Mechelen stinkt! Fantastisch!

met categorie:  
Toen ik vanmorgen rond half elf naar de bakker ging kon ik het niet nalaten even een ommetje te maken langs het epicentrum. En voor waar, ik zeg U, wat ik daar aantrof was niet mis.

de dag na maanrock (foto Lfys)


De geur van verschaald bier en verlopen festivalgangers waaide me al van onder den Toren tegemoet. Wadend tussen kapotte bekertjes bereikte ik de Grote Markt, alwaar het entourage van Nathalia al een flinke tientonner had laten aanrukken en de mannen van onze stadsreiniging overuren klopten om het slagveld van gisterenavond weer presentabel te maken.

Geur, beeld, sfeer en het ietwat klammig aanvoelen van de lucht. Het deed me allemaal denken aan mijn studententijd in Leuven. Ik had er een paar keer een vakantiejob bij de Stella en de dag na Marktrock stonden wij om zes uur 's ochtends vrolijk tenten en togen van tussen de restanten van een wilde vierdaagse te vissen.

Mijn verdict luidt aldus: het gaat duidelijk de goede kant op met Mechelen!
Petje af voor de reinigingsdiensten!
Daar sluit ik me voor de volle 100% bij aan !
en waarom moet ik dat lawaai en gejank ondergaan in mijn appartement aan de Koningin Astridlaan?
Iets dat men over zo'n grote afstand hoort kan ik géén muziek noemen maar oorverdovende lawaaihinder.
voor de rest protesteert men dan tegen overvliegende vliegtuigen zeker?
Maar vanmorgen ook wat rond gelopen, en Lfys heeft niets overdreven ... Zie ook mijn foto:
http://www.flickr.com/photo...
@marc luyten: nooit jong geweest zeker, ga dan in het Hof van Villers wonen, nachtrust gegarandeerd (op de Vismarkt is er nooit iets te doen!) ,-)
@marc luyten: zielige reactie, da's het enige dat ik erover kwijt wil.
@marc luyten

Beste Marc, ik nodig je vriendelijk uit om het artkel over kunst op Wikipedia (http://nl.wikipedia.org/wik...) eens door te nemen en er eens rustig over na te denken.
@Marc Luyten: met alle respect, maar, en ik ben eigenlijk ne vriendelijke jongen maar.. GET A F***** LIFE !!
Lfys, ik heb wikkedinges eens bezien en rustig nagedacht en vastgesteld dat ik vanavond door het eten van een pot mosselen weeral een kunstwerk ga vernietigen....
Jokke, ge moet zo negatief niet doen over de festiviteiten die op de vismarkt worden georganiseerd want ook daar kunnen de bewoners van Villers mee van genieten, van maanrock hebben ze nog méér plezier dan ik want ze wonen halfweg de grote markt en de astridlaan maar dat weet ge blijkbaar niet.
Markec heeft de verengelsing bij u ook al toegeslagen? voor de rest betoog je waarschijnlijk wel tegen de verfransing?
En dan is er nog Metteko maar diens naam zegt het wel zelf zeker?
Voor de rest excuseer ik me dat ik er een afwijkende mening op na houdt want dat is blijkbaar verboden.....
@Marc: Ik kan je volgen als je praat over lawaaihinder.

Ik persoonlijk ga nooit dichter dan pakweg 30m van de dichtstbijzijnde boxen staan, anders ben ik een hele avond doof. Ik vraag me trouwens af hoe andere mensen dat doen ... ?

Maar aan de andere kant ben ik voldoende verdraagzaam om de 140.000 mensen een schitterend Maanrock toe te wensen !
@marc luyten: hopelijk hebben de mosselen gesmaakt en (oep ze mechels gezei) da ge der gienen dikke kop aan overgauven hét!
En verder om mijn kennis van Mechelen, waaraan ge twijfelt, te staven: ik ben nog er nooit verloren gelopen, al ben ik er menige keer, parafraserend Wannes Vandevelde, in de straten verdwaald!
En ik kan thuis op de Astridlaan zelfs de rammel horen, zonder me er aan te storen!
Jokke de rammel stoort me helemaal niet hoor! ik wordt zelfs héél graag wakker met klokkengelui ('t doet me dan denken aan Beieren, Oostenrijk, Zwitserland, Zuid-Tirol)en ge moet toch toegeven dat er een verschil is tussen de rammel en "lawaai".En tot nu heb ik nog geen dikke kop gekregen van al die mosslen hoor...ik eet er vanavond nog.
Peter van mij mag men organiseren wat men wil, ik heb alléén een probleem met dat lawaai.
@marc luyten: ik begrijp het verband niet tussen de rammel en die mooie landen en landstreken die U daar noemt, maar leven in een stad is nu eenmaal leven met het lawaai dat de mensen die in een stad willen wonen genereren.
En als je zo van de stilte houdkoop U dus gewoon een alp, en hopelijk houdt je er geen Alptraum aan over!
PS: de overschot van uw mosselen die is best gebakken! Smakelijk!
Ja, ik eet ook liever gebakken mosselen maar ze worden niet overal geserveerd (wel in "de wijngaerd")en ik kan moeilijk in de overige restaurants vragen om vlug de overschot mee te geven hé.....
En het gaat niet over van stilte houden, het gaat over niet van lawaai houden of welke decibels denkt ge dat daar op de markt werden geproduceerd?
@marc luyten: de pannen werden in ieder geval van de daken gespeeld!
Op uw vraag welke decibels er daar geproduceerd werden kan ik U niet antwoorden, ik ken maar één soort decibel, zijnde het tiende van één bel!
Waarmee het gezegde "de gustibus et coloribus non est disputandum" weerom werd bevestigd....
En de schoonvader van mijn zoon (hij woont achter de Colomakerk) zei me gisteren dat hij flarden van de muziek/lawaai (volgens de appreciatie) soms tot bij hem kon horen.
Ook op 'mijn' Kerkhoflei waren de hemelse klanken (muziek) en geuren (eetkraampjes) waarneembaar. Een heerlijk feestgevoel wat me vierklauwens naar de Groete Met deed sporen. Misschien ook nog een interessant 'goed voorbeeld' voor Marc Luyten: aldaar viel mijn oog op een pand in de buurt van de pizza-hut, waar een bejaarde dame haar zetel geïnstalleerd had voor haar open raam op de tweede verdieping en niet te beroerd was deel te nemen aan het bruisende festivalleven door regelmatig met haar oude armen te zwaaien op het muziekritme. RESPECT ! (oep zen engels)
Nee serieus Marc, iedereen mag zijn mening verkondigen: zowel jij als de mensen die hun ongenoegen laten blijken hebben betreffende jouw mening. Persoonlijk sluit ik me voor 100% aan bij al hun gegeven reacties en hoop ik dat je die -al dan niet stiekem- niet in de wind slaat.
Ik heb veel symphatie voor de mensen die met dat lawaai moeten leven,Ik houd daar ook niet van,maar daar kan ik wel mee leven,Het is het muziek(als ge dat muziek kunt noemen)dat mij hoofdpijn geeft,ge kunt niets verstaan wat zij zingen,Geef mij maar de Big Bands,maar ik verstaan dat de jeugd van vandaag ook hun periode mag hebben.PS willen julie A.U.B.zwijgen over die mosselen,ge maakt mijn mond waterig,hier kan ik geen verse mosselen kopen.Komaan Guys,heb een beetje compasie.
Allee jonges ét na is compasse me onze Louis,ik hem in de week oek al over mossele bezég geweest.Beloof na is allemaal dat we da woord "MOSSELE" NOOIT nemie op den blog zulle zette. MERCI !!
Oem de Louis nog wat te treitere :

http://users.telenet.be/ann...

LOL
Voor de Louis :

http://nl.youtube.com/watch...

De Vismarkt in Mechelen, gisterenavond...
En frieten, Louis ?
@ Chrisje : Hahaha !

Zeg, Louis, ge moet eens hetvolgende zeggen tegen uw (Amerikaanse) buren (en aan alle Amerikanen) :

a)
Fries are NOT French !

b)
To put a smile on a Belgian face - Serve him fries with Mayonnaise !
@Shashi3: vermits we niet meer met M...
mogen pesten, wat dacht u van dit serietje:

- gernot
- karrekolle
- kreukeltjes
en
- boestering
- sprot
of
- witte en zwette pense
- gepeste kop
He Bloggers, ik dacht dat julie mijn vrienden waren,maar waarom zijt julie zoo gemeen tegen mij?Gimycko,die foto van die mosselen was ZOO mooi,Ik kon hun bijna rieken,over die fritten,ik heb hun dat reeds dikwijls gezegd dat die Belgisch waren.de Fransen weten niet hoe zij goede fritten moeten bakken.En Jokke,warom brengt ge mijn ander favorieten op?(karrekollen) Ik weet nog altijd de tijd dat wij in de Royal zaten en dan Karrekllen gingen halen op het hoekske van de Botermet.Bedankt VRIENDEN om mij dat terug in mijn gedacht te brengen.De MECHELSE LOWIE.
@ Louis : Hahaha !
@Shashi3: Louis, als de douane bij U daar niet zo streng was, dan stuurde ik U graag een pooseuke van al die lekkere dingen!
Jokke,mijn zuster heeft mij eens een boekalleke met belgische pikkeltjes naar mij gestuurd in California,natuurlijk tegen dat de postman kwam afleveren was dat boekalleke natuurlijk gebroken,ge kunt u wel voorstellen hoe dat pakje er uitzag,smerig en stinke naar mostet,ik kan niet begrijpen waarom zij dat nog afleverde.Ik denk dat de postman blij was om er van af te zijn.
In een democratie is er vrijheid van meningsuiting. Als deze meningen echter te extreem of te ongenuanceerd zijn moet je in een democratie evengoed de kans hebben dit zwartwit-denken gewoon te negeren. Geef mensen zoals dhr. Luyten niet wat ze graag hebben: aandacht.
Gewoon negeren die boel, veel beter dan vervallen in een platte discussie.
Hallo Johan, iemand die klaagt over geluidsoverlast op Maanrock moet je nu toch niet bepaald als een neo-nazi afschilderen ? Vind ik persoonlijk erover. Ik ken nog wel mensen die het er moeilijk mee hebben ... Ook deze mensen hun stem mag gehoord worden.

En dit staat los van mijn persoonlijke mening die ik hierboven reeds meedeelde.
Peter, inderdaad.....en daarom reageer ik niet op wat "johan" daar schrijft.
Men moet een beetje de gulden middenweg zoeken, denk ik.
Maanrock maakt fenomenaal veel lawaai, dat is een zekerheid. Als onderdeel van de lokale pers bevind ik me regelmatig op een afstand van die boxen die mijn oren hoogst ongepast vinden. Langs de andere kant: mijn collega's logeerden in de Novotel, en in hun kamer was het perfect OK. Ga mij nu niet horen beweren dat je het daar niet kon horen, maar zeker niet in die mate dat je er slaap over kon verliezen.

Mechelen heeft in het verleden, nu iets minder maar toch, vaak het verwijt gekregen dat er nooit iets te doen viel. Als we dan al 12 jaar een evenement organiseren dat 140000 mensen op de been brengt, moeten twee dagen tollerantie toch wel kunnen zeker? Als bewoner van de Oude Liersebaan heb ik vaker last van "rijdende discotheken" die op zaterdagnacht aan een rotvaart over de Liersesteenweg sjezen, en dan piepend moeten remmen voor de lichten aan de Eikestraat. Maar inderdaad, coloribus et degustibus...
"en waarom moet ik dat lawaai en gejank ondergaan in mijn appartement aan de Koningin Astridlaan?"

Beste Marc Luyten, niemand MOET iets. Voor zover ik kan zeggen is het niet luid genoeg geweest om van wakker te liggen, tenzij je je raam open laat. En in dat geval, tja, eigen schuld zeker?

Wel eens geprobeerd van iets dat je stoort om te draaien tot iets positiefs? Bijvoorbeeld door zelf mee te gaan doen/te gaan zien. Scheelt een hoop ergernis, en je (be)leeft nog eens iets, en vaak blijkt het nog mee te vallen ook.

En anders ... bij de apotheker verkopen ze oorstopjes van was, goed geluiddempend en niet storend bij het slapen ;-)
Ons Katrientje toch....een echt betwe-tertje, experte in verplaatsing van het geluid weet ze zo te zeggen dat het niet luid genoeg geweest is en dat ik m'n vensters moet sluiten (ze waren gesloten en de rolluiken neergelaten). Ze lag echter niet naast mij in m'n bed hoor, dat kan ik jullie verzekeren.
Bedankt om me te vragen mee te doen maar mijn belangstelling ligt op een ander niveau, dus.....
Oordopjes vind ik wel een goed voor-stel op voorwaarde dat ze gratis verstrekt worden door de inrichters van het lawaaifestivalwant op die enkele euro's zal het dan ook niet aankomen.
m'n beste marc ... misschien eerst eens leren begrijpend lezen?

En ter info ... ik woon héél dichtbij de Astridlaan, ik denk niet dat het geluid over pakweg 25 meter hemelsbreed zo hard verzwakt.

oja, en gelieve mij niet "ons" Katrientje te noemen, ik ben geen gemeenschappelijk bezit!
Katrientje.....een belerend betwetertje dus.....dat géén gemeenschappelijk bezit is
maar dat mij wel héél bezittelijk "m'n beste marc" noemt! zaaaaalig!
Je kan nu eenmaal geen omelet bakken zonder eieren te breken, Marc.
Maanrock duurt welgeteld één weekendje en een muziekfestival brengt nu eenmaal ook lawaai met zich mee.
Ze spelen daar geen harp, noch clavecimbel, maar drums en snerpende gitaren.
Ik woon ook niet zover uit je buurt en ik hoor in de achtergrond muziek van de concerten, maar al bij al is het niet echt storend.
Als je echt de slaap niet kan vatten, wil een zoveelste herhaling van 'De kampioenen' wel eens wonderen doen.
Maar goed, laat ons ervan uitgaan dat je werkelijk niet zou kunnen slapen van het lawijt.
Je kruipt om een uur of tien in bed, je maakt je huiswerk, dan is het al een uur of elf voor je de puntjes op de i gezet hebt.
Dan heb je nog hooguit anderhalf uurtje lawaai te dulden.
Op zaterdag kan dat niet echt kwaad, want zondagochtend kan je uitslapen.
Het is dus enkel de zondag dat je, één keer per jaar, gedurende 90 minuutjes last hebt om de slaap te vatten.
Al bij al valt dat erg mee en is het een kleine prijs die je betaald voor een bruisend Mechelen.
Ik hoor de mensen van de Grote Markt, de Botermarkt en de IJzerenleen nochtans niet klagen en die zitten er met hun neus bovenop.
Als je nooit in je rust gestoord wil worden, moet je ergens in een huisje op den buiten of in 't bos gaan wonen en niet op een stadsring, vlakbij de Grote Markt.
Allez, ik zeg ni da'k gelijk heb, maar da's mijn gedacht.
Voor david
Kampenhout is de witloofstreek. Misschien zijn er hier ook recepten voor voorhanden
Jan, ge weet ni goe hoeveel lawaai dat ge hebt op den buiten zeker? Loeiende koeien, blètende schapen, hinnikende paarden, kwakende kikkers, sjirpende krekels ... om nog maar te zwijgen van de tracteurkes, maaimachines, combines, hooipakwagens, "boeren-erf-honden" ... (lacht)
@Kartientje: goed gezegd, ik was het ook al aan 't denken.
Mijn vader woont aan de rand van een bos, en dat is daar niet uit te houden! Duiven, spechten, dat maakt me een kabaal! En dan die grasmaaiers in 't weekend, en mensen die het toch wel in hun kop krijgen een barbecue te doen en tot een gat in de nacht buiten staan...
Ik denk niet dat den buiten een goede oplossing zou zijn voor meneer Luyten (even de regels van de beleefdheid respecteren, ik zou niet graag mensen op hun tenen trappen door een al te familiaire vorm van aanspreking)...
Enfin, ik heb lekker geslapen met Maanrock en ik woon er een beetje dichter bij dan Marc.

Ik kan me moeilijk voorstellen dat je geluidsoverlast hebt op de Astridlaan. Nu ben ik toevallig mensen tegengekomen van de Standonckstraat, dat die overlast hebben dat kan ik begrijpen...
natuurlijk, overlast is tegenwoordig nogal erg relatief he, als je het nieuws volgt over waar mensen tegenwoordig allemaal al last van hebben ...
Soms lijkt het mij of de één gewoon de ander het licht in de ogen niet gunt ....
Dat maanrock overlast bezorgt is anders wel een feit, ondanks het feit dat ik er mij elk jaar goed amuseer kan ik mij levendig voorstellen dat er mensen last van hebben ( lawaai, afval, parkeerproblemen, vandalisme,... noem maar op ).
Waarom kan er bij wijze van verzoenend gebaar aan alle Mechelaars of ze maanrock nu leuk vinden of niet en in een straal van 2km rond de grote markt wonen niet iets gedaan worden zoals een paar drankbonnetjes per persoon, een (gesponsord) pakketje in de bus met een paar leuke dingen in, een bonneke voor een pak friet in een Mechels frituur naar keuze,... etc, mogelijkheden zat als je er even 2 min. over nadenkt.

Ik vind Maanrock dik OK, maar ik ga niet iedereen die er last van heeft onder de onverdraagzame zageventen catalogeren, dat lost niks op.
De bezwaren die sommigen hebben aanhoren, onderkennen en een verzoenend gebaar ( zoals vb. hierboven ) doen, en dat lost al veel op.
Het is ook makkelijk om iets waar je zelf geen last of consequenties van hebt te bestempelen als "nogal erg relatief".
Hoe van den hond zijn kl**** dat is merk je pas als mensen datgene waar je zelf last van hebt ook bestempelen als zijnde nogal erg relatief.

dat wou ik toch nog even kwijt.
@St Netels:
ik denk toch dat de stad er veel aan doet om die zogeheten overlast flink te reduceren. Om maar te zeggen, toen wij zaterdagnacht om 2 uur terug naar de auto liepen, waren de medewerkers druk bezig de lege bekertjes bij elkaar te keren. Toen ik op maandagavond op de Grote Markt kwam, was er buiten het geraamte van het podium al niet zoveel meer te zien.
Parkeerproblemen: ik denk dat ook daar de stad haar best doet. De randparkings met pendelbus werken schitterend. Ook in de stad is er nog plaats. Zowel zaterdag als zondag heb ik onder de Lamot geparkeerd, en daar waren nog hopen plaatsjes.
Ook het vandalisme: bij mijn weten is er één ruit gesneuveld en verder waren er een paar van die paaltjes op de korten Bruul losgeraakt. Da's natuurlijk minstens één ruit teveel, maar je doet het bijna klinken alsof de stad afgebroken is.
Verder treed ik Jan Goovaerts hier volledig bij als hij zegt dat je inderdaad misschien wel een kleine twee uurtjes slaap verliest op zondag. Maar net zoals Jan zei, is dat dan de moeite op een heel jaar?

Waar ga je dan ook de lijn trekken? De mensen die in de Stassartstraat, Katelijnestraat en op de Melaan wonen, kunnen dan elke zomer van overlast gaan spreken voor de beiaardconcerten (wat meer is dan één weekendje per jaar). De mensen die op de Kerkhoflei, Nieuwendijk en omstreken wonen, kunnen klagen over de voetbal (begot meer dan een half jaar om het andere weekend).
En dan de Dijlefeesten, Parkpop, de processie, carnaval, studentendopen, Fata Morgana, en zoveel meer.

Ik vrees dat als de stad "doekjes voor het bloeden" gaat uitdelen voor Maanrock, het hek van de dam is.

We proberen van Mechelen terug een fijne leefstad te maken, die positief in beeld komt. hoe moet dat lukken als er geen verdraagzaamheid bestaat voor culturele evenementen? En ja OK, de enen maken wat meer lawaai dan de anderen. Maar wil dat daarom zeggen dat mensen meteen een pruillipje moeten trekken en een snoepje moeten krijgen om ze zoet te houden? Kom nu!
@St Netels: ik verhuis volgend jaar nog korter naar het epicentrum van Maanrock, en ik hoop begot dat mijn ramen nog vele jaren vrolijk gaan mogen trillen op de klanken van Maanrock. De dag dat ik het niet meer aankan zal ik wel in bovenvermeld bos gaan kamperen tot het over is.
Zal ik even herhalen dat ik Maanrock dik OK vind en er mij elk jaar weeral kostelijk amuseer? Dat is dan bij deze gebeurt.

En wat ik ook vind is dat mensen die last hebben van iets waar u en ik geen last van hebben gerust een snoepje mogen krijgen. EN ik vindt zelfs dat snoepjes krijgen niet onaangenaam is, en toch een fijn gebaar kan zijn in de richting van de mensen die, in tegenstelling tot u en ik wel last hebben van de ongevraagde overlast.
Als mijn vader een late barbeque heeft, dan a: nodigt hij z'n buren ook uit of b: geeft de mensen een fleske wijn van een goed jaar.... doekje voor het bloeden? Of gewoon 'goei manieren'? 't Is maar hoe je 't bekijkt he?
Ben het niet eens met St Netels en deel geheel de mening van Phaedra.
Compensaties voor maanrocklawaaioverlast lijkt me fel overdreven betutteling en houdt een reëel gevaar voor precedenten in.
De stad heeft wel wat beters te doen dunkt me.