Een simpele verliefdheid ...

met categorie:  
Alain Lallemand, een Waals journalist schrijft over MECHELEN vandaag in de Standaard
En dit wou ik jullie niet onthouden ...
Ik had nog enkele foto's uit het begin van de jaren negentig, een herinnering aan een oude maar vuile, trieste stad. Mechelen was een beetje het Vlaamse Doornik. Ik verontschuldig mij bij de Doornikenaars, maar ik heb in Doornik gewoond. Ik weet dus waar ik over spreek.
En daarna de verblinding... Vergeef mij, Mechelaars, vergeef mij, Margaretha van Oostenrijk. Jullie stad is subliem. Ze is zo dramatisch veranderd dat we niet de man in de straat moeten ondervragen. We moeten de gerenoveerde gevels bekijken, de onberispelijke bestrating, de klare bovenramen, de nette spitsen op de gebouwen, de witte steen van de bruggen, het geklots van een verzorgde Dijle. Begin voorzichtig op de Zoutwerf, met oevers die ingericht zijn voor voetgangers, met enkele barokke gebouwen uit de 17de eeuw, De Kevie, de basreliëfs van vrouwen en mythische wezens, en de vergulde zalm op In den Grooten Zalm, die herinnert aan de vroegere aanwezigheid van vishandelaars. Steek daarna de Dijle over, over de romaanse bogen in witte steen. Laat u onderdompelen in dit architecturale feest van de IJzerenleen, geniet van de terrasjes op de plaats van de oude vlees- en vishallen. Daarna komen het Steen, de Grote Markt, wat barok, wat rococo, en…

U vindt dit artikel misschien wat te klassiek. Het spijt mij, lezer, maar elke plotselinge verliefdheid vertelt een eenvoudig, conventioneel verhaal. Dat echter niet als dusdanig wordt ervaren door degenen die ze meemaken.

Oordeel daarom zelf, koop een weekendticket en spoor naar Mechelen. Naast de oude hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden, verliezen Leuven en Ieper, die nochtans prachtig zijn, plots hun aantrekkingskracht. Wedden?

Is het belangrijk dat dit de stad is van Open VLD-baas Bart Somers? Is het belangrijk dat het 'Café Belge' het enige vervallen café op de Grote Markt is, op enkele stappen van het hoofdkantoor van het Vlaams Belang?

Wat telt, is dat de voormalige Luikse enclave - ah, wist u dat niet? - vandaag een Zwitserse netheid kent. Ze verovert onmerkbaar een plaats in de harten, net na Brugge en Antwerpen. En reken niet op het bureau van toerisme om u verliefd aan te kijken, of om u te herinneren aan wat u verliest: Nederlandse klanten volstaan ruimschoots om de Mechelaar gelukkig te maken. Walen zijn er welkom, maar worden niet geroepen.

Als we maar niet plots verliefd waren geworden.

Alain Lallemand
Walen zijn uiteraard welkom en hopelijk gaat dit artikel hun bewegen Mechelen te bezoeken of anders gezegd, heel Vlaanderen en niet alleen het beton aan onze smakeloze Belgische kust. Want onze Waalse broeders rijden liefst in één ruk naar de stranden en vergeten wat voor prachtigs en interessants daartussen ligt. Van Waalse bezoekers is hier bitter weinig te zien... Och misschien doen wij dat ook als we naar de Ardennen rijden. Doornik is inderdaad een prachtige stad en ook Mons is niet te versmaden. Of in Lessines: L'Hôpital Notre-Dame à la Rose. Met een oud hospitaal uit 1242 genre Hötel Dieu, moeilijk te bezoeken, maar een verrassing.
Dus dank mijnheer Lallemand voor uw enthousiast artikel over onze stad en welkom aan onze Waalse bezoekers. Mits ze wat respect betonen voor onze taal. eeen "dank U" ligt op een klein plaatsje.
@rudi: Zonder het weer Vlaams/Waals te spelen, vind ik het vertederend hoe iemand vreemd met een visie van 10 jaar terug over onze stad zo verliefd kan worden op haar nieuwe aanblik.

Ik snap dat !
Zeer interessant artikel. Goed geschreven ook. En laat ons inderdaad hopen dat de de Walen ons mooi Mechelen en Vlaanderen verder ontdekken: er is inderdaad véél meer te genieten dan onze Vlaamse kust...
Zovele mooie cultuursteden, zo vele dorpkes;..
Maar, ze mogen bij Mechelen beginnen....

Nu, maken wij Vlamingen bij ons bezoek aan Wallonië niet gelijkaardige fouten? Gaan we ook niet vooral de platgelopen plaatsen in de Ardennen platlopen? Of zwermen we meer uit? Het is geen verwijt noch wetenschap die ik heb hoor, nee, ik vraag me dat gewoon af...
Welke plaatsen ken ik zelf - behalve de bekende trekpleisters... goh niet zo gék veel denk ik.. ik weet dat ik graag vertoef in het mooie dorpje Mozet (nabij Namen, behoort eigenlijk tot Gesves), de stad Namen, Achouffe, in la Valée des Fées.. o ja, ze hebben daar ook 'toevallig' een sympathiek brouwerijke...

Maar idd. ook wat mij betreft: Walen, welkom.. en als ge hier zijt: probeer misschien enkele woordjes Nederlands te praten ;-)
Doen de meeste Vlamingen dat ook niet (Frans dan he) als ze naar ginds gaan?
Enfin, ik volg Rudi in deze...
Ik las het stuk net in DSO, en ja het werd overgenomen hier. Het is het zeker waard.
Als ze hier maar niet beginnen met verfransen zoals aan de kust waar op sommige plaatsen vlamingen zelden welkom zijn
Mechelen is zo een knappe stad dat ik er binnenkort minstens een jaar ga wegblijven! Ik wil het graag eens van op een goeie afstand bekijken. Of niet meer bekijken.
Om dan terug verliefd te worden zeker. Ja dat zijn de mooiste tijden, die van de verliefdheid.
Een uiterst subtiele vorm van zelfbevrediging
@lieven: hierbij verwijs ik u naar de laatste cartoon van Sint-Netels. Ik sta niet in voor de gevolgen!
sorry, niet de laatste de voorlaatste dd. 16/03
Tof om dit eens te horen van een buitenstaander!
Maar ik wist het al wél: we leven in de mooiste stad van Vlaanderen! ;-)
Of?
Alle gekheid op een stokje: we hebben dit véél te lang te weinig beseft...
Gelukkig is er een kentering.
En dat, dat straalt af naar de buitenwereld...
Mooi artikel!
Vandaag een paar Amerikanen op bezoek ... (meer en meer Amerikanen vinden de weg naar onze gastenkamer aan de Melaan trouwens). Benieuwd of zij ook zo denken ... ;-D
Leg hen op de rooster Peter!
...en vertel het ons!
Laat het ons weten he, Peter?
Ik heb daarjuist een Duits gezin uit Dortmund ontmoet, die voor een paar dagen neergestreken waren in Mechelen.
Ze waren wild enthousiast over onze stad, die ze mooier vonden dan Brugge (stel je voor...).
Ze vonden de stad er netjes bij liggen, en ze waren ook blij verrast met het soms schitterend samengaan van oude en moderne architectuur. Dit vonden ze erg geslaagd bij Lamot en het Huis van de Mechelaar.
De Cellekens vonden ze gewoonweg prachtig, maar ook apprecieerden ze de moderne tuin van Busleyden.
Ze kenden Mechelen voordien niet goed - maar ze vonden dat we verdorie héél fier moesten zijn op zo'n prachtige stad...
't Deed deugd om te horen - en ik wilde jullie dit toch graag vertellen...
'k was ook op stap in de stad vandaag.... op het terraske van de SoFa was het nog lekker genieten in het zonneke, met een lekkere Ambrio erbij.. je kijkt even rond en je beseft (nogmaals): in wat een mooi stad wonen we toch ;-)

Later nog aan mijn hier op bezoek zijnde broertje en zijn vriendin, fier de Melaan getoond. Mijn moeder en ik toonden hen ook de Luna Luna, als ze ooit eens extra volk meebrengen waar we geen slaapplaats voor hebben..

Eigenlijk, zoals ik daarstraks ook nog tegen hen vertelde, was ik vroeger sowieso al trotse Mechelaar, maar nu, destemeer, en de laatste jaren moet je al echt wel blind zijn om niet trots te zijn ;-)

Go mechelen Go Go ! ha!
Uit Le Soir van 7, 8, en 9 april 2007 pagina 15.

Onder de titel « Retrouvailles au Café Belga » maken de journalisten Alain Lallemand van Le Soir en Dominique Minten van De Standaard een tussenbalans op van wat ze deze week beleefd hebben in hun Noord-Zuid-confrontatie.
Ik vertaal even wat Alain Allemand zegt over de steden.

Waar ik van omver gevallen ben, dat is Mechelen. Niet dat Mechelen Antwerpen of Brugge van de troon kan stoten. Maar beloofd: vöör ik aan franse of amerikaanse vrienden de oude wijken van Leuven of Ieper wil aanbevelen, zal ik er vanaf nu een woordje over Mechelen aan vooraf laten gaan. En ik zal er graag deze zomer een weekend doorbrengen….
Misschien heel erg VLD ? Ik weet het niet en trek het me ook niet aan : Mechelen is zeer verzorgd en erg mooi.

Waarop de journalist van De Standaard replikeert :
Dat zal de burgemeester Bart Somers welgevallen . Ere wie ere toekomt: sinds Bart Somers burgemeester is heeft deze stad een fameuze lifting ondergaan. Voor hij aan het bewind kwam wou iedereen daar vertrekken. Hij is er in geslaagd deze tendens om te keren.
@jokke: Bedankt voor deze bijdrage ...
@peter: die laatste paragraaf heb ik met een klein beetje tegenzin vertaald, maar ja, stond er dus....
@jokke: Tja, toch bedankt om alles te vertalen. Laat ons het hierbij houden ...
Een simpele verliefdheid ...