Yahoo Flickr vs Google YouTube

met categorie:  
Flickr gaat de concurrentie aan met Google’s YouTube. Op dit moment is Flickr de plek om je foto’s te plaatsen, YouTube is de plek waar je je filmpjes upload. Maar binnenkort kan je foto’s en filmpjes kwijt op Flickr. Dit melde Flickr oprichter Stewart Butterfield op het Outcast PR CEO diner.

De kracht van zowel Flickr als YouTube is dat je er niet alleen kan uploaden maar vooral dat je door beschrijvingen, tags en commentaar makkelijk kan delen. Hierdoor ontstaat er op de sites een community en wordt er veel waarde toegevoegd aan de geuploade bestanden. Bij Flickr kan je daar heel ver in gaan. Zo is het mogelijk verschillende onderdelen in een foto apart van tags te voorzien en te omschrijven.

Nu wil Flickr ook het YouTube terrein op. Het ligt voor de hand. Met de meeste digitale camera’s en telefoons kan je niet alleen foto’s maken maar ook filmpjes. Waarom zou je niet alles wat je met je camera maakt kunnen uploaden op Flickr? De verwachting is dat Flickr enkele typische Flickr functies meeneemt in haar video dienst. Daarmee kan Flickr zich meer richten op de echte home movies en niet, zoals YouTube, vooral leunen op gekopieerde commerciële content.

Tijdens hetzelfde diner werd ook duidelijk dat Yahoo Photos ophoudt te bestaan. Gebruikers krijgen de keuze over te stappen naar een andere service. Natuurlijk zal aangeraden worden over te stappen naar Yahoo Flickr, maar overstappen naar een andere dienst als Shutterfly, Photobucket, Kodak zal ook gemakkelijk gemaakt worden.

Nu Flickr ook Yahoo’s speerpunt voor de home made video’s wordt zal de positie van Flickr binnen Yahoo alleen maar belangrijker worden.

Ik heb hier gemengde gevoelens over. Flickr is een plaats waar fotografen samenkomen en fotos bespreken. Ik denk dat de video-capaciteit alleen maar voor verwarring gaat zorgen. Youtube toont zich naast provider van copyrighted materiaal als een volwaardige video-versie van Flickr. Ik denk dat er eerder gestreefd moet worden naar een samenwerking tussen de twee.
Voor de maneblussers stel ik voor : MechelTube !

Een server van 't Stad, enkele Terrabytes groot, voor :
-Foto's
-Filmpjes
-Verhalen
-Nieuws
-Promotie
Iedereen, of elke content, met verwijzing naar Mechelen zou hier kunnen uploaden.
User-generated content als promotie, wereldwijd, voor Mechelen, die Scone

(Just an ID)
Aangezien Flickr zowat het sterkste product is binnen Yahoo heb ik de indruk dat Y! die positie wil misbruiken. Heb er ook zo mijn twijfels bij. Men zou, gebruik makend van dezelfde technologie zo'n project beter afsplitsen.
In ieder geval biedt het ook wel mogelijkheden, op Flickr heerst een groter community gevoel dan op Youtube. En indien de kwaliteit minstens evengoed is als op vimeo.com, dan kan het misschien nog iets worden.
Wordt hier nu ook al oud nieuws verkocht of wat? Da's al een week bekend.

Alles wat ervoor zorgt dat Google geen monopolie krijgt zoals Microsoft er lang één gehad heeft of nog heeft, is goed.

Mij lijkt de stap van foto naar foto en video logisch.

Alleen diegene die eerst is, die onthoudt men. Yahoo zal het dus verdomd moeilijk hebben om de dominantie van YouTube te doorbreken.
Een week oud is voor sommige mensen geen oud nieuws he.
En met het aantal users dat Y! en Flickr nu hebben lijkt het me niet zo moeilijk om YouTube te doorbreken. Vraag is natuurlijk waarom de nadruk zal liggen. In mijn ogen is Vimeo stukken beter en gebruiksvriendelijker dan YouTube, maar de intentie is anders en ze zullen YouTube nooit evenaren qua omzet of grootte.

Een andere vraag is wat deze community met die mogelijkheden zal aanvangen. Tijd voor wat meer video's op mechelen blogt als ge het mij vraagt!