daaroem zal 't vanaf volgende weik in alle schole van Mechele in 't dialect te doen zen. Oep dee manier probeire me ons schoen teultje te beware veu 't nageslacht. Me zen zeikers dat de klaan manne daa gien probleme me zullen emme. Wa me geun doen me d' avers da's weite me nog ni. Ier en daa zen der al lieraars dee vastgeplekt zitte naan den toeg van e volkskaffee. Kweste van goe veurberaad te zen. Leest vedder onloan ...

ben geen specialist maar ik vermoed:
- het woord 'ee' veranderen in 'ie'
- onzen in oenzen
- somers in soemers
mor anfij swat tkan oek zen dak verkierd zen zene tis ma veur aa tellepene
Is "een knep" echt Mechels ?
En is "Batteren" oek Mechels ?
Of beide woorden echt Mechels zijn, is niet altijd zeker, maar zeker Brabants, want Mechels is een Brabants dialect, zoals ook Antwerps, Brussels, Leuvens, Vilvoords, Bredaas, ' s Hertogenboisch etc....
Alleen valt me op dat in de "plezante" dat woord niet altijd begrepen wordt, dus... zou wel kunnen.

En batteren, knap woord, gebaseerd op bataille of to battle denk ik.
En schrijf maar on voor de lessen Geo, want het Mechels is meer dan dat...
@gimycko:

"...in ieder geval hemmek vreuger ba 't batteren een paar toeken tegen m'n knep gekrege".
Ik ben geboren op Pasbrug, en wij gebruikten idd die woorden.
Lfys: ee moet idd ee zèn en onzen is oek just.
Dan emme " onze "beurregemiester ei-t-em in Brussel ni late doon..... in alle schoule van Meichele... te doon zèn. Oep dee manneer.... schoen teultche.... vè t'nageslacht..... gien probleime. Wa me geun doon mé d' ààvers Ee en daa zèn d'er al liereirs .... van e volkscafei. Kweste van goo vuiberààd te zààn . "
@ rudi : Wa zen we naa ?
Vlamingen en/of Brabanders ?
En stonden de Brabanders niet aan de kant
van de Franskiljons in 1302 op de Groeninghekouter ?
Tegen de Vlamingen (West-, Oost-, Frans-en ZeeuwsVlamingen) en de Friese Legers ?
Is dit correcte geschiedenis ?
OK.
Sinds ik een beginnend lezertje en schrijvertje (6 jaar oud) in huis heb, ben ik een fan van de ter ziele gegane Spelling Geerts.
Voor het Mechels zal ik me houden aan de Spelling Kocken. :-)
Jaja, en in de tijd van de romijnen spraken ze latijns en daarvoor nog iet anders maar geen vlaams. Ik bedoel, we leven nu en we gaan naar morgen, een beetje geschiedenis is ok om het nu te begrijpen maar daar leven we gelukkig niet meer.
@Gimycko:
- Mechelen is lang een enclave in Brabant geweest. De Heerlijkheid Mechelen. Vlaanderen daarentegen is om het simpel te houden het stuk grond ten westen van de Schelde. Brabant ligt dan weer ten Oosten. (ik weet het er zijn uitzonderingen).
- In 1302 is het helemaal niet zo zwart wit, wie er tegen wie heeft gevochten, en het is absoluut niet zo zwart wit als Conscience ons wil doen vermoeden ! Verder was de Guldensporenslag één enkele match van een ganse competitie om het met KV-RACING-taal uit te leggen ...
Vermoedelijk spraken de Romeinen inderdaad Latijn, maar de taal van de Oude Belgen... daar moet ik nog even het boekje van Ugo Janssens lezen (te verkrijgen in de betere Mechelse Boekhandel).
De taal die ons Margaretha gebruikte, weet ik niet, maar blijkbaar verstond ons Kareltje toch een aantal woorden Nederlands of Vlaams.
Rembert Dodoens echter schreef blijkbaar zijn Cruydenboeck wel in het Nederlandsch of Vloms, misschien zelfs in het Oud-Mechels (maar dat is niet zeker)

http://mapt.stadmechelen.be...
@ Peter :
Ja, Brabant omvatte oa Leuven, Mechelen, Antwerpen, Hoogstraten, Breda, Broekzele (Brussels CE anno 2007) en had blijkbaar connecties met de Heren van Luik, die blijkbaar tamelijk vadsig waren zodat de Berthouders hun slag hebben kunnen slaan (of zoiets).
Enfin, ik ga door met mijn zoektocht...
Karel zal zeker Nederlands en Frans opgevoed zijn aan het hof in Mechelen. Latijn allicht ook. En als keizer van het Roomse Duitse rijk kon hij naar het schijnt geen Duits.
Ons Kareltje bezat toch een Rijk waar de zon nooit onderging (Zo heb ik het geleerd in het College). Zaten daar ook geen delen van Amerika tussen en was hij ook niet viavia gelinkt met Spanje ?
Enfin, dat artikel op MM moet nog verder uitgediept...
Idd Gimycko, vermits Sjàrel ook koning van Spanje was, had hij ook overzeese gebieden in Midden Amerika en ik meen bijgevolg ook ergens eilanden. Ik dacht dat de Filipijnen genoemd zijn naar zijn zoontje Filips II.
Aha, die laatste informatie is nieuw voor mij.
Bedankt, Roger...

(Waar deze Blog al niet goed voor is - LOL)

http://mapt.stadmechelen.be...
Karel V was als koning van Spanje (daar bekend als Karel I) ook Heer der Beide Amerika's, zijnde de Spaanse overzeese gebieden in het Westen. Die omvatten toendertijd zowat heel het Amerikaanse continent, behalve het oostelijk deel (= Brazilië) dat door het Verdrag van Tordesillas aan Portugal toekwam.
Op de keper beschouwd kan Mechelen niet als Brabants beschouwd worden omdat het inderdaad een enclave was in dat gebied. Mechelen was een onafhankelijke Heerlijkheid ( de Berthouts) en één van de oorspronkelijke 17 provincieën van de ooit verenigde Nederlanden. DUS EEN ONAFHANKELIJKE STAAT. Pas na de Franse tijd werd die (weliswaar toen al afkalvende) onafhankelijkheid ongedaan gemaakt.
Wat Vlaanderen en Brabant betreft even aanhalen dat tijdens de 100 jarige oorlog Vlaanderen (dus inderdaad westelijk van de Schelde gelegen) meedeed met de Fransen en Brabant met de Engelsen. Met als gevolg dat er een Vlaams embargo bestond tegen de Engelse wol en daardoor de lakenhandel in Brabant en dus ook in Mechelen een ferme knauw kreeg. Deze financiële aderlating zou er mee de oorzaak van zijn dat de belforttoren op onze lakenhalle niet werd afgewerkt.
Wat die Schelde betreft : dat is een interessant verhaal. Die stroom is eigenlijk de grens geweest tussen het Franse Rijk en het Duitse rijk na de splitsing(en) van het rijk van Karel de Grote ( 9de eeuw). Vandaar dat Mechelen oorspronkelijk Duitse (via de Luikse prinsbisschoppen) bindingen had. Aan die Schelde, in de buurt van Oudenaarde wordt die grenssituatie vandaag nog het best geillustreerd door de stad Oudenaarde westelijk van de Schelde en het dorp Ename, oostelijk daarvan. Dit laatste was eeuwenlang Duits. Er staat daar zelfs een zogenaamde Otto-kerk, naar Duits voorbeeld gebouwd en uniek. En heel lang was deze grensstad (Ename) belangrijker dan Oudenaarde. Toen echter de Duiste invloed achteruit boerde, name het Vlaamse Oudenaarde de fakkel over. Vandaag is Ename een rustig dorpje met de resten van de bekende abdij als prestigiues archeologisch project.
@ Rudi : Bestaan daar boeken over ?
Die Geschiedenis wil ik wel leren kennen...
effe of topic
Kijk eens aan, Lfys heeft me nog onderwezen in de geheimen van de fysica.
Groetjes van een oud leerling :-)
@Marc VC: ge gaat er precies een gewoonte van maken om van Bloggers les te krijgen of gekregen te hebben ;-)
Omdat gij nu in uw les toevallig al 3 bloggers hebt ja.
Wie, ikke? ;-D
Goed "Ons Kent Ons" zeker?

Allez: terug naar het topic...