'De Pruimelaarstraat' op de planken van 't Arsenaal

met categorie:  
Het theatergezelschap 't Arsenaal zal het boek van VRT-journalist Louis Van Dievel: 'De Pruimelaarstraat' bewerken tot een theaterstuk dat gepland wordt voor het najaar van 2008.
Het stuk zal hiermee de eerste voorstelling worden van het seizoen 2008-2009.
Gisteren, 8 mei, werd de overeenkomst getekend.


(foto: VRT - Louis Van Dievel)
Wie het stuk zal regisseren is nog niet bekend.
'De roman biedt mooi speelmateriaal' aldus Michaël De Cock, directeur van 't Arsenaal.
'Hij is opgebouwd uit bijna allemaal monologen en erg goed geschreven.'
Het boek is een fictieve schets, gebaseerd op de geschiedenis van de 'Vampier van Muizen', die begin de jaren '70, drie vrouwen vermoordde in de streek van Mechelen.
De dader, Staf van Eycken, woonde in de Pruimelaarstraat in Bonheiden.
Het boek verhaalt hoe de buurt reageerde op de schokkende gebeurtenissen die het Mechelen van die tijd héél erg bezig hield, en zorgde voor een ware angspsychose in onze Dijlestad...
(Ik was rond die tijd een jaar of twaalf, en kan me de sfeer nog levendig herinneren...)
Elk hoofdstuk wordt verteld vanuit een ander personage.
Het boek (en ook het geplande toneelstuk), gaat niet zozeer over de moordenaar, als wel over de bewoners van de straat, die hun kleine en grote problemen, belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen uit hun leven vertellen...
Op de achtergrond voelt men de angst voor het proces, en over al de minder fraaie dingen die bekend zullen worden...
De schrijver, Louis Van Dievel, woonde zelf in de buurt.Het boek werd uitgegeven door Houtekiet, in 2006.
Het telt 371 pagina's.
'De Pruimelaarstraat' was genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, maar de prijs ging eergisteren naar Arnon Grunberg.


(info gedeeltelijk gehaald bij VRT-nieuws)
Het is een zeer spijtige zaak dat jullie daar jullie geld in stoppen.
@bordo: waarom deze vreemde reactie?
bewoner van bonheiden?
@jokke : ik vind uw reactie nóg vreemder ... alsof enkel inwoners van Bonheiden een mening hebben aangaande deze zaak.
Familie van de dader of van de slachtoffers misschien bordo? Dan is je reactie begrijpelijk er was al wat commotie over deze zaak toen het boek verscheen. Niets houdt je tegen om je mening te zeggen en doe dan niet zo wazig en halfslachtig als met je opmerking op de blog.
Wat een fantasie...En wat een franke taal!
maar nog steeds geen antwoord op mijn vraag.
Iets te franke taal misschien? Als je wat te zeggen hebt doe dan je mond open en draai niet rond de pot bordo!
Ik vind het spijtig dat men BORDO nogal hard aanpakt. IK vermoed dat Bordo de broer is van een der slachtoffers, jeugdvriend van één mijner kinderen.
En dan kan het wel pijn doen dat er weereens in de stront geroerd wordt: Dat stinkt dan weer, in dit geval gaan oude wonden terug bloeden.
Sterkte Bordo, vergeef het hun want ze weten niet wat ze doen!
Speciaal voor jou, de vader van den Hugo
@Jov/dhoek (en niet Josv/dhoek?): Bordo (geen man!) wordt hier op deze manier repliek gegeven als om het even wie die A zegt zonder B te zeggen!
Ik kan mij ook nog levendig de angstpsychose herinneren. Ik was toen ongeveer 14 jaar en we mochten nog nauwelijks buiten komen. We hadden ook echt schrik.
Daarom : als men tegenwoordig altijd maar zegt dat deze tijd toch zo slecht is (nu weer met die moord in Diest):
dat gebeurde vroeger ook !
Ik vrees dat zoiets van alle tijden is.
Er lopen in deze enorme mensenmassa hier en daar rare en gevaarlijke individuën rond. Wat kan een maatschappij daaraan doen ?
Ik weet het niet.
Maar ik neem aan dat het voor de familie van een slachtoffer ondraaglijk is als zo'n moordenaar terug vrij rondloopt.
(Het lijkt me overigens wel een interessant boek ; of zou Bordo bedoelen dat het eigenlijk op sensatie belust is ?)
@els: dit lees ik op de achterflap van het boek De Pruimelaarstraat van Louis van Dievel (uitgeverij Houtekiet 2006):

"Begin jaren 1970 maakte Staf Van Eycken, alias "de Vampier van Muizen", de streek van Mechelen onveilig als moordenaar en verkrachter. Dit gruwelijk fait divers neemt Louis van Dievel als uitgangspunt voor een veelstemmige, aangrijpende roman. De arrestatie van de gevreesde seriemoordenaar zet de buurt op zijn kop: relaties beginnen te schuiven, maskers vallen af, goedbewaarde geheimen komen aan het licht en brengen sommige buurtbewoners in het nauw. Eentje gaat er finaal door het lint, een andere probeert zelfmoord te plegen, nog een andere rijdt zich te pletter of drinkt zich dood en waarom kan Simone gechanteerd worden en wil de kwezel Francine per se naar het Assisenproces?

Met veel inleveringsvermogen en liefde ontrafelt de auteur het menselijke kluwen van de wijk. Iedere bewoner krijgt een eigen gezicht, een eigen geschiedenis. Of het nu de kapelaan is, de lokale duivenmelker, de plattelandsdokter, de kruidenier, de slagersvrouw, de kroegbazin van de Mexicana, de Vlaams nationalist of de stiefvader van de moordenaar, elke bewoner heeft een eigenvaak grimmige visie op de gebeurtenissen. Zo vormt de roman een mozaiek van soms hilarische, soms intrieste Tableaux vivants.

De Pruimelaarstraat schets in geuren en kleuren een levendig portret van la Flandre profonde uit een tijd toen het leven nog eenvoudiger leek dan nu."
@Jokke enz...
Nooit nog geen typfout gemaakt?
Proficiat dan. :-)
Waaruit leidt jij af dat Bordo
(geen man! ) zou zijn? Als ik schrijf: de broer van een slachtoffer lijkt dat mij toch wel duidelijk een man te zijn.
Als je bedoelt met 'man' dat hij zich niet uit zijn hok laat lokken, dan zal hij daar wel redenen voor hebben.

En wat de angstpsychose betreft; Els heeft overschot van gelijk. Ik was op dat ogenblik productieleider in een kledingsbedrijf in het Mechelse. Nadat dat meisje uit Bonheiden was vermoord, stonden dagelijks de vaders en/of mannen van 'mijn meisjes en vrouwen', 's avonds hun vrouwvolk op te wachten. Rond het tijdstip van volle maan- men dacht dat het een maanzieke was- zatten sommige meisjes overdag al te bibber van de schrik. Els meisje uw laatste alinea getuigt van een haarscherp invoelingsvermogen.
De jongen - intussen uiteraard een man -waarvan sprake in mijn eerste tussenkomst beleefd nog dagelijk die verschrikkelijke tijden. Daarom vraag ik aan ieder, wees wat tolleranter tegenover Bordo, je weet maar nooit dat hij het is. Mischien kan hij het zelfs nog niet goed verwoorden en zeker niet op een forum gaan uitleggen.
"Iedere vogel zingt zoal hij gebekt is."
@JOS v/d hoek: ik wou U niet op typfouten terecht wijzen, ik dacht enkel dat Jo v/d hoek eireges een "snoodaard" was die van uw nickname wou misbruiken.
@ Jokke enz...
Bij deze mijn excuus.
En inderdaad dat is vroeger al gebeurt; misbruik van mijn nickdingens.
En dat WIJ toffe jongens zijn dat willen we weten...!
Slukes
Ik ben u geen antwoord verschuldigd!
Beste Bordo,
Als je kort zinnetje voor mij bedoeld is, kan ik je gerust stellen, ik vroeg of verlang geen antwoord
Ik meen toch voor jou te zijn opgekomen.
Wees voortaan zo hoffelijk om bovenaan te vermelden voor wie je bericht bestemd is. Als je aandachtig Mechelen Blogt leest zal je merken dat men meestal zich tot een persoon richt, zo nodig.
@bordo: En 't Arsenaal aan U ook niet waarom ze hun geld in "de Pruimelaarstraat" steken!
Bordo, de Bonheidense fotografe Annick Bordo of iemand eraan gelinkt (?) woont of woonde blijkbaar in de Pruimelaarstraat; vandaar wellicht haar wrevel.
Ik ben alleszins benieuwd wat 't Arsenaal met dit boek gaat doen. Ik herinner me als kind ook nog de angstpsychose die toen rond Mechelen heerste.
Sensatie en voyeurisme is iets dat goed verkoopt zeker.
Mensen zijn er altijd als de kippen bij om hun neus in andermans miserie te steken, niemand staat er bij stil welk effect al die neuzen sorteren als ze uw eigen miserie beginnen om te woelen ( een beetje zoals een varken in de vuiligheid ).
Het boek van Louis Van Dievel is anders géén voyeuristisch verslag. En 't Arsenaal kennende zullen ze er daar ook geen sensatiestuk van maken.
Bovendien, het gaat hier om feiten van méér dan 30 jaar geleden. Hoelang moet men wachten eer men iets kan schrijven of opvoeren? Tot àlle betrokkenen dood zijn? Dan had men tot op heden nog geen enkel boek, film of toneelstuk over de holocaust kunnen maken.
@St Netels: het gaat er in het boek net over, welke miserie er allemaal boven kwam toen het onderzoek naar de omgeving van Staf Van Eycken startte!
niemand kent bordo beter dan ik, we hebben er dezemiddag nog over gebeld. Jullie hebben het allemaal mis stommerikken. Ook ik heb dat varken van bonheiden heel goed gekend. Als Van Dievel met zijne boek in mijne weg loopt kan hij een goei lap op zen bakkes krijgen dat is alles wat ik daarover kwijt wil.
Alle respect voor iedereen zijn mening hier. Vergeet niet mensen dat zowel bordo als de 'goede verstaander' niet anoniem bloggen.

Wie meer wil weten kan hen via hun emailadres bereiken.

Ik kende het verhaal niet eens, laat staan dat ik er een mening over zou hebben ...

Met Vriendelijke Groeten,
Stommeriken schrijft men met één k.
En ik vind dat Bordo helemaal niet hard is aangepakt en dat we nog steeds in het duister tasten over waarom het eigenlijk een slecht boek zou zijn
(of een slecht theaterstuk) en waarom we daar ons geld niet zouden mogen in steken. Als het boek genomineerd was voor de Libris Literatuurprijs, neem ik aan dat het wel niet slecht zal geschreven zijn.
Bordo mag zijn wie ze wil, maar ze komt niet bepaald sympathiek over.
@els:
- Zonde dat je de dialoog aanpakt door te zaniken over taalfouten, niet erg uitnodigend om tot een gesprek te komen denk ik.
- Heeft er iemand gezegd dat het een slecht boek zou zijn ? Ik hoorde vooral dat er mensen problemen hebben met het feit dat er een boek over geschreven is. Wie heeft het al gelezen ?
- En verder denk ik niet dat het het doel is om hier sympathiek over te komen.
- Er is soms zoveel meer tussen de letters.
- En als je meer wil weten, mail de betrokkenen dan. Ze willen er hier blijkbaar niet over praten, maar anoniem zijn ze zeker niet.
@Peter :
Ik voel niet bepaald de behoefte om met deze mensen contact te hebben.
Ze zullen daar eens even al de geïnteresseerde bloggers beledigen!!
(die hen trouwens met fluwelen handschoenen aanpakten. En,met wie hebben ze gebeld ?...)
Ik ga het boek zeker lezen.
Tja ... er is soms zoveel meer tussen de letters ... En als je je beledigd voelt door enkele van de uitspraken, dan is dat jouw zaak. Ik ben geinteresseerde blogger, maar ik ben niet beledigd door de uitspraken van hierboven.

Maar het boek gaan lezen, lijkt me een goed idee, dan weten we tenminste wat Louis Van Dievel er over schreef. Wel in het achterhoofd houden dat er een aantal betrokkenen het er helemaal niet mee eens zijn ...

Over en uit wat mij betreft.
Ik wil het boek ook zeker lezen, de weinig subtiele uitspraken hier zijn idd. te betreuren en volledig voor rekening van de personen die ze uitten, maar mogen ons niet in de weg staan om dit interessante boek te lezen...
Zelf lees ik al zeer weinig boeken en ga ik vrijwel nooit naar het toneel, de kans dat ik het boek zal lezen of het stuk ga kijken is dus vrijwel nihil.
Blijkbaar ligt heel het verhaal -of het nu smaakvol gebracht wordt of niet, dat doet niet ter zake- bij enkele mensen nog zeer gevoelig, weegt het leed van een paar mensen op tegen het lees- en toneelgenot van enkele duizenden? Die paar mensen zullen vinden van wel, die paar duizend van niet want ha ja: democratie he.
Een oneindige discutie waarin niemand echt gelijk heeft, pff, ander en beter..
Wat zijn de bedoelingen van Dhr. Van Dievel? Daar zal wel een commercieel kantje aan vasthangen zeker? U kan het boek namelijk bezitten tegen betaling en ik zie de winst niet direct naar 11.11.11 gaan (lacht).
En we zijn er lekker ingetuind want ziedaar: we zijn er met z'n allen reclame voor aan 't maken, zowel de voor- als tegenstanders als degenen die het eigenlijk koud laat ( zoals mezelf ).
Goed gezien, Netels. Natuurlijk schrijft men een boek met de bedoeling het verkocht te krijgen. Kijk maar naar wat er allemaal uitgegeven wordt.
En wat ze verkocht krijgen !!
Maar er bestaan ook pareltjes die het grote publiek niet bereiken, en daar hebben de schrijvers ook aan gezwoegd.
In het geval van hoger vermeld boek : dat zal vast en zeker door de bib aangekocht worden, en dan kost het bijna niks om het te lezen.
Voor 4 euro per jaar lees je honderden boeken...
Heb het boek wel gelezen. Woonde in de jaren 70 niet in Mechelen of Bonheiden en ben dus niet op de hoogte van het reilen en zeilen in de Pruimelaarstraat en omstreken destijds.

Het boek gaat niet over de moorden en/of de moordenaar als dusdanig maar wel over de bewoners van de Pruimelaarstraat en omgeving ten tijde van de moorden.

Het gaat dan vooral over de onderlinge ( sexuele )verhoudingen van een aantal bewoners uit die straten;

Of die bewoners echt bestaan hebben weet ik niet. Indien zij wel bestaan hebben en die verhalen zijn inderdaad juist tja, dan kan ik mij voorstellen dat het niet leuk is daar na dertig jaar nogmaals aan herinnerd te worden.
De verhalen bestaan niet echt, dat is nu juist het probleem. De buurt en buurtbewoners worden vergeleken met de personages en activiteiten in het boek, terwijl dat alleen maar zever en sensatie is. Het zijn deftige mensen die niets met heel dit gedoe te maken hebben en nu krijgen zij een naam opgekleefd die helemaal niet gepast is. Het is een zware belediging!
Even een bedenking, Dutroux heeft ook vreselijke dingen uitgespookt, maar betekend dit dat de hele buurt dan maar zo marginaal en ... is?
@bordo: als de verhalen niet echt bestaan, en het alleen maar zever en sensatie is, waarom maakt U zich dan zo druk?
Barnum zei een eeuw of zo geleden reeds: "Any publicity is good publicity".
En ziedaar: uit nieuwsgierigheid eens nagevraagd bij 2 Mechelse boekenwinkels en het boek was dit weekend plots uitverkocht...
@bordo: Hierboven staat duidelijk vermeld dat het boek een fictieve schets is gebaseerd op de geschiedenis van de vampier van Muizen.
Denk je nu echt dat de mensen zo dom zijn dat ze geloven dat het allemaal echt is wat in het boek staat??
een romanschrijver .. neemt feiten, personages, weeft intriges en ... romanceert.
Dat is een middel om zich te uiten, eventueel om den brode en den wijne. Maar een gemanierd schrijver situeert zijn fictief verhaal niet in dezelfde buurt als waar hij inspiratie haalt voor de personages waarrond hij zijn verhaal opbouwt.
Niet verwonderlijk dat de opkomst tijdens de voorstelling in het hol van de leeuw zo groot was.
Er waren zeker nog onduidelijkheden nà het assisenproces.
Ik doe geen uitspraak over de literaire waarde, maar als schrijver met veel bravoure poneren dat je nu alle antwoorden zal geven, en daarbij bestaande personen in een verzonnen verhaal plaatsen, getuigt van een ernstig gebrek aan pudeur.
Helaas zijn er een heleboel mensen die fictie aannemen als waarheid... Trouwens een echte roman kan je het ook niet noemen als je een bestaande straat misbruikt als titel, als coverfoto en dan nog eens een plan publiceerd.
Dankjewel Manou.
Blijkbaar brengt deze topic nog heel wat commotie met zich mee...
Ik had dit niet echt verwacht toen ik dit bericht heb gepost. Ik bracht het alleen maar omdat het een Mechels nieuwsje was...
De feiten dateren van de vroege jaren '70. Dus da's al een hele poos geleden.
Maar ik kan een aantal gevoeligheden best begrijpen.
Misschien is inderdaad de grens tussen fictie en realiteit een slappe koord...
Wat er ook van is: ik vond de uitgangspositie van de roman wel best te 'pruimen': gewoon een zedenschets van een buurt die leeft met angst om de moordenaar, en ook met de schrik om wat allemaal naar boven gaat gewoeld worden met het proces: de kleine kantjes van een gewone straat in Vlaanderen...
Zonder sensatiezucht.
Maar goed -
blijkbaar is het boek bij een aantal mensen in het verkeerde keelgat geschoten.
Zélfs vele jaren na de feiten.
Zonder me verder uit te spreken over de kwaliteiten van de roman (?) en het latere toneelstuk, wil ik begrip opbrengen voor dit standpunt.
Weet je, het boek brengt morele schade toe aan de buurt en ik vraag me af of dit allemaal zomaar kan en mag in België. De royalties zouden als schadevergoeding moeten toegekend worden aan de familie van de slachtoffers en de buurtbewoners
En Els, ben jij wel Els? Ben je niet mannelijk?
Ik vrees dat je met de opbrengst van 1 boek in Vlaanderen als je naam niet Brusselmans, Lanoye of Geeraerts is, met moeite een mosselsoupeeke voor de inwoners van de Pruimelaarstraat zult kunnen betalen, maar dan moeten ze wel zelf voor hunnen drank zorgen (lacht)
Ik denk dat de frustraties en opmerkingen van de bewoners van de bewuste straat vooralover het feit gaan dat fictie en realiteit té moeilijk te onderscheiden zijn...
De cover van het boek toont de échte Pruimelaarstraat, en de namen van de personages zijn wél gewijzigd - maar té herkenbaar.
De schrijver (die in een naburige straat woonde, en ook de moordenaar kende) begrijpt de commotie niet...
De vraagt blijft torenhoog overeind:
'In hoeverre is fictie fictie?'
OP blz. 4 van het boek staat: "Iedere gelijkenis met bestaande personen en feiten berust op toeval."
Waarachter de auteur zich verschuilt.
St Netels, familie van Els?
@?????:
Nee, ik ben geen familie van St-Netels.
Ik ken die mens niet.
Wat me wel intrigeert, is waarom je denkt dat ik mannelijk zou zijn.
Heb ik mannelijke ideeën, ofzo ? (bestaat er eigenlijk zoiets als mannelijke en vrouwelijke ideeën ?)
Ik ben echt benieuwd.
Och ja, er zullen altijd mensen zijn die stormen zien in glazen water en muggen in olifanten veranderen.
En vooral... lange tenen hebben.
Het is voldoende dat je oppert dat een boek waarschijnlijk geen camion geld opbrengt en hoplaa: den dieje is tegen ons! (lacht)
Mannekes, mannekes toch, als je 't zo zit he, awel schiet wortel in ulder Pruimelaarstraat, mij zal je er nooit zien, al moest ik er 100km voor rondrijden.
Jeezes zeg, woont daar..

ps: zijn wij familie, els? neen he, allez, toch niet dat we zelf weten (lacht)
En het werd terug rustig...
@bordo: ja, hier toch. We kunnen niet blijven "meuzze".
Oot kerjeuzetaat dan toch den boek maa is geleeze.
Staa veul mizeere in.
Och ja, 't is oemmes ooveral iet...
@Sint Netels:zoude is geene Mechelse woordenboek koope? Kerjeuzetaat = kurieuzigheid (zie MWB deel 1 blz 296)
"Da zén dar in de kastiel nogal wa KERIUIZEGHEIDE te zeen"
Zeg Mecheleir, ik waag mij op glad ijs, maar volgens mij is:
kurieuzigheid nie tselfste as Kerjeuzetaat

T is 'een kurieuzigheid'
en
'oot kerjeuzetaat'

of nie ?
Volgens Hendrik Diddens in z'n Mechels woordenboek:
Kurieuzigheid:
1) het benieuwd-zijn, het nieuwsgierig-zijn.
'Ha vroog ons da mier ôôt keriuizeghèd dan veu wa-d-anders.'
2) kuriositeit, zeldzaamheid, merkwaardigheid.
'Da zen dar in da kastiêl nogal wa keriuizegheiden te zeen.'

kurieuzeneus:
bijzonder nieuwsgierig persoon.
'Hee mut altad rijkening hàve mé de keriuizenuize.'

keriuizenuizemosterdpot.

'da's keriuis!' = dat is vreemd, eigenaardig.
Dus de Mecheleir he gelaak ...
@Liefste Peter;kerieuzetaat is hier nergens vermeld maar er zijn wel verschillen tussen KUrieus en KEriuis.Het eerste is nieuwsgierig en het tweede is eigenaardig,vandaar het misverstand zeker?
Alles te lezen op blz 296.Aprepoo weet iemand wa een LEUZZEKE is??1ste preis ne Palm !
horloge(ke)?

NB: er bestaan 2 Mechelse dialectwoordenboeken.
Het eerste was het Mechels dialectwoordenboek van Hendrik Diddens uit 1986.
Later is er een uitgebreider uitgegeven (waaruit de Mecheleir citeert, maar die klaarblijkelijk ook heelwat heeft overgenomen uit het boek van Diddens...
Dat laatste heb ik niet in mijn bezit, maar misschien kan onze 'echte' er wel meer gegevens over geven...)
Moar nie Jan, een leuzzeke is een bier !
(een eigen bier van t Brughuis in Muizen ...?)

(heb ik nu ne Palm verdiend ?)
Kem wel e goe ekskuus: kzen van brussels afkomst en oepgegroeid in katlaane waaver.
Ja, ik heb ook al eens een Leuzzeke gedronken, in 't Keizershof op de Grote Markt. Maar ik denk niet dat ze het daar nog hebben.
In 't Brughuis hadden ze vroeger Dijkgraafbier. Zeer lekker. Ik vrees dat dat ook al niet meer bestaat. De vorige uitbaters hadden heel veel soorten bier.
Weet iemand of ze daar nu nog speciallekes hebben ?
Peter, hebben ze daar het Leuzzeke nu nog ?
(en zo zijn we toch weer bij cultuur aanbeland -))
zie bovenaan : categorie...
Niks verdiend Peter,ik vehoog den inzet oem oep 24 juni "spek me eiere" te koome ete oep t'Bergske (wel oem 9u)
Maar het was wel just he ... Neen ?
Sorry GEEN bier Peter
Dan is a leuzzeke iets anders ? Hmmm ... laat me nadenken ...
Jacky, ik denk dat "e leuzzeke" een kloan polsarleuzje is.
Neeje manne,ma een polsarleuzjz kan wel onder het LEUZZEKE ligge
Een dekentje ?
Het leuzzeke is dat geen afdakske???
Hello Eddy,ge meugt "spek me eiere" koome eten den 24 juni oem 9u oep t'Bergske. En natuurlek na het muziek leustere
Zet da-d-is onder 't leuzzeke,wangaa reigene. MWB deel 1 blz 309
Ach ja natuurlijk, die rieten afdaken in Rumst waaronder vroeger de pasgemaakte bakstenen werden gedroogd alvorens ze de overn ingingen, werden ook leuzzes genoemd.
Nog nooit nie van gehoord ! Heb weer wat bijgeleerd. Maar dat bier heet dus ook Leuzzeke ...
Skoll Peter komt er oek eene drinke den 24 juni.9u !!!
Ik zal zien wat ik kan doen ... Is dat 9 uur 's morgens ? Aan het bergske ?
Jawel Peter ma- da duert tot dat gedaan is. En de manne van NITE SPIRIT die stoppe ni zorap.
@nenechte: ik probeer er bij te zijn! ;-)