Oude namen op straatnaambord

met categorie:  

Het zou de eerste keer niet zijn dat een idee dat hier wordt ge-opperd nadien wordt uitgevoerd. Vandaag in het Nieuwsblad ...MECHELEN - In navolging van andere historische steden krijgen twintig straten in het centrum van Mechelen, behalve het officiële bord ook een bord met een korte historische verklaring of met de volkse naam van de straat. Volgens initiatiefnemend schepen Geypen dient het etaleren van deze historische namen een dubbel doel. 'Het draagt bij tot de verdere toeristische ontsluiting van onze stad. Maar daarnaast geeft het ons de kans om een stukje historische kennis omtrent bestaande en verdwenen straat- en plaatsnamen onder een breed publiek te verspreiden', zegt zij. Op het lijstje staan onder de Bruul, IJzerenleen, Befferstraat en Botermarkt. (rbm)

Melaan 2

(foto: Jan Smets - Het boek 'Namen der straten van Mechelen en korte beschrijving hunner vorige of nog bestaande oude gebouwen' is een nu nog verkrijgbaar boeiend naslagwerk betreffende dit onderwerp...)

Vorige week liep ik door het Paardenstraatje.
Hier hing zelfs een pancarte met een korte geschiedenis van dit straatje.

Dat is pas een goed idee, niet enkel voor de bewoners van een straat, maar zo leren andere Mechelaars hun stad beter kennen en het is leuk voor de toeristen.

(De uitleg op de Pancarte was duidelijk meer dan een korte historische verklaring)

Effe schepen Geypen mailen ?
Gaan we de hele stad vol bordjes hangen ?
Het was een pancarte, dus niet zo groot als sommige gedichten in de stad. Check : Paardenstraatje op MechelenMapt...
Akkoord G ! Verder nog even melden dat de stad soms te kort schiet in borden.

- Een journalist van een belangrijke toeristische gids, 'The Rough Guide', verbleef een tijdje geleden bij ons. Hij ging de uitgave België herschrijven. Hij kwam aan per trein. En hij liet ons weten dat er geen fatsoenlijke (internationale) wegwijzer/stadsplan stond, als je als toerist aankomt in de stad. En dat vond hij (en ik met hem) een groot gemis.

- Aan de ingang van ons UNESCO werelderfgoed (de toren van de kathedraal) staat niet eens of en hoe je deze toren kan beklimmen. Er staat ook niet op welke manier je de kerk binnengeraakt ...

Wie het schoentje past ...
Hey Jan, leuke bijdrage ...
Da's inderdaad waar Peter: aan de bewegwijzering van en naar de Kathedraal-ingang en toren kan best wat gedaan worden...
't Is aannemelijk voor Mechelaars, maar niet eenvoudig voor buitenstaanders...

P.S.: sorry om 'in te breken' in jouw post Peter, maar met het plaatsen van bovenstaande foto wou ik extra info geven en ook vooral uittesten of ik terug een foto kon opladen...
Wat lukt blijkbaar.
Bedankt Peter en Floris voor het vlugge herstel van dit euvel!
Bedankt Jan ... (leuk boek trouwens van de oorsprong der straatnamen ...)

Naar aanleiding van het artikel van Het Nieuwsblad, vraag ik me toch af, welke namen men gaat zetten onder Bruul, IJzerenleen, Befferstraat en Botermarkt.
Inderdaad, want de aangehaalde straatnamen zijn al eeuwenlang gekend onder deze naam...
(in tegenstelling tot bvb. de vroegere 'Koeistraat' voor 'Merodestraat'
of 'Kardinaal Mercierplein' voor 'Kommiezenhuizen'
of
'Deigemstraat' als dialectversie van 'Adegemstraat'...
of...)

De geciteerde straten zullen dus géén andere naam bijgeplaatst krijgen, maar eerder een verklarende verwijzing vermoed ik...
Hoewel, hoewel ... IJzeren Leen, schijnt vroeger gewoon een deel van de Steenweg geweest te zijn.
Je hebt gelijk Peter.
Voor 1630 werd de IJzerenleen ook Steenweg genoemd. De Steenweg liep door tot aan de Hoogbrug.
Vanaf 1630 is er dan sprake van 'Yzeren-Lêen'...
Dat die borden er komen, is oud nieuws. Greet Geypen heeft dit ballonnetje ook al tijdens de gemeenteraadsverkiezingen opgelaten. Bij deze kunnen wij een nieuwe Mechelse zegswijze lanceren: "over wie men schrijft, dienen blijft."
Mannekes toch, allez, ik wil nu niet zagen he, maar is dat niet meer iets voor een schepen van folklore dan voor openbare werken? En voor de rest zitten we met -ik zeg maar iets- met een Dijlepad dat meer met haken en ogen aaneen gehangen heeft dan wat anders.
Kan er iemand aan dat meisje eens een echte job geven waar je al eens een lijvig dossier moet voor vastnemen? Of anders zit ze daar maar om den hoop te vergroten, dat kan ook, dan kan je evengoed wat gaan schuppen tussen de ruines he.
GvDoemme zeg, naambordjes van straten... daar zat in Mechelen zeker 80.000 man op te wachten.
@Sint: Eigenlijk is dat werk voor toerisme denk ik, en dan denk ik dat men beter werk maakt van een fatsoenlijk bord aan station en kathedraal.

En of er 80.000 man op zit te wachten ? Misschien niet, maar ik vind het wél een goed idee.
Nu heb ik altijd gedacht dat het idee van die vroegere straatnamen te hangen hier op de blog gelanceerd was? Ben ik zo verkeerd of is Greet Geypen "vergeten" te zeggen waar ze hare mosterd gehaald heeft? Of is het louter toeval en heeft ze hare pot gehaald bij de andere steden?? :-)
In ieder geval hebben we dit hier ge-opperd LANG voor er nog maar gemeenteraadsverkiezingen in het zicht waren ... :-)

3 december 2005, zie maar ... http://blog.stadmechelen.be...
Mannekes zoals Filip of erger nog Franske. Elke aanleiding in goed om op politici te schieten, zeker. Dat idee om die oude stadsnamen ergens te vermelden dateert al van een tijdje geleden en dus voor de tijd van Greet Geypen. Trouwens goeie ideeën mag men toch cultiveren zeker. Dergelijke zaken zag ik ook al in Italie en andere buitenlande steden. We denken verder ook aan naambordjes op een aantal bezienswaardigheden. Ook dat is al een oud idee, maar je moet - helaas- veel te veel rekening houden met de mensen van monumentenzorg, waarvan ik al opperde dat zij soms te fundamentalistisch zijn. Daarom draaien sommige administratieve molens zo traag. En of je dit alles nu een goed idee vindt of niet, ik vind het een meerwaarde!

De kritiek op een duidelijk bord en een info aan de St Romboutstoren vind ik echter meer dan correct. Ik stuur dit door naar In en Uit.
Wat betreft die stadsplannen. Die fameuze condoomautomaten zouden mogelik geplaast worden aan het station ( onderhandelen met de NMBS dus....)en er komt er ook één aan de dienst in en uit. Maar die dan niet tegen de muur (mag niet van stedebouw) maar op een pilaar.
Zo zie je maar....
Het leuke zou zijn als men niet weet wat men uit de automaat zal halen.
Wat zal het worden : Een Culturele Wip of een Culturele Wandeling...
LOL
@rudi: Ik had er nog speciaal een smileyke bijgezet voor de duidelijkheid maar blijkbaar ni duidelijk genoeg.
Het is gewoon dat uit het artikel blijkt dat het initiatief van haar komt.
Op politici schieten doe ik niet, dat doen ze zelf wel genoeg op mekaar.
sorry Filip, smileyke had ik niet opgemerkt!
Tja, wie nu het oorspronkelijke idee had...
't maakt me al niet veel uit...
(volgens mijn weten was het Jan Meutermans die de kat de bel aanbond...)
Maar het zou wél een toeristische meerwaarde betekenen.
Natuurlijk zijn er 'gewichtiger' zaken, en natuurlijk gaan géén 80 000 Mechelaars zich vergapen aan de nieuwe straatnaamborden...
Toch: doen!
Wat meer info van de site van Radio Reflex:

Een 20-tal straten in Mechelen zullen bijkomende borden krijgen die het historische karakter van de straat moeten onderstrepen. Op de borden zal je kunnen lezen wat de geschiedenis is achter de activiteiten waarvoor de straat in het verleden bekend stond.

Het gaat om volgende straten: Befferstraat, Bruul, Botermarkt, Frederik de Merodestraat, Grootbrug, Grote Markt, Guldenstraat, Haverwerf, Hoogstraat, Ijzerenleen, Keizerstraat, Korenmarkt, Melaan, Nonnenstraat, Sint-Romboutskerkhof, Van Beethovenstraat, Veemarkt, Vismarkt, Wollemarkt en Zoutwerf.
mooi!
Het hoeven dus niet altijd spectaculaire dingen zijn om de toeristische meerwaarde van onze stad in de verf te zetten!

Maar laat men ondertussen toch maar écht werk maken van een aantal héél noodzakelijke borden met info aan Sint-Rombouts e.d.
Een bordje over het bordje dan