Een uniek kunstwerk voor ieder Heffens gezin

met categorie:  
Nu zaterdag 9 juni organiseert de Heffense dorpsraad ‘Heffen swingt’ op het dorpsplein van de Mechelse deelgemeente. Zoals de naam al laat vermoeden wordt er voor muziek en spektakel gezorgd met respectievelijk een grote openluchtfuif en met kinderanimatie en halsbrekende straatacrobatie. Maar eigenlijk draait het op 9 juni in Heffen allemaal rond het unieke kunstproject dat men er wil realiseren.


(foto: Jan Smets)
De Duitse kunstenaar Christof Breidenich ontwikkelde een concept dat 'Pixel painting' heet. Het komt er op neer dat hij grote doeken (tot 25 meter breed en 4 meter hoog) beschildert. Dit doek is eigenlijk opgebouwd uit honderden kleine canvasjes ter grootte van een A4-blad. Ze worden op een groot raamwerk bevestigd met klitterband en vormen zo één groot canvas. Tijdens ‘Heffen Swingt’ beschildert Breidenich zo’n doek. Het schilderen duurt 3 tot 4 uur. Op het einde van het evenement krijgt ieder Heffens gezin gratis een stukje van het grote schilderij. Dit symboliseert de betrokkenheid en de samenwerking die men wil promoten binnen de Heffense leefgemeenschap. Ieder deeltje - ieder gezin - is nodig om het schilderij of de leefgemeenschap compleet te maken.
Bovendien is het aan de vooravond van de verkiezingen een krachtig signaal voor meer positivisme en samenwerking. Dit project kwam tot stand met de steun van onder andere de dienst Cultuur van de Stad Mechelen, die het beloonde met een toelage in het kader van ‘Kunst en Welzijn’.

In Heffen wordt een schilderij 'gebouwd' van 1000 A4-canvasjes. De kunstschilder start omstreeks 17 u en het schilderij is klaar om 22 uur. De organisatie heeft tevens het Mechelse stadsbestuur uitgenodigd om een stukje in ontvangst te komen nemen. De voorwaarde is dan wel dat ze het niet bij hen thuis ophangen maar dat ze er een gezamenlijk werk van maken in het Mechelse stadhuis.

Ook voor de niet-Heffenaar loont het zeker de moeite om de realisatie van dit kunstwerk van dichtbij mee te maken. Bovendien is er op het Dorpsplein van Heffen voor omkadering gezorgd met de internationaal bekende straatacrobatie van Joplada (www.joplada.be), met een grote openluchtfuif waar er om het uur van muziekgenre gewisseld wordt en met kindergrime en een springkasteel. En uiteraard wordt er ook aan de innerlijke mens gedacht met eet- en drankstandjes. De toegang is volledig gratis.
1000 Avierekes? Is da wel genoeg veu alle bloggers??