'Speelgoed van...' te kijk bij jarig Speelgoedmuseum

met categorie:  
Dra, op 23 april om precies te zijn, is het 25 jaar gelden dat het Mechels Speelgoedmuseum voor het eerst de deuren opende. Vanaf die 23ste april in 1982 heeft het Speelgoedmuseum zich heel duidelijk op de kaart gezet en groeide het in aanzien, niet alleen in Vlaanderen en België, maar ook ver buiten de landsgrenzen.

Dat het Speelgoedmuseum jarig is, mag natuurlijk gevierd worden. Op 11 april wordt 'het ziveren feestjaar' ingezet met een 'Speels concert' door het Vlaams-Slavisch ensemble 'Orava' (€ 10) en op zondag 6 mei organiseert het Speelgoedmuseum de 2de Nationale Speeldag in de Mechelse binnenstad. De Dijlestad wordt dan omgetoverd tot reuzegroot speelparadijs...

Maar de 25ste verjaardag wordt ook - en vooral! - in de verf gezet met een nieuwe top-tentoonstelling:


Speelgoedmuseum
(foto: Jan Smets)

Vanaf 24 april loopt "Speelgoed van..." een tentoonstelling van het speelgoed van een 60-tal Bekende Vlamingen, gaande van Mark Uytterhoeven over Martine Tanghe of Sabine Appelmans tot premier Guy Verhofstadt.

Telkens gaan de voorwerpen vergezeld van daarbij horende verhalen en beeldmateriaal van de BV's uit hun kindertijd. Je ziet de favoriete pop van Kim Gevaert, of wat te denken van de Panini-coureurtjes van Michel Wuyts waarmee hij de situtatie altijd zo manipuleerde dat telkens ene Eddy Merckx won...

De tentoonstelling ‘Speelgoed van...’ is opgebouwd uit twee delen die naast elkaar lopen in thema’s zoals politiek, kunst, film,... Op meer dan 800 m2 kunnen de bezoekers niet alleen ‘kijken’, maar ook ‘bekeken worden’: In het eerste deel kan de bezoeker ‘kijken’ naar de aangeleverde stukken, die aangevuld worden met biografische informatie, foto’s of audio-visueel materiaal en uiteraard het verhaal over het stuk speelgoed. De bezoeker kan vooral geïnteresseerd zijn in de naam, maar zal zichzelf zeker herkennen in of verwonderd zijn over de verhalen rond dit voorwerp. Twee voorbeelden van de vormgeving van ieders bijdrage vindt u op de volgende pagina’s. Deze unieke verhalen worden ook in de catalogus opgenomen.

In het tweede deel kan de bezoeker zélf zijn sluimerende talenten ontdekken en voelen hoe het is om ‘bekeken te worden’. Per thema kan de bezoeker in de ‘doe-blokken’ spelenderwijs wat ervaring opdoen en ‘5 minutes of fame’ beleven. Afhankelijk van het thema is er meer kans op glamour (muziek, kunst, media) of op applaus of boegeroep (politiek, journalistiek, auteurs). De bezoeker kan zich inleven in de ontwerper die zijn hippe creaties achterlaat, tot en met de politieker die een wetsvoorstel voor een kritisch publiek moet verdedigen.

Als dat niet boeiend is?!

Als je jezelf een jaarkaart aanschaft - ook een extra ter gelegenheid van de verjaardag - aan € 30 voor 2 personen, gezinsjaarkaart aan € 65 voor max. 6 personen of een familiekaart aan € 85 (max. 12 personen), geniet je korting op de verschillende geplande jubilieumsmanifestaties...

Méér info op www.speelgoedmuseum.be of bellen naar 015/ 55 70 75bronnen: De Streekkrant 05.03 / www.speelgoedmuseum.be
Goed dat je dit nieuws in de aandacht brengt Markec!
Want op het Speelgoedmuseum mogen we wel fier zijn hoor.
De collectie is erg uitgebreid, en de thematentoonstellingen zijn vaak de moeite waard.
Jammer dat het museum niet erg aantrekkelijk gelegen is.
Maar hoe zit het eigenlijk met de plannen voor een mogelijke verhuis?
Was dit slechts een vaag idee? of wordt hier inderdaad concreet aan gedacht?
Inderdaad, Jan: we mogen, néé: moéten (vind ik he) fier zijn op 'ons' Speelgoedmuseum, dat mag wel eens gezegd worden idd...

Al (bijna) 25 jaar doen ze dat bijzonder goed ! Ben dan ook reuzebenieuwd naar deze nieuwe topexpo...

Tja, over die verhuis heb ik ook niks meer gehoord....
Ik zal op de 23e aanwezig zijn. Ik werk voor de catering :)
Kan jij dan misschien iets meer vertellen over een eventuele verhuis van het museum Gil?
Ik werk niet voor het museum ofzo. Het bedrijf waar ik voor werk verzorgt altijd de catering van het speelgoedmuseum. Ik kan misschien eens informeren, maar ik denk dat ze evenveel weten als u en ik.
Ok Gil, toch bedankt. Ik dacht dat je zelf in het museum werkte. :-)
Verhuis het (Volle) Speelgoedmuseum naar de (Lege) Comet. De gronden van de Comet (Die reiken tot aan de Leuvense Vaart) kunnen dan gebruikt worden als extra parking op de Ring en daar kunnen dan de bussen met schoolkinderen hun bengels veilig afzetten en ophalen (Zie de fotos of Flickr).
Dit hoort eigenlijk bij de rubriek : Ideeen, maar Markec is mij voor geweest. Doch, dit ideetje is reeds verzonden naar de Ombudsman en Bartje S.
@gimcyko: alle gekheid op een stokje: ik ben jou voor geweest? het hoort bij de rubriek ideeën? Ja, JOUW post wel ;-)

Mijn post was de aankondiging van 25 jaar Speelgoedmuseum en de tentoonstelling "Het Speelgoed van..."
@ Markec : Van de verjaardag was ik op de hoogte, inderdaad ! Van de mogelijke verhuis ben ik op de hoogte gekomen door Jans op deze blog. Dus, Markec, je hebt gelijk.
Dus heb ik niet alleen (reeds) de Ombudsman en Bartje S, maar ook het Speelgoedmuseum zelf gecontacteerd met dat ideetje ivm De Comet.

PS : Heeft er nog iemand een ideetje voor het oud Sint-Elisabethsziekenhuis ? Ik pieker me suf ! Misschien iets voor de Stadsdiensten ? Ik wacht effe met doorsturen...
Enne... de Kinderbibliotheek : Wat wordt dat ?