Mechelen Beiaardstad

met categorie:  
(Bron GVA)

Aan de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn van Mechelen studeren dit jaar alleen vrouwen af. In de 85 jaar dat de school bestaat, is dat nooit eerder gebeurd.

Stadsbeiaardier Jo Haazen, die ook directeur is van de school, geeft vandaag om 20.30u trouwens het eerste maandagavondconcert van dit seizoen.

Mechelen is nog steeds het belangrijkste centrum voor het klokkenspel ter wereld. In de Sint-Romboutstoren alleen al hangen 98 klokken, goed voor in totaal tachtig ton brons. Op de beiaard van Mechelens trots, die er twee heeft, wordt al gespeeld sinds de 15de eeuw. Maar pas in 1892 kwam iemand op het idee om concerten te organiseren. "Dat was wijlen Jef Denyn, een begenadigd beiaardier aan wie wij onze roem als stad van de klokken te danken hebben", zegt Haazen. "Dit jaar is het precies 115 jaar geleden dat we ermee zijn begonnen."

De zomerse beiaardconcerten vinden steevast plaats op maandagavond om 20.30u. "Waarom op maandag is ons een raadsel. Maar ook al gaat het om een weekdag, om publieke opkomst zitten wij niet verlegen. Gemiddeld tellen wij op de speelplaats van de Technische Scholen Mechelen zo'n 150 luistereraars. Maar tijdens het hoogseizoen loopt dat aantal makkelijk op tot zeven- of achthonderd", vertelt de stadsbeiaardier. (...)
Bedankt Peter voor de aandacht die je schenkt aan de beiaardconcerten .... op de webstek van Mechelen staan ze niet !!! Ik heb ze tenminste niet gevonden onder de rubriek "muziek"
Waarom ze op maandagavond geprogrammeerd staan is inderdaad eigenaardig - in Antwerpen is maandagavond trouwens ook beiaardavond.
De beiaardklanken behoren tot de 'couleur locale' van deze stad...
Ik voel me pas écht thuis als ik ze over Mechelen hoor dwarrelen...
Ze gaan ... beginnen ... de zware klokken klinken al !
@Chrisje: Ik ben ooit eens een jaar of acht geleden bij de In&Uit een programma van de beiaardconcerten gaan vragen.
Ze keken me aan alsof ze het Keulen hoorden donderen ...

En zeggen dat dit hier al 115 jaar gebeurt.

Maakt niets uit, ik geniet ervan vanuit ons tuintje op het Jef Denynplein ... Ideale klank !
Jij zit natuurlijk op een toplocatie hé Peter...
@Chrisje: waarom de maandagavond? Vroeger (voor WO I) werkte het overgrote deel van de meubelmakers op een maandag niet. Waarschijnlijk om van hun zondagzatsel te bekomen.
Door die concerten hadden ze dan een reden om nog een luchtje en iets sterk te gaan scheppen.
@ Peter - Naar aanleiding van jouw reactie ben ik eens gaan kijken op de website van de stad Mechelen en heb ik onderstaand mailtje verstuurd naar de ombudsman + de Schepen voor Cultuur

Geachte,

Maandag 04 juni 2007 is het beiaardseizoen weer van start gegaan in Mechelen - zoals elk jaar, nu al sinds 115 jaar !! Alleen schijnen ze dit in "Mechelen Stad in Volle vaart " niet te weten ??? Nergens op de officiële site van de stad is er ook maar enige vermelding van deze concerten die elke week honderden mensen trekken van over de hele wereld !!!
De beiaard, de beiaardconcerten, de beiaardschool... zijn het uithangbord van onze stad - cfr. Toeristische panelen op de E19

Hopende op een snelle rechtzetting van deze situatie voor dit jaar en de komende seizoenen teken ik,

Met vriendelijke groeten,

En dit is hun antwoord:
"Er werd wel degelijk heel wat publiciteit gemaakt voor de maandagavondconcerten via: de stadsborden, lichtreclame, In&Uit, via de beiaardschool (hun regelmatige bezoekers), via de pers e.a. Wel dient gezegd dat de media zelf niet veel aandacht besteden aan de beiaard. Voor hen is dit een muziek voor een heel kleine doelgroep, waarbij zij zeker geen nieuwe klanten kunnen aantrekken.
Wel ga ik pogen een artikel in de infopagina van de streekkrant te insereren met het volledige programma. Ook heb ik een mooie kleurenaffiche klaar die deze week nog verspreid wordt. Spijtig genoeg gebeurt er op gebied van promotie in de beiaardschool zelf vrij weinig."

Mijn bedenkingen:
1° het feit dat de concerten niet onder de rubriek "muziek" staan is op z'n minst eigenaardig aangezien de rock-en andere evenementen er wél op staan
2° een affiche is ok - ze zou wél moeten verspreid worden voor het concertseizoen aanvangt
3° sinds wanneer is de Beiaardschool verantwoordelijk voor een reeks evenementen door de stad georganiseerd ???
4° ik laat het allemaal niet aan m'n hart komen en geniet van de vrolijke klanken die over onze stad dwarrelen...
Ik heb het misschien al eens gepost.
Maar ik doe het nog een keer !
Mechelen Beiaard op YouTube...

http://www.youtube.com/watc...
@ Peter: Interessant artikel!! Het klopt dus niet dat "de media" geen belangstelling hebben voor de beiaard...
@ gimycko: ben inderdaad al eerder op youtube gaan kijken - er staan daar verschillende bijdragen - die van ene Mark Van Eyck vind ik heel interessant al is die kwalitatief niet zo goed, het geeft een goed beeld van de beiaard en het beiaardspel!
@ iedereen: Goed nieuws !! Ik ben vandaag naar In&Uit een programmaboekje van de concerten op St.Rombouts gaan vragen en... ze HADDEN ER TE KOOP !!!! (3,-EUR)
@Chrisje: Staat in dat boekje nog altijd reklame voor het aardappelmesje 'Molenmes' ? ;-)
@Peter: "Molenmes" ? :-D ... neen, wel installateurs van klokken en beiaarden, een paar restaurants EN een wijn-invoerder - écht iets voor genieters dus :-)
En vanavond weer beiaard !
Van onder de paraplu maar toch genieten !!!