Frans Magriet

met categorie:  
Geachte Bloggers,

Sorry dat ik via deze weg binnenval maar ik heb een vraagje.

Ik was zonet bij tandarts Piessens in het Sint-Jozefstraatje.
In zijn wachtzaal hing een grote prachtige zwart-wit-tekening van de Van Benedenlei. Tandarts Piessens had deze gekocht van de originele kunstenaar, een zekere Frans Magriet.

Deze persoon zou, volgens W. Piessens, gewoond hebben in de Gandhistraat (Vermoedelijk Mahatma Gandhistraat) en werkte blijkbaar overdag bij de Spoorwegen. Frans Magriet zou al een 20 jaar dood zijn.

Ik kon echter van de tekening geen foto nemen, want ze zat achter glas.
Ook op het internet kom ik geen Frans Magriet tegen.
Weet iemand soms meer over deze persoon ?
Misschien interessant voor een artikel op MechelenMapt.

Ter info: Blijkbaar hingen er vroeger ook heel wat pentekeningen van deze man in de wachtzaal bij Dr. Selleslaghs op de Tervuursesteenweg (Stadspoorten). Dr Selleslaghs had z'n praktijk tussen Stenenmolenstraat en St.-Jozefstraat (de praktijk is nu overgenomen sinds een jaar of 10 door Dr. Guerre).(tekening ingescand door Roger Kokken...)
Hello Guy,misschien kan ik u helpen.Zou het niet FRANS MAGRIET kunnen zijn?Daar zijn 3mappen van verschennen,maar ik heb spijtig genoeg alleen maar map 3,met 12 tekennigen in .Ik stuur u een mailtje.
juist, het is inderdaad 'Magriet'... Ik had er ook 'overgekeken'...
Ik ken z'n reeks met stadspoorten. M'n vroegere huisdokter, Dr.Selleslagh, had ze, zoals ik Gymicko al liet weten, hangen in z'n wachtkamer...
@ nen echte mecheleir : Het mailtje goed ontvangen.
Ik ga zien wat ik ermee kan en mag doen.
Alvast bedankt.

@ Jans : Het blijkt inderdaad Frans MAGRIET te zijn. Ik heb deze naam ingetikt in Google en er is blijkbaar weinig te vinden. Dankzij de gegevens van Den Echte Mecheleir krijg ik al een aardig ideetje. Doch de naam Frans Magriet wordt ook gelinkt aan een kunstenaar uit Muizen, ene Walter De Vis. Ik heb zijn website bezocht en ook deze kunstenaar is meer dan de moeite waard...
Het is inderdaad FRANS MAGRIET.
Zijn weduwe heeft tot voor enkele jaren kunstkring Helicon op de Battelsesteenweg opengehouden.
Zij woonde in de Mahatma Gandhistraat.
Of dat nog zo is, weet ik niet.
Ik weet dat ze regelmatig in het café in het Vrijbroekpark (aan de speeltuin) kwam en goed bevriend was met de uitbaters.
Misschien kan je daar meer te weten komen.
Mijn echtgenote heeft in de jaren 80 nog geëxposeerd bij kunstkring Helicon.
Mensenlief, Mechelen is begeven van de Kunstenaars !

Jesus, I do love Mechelen ! LOL
Is er binnenkort ook geen voorstelling van August Gille in Mechelen ?

http://www.august-gille.be/...
De tekeningen van Frans Magriet waren/zijn regelmatig te koop bij inlijstbedrijf ALKADER aan de Steenweg,
juist onder de rokken van ons Magriet...
Gimycko, eind jaren 70 werden 500 mappen uitgegeven met 12 tekeningen van Frans Margriet. Ondergetekende heeft nr 379 en ik zal die tekening van de Van Benedenlei in hoge resolutie scannen en hier posten. Moest ze niet duidelijk genoeg zijn, stuur mij dan maar een mailtje.
Ik heb es effe "Helicon" ingevoerd in Google en viavia kwam ik op een website van Kunstenaars uit Zemst en omgeving. Ook dit staat vol met kunstenaars, gelinkt met Mechelen, gestudeerd in Mechelen of geboren in Mechelen.

Mensen, tis ni te doen...
Roger,
ik heb me de vrijheid genomen om de tekening die je inscande, hierboven in de post van gimycko te plaatsen...
@ Jans : Prachtig - Prachtig !
Dat was hem - 100 pct !

Mag ik van de gelegenheid nog effe gebruik maken
om de Galerij van Frans Croes eens te bezoeken.
Frans wilt nog een pak schilderijen verkopen. In samenspraak met Frans heb ik 2 schilderijen, die hij wil verkopen, op MechelenMapt gezet onder de rubriek Frans Croes en de 2 rubrieken die Frans zelf heeft opgestart.
De prijzen die Frans vraagt heb ik erbij gezet, maar Frans wilt wel negotieren...
Heel goe gedaan Jan!
Beste Gimycko,

Frans Magriet is een begrip in Mechelen.
De uitgaven van o.a. 3 mappen zijn :
Mechelen Stadspoorten
Mechelen "Die Heerlijke"
Mechelen "Die Heerlijke" Deel 3 "Oude Ambachten".

@ Roger Kokken
Mijn nummers zijn 205 - 84 en 136.
Dit heeft niets te maken met de lotto.
@ Jos Nys, ïk ken Magriet niet en heb maar één map (Mechelen die Heerlijke), maar achteraf bekeken zijn het toch maar nagetekende prenten die iedereen met wat tekentalent kan verwezenlijken.
@ roger : bedenk wel dat in het verleden ook een heleboel grote kunstenaars en schilders een camera obscura gebruikten om de basis van hun werk vast te leggen...
Frans Magriet was een waardevol iconograaf voor oud-Mechelen, maar een groot artiest kun je hem bezwaarlijk noemen. Een goeie amateur, een hobbyist, zoals de meeste leden van kunstkring Helicon.

Ik bezocht indertijd - om beroepsredenen - vaak de exposities van deze groep kunstenaars, maar zelden was ik verrast door de kwaliteit, soms wel in negatieve zin.

Maar nogmaals, de tekeningen van Magriet schetsen wel een mooi beeld van het oude Mechelen. En zo hebben ze toch hun waarde.
Gimycko, wellicht, maar de meeste tekeningen die ik in mijn Magrietmap heb zitten zijn duidelijk natekeningen van foto's die genomen werden toen hij nog niet geboren was of in elk geval toen hij nog bitter jong was.
Roger,die tekeningen zijn idd van fotos afgetekend.Die fotos komen uit de collectie van Marcel Kocken (ook uit oude boeken)

Hallo,

Als je meer wil te weten komen over Frans Magriet, mag je me altijd eens contacteren, want ik ben de kleindochter, en hij was mijn peter. Zijn vrouw is ook nog in leven, en die kun je eventueel ook contacteren, en als je interesse hebt om werken van hem te kopen, stuur me dan een mailtje, en dan zien we wel verder

@ Wendy :

Nogal moeilijk zonder eMailadres of linkje.

:-)

Hallo, ik ben Margo , mijn vriend heeft 2 tekeningen van F.Margriet de mandenvlechter van '78 en een schilderij met iemand die vaten vervoerd op zijn erf.Ook heeft hij de man vroeger goed gekend , deze kwam altijd bij zijn ouders thuis waar meerdere werken van hem hangen . groetjes

Hallo!

Mijn schoonvader kwam jaren terug regelmaat in contact met Frans Margriet en heeft een dertigtal zichten van de stad Hasselt door Frans laten pentekenen. Mooie werken moet ik zeggen maar door het groot aantal (niet allemaal aan de muur op te hangen) zijn wij op zoek naar personen die belangstelling hebben in deze pentekeningen.

 

Mvg,

Ivan

Beste,

Mijn schoonvader had jaren geleden regelmatig contact met Frans Margriet en heeft een dertigtal pentekeningen laten maken van zichten van de stad Hasselt. Erg mooi moet ik zeggen maar te veel om  allemaal tegen de muur te hangen. Als er mensen zijn die belangstelling hebben voor deze werken kunnen ze altijd met mijn contact opnemen.

Mvg,

Ivan

 

Beste,

Bij deze wil ik laten weten dat dit idd over magriet gaat.

heb namelijk heel veel van hem want deze persoon was de stiefvader van mijn vader

en heb de verschillende stadspoorten van mechelen en dat zijn er namelijk 12

en de schilderij dat er staat is van hem maar over get algemeen zijn het pentekeningen die hij gemaakt heeft

 

Mvg Stiefkleindochter

Niky

Hallo,

Mijn vader had ook regelmatig contact met de familie, hij was hun brouwer :). Hierdoor ben ik in het bezit gekomen van zo een map en ook van een werk van Frans. Het is een paardenhoofd maar geen pentekening of schilderij maar "gegraveerd" in hout. Heel mooi. Het hangt boven mijn schouw.

 

Carine 

heb frans ook nog gekend kwam zoms bij ons thuis hep ook nog een schilderij van hem