De (Mechelse) Bedenkers...

met categorie:  


De MPE ofwel Magnetic Power Engine
Dit heb ik ooit bedacht. Maar volgens de VRT was dit niet televisioneel genoeg.

En wat hebben andere Mechelaars bedacht, uitgevonden of vernieuwd ?
Wat doet die machine en werkt het?
Wat ik zie is een Lamp die brandt op de stroom gegenereerd door de dynamo. Wat dat toestelletje (motortje) is dat die dynamo aandrijft weet ik niet. Ik hoop niet dat dat een motortje is dat ook door de dynamo wordt gestuurd.
Door de afstootkracht van tegenoverliggende magneten (gele blokjes op houtblok en gele blokjes onderaan blauwe cirkel - niet zichtbaar) gaat alles draaien en krijg je dankzij de grijze dynamo stroom.
Het is het systeem van de Moulinex-saladezwierder. De manuele kracht wordt vervangen door de afstootkracht van de magneten.
Het systeem van de saladezwierder bezorgt bij 1 omdraai van de knop en snelheid van 6,5 keer de mand met de salade (Kijk maar na, er staat er wel eentje in je keukenkast)...
Wat ik hier zie lijkt verdacht veel op een zgn. [url=http://nl.wikipedia.org/wik...]perpetuum mobile[/url].

Beste Gymico, zou je zo vriendelijk willen zijn om even een filmpje te maken van jouw werkende exemplaar en dat op het www te zetten?
Hmm, ja ik sluit mij aan bij Lfys_

Ik ken dat soort saladezwierder niet (ik zwier mijn sla gewoon in een keukenhanddoek) en neen, we hebben er geen in de kast staan :)

Vraagje: die slazwierder, moet je die manueel aanzwengelen, of niet?
Wat bedoel je met "een omdraai van de knop"? Zit er een batterij in die slazwierder?

antwoord van Lieven : <BR>op staat in 't kerkstraatje, heb ik nog niet gezien krista, spijtig, da moet een neig gezicht zijn
Peter, help de spamfilter flipt weer
ik log me aan en voer antwoorden in
al 2 pcs Vista waar ik een boodschap op kan intikken , daarna blokkeert de blog met de spamboodschap, das nie leuk meer.
ik probeer ne server elders en direkt het geval van de spamfilter, zit er nen blok op mijne naam of zo.

Lap mijn vrouw heeft het ook al zitten, ons IP is nochtans niet geblokkeerd
en bovendien het IP dat momenteel vermeld staatvoor ons 'd51A594FB.access.telenet.be' is niet het onze
@Lfys : Een werkend exemplaar heb ik nog niet.
Ik ben de onderdelen aan het bijeenzoeken.
Kleine blokmagneten heb ik gevonden en nu moet ik nog ergens een groot en een klein tandwiel (liefst in plastiek en erg licht) te pakken krijgen. Een dynamo en een fietslicht zal ik wel bij fietsen Dockx kunnen kopen. En nee, het is geen Perpetuum mobile, gewoon de afstootkracht van magneten omzetten in een beweging, een beweging die normaal iedereen doet bij die gesloten saladezwierder.
@ Krista : Je vindt ze gewoon bij Moulinex. Een plastieken ronde kuip met een plastieken ronde mand erin. Deze mand is aan de bovenkant voorzien van gaten waarin de grijpers kunnen geplaatst worden van het deksel. Die plastieken grijpers worden aangedreven door een groot en klein tandwiel dmv man-of vrouwkracht met de knop op het deksel. 1 maal met de knop op het deksel ronddraaien laat de mand, in de kuip, 6,5 keer ronddraaien...
Zet dit alles dan nog eens in een vacuumruimte en je hebt geen frictie.
De MPE was het eerste idee dat ik heb opgestuurd gehad naar de VRT (idee@een.be). In totaal heb ik een kleine 50 ideeen in het voorjaar doorgestuurd. Dus zou ik hier op de Blog nog wel enkele ideeen willen indienen. Alhoewel van alle ideeen niet direct tekeningen van bestaan, zou het handig zijn moest de mogelijkheid bestaan dat er bij een reactie een foto of tekening zou kunnen bijgevoegd worden.
Maar dan moet de hele structuur van de Blog veranderd worden. Als de BlogMasters er dus geen probleem mee hebben, wil ik dan wel op geregelde tijdstippen nog enkele andere Idee-rubrieken opstarten.
Maar met deze Rubriek wilde ik even rondkijken wat natuurlijk de andere Mechelaars hebben bedacht...
@ Gimycko

Het lijkt nog steeds op een perpetuum mobile.

Ja, er bestaan genoeg werkende toestellen die gebruik maken van "gewoon de afstootkracht van magneten" maar daar zit een manier in om die "duwende" magneten op het gepaste ogenblik te verplaatsen (ze duwen immers ook in de richting die jij niet wenst). En er zit ook steends een externe (!) energiebron in, anders valt het machientje al snel dood. Kijk ook eens op http://en.wikipedia.org/wik... om nog een prachtig voorbeeld te zien van wat magnetische afstoting allemaal vermag (mits een externe energiebron).
@Lfys : Het is een idee. Als ik alle gewenste stukken heb bemachtigt werk it het uit en zie hoelang de lamp uiteindelijk zal branden.
Ondertussen werk ik ook nog het Digitale Papier verder uit, de Vijslift, de auto op water (en geen waterstof) en nog enkele andere bedenksels...
@Lfys :
Jij hebt per toeval toch niet een groot en een klein plastieken tandwiel in je bezit dat ik zou kunnen gebruiken ?

-------------
Sorry Gymicko (ik , lieven breek in op je boodschap mijn acces is geblokkeerd)
Dit lijkt volgens mij op een soort knijpkat.
Nadat de magneetjes elkaar gecontroleerd afgestoten hebben (en de dynamo hebben doen draaien) duw je ze weer naar beneden voor het volgende aantal omwentelingen? toepassing wordt algebruikt voor noodlamp maar is nogal arbeidsintensief en kan niet als continue lenergieleverancier gebruikt worden tenzij in combinatie met elco en bij gebruik van laag consumerende ledjes (bestaat al) Het kan niet op grote schaal gebruikt worden tenzij je alle chinezen aan 't werk steld om de magneetjes telkens weer naar beneden te drukken

Lieven (niet als anoniem)
-------------
@ Lieven :
Jij bent blijkbaar beter op de hoogte dan ik ivm de materie. Ik ben maar een ideeenmaker en een tekenaar. Maar af en toe wil ik wel eens een idee uitwerken. Mijn vorig idee dat ik heb uitgewerkt was een gezelschapspel, dat ik echter niet kwijtgeraak aan de straatstenen. Heeft me een smak geld gekost.
Maar dit kan ik eens uitproberen met enkele goedkope items. Just for fun...

-------
<LIEVEN ZEGT>
In plaats van een magneetwiel wordt er in die knijpkat een hefboom en tandwieltje gbruikt als aandrijving. Magneten samendrukken is wat moeilijker maar doenbaar als de kracht van het veld niet te groot is.
Ik had al van je gezelschapsspel gehoord maar wist niet dat het niet goed verkocht, eens een duitse fabrikant proberen.
Nu wacht ik met antwoorden te schrijven tot het spamprobleem wordt opgelost,
groeten
</LIEVEN ZEGT>
@ Lieven :
Been there, done that !
"It is not there policy to review all games sent to them" zeggen ze allemaal !
@gymicko: je hebt jezelf uit de wedstrijd gemaild door 50 voorstellen te sturen. Hoe is het spreekwoord weer: beter 1 vogel...?
Maar ja, gymicko, dat euvel heb ik ooit nog met jou aangekaart (weet je nog: je dagelijkse mailtjes naar de Mechelse ombudsman en burgemeester?) Overvloed werkt contraproductief.
Mechelse Bedenkers.Wie heeft die nieuwe lock van Blog BEDACHT? Ik vond den OUWE gemakkelijker ook ONZE Louis ,is er niet gelukkig mee.Geen overzicht van de Flickr foto's meer.
de nieuwe look? ik denk dat het ook een gevolg is van de spamfilter die blokkeert.
inderdaad nogal basic
Voorlopig kan ik tenminste weer posts posten, nog iemand problemen met die spamfilter?
Ik weet niet wat er aan de hand is, maar we zoeken het uit en herstellen zo snel mogelijk de oude opmaak!
Voila zie, na enkele minuten alweer opgelost :-)
Blijft wel raar dat het fout is gegaan!
in een vacuum geen frictie, akkoord.
Maar wat doen we met de inertie ? Met de omringende magnetische velden ?
Een perpetuum mobile valt of staat (theoretisch) met de aan/afwezigheid van interveniërende krachten. En juist dié kan de mens (nog) niet uitschakelen.
Maar als het werkt zou 't zo schoon zijn, dus ik blijf optimistisch en hoopvol...
heb er geen greintje verstand van voor
@ Leyander :
Als het inderdaad zou werken, dan plant je jouw eigen MPE in je kelder of garage. En het teveel aan stroom verkoop je gewoon voort. Nog effe wachten en uitproberen. Dan weet ik of het werkt. Effe nog een groot en een klein tandwiel vinden en dan bij Dockx een dynamo met fietslicht ophalen.
Ondertussen zit ik te brainstormen om het Vijsliftprincipe toe te passen in een rolstoel. De schets is reeds klaar, de tekening nog niet maar de combinatie is mogelijk. Hierdoor moeten rolstoelpatienten dan niet meer opkijken tegen rechtopstaande mensen tijdens een conversatie.
Enfin, het is maar een ideetje...
als Moulinex het al in een slazwierder gebruikte dan is het geen uitvinding hé
@ DJ : Het is een combinatie van 2 dingen !
Het systeem van de saladezwierder en het afstoten van magneten. That's all !
En zo worden nieuwe dingen geboren.
Het idee van de Vijslift bestaat eigenlijk ook al : Een ronde ijzeren staaf met draad en moer in combinatie met een liftvloer. Voordeel : Auto's kunnen in de Kelder geparkeerd worden en Schilders sterven niet tijdens hun dagtaak (Zoals onlangs in Mechelen).
Ook het idee van het Digitale Papier bestaat al, nl E-Ink. Maar dat kan nog maar alleen in zwart/wit. Philips is bezig met gekleurde olien, maar dit heb ik bedacht :

http://www.flickr.com/photo...

(Pixelated Photo's)
Voor al die mensen in Mechelen die willen weten "How Stuff works" is dit een geweldige website :

http://www.howstuffworks.com/

Misschien interessant voor de Mechelse Bedenkers of voor mensen die, in het algemeen, geinteresseerd zijn in Technologie...
Dit filmpje heb ik bijvoorbeeld opgestuurd naar den TSM - Afdeling AutoMechaniek :

http://www.youtube.com/watc...

Zo wordt een automotor ineengestoken !
Gewoon uitkijken...
Het is geweldig...
En dit was onlangs te zien op het VRT-nieuws :

http://nl.youtube.com/watch...

Dus, ik ben duidelijk niet alleen. Nu is het nog wachten op wat andere Mechelaars bedacht hebben !
Interessant flosisla maar ik kan er nog steeds niet op van thuis
ik kan wel op de admin site maar niet op de normale site, voorheen kreeg ik de spampagina maar nu niks meer
Tip voor gimycko: om geselecteerd te geraken voor programmakes a la "de bedenkers" moet ge het ronsel-annonceke in de gazet goed lezen.

Daar stond toen iets in de aard van "Ben jij de uitvinder van een sprekende brievenbus of van ... aarzel dan niet en bla bla bla "

Ik heb toen een mailtje gestuurd dat ik inderdaad een sprekende brievenbus had ontworpen maar geen geld had om ze te maken!

Gestalkt, dat ik toen werd, jongens toch! Gestalkt! Die wilden dat echt hebben. Logisch, iedereen vindt zichzelf nogal fantastisch en indien er iemand dan "uw idee" al heeft uitgevoerd...

Aangezien mijn mediageilheid in die periode weer een absoluut dieptepunt bereikt had heb ik natuurlijk niet meegedaan.

Voor die 50.000 ballen die ik nodig heb wou ik niet elke dag mijn haar kamen hé!

Nu, gimycko, bij een "sprekende brievenbus", daar kan jij je toch het een en ander voorstellen denk ik! Geef jij daar eens een invulling aan ?
@ SMT : Sorry, maar dat bestaat al !
Enkel te vinden op het Internet, natuurlijk.
Ik weet niet dat het bestaat op PC,
maar de eerste Macs konden geschreven tekst laten horen.
Lang voor Lernout en Hauspie !
Het Nederlands was een beetje houterig, maar je kon het verstaan. En je had de keuze tussen een stem van Maria of Adolf en het kon lacherig of hilarisch gebracht worden.
Dus een sprekende brievenbus is een programmaatje dat e-mails voorleest aan Blinden.
Is dit de topic van professor Bloggelijn?
enfin, ieder zijn meug...
Wat heeft dit met Mechelen te maken ?
@ Peter :
We zoeken Mechelse bedenkers of dingen die door Mechelaars zijn uitgevonden of bedacht (nav het programma "De Bedenkers" op VRT)
Tja ...
Wie heeft eigenlijk de "Van BeethovenBrug" bedacht ?
Waren dat Mechelaars of weeral dat duo Italianen ?
Het is niet direct het interessantste onderwerp op de blog.
De italianen kozen Vivaldibrug. Gidsenbond Mechelen ijverde voor Van Beethovenbrug
"Alles kan beter", zei Marc Uytterhoeven.
Wie bracht het idee aan om de Tervuursesteenweg om te vormen tot een Fietspad ?
Wie bracht het idee aan om het Rode Kruisplein/AntwerpsePoort compleet te veranderen ?
Er wordt in Mechelen nagedacht, want... alles kan beter !
Dus, wat hebben de Mechelaars voor wereldschokkend nog allemaal in Petto ?
Dat is mijn vraag, want dat dodelijk ongeval met die Schilders, een tijdje geleden, op de Ring van Mechelen mag nooit meer gebeuren !
Ik kan me niet van de idee ontdoen, dat deze topic eerder gaat over een miskend genie die zijn uitvinding in the picture wil plaatsen ... :-)
http://www.hln.be/hlns/cach...

@ Peter :
Miskend genie ? Die is goed ! Hahaha...
Nav van dat programma op VRT wilde ik gewoon een reactie uitlokken !
Ik ben nog altijd aan het wachten op het eerste idee want het MechelMotel, de PlasSjop en het Spiegelpaleis hebben duidelijk toch reactie genoeg uitgelokt !
Maar die laatste zijn allemaal met de stad gelinkt ! Deze niet ... Jammerrrr .... :-)
(no hard feelings though)
@gimycko: het ongeval met die schilders was door een menselijke fout en dat weet ik uit een zeer betrouwbare bron. Het had dus niets te maken met de constructie.
M'n beste Gymicko - ik bedenk juist dat je onverbeterlijk bent...
;-)
Als je niet mocht bestaan, zou men jou moeten...uitvinden...
;-))
Onlangs las ik in de Krant een verslag van een van de Mechelse schepenen ivm de Van Beethovenbrug : Een vaste constructie die... 1 of 2 keer per jaar met een kraan vanop de Haverwerf zal weggetakeld worden om een boot door te kunnen laten !
Het idee alleen al !
Dus waarom geen Vijsliftbrug ?
@ Jans :
Had jij me niet gecatalogeerd bij de Stadsfiguren ?

LOL
schrijf dadelijk onze burgervader aan...
;-)
@ Jans :
Been there, done that !
MET tekening !
Gimycko, het laten horen van geschreven tekst bestond al in de tijd van de Commodore 64...
Aan iedereen met probemen bij het posten: probeer nog een keer... Hopelijk zijn alle problemen nu opgelost.
mode test ON: ik probeer tevergeefs!
@jokke: nu nog steeds problemen? De spamfilter is wat 'vriendelijker' nu...
Floris, vanaf kantoor lukt dit nu perfect
gimycko: sorry maar mijn sprekende brievenbus is dus veel straffer dan het idiote onding van Lernout en Hauspie dat je daar even aanhaalt.

Hahahaha! Ik ben dus toch iets straffer dan gij!

Voorts kan ik zeggen: stoor je niet aan die idiote negatieve opmerkingen van een janS bijvoorbeeld! Het enige dat hij kan is heel knappe foto's maken van dingen die door anderen zijn bedacht. Zelfs van lelijke dingen kan hij mooie foto's maken! Ieder zijn afwijking, daarom tolereer ik ook zijn onzin op de mechelen.blogt.

Voor mij is dit blogje trouwens zo een beetje te vergelijken met een rommelmarkt. Veel knappe ideeën lees je tussen de lijnen, en bij u soms letterlijk. Maar nooit zal ik mij beledigd voelen door iets wat hier in pixelvorm gecommuniceerd wordt!

Op een rommelmarkt roept ge toch ook niet naar iemand met magnifiek gerief: "Hey vuile narcist, bol het eens af klotekerel, dikke zweetaars !"
Awel zo'n mannekes, de Markec, de janS, de Jos Nys ... om ze nog eens niet te noemen, ik blijf daar normaal tegen doen, dat is mijn opvoedkundige taak !

Gimycko, je bent een kunstenaar !
Maar ge zou mijn sprekende brievenbus eens moeten zien, jongen toch ! Allez, ge krijgt een tweede kans, bedenk een andere sprekende brievenbus dan die van L&H en die van ...

Prachtig!
Ik ben tevreden, ik keer terug!
@ man met punt :
Het is allemaal maar een gimmick...

(Only a Jester can tell the truth !
That's his MF job !)
Zo'n sprekende brievenbus hadden ze vroeger ook op de efteling. Die zei telkens weer "Papier hier" ...
@ Lieven : Hoe zou dat klinken in het Mechels ?
ies oan rozjèè vraage
Rozjei denkt da ta "Papeer ee !" zou moete zaon.
Lieven, dat is "Holle Bolle Gijs" en Gijs is geen brievenbus maar een vuilbak. En een beleefde vuilbak ook nog, want hij zegt netjes dank u wel als je er iets ingooit ;-)
Is de spamfilter terug aangepast?
Gisteren lukte het me ook niet om te posten zonder dat ik melding kreeg van spam. Toen heeft florisla iets gedaan en ging het terug.
Ik probeer vandaag en het lukt weer niet meer.
Nu terug wel.
De blog heeft zijn kuren blijkbaar. ;-)
Ik stel voor om de spamfilter-discussie verder te zetten bij deze post: http://blog.stadmechelen.be...
Ik herinner mij natuuurlijk nog dat het een vuilbak is katrien, mijn punt

Zijn Mechelaars, naast bedenkers, ook Makers ?

Want van 19 tot 22 maart is Mechelen "Maker City" !

www.makers.be/