Foto van de dag

met categorie:  

(foto Peter Meuris)

Gisteren een reiger in volle vlucht een vis zien verschalken op de vliet Melaan. Zowaar een schitterend schouwspel ... Helaas heb ik van deze duikvlucht geen foto. Maar ik heb er wel heel wat andere kunnen nemen ...

Het is meteen ook de eerste visser die ik op de Melaan ben tegengekomen :-)

(Reiger op de Jef Denynbrug - foto Peter Meuris)


(Reiger op de Jef Denynbrug - foto Peter Meuris)


(foto Peter Meuris)


(Reiger op het dak van de Cellekens - foto Peter Meuris)


(Reiger in volle vlucht over de Melaan - foto Peter Meuris)
Leuke grap, Peter! Waar heb je die opgezette reiger nog weten te vinden? Net echt!
Heu ... Lfys .... hij is echt ! :-)
Ik heb nog een foto in volle vlucht om het te bewijzen ...
http://www.flickr.com/photo...

We maken nu eenmaal niet allemaal Photoshop reportages !
;-D
Amaai, Peter, dat is toch wel heel merkwaardig, ik moet bekennen dat mijn eerste indruk ook was dat de reiger niet echt was! Formidabel, hé!
Ja, het was een geweldige ervaring. Enfin, diegenen die er nog aan moesten twijfelen, ik heb er zeker 40 fotokes van ...
En vannamiddag op de Grote Markt vanaf terras van de Concorde : een slechtvalk met een gevangen duif in de poten over de markt, helaas geen foto kunnen nemen, maar... natruur inde stad. Mooi toch
de valken zijn inderdaad uitgevlogen, ik hoor ze hier al de hele dag schreeuwen...

...geen goeie dag om een duif te zijn
Ik zie ze graag met zijn drietjes rond de toren cirkelen ...
Schitterende fotoreportage Peter!
...na de slechtvalken op 'den toren', de reigers op de Melaan...
En dat mogen aanschouwen op de eerste rij, moet een mooie ervaring geweest zijn!
...de reiger heeft ook op bezoek geweest in de Cellekens, hij kwam niet voor de lekkere koffie, wel voor de vis,
He Herman, hebben jullie hem ook gezien ? Ik dacht nog even langs te komen om te kijken, want hij was het dak van de Cellekens overgevlogen. Ik had echter een dringende afspraak met Circus Ronaldo ...
:-)
@peter: volg je een cursus "reigertemmer" ?
Zo een reiger blijft stokstijf stilstaan al hij onraad ruikt. Reigertemmen is dus minder moeilijk dan Tijgertemmen ...
spectakel!
ik verdenk je van een camouflagepak...
Peter, en Herman
Word ik nu herman 2?

Over de reiger.

Ik denk dat dit het exemplaar was dat zich wel vaker ophoudt aan de oevers van de binnen Dijle.
Ter hoogte van de winket brug gaat hij geregeld vis schooien bij de vissers.
Ik zag hem ook al ter hoogte van de dansschool op het staketsel aan de zout werf. Maar dat neemt niet weg dat het leuk is dat hij ook de vliet gevonden heeft. Ik denk dat ik hem zag op de brug van het conservatorium (de grote in het midden). Als “vriend van de vliet” is dat voor mij toch een van de aller mooiste stukjes Mechelen. Ik hoop dat hij er zich geen indigestie eet. Het water van de vliet is ondertussen weer zo doorzichtig dat het enkel met niet erg natuurlijke middelen kan bekomen worden vrees ik. En vreemd genoeg als de vliet van groen (levend) water een metamorfose ondergaat en weer glas helder word op ongeveer drie dagen, dan sterven er ook steeds een pak vissen. Ook grote deze keer. ’t Is dus te hopen dat reigertje ook geen slachtoffer word van dat bleekwater. Zo gaat dat nu een maal met een voedselketen. Ziek water, zieke algen , zieke vis, zieke vogels. Daar moet ne zieke mens achter zitten. Levend water ziet nu een maal groen. De vliet is toch een vijver. Die van ’t park ziet toch ook groen. Ik hoop dat dit klein betoogje er een beetje toe bijdraagt dat er geen algendoders meer in de vliet terecht komen. Die vissen worden dan wat moeilijker te vangen voor de reiger maar alles kan dan een beetje op zijn natuurlijke beloop.
Ik zal ondertussen blijven met men schepnetje de blikjes, parkeerbonnetjes en ander afval uit de vliet vissen. Liefst geen dode vissen. Want als vriend van de vliet voeg ik graag de daad bij het woord. Logisch of toch niet?
Zeg Herman 2, waar haal je in godsnaam de idee dat er bleekwater en of algendoders in de vliet zitten? Ik kan me dit gewoon niet voorstellen. Misschien dat we dit alles eens kunnen doorspelen naar de milieudienst en Paul, de vlietenspecialist, zal dit ook wel kritisch lezen. Maar chemie in de vliet wegens algen enz... daar geloof ik niks van.
Fijn Herman2 dat je naast het zeilracen op de Melaan ook met de schepnet te werk gaat. Samen met de stad kunnen we zo de vliet proper houden. Proficiat voor de 'Vrienden Van de Vliet'

Rudi, ik geloof eerlijk gezegd ook niet in algendodende middelen, maar ik hoop dat naast Paul (die zijn taak Vliet-stadsingenieur stevig ter harte neemt) de milieudienst van de stad hier waakzaam blijft, om het ecosysteem verder te stabilseren.
Er bestaan ook natuurlijke algendoders die zonder problemen aan viswater kunnen worden toegevoegd. Ik gebruik dergelijke produkten geregeld in ons tuinvijvertje.
Het is prachtig hoe de bewoners van de Melaan-oevers het heft (of het schepnet) in hand nemen om daadwerkelijk hun woonomgeving netjes te houden...
mooi staaltje van burgerzin! Mag navolging krijgen...
Vast en zeker Jan, en binnenkort ziet men zo ook met een schupje rondlopen om de guano van de arduinen boorden te steken.. ;-)
Goh, laat ons eerlijk wezen heren, er zijn veel Mechelaars die peter- of meterschap waarnemen van een stukje openbaar patrimonium:
http://webid23.siskin.cipal...
@Herman2
ik ben verontwaardigd dat ge durft denken dat we allelei prul in het water kappen om het water in de Nieuwe Melaan zo proper mogelijk te houden.
Ik herhaal een laatste keer: het water wordt elke nacht van 0.00 tot 2.00 uur gepompt uit de Binnen-Dijle en thv TSM in de vliet gepompt.
Waarom 's nachts? Het verpompte water roert altijd wat bezonken zand op; het zand heeft dan verschillende uren de tijd om terug te bezinken zodat het water tegen 's morgens terug doorzichtig is. Ook de late wandelaars en tooghangers kunnen dan laat op de dag nog genieten van helder water in de vliet.
Ga maar eens kijken om 1.00 uur 's nachts aan TSM; ge zult zien dat het water daar NIET doorzichtig is als de pomp draait.

Omdat we water uit de Binnen-Dijle pompen sneuvelt er als eens een visje in onze pomp - daarin hebt ge gelijk maar dit is onvermijdelijk. We hebben ten andere een pomp gekocht met open waaier waardoor het water dmv turbulentie wordt omhoog gepompt ipv de klassieke snijwaaierpomp die daar normaal voor gebruikt werden vroeger: dan zouden het allemaar gesneden visfileekes zijn ipv een toevallig dood viske.

Groen water hebt ge wegens algengroei in het water; een gevolg van (over)bemesting in het water. De Binnen-Dijle is arm aan meststoffen en dus vrij proper. De vliet is hier geen vijverke in een tuin dat zwaar overbevolkt is met goudvissen die heel wat meststoffen in het water lossen waardoor algen rijkelijk aanwezig zijn.

Als slot nog een dikke pluim voor de bewoners en Mechelaars die het positieve inzien van de Neuwe Melaan en dagelijks helpen met het water proper te houden en deze werken met een positieve noot benaderen ipv te kankeren over het negatieve.
De zon schijnt eindelijk terug over de mooie binnenstad ; geniet er nu eens van.
vanwege Temmer = Paul (die zijn taak als Vliet-stadsingenieur stevig ter harte neemt)(dixit Rudi)
@Paul: Merci alweer voor de uitleg. Ik hoop oprecht dat Herman(2) een beetje gerustgesteld is. Ik alvast wel.

Verder klopt waarschijnlijk de hele uitleg behalve de dixt rudi (het was dixit Peter) :-)

Om het met de woorden van Herman(1, die van de Cellekens te zeggen) "Het leven is niet moeilijk, het zijn de mensen dei het moeilijk maken"

Het is nu mooi, geniet er van menskes.
@Peter
sorry voor de naamsverwisseling
t Is u vergeven :-) Mij met Rudi verwisselen is een compliment voor een gids-in-spe...
Kan ik één van deze foto's gebruiken voor mijn website?
@ J.A. Koole: Klik op "peter" van het berichtje boven je, scrol dan helemaal naar beneden naar "Stuur een bericht" en klaar is klara ;-)