
Onlangs konden we ons verheugen op de opening van de nieuwe Melaan.
We konden zelf een ganse school vissen ontwaren. Zijn die er vanzelf gekomen? Ik denk het niet.
Twee weken geleden zag ik er zelfs een goudvis in zwemmen.
Toen ik vandaag echter voorbij deze mooie vliet liep op weg naar de markt merkte ik een triestig tafereel.
Het water dat eerst zo helder was dat was nu volkomen omgevormd tot een heuse erwtesoep, niet echt een mooi gezicht. Daar waar eerder de bodem totaal zichtbaar was zoals een pas gevuld bad, kon je nu niks meer zien, geen hand voor de ogen. Er bevonden zich eerst alleen wat draadalgen, deze zijn nu bijna verdwenen en hebben plaats gemaakt voor zwevende algen.
Bovendien, en dit lijkt me veel ernstiger, zijn de kersverse vissen een voor een aan het afsterven.
Zijn deze twee problemen gelinkt?
Algen kunnen ongebreideld groeien onder invloed van de zon, die ze de nodige energie geeft, dit kan ook door eutrofiering van het water gebeuren, oververzadiging met voedsel zoals uitwerpselen, ik denk bijvoorbeeld aan het lozen van de toiletten of het werpen van teveel voedsel in het water. Het nare gevolg van overgroei van algen is dat hiervoor veel zuurstof nodig is. De vissterfte is misschien te wijten aan gebrek aan zuurstof, temeer daar het water zich slechts langzaam verplaatst.
Is hier niks aan te verhelpen? Het moet zeker op korte termijn gebeuren voor alle vissen dood zijn en voor de vliet eindigt als een dood en stinkend waterke.
een dode drijvende vis
nog een dode vis gedreven tot het eind van de stroming
Een andere dode vis die reeds naar de boden gezonken is.
Er is onlangs water op de Melaan gelaten omdat de waterstand erg laag stond. Het heeft de laatste dagen niet meer geregend en de waterstand werd dus met de dag lager. Normaal gezien wordt het water van de Melaan aangevuld met regenwater van de nabijgelegen daken. Tijdens de werken heeft men goed uitgekeken om niets anders in de Melaan te storten dan regenwater, en ik denk dat men daar in gelukt is, zoals bleek uit het heldere water van enkele dagen terug.
Het extra water komt nu via een pomp uit de Binnendijle. Allicht heeft het daarmee te maken. Het water van de Binnendijle is dus toch niet zo zuiver als men zou denken ?
Oplossing ?
- Geen Dijlewater meer gebruiken, om het water aan te vullen ? (Ben ik voorstander van trouwens !!)
- Er wat meer stroming opzetten, om zo meer zuurstof te creeren ?
Heeft er iemand trouwens de pompen ooit al zien werken ?
De wind waait het water over het algemeen van de Drabstraat naar het Jef Denynplein, terwijl de pompen het water andersom zouden stuwen ...
Twee vliegen in een klap !
-De Botermarkt wordt vrijgemaakt voor een rijdende kiosk
-Het water van de Melaanvliet wordt voorzien van zuurstof
Misschien een idee om door te sturen naar Bartje S. en/of de Ombudsman ?
Dat kan nu toch niet zoveel kosten !
Maar waakzaamheid is inderdaad geboden.
http://www.flickr.com/photo...
de pomp op de Melaan draait vanaf verleden week. De eerste dag +- 16 uur om het water op peil te brengen. De dag erna na 2 uur (inderdaad Rudi van 0.00 tot 02.00 uur). Bijkbaar is de eerste dag er te veel aangeweest, te veel Dijlewater ineens.
Het is een moeilijke evenwichtsoefening om een gulden middenweg te vinden tussen voldoende water, zowel proper water als hoog genoeg, en geen vervuiling zodat de vis en algen en planten in leven blijven.
Ik volg de situatie bijna dagelijks op om het zo proper en natuurvriendelijk mogelijk te houden.
Spijtig want ik wil absoluut de Nieuwe Melaan proper.
Wordt er geloosd in de BinnenDijle ?
Ik ben wel blij dat er goed wordt over nagedacht ...
Hopelijk hebben we wat regen de volgende weken.
@Paul: Kan men ook het bestaande vlietwater rondpompen, zonder Dijlewater toe te voegen ?
Allicht te wijten aan vervuiling.
Een heel helder water in onze contrijen wil meestal zeggen dat er iets niet in orde is met dit water.
Geef het nog even tijd en er zal zich een evenwicht instellen. Veel mensen wilden van de vliet een vijvertje met leuke visjes (goudvissen !) en helder water. Ik opteer liever voor een natuurlijker ecosysteem, met inheemse soorten en het water mag gerust wat troebel zijn.
Er zijn wel degelijk nog lozingen op de binnen-Dijle. Langs het Dijlepad kan je op een paar plaatsen duidelijk het afvalwater ruiken dat men aan het lozen is.
Mechelen, een stad met 80.000 inwoners, centrumstad van een agglomeratie van pakweg 120.000 inwoners, maar we beschikken niet over één openbaar zwembad. Ik werp geen steen naar wie dan ook, maar ik noem dit een schande!!!
Ik heb nog zwembeurtenkaarten liggen. Gaan die ooit vol geraken? Of zullen die ook geldig zijn in Hofstade?
In de Melaan komt water op twee manieren.
1e manier:
Er ligt in de straat een regenwaterriool waar alleen de dakgoten op aangesloten zijn. Dat water loopt rechtstreeks in de vliet. De buizen zijn te zien net boven het water; ze zijn in zwart plastiek van 30 cm diameter.
We hebben gekozen om alleen dakwater en niet voor regenwater via greppelroosters die het water van de straat afvoeren. Als er een auto of de stoep of ruiten worden gewassen kan dit water niet naar de vliet maar wel naar de gewone riool.
2e manier.
De oude spoelriool van 1.80 m tussen Drabstraat en Binnen-dijle is gereinigd en terug open gemaakt in de Dijlemuur; te zien onder het open deel van rusthuis Hof van Villers.
Hierin ligt een pvc buis 500 mm als aanzuigleiding van de pomp thv Drabstraat. Deze pomp zuigt Dijlewater aan en pompt het tot aan TSM in de vliet.
Het overtollig water in de vliet loopt over in een ondergrondse put en zo terug naar Binnen-dijle via de grote spoelriool.
Een grote uitleg, ik weet het, maar ik wil dit toch alle speculaties uit de wereld helpen.
Blijkbaar is er verleden week iets mis geweest met het Dijlewater dat in de binnenstad is geraakt via de bovensluis. De vissterfte op de Binnen-dijle is eveneens het gevolg.
We hebben pech gehad dat net dit water is in de vliet gepompt.
Alle lozingen van de straatrioleringen zijn bijna weggewerkt bij de heraanleg van de straten; nog enkele zeer kleine lozingen blijven over en zullen hopelijk zeer snel aangepast worden.
Ter verduidelijking voor diegenen die mij niet kennen: ik werk op de technische dienst van de stad. Vandaar deze info.
Misschien krijgen we dan wel een toeristische attractie bij: een soort monster van loch melano, een misgroeide krokodil door het lozen van giftige stoffen.
Ik begin alvast voedselpaketten te maken om het dier te laten voederen tegen democratische prijzen.
Het zijn meestal de oude huizen met de achterzijde aan de Binnen-Dijle. We hebben een inventaris van de lozingen; bij elke grondige verbouwing wordt er verplicht om aan de straatriool aan te sluiten.
Ik denk niet dat men de nog bestaande 'gevallen' kan beboeten daar het om een vroeger aanvaardde toestand gaat. Het is wel uitdovend gezien de verplichting van aanpassing bij verbouwing, zoals je zegt.
Voor het Dijlepad is het ook niet aangenaam om in een strontgeur te moeten wandelen.
Ruikt het daar echt naar stront?
Kan er toch geen fonteintje komen en enkele waterplanten om de vissen zuurstof te geven want ze zijn nog steeds aan het stikken.
<quote>
De Mechelse brandweer heeft in de loop van maandag enkele tientallen dode vissen uit de Vaart gehaald, vlakbij de Plaisancebrug. De vissen stierven door een gebrek aan zuurstof. Wellicht is dat te wijten aan het warme weer van de voorbije dagen.
</quote>
Of moeten we gaan voor de Vrienden van de Fontein op de Melaan ?
-Botermarkt vrij voor een rijdende muziekkiosk
-Melaanvliet wordt voorzien van water en zuurstof
(Dat kan toch niet zoveel kosten)
Effe Bartje S. en de Ombudsman bellen - LOL
Ik vermoed dat om een mooie vliet te creeren er een goed biologis evenwicht gecreerd moet worden .
vooralleer op de vissen te concentreren zou gezond water met gezonde waterplanten moeten worden verkregen. dus eerst eventueel oeverplantenbakken maken en zuurstofplanten aanbrengen. ook planten met drijvende bladeren zoals waterlelie en gele plomp om voor wat schaduw te zorgen , en pas daarna vissen introduceren. dit in combinatie met wat circulatie in het water brengen zou sucses kunnen hebben.
een beetje aanleg voor een evenwicht te creeren en dan een minimum aan onderhoud kan ons de mooiste vliet van het land kunnen bezorgen.