Vandalen vernielen installaties Parkpop :-(

met categorie:  
Bron Nieuwsblad

Parkpop, het gratis zomerfestival op donderdag in de Kruidtuin, is het doelwit geweest van vandalen. Na de festiviteiten van afgelopen donderdag hebben die heel wat schade aangericht.
Het vandalisme kwam pas in de loop van vrijdag aan het licht toen werklui bezig waren met de opruimingswerken. 'De vandalen hebben na afloop van het festival toegeslagen. 's Nachts toen iedereen weg was. Alle dranktenten die in de Kruidtuin stonden zijn omver geduwd, tapinstallaties werden omver gekieperd, mobiele frigo's lagen op hun zij en tafels en stoelen zijn in het rond gesmeten. Een slang die bevestigd was aan een standpijp om de toiletwagen van water te voorzien, was afgekoppeld waardoor het water de hele nacht in het park heeft gelopen.

'Het was verschrikkelijk', zegt organisator Jef Van Dun van de vzw Mechelse Feesten. 'Het is nu afwachten hoeveel schade er is. Maar dit vandalisme gaat ons alleszins veel geld kosten. Naast de schade zijn er ook de mensen van de stad die de hele dag in de weer waren met het opruimen van de brokstukken.'

(...)
Voor de organisatoren van het gratis zomerfestival komen de vandalenstreken zwaar aan. 'Het is vooral pijnlijk. Wij proberen elke donderdagavond een leuk programma in mekaar te boksen en vragen bovendien geen toegangsgeld. De bezoekers appreciëren dat enorm. Helaas denken sommige enkelingen daar anders over. Triest. Echt triest.'

Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor. De Kruidtuin wordt 's nachts wel afgesloten, maar voor de daders is het blijkbaar een koud kunstje om toch in en uit het park te lopen.

'Wat we nu gaan doen? We zijn ons aan het beraden om extra toezicht te houden. We moeten in elk geval iets doen om zo'n vandalenstreken in de toekomst te vermijden.'
Ronduit schandalig is het inderdaad! Hopelijk kan men op één of andere manier de daders te pakken krijgen. Het is niet alleen een steek voor de organisatoren, het werkt ook het toennemende "onveiligheidsgevoel" in de hand. Binnenkort een bewakingscamera op elk Mechels kruispunt? En 's nachts de kruidtuin binnen geraken is helemaal niet moeilijk hoor. Die draad, daar kruip je in 1,2,3 over..
aaarg, hiel aarg...
Heb het vandaag ook gelezen in GvA. Een schande en blijkbaar is het niet de eerste keer
jammer,en nog eens jammer!
Ik had het van 't weekend al gehoord. Blijkbaar zijn er toch mensen die er niet tegen kunnen als de stad iets tofs organiseert, en er alles aan doen om het toch maar te laten op houden ....

zeer triest dat sommige mensen het nodig vinden zich zó te verlagen ... nog erger dan kinderachtig.
Hopelijk kunnen ze de daders opsporen en hard aanpakken met échte werkstraffen, geen softe socio-culturele activiteiten, maar keihard werken om het park terug piekfijn in orde te maken.

En als ze minderjarig zijn, ook de ouders ter verantwoording roepen!
ik dacht dat er geen werkstraffen meer uitgesproken worden? Had toch ergens zoiets gelezen, maar het is niet helemaal blijven hangen ...
In dat geval zullen ze er weer "mooi" vanaf komen met alleen maar een boete ...
In de jaren 80 en 90 was men niet scheutig om iets te organiseren in Mechelen omdat er ofwel gevochten werd, ofwel vandalisme was, het gevolg was dat iedereen op z'n tippen liep als er iets te doen was en werd er bijgevolg voor het minste de flikken gebeld, etc, etc, miserie, miserie,...

Misschien willen deze vandalen terugkeren naar deze 'duistere middeleeuwen' waar we nog maar net aan 't uitkruipen zijn?

Wat mij betreft een paar welgemikte muilperen en kontstampen die bij de ontvanger spontaan migraine doen optreden bij het denken aan vandalisme.
Het nieuwe stedelijk reglement tegen 'overlast' maakt snelle en kordate aanpak mogelijk. Bart Somers kan nu laten zien dat hij het méént.
Vandalisme, vandalisme...
Alvorens het woord "vandalisme" te gebruiken acht ik het toch noodzakelijk eerst een 'dader' in de kraag te vatten... Immers,

"Alle dranktenten die in de Kruidtuin stonden zijn omver geduwd, tapinstallaties werden omver gekieperd, mobiele frigo's lagen op hun zij."

"Een slang die bevestigd was aan een standpijp om de toiletwagen van water te voorzien, was afgekoppeld waardoor het water de hele nacht in het park heeft gelopen."

Aan de verklaringen in GVA leid ik af dat er geen sprake kan zijn van vandalisme!!!
Iemand had gewoon nog dorst toen de keet reeds gesloten was en is vervolgens -begrijpelijk- volledig door het lint gegaan.

Uiteindelijk heeft hij zijn dorst kunnen lessen met kraantjeswater. Gelukkig is hij niet gestorven door uitdroging!

@Jef Van Dun: Langer openhouden is de remedie!
@koenvd: voor een reactie van 'de burgemeester' zal het nog wel enkele maanden wachten zijn. Hij is met 'belangrijker zaken' bezig. 'Minister worden'...
Mini-ster.
@superparkt alias smt: Dit is wel degelijk vandalisme. Als jij het zo nodig in het belachelijke wilt trekken, doe het dan niet op de blog aub.
Het is al erg genoeg dat een paar vandalen het plezant vinden om, een evenement dat al jaren volk trekt, de laatste weken schade aan te richten.
Met als gevolg dat sommige mensen zich waarschijnlijk niet meer veilig gaan voelen in Mechelen.
Ach, Filip. Laat je toch niet op stang jagen door SuperMarkske. Gun dat jongske toch z'n plezierke :-)
@filip: Iedereen hier op de blog leest waarschijnlijk tussen de regels van de SuperParkT-Post dat vandalisme alleen voorkomt op afgesloten/afgelegen plaatsen en dat de enige remedie hiertegen is om het Park ofwel niet af te sluiten ofwel het Parkpopgebeuren langer te laten duren (tot het ochtendgloren?)

Mijn excuses dat ik mij soms een literaire vrijheid permitteer.

Ik stoor me echter niet aan uw inhoudloze berichten en/of reacties. Ga gerust hjiermee door! Ik voel me er heel veilig door ;-)
2koendv: dank u
Filip, je zou SuperMarkT nu toch zo stillekes aan al wel mogen "kennen" he ;-)
Zo'n crapuul mogen ze van mij in een vergeetput gooien!
Ook ik maak me zorgen om het wangedrag mbt Parkpop. En ik sluit me bij menigeen hier aan: dit kunnen we toch echt niet tolereren!
Doodjammer dat zulks moet gebeuren. En hopelijk kan men de daders snel vatten, en ze een zinvolle straf toebedelen !!
Het ontbreekt de hedendaagse generatie vooral aan één ding en dat is RESPECT.
Respect voor ander mensen en respect voor andermans eigendom.
Wanneer vroeger bij ons thuis iemand kwam klagen over mijn gedrag, werd dit door mijn vader serieus genomen en kon ik mij aan een strenge straf verwachten.
Tegenwoordigb komen ze eronderuit met een "ik zal het nooit meer doen".
Wekelijks een gratis zomerconcert, waar mensen elkaar kunnen leren kennen ipv thuis in zichzelf voor tv, dat moet aangemoedigd en gerespecteerd worden.
Hopelijk is alles donderdag terug in orde en kunnen we van de Pebbles genieten (enfin, als ik het in de Streekkrant goed bekeken heb)
Wat lezen we vandaag in het Nieuwsblad :
---
'Klets op de poep' straks verboden
---
De Raad van Europa werkt aan een campagne voor een opvoeding zonder geweld. De bedoeling is om de 'pedagogische tik' in de 47 lidstaten, waaronder België, te verbieden, meldt vrt.
In Nederland en de Scandinavische landen is het al verboden om kinderen een 'klets op de poep' te geven. De Raad van Europa wil dat uitbreiden. Ouders die hun kinderen een tik geven zullen niet beboet worden. Het is vooral de bedoeling om de mentaliteit wijzigen.

http://www.nieuwsblad.be/Ar...

Vroeger, als je een pak slaag of een oorveeg kreeg van bv de buurman omdat je gedrag onbetamelijk was en je thuis ging uithuilen, kreeg je meestal nog een lap rond je oren van je vader of moeder.

Zelfs dat is tegenwoordig... tegen de wet !

Times, they are a'changing...
Ben je wel zeker van de Pebbles Roger, want mijn madam denkt dat het nu donderdag salsa is en pas op 16/8 de Pebbles en dan de lijkenpikkers van Mama's Jasje.
Ben ondertussen eens naar de affiche gaan kijken en ja de Smets van de Pebbles is aanwezig op 16/8.
Weet je nog Rudi dat we in '66 (of '67)voor een van onze dansavonden samen met de Parkstones, de Beatstones en mischien ook Freewheelin (maar dat weet ik niet meer)de Pebbles geboekt hebben in 't Volksbelang en dat voor 7000 F (dacht ik)
En of ik dat nog weet Roger. Met de beatstones hebben we zelfs ooit een toen spraakmakende Nederlandse band een eerste optreden bezorgd in het Volksbelang. Ik ben hun naam kwijt of het zou Q65 moeten zijn. We moesten toen 1000 gulden afdokken ( 14000 frank)
klopt, ondertussen opgezocht en ik had het toch bij het juiste eind: zie onder
Q 65 De Woeste Haagse BeatBand
De Q65 wordt opgericht door Joop Roelofs en Frank Nuyens.
De naam is bedacht door Joop en komt uit de Rolling Stones-songs Suzy Q en Route 66.
De band wordt vergeleken met de Londense band The Pretty Things. De Q65 wordt de meest legendarische band uit de jaren 60.
Toen die gasten met hun lange haar al vanaf de middag in Mechelen rondliepen, sprak heel de stad er schande van, langharig werkschuw tuig!
Voor Roger en Rudi :

http://nl.wikipedia.org/wik...

http://nl.youtube.com/watch...

Enjoy...

(Ik neem de groep op in de WorldParty...)
@ Rudi, Ik wist dat er een voorgroep speelde, maar wie het was... allee, daarmee is het gat in mijn geheugen opgevuld :-) en wat ik nog weet: om 22u waren we al uit onze kosten (inkom en % op de drank)
Voor Roger en Rudi :

http://nl.youtube.com/watch...

(The Pretty Things 1965)
Sorry Roger, de Q65 was geen voorgroep op de Pebbles, dit was een ander optreden. Het jaar weet ik niet meer exact, maar het was een organisatie van de Beatstones alleen. Pas later hebben we vernomen dat het de eerste keer was dat de Q in België optrad.
En op een reunie moeten we ook al niet hopen want drie van die gasten zijn dus ad patres volgens Wickipedia
Wat iedereen nu wel eens wil weten :

Hebben deze 2 Oud-Hippies (Roger en Rudi) nog lang haar ?

LOL
Gimycko, dat lang haar is al even geleden... In 1997 had ik nog wel een paardenstaart(je).
Roger zal wel nooit een hippie geweest zijn, want hij noemde die mensen onlangs nog "langharig werkschuw tuig"...
Nee een hippie ben ik nooit geweest. Dat "langharig werkschuw tuig" is geen uitvinding van mij maar was een benaming die men eind jaren 60 aan die gasten gaf.
@ Roger : Ik heb een paardenstaart...

Toen ik thuis vertelde dat ik wel eens iets ging drinken in... De Verloren Zoon op de Vismartkt (1980) hoorde ze het tot in Keulen donderen. Sindsdien is het nooit meer goed gekomen - LOL
Was dat nog bij den Rob en zijn kompaan die nadien het Zennegat nieuw leven hebben ingeblazen door er een cafe te openen?
Geen idee. Mijn vast stamcafe is daarna Het Staminee geworden, toen Bodo daar tapte, en later tapte daar de Gu(u)st.

Gu(u)st zie ik nog geregeld in 't Stad rondlopen...
Wij hebben destijds nog een café ingericht in de lokalen van de KAJ in de begijnenstraat.
Bij de opening verzorgde ik de disco-bar en viel sabam binnen.
Gelukkig was de controleur voor rede vatbaar en kwam ik er met een verwittiging vanaf.
Ik weet niet of "het cafeeke" na de opening nog lang opengebleven is.
wat een remedie tegen vandalisme zou kunnen zijn, is het inschakelen van hondenclubs. Ik herinner me heel lang geleden, Rock Werchter, hadden ook problemen, en zij zijn toen in de omgeving bij hondenclubs gaan vragen om bewaking te doen (o.a. de club van mijn vroegere werkgever). En dat blijkt efficient. Nu versta ik ook wel dat een festival van 1 weekend makkelijk te beveiligen is met honden, maar misschien is er iets in die richting te bedenken voor langere bewakingen ook?
@ Lejo: op zich geen slecht idee, maar ik denk dat er hier wel een klein probleempje is: Parkpop gaat door op het openbaar domein en daar, denk ik, kunnen privé-bewakingsdiensten (zoals in dit geval die hondenclub) niet zo maar worden ingezet.
Walter, daar moet toch iets op te vinden zijn? Aan het station hebben ze tenslotte ook privé-security, en dat is niet alleen voor IN de café's ;-)

Ik vind het gewoon verschrikkelijk dat zoiets nodig is. Waarom kunnen de mensen niet gewoon een beetje respect opbrengen voor anderen en andermans gerief!

We zouden bij hen thuis de boel eens moeten afbreken en ondersteboven zetten en onder water laten lopen, zien of ze het dan nog zo plezant vinden!!
En kunnen we voor toezicht geen beroep doen op die mannen daar, allez, ik kan op de naam niet komen, de dinges... euh.. allez, ge ziet ze af en toe rijden met nen auto door het stad, ge weet wel, met hun klakskes en hun zonnebrillen... verdoemmeeee hoe heten die nu weeral, de dinges, de euh... farmicola... neen, de kabout... neen, JA! De Politie! dat was het, de politie, nu weet ik het weer zie!

Doen die nog aan ordehandhaving en toezicht of is dat gedaan?
allez Sint, wat ge nu vraagt zeg! het is voor die mannen ook congé he! ;-)
Ja, "congé" dat zal wel met hoofdletters in hun lijst met kerntaken staan (lacht)
Dat ideetje van die hondenclubs vind ik wel vermakelijk: laat een roedel pitbulls rondlopen in het park tijdens de nacht. Wedden dat het vandalisme spectaculair zal dalen!

Aleen spijtig dat je dit niet kan toepassen op de rest van Mechelen :-)
wie gaat al die hondenstront dan opkuisen? De reinigingsdienst, midden in de nacht, dat gaat nogal een stevige factuur opleveren...
Neen, neen, geen hondepoep, volgens het nieuwe overlastreglement moet je poepzakjes bijhebben. De controle hierop gebeurt met anonieme voertuigen ! Daar is de politie dus mee bezig. Deze, zeer handige en waardevolle, anonieme voertuigen kunnen natuurlijk beter ingezet worden om mensen op hondepoepzakjes te controleren dan om vandalen te klissen, dat moge duidelijk zijn.
Als er stront aan de knikker is, staan de flikken er direct. Misschien kunnen we al die (behoeftige) honden naar Parkpop sturen. De flikken volgen dan vanzelf...

Just an ID
Niet zo laagdunkend over die mensen doen, Gimycko.
Dit is ook vandalisme helaas
http://www.flickr.com/photo...
Inderdaad ;-(
@Mqrkec en MarcVC: Even verduidelijken aub wat die foto betreft: ik snap de opwinding niet, er staat (helaas en verfoeilijk) al zo veel op alle mogelijke plaatsen getagd of geschilderd. Willen die worden misschien iets zeggen? Ik ken plaatsen waar graffiti 1000 keer storender zijn dan dit of mis ik nu iets?
Ter verduidleijking en vergelijking: enkele dagen geleden reed ik met de fiets door de tunnels die werden aangelegd onder het kruispunt in Hofstade met de baan E19-Leuvenstesteeneg. Verbazend hoeveel daar ondertussen op de muren gekliederd werd. Dat is nu eens storend!
Ik wou gewoon een voorbeeld geven dat zoiets toch ongelooflijke zonde is. Ik snap niet wat men zo leuk aan vind om alles te bekladden.
DE NAMEN VAN DWAZEN EN GEKKEN VINDT MEN OP HAGEN EN HEKKEN. Dat wisten al de Romeinen die ook iets van graffiti afwisten
Het is inderdaad géén uitzondering, Rudi. Het blijft natuurlijk wél jammer...

Er zijn nochthans ook àndere manieren; graffiti kan ook mooi zijn, indien niet zomaar in het wilde weg her en der op allerlei gebouwen en voorwerpen geplaatst: dan vind ik het vandalisme, een goed voorbeeld vind ik bijvoorbeeld een muur die voorbehouden wordt om een mooi "graffiti-kunstwerk" te maken.
Dit vind ik bijvoorbeeld wél kunnen:

http://www.flickr.com/photo...
Vind ik ook kunnen Markec.
Maar dit
http://www.flickr.com/photo...
dan weer niet ...
@rudi: Die Romeinen waren zo dom nog niet he ...
Ik ben vorige donderdag in't stad een pintje gaan pakken en toen ik rond half negen aan de kruidtuin passeerde, stonden er twee politiecombi's en zag ik ook twee agenten te paard den botanique inrijden.
Me dunkt dat ze toch aanwezig waren, maar we kunnen moeilijk verwachten dat ze er hun bed maken.
Toen ik na het pintje pakken een zak frieten ging kopen bij de Put aan de zandpoortvest kreeg ik wel een zicht op de zaak.
Er stond daar een 14-jarige snul met zijn vrienden.
Blijkbaar had hij kennis gemaakt met het gerstenat, want hij was nog geen meter vijftig, maar had praat voor ene van twee meter :-)
Misschien zouden sommige ouders hun jongenen beter in het oog houden en ze op tijd en stond wat manieren bijbrengen.
De politie kan niet overal tegelijk zijn.
@ Jan Goovaerts:
Wil je me aub per sms verwittigen wanneer je mijn zoon met zijn vrienden nog eens tegenkomt?
Die Marc toch... altijd even olijk.