'Zwètte Margriet'Eén van de allerleukste anekdotes uit het begin van vorige eeuw is wel de 'misdaad' die men beging tegenover het eerbiedwaardige standbeeld van ons aller Margareta van Oostenrijk - toen nog op de Grote Markt...

In de nacht van zaterdag 31 mei op zondag 1 juni 1919 was het standbeeld van de landvoogdes...
... volledig met zwarte verf beklad!
De politie betrapte wel de onbekende dader, maar deze was sneller dan wie ook (en we hadden toen geen 'snelle' burgemeester om hem achterna te zitten ;-) ), en hij kon ontvluchten!
Maar - en dit lezen we in de plaatselijke pers van toen -: 'bij gebrek aan dader, werden de ladder en de verf dan maar aangeslagen'.

Natuurlijk mocht dit gebeuren niet ontbreken in één of andere revue.
En in de revue 'Awel, wa nâdè' kregen de 'schokkende feiten een plaats.
Jan Gooskens speelde een parodie en verkleedde zich als Margareta, met zwart aangezicht, met grote margrieten op de mantel vastgespeld, en met een perkament dat de 'Damesvrede' moest voorstellen, in z'n hand.

Jan Gooskens werd geboren in 1878 als zoon van een glazenmaker uit de Adegemstraat.
Gooskens, alias de 'Jankens' , werd in Mechelen zeer gekend als revue-en toneelspeler.
Samen met 'Scheve Léon' vormde hij het meest succesvolle komisch duo dat deze stad ooit kende.
Als onovertroffen meesters in de parodie wisten zij keer op keer de zalen te laten vollopen...

Daar soms nogal een loopje werd genomen met vele toestanden in de stad en vooral met het beleid van de burgemeester en het schepencollege, besliste dit laatste dat vooraf het libretto van iedere revue ter goedkeuring diende voorgelegd worden aan burgemeester Dessain (!), waardoor wel soms bepaalde liedjes of sketchen werden gecensureerd of geschrapt!
Nochtans waren bij elke opvoering de leden van het schepencollege en zélfs de burgemeester present om op de eerste rij mee te lachen...

(info ontleend bij Frans Vermoortel: 'Mechelen, de mémoires van een stad'; Frans Gooskens: 'Pro Memorie 1 - Duizend en één verhalen uit Mechelen, 2002' en de Regionale Beeldbank...)

Het is een gelukkig toeval dat de kleinkinderen van zowel de zwartschilder als van Jan Gooskens in Mechelen wonen en dat ze allemaal het hele verhaal in geuren en kleuren ooit geserveerd kregen tijdens een plezante wandeling, want het verhaal van zwètte Margriet wordt daar ook vertelden gisetren, tijdens een dialectwandeling heb ik het ook aan bod laten komen.. De kleinzoon van de dader speelt met mij volleybal. Hij wist me te vertellen dat zijn grootvader die studentenmop van zijn jongentijd (want het zwartschilderen was een naar het schijnt een studentenactie, maar vraag me niet waarom - alhoewel ik ga nog eens checken)lang stil heeft gehouden en dat pas jaren later zijn familie op de hoogte werd gebracht!
De kleinzoon van de Jankes is Jan Sergeyssels en dat is een uitstekende amateurtoneelspeler. Ik speelde met hem in "De Moedertaal" in mijn jongen tijd. Toen Jan enkele jaren geleden meewandelde met een plezante was zijn eerste reactie: ma da's mijn grootvader! Je ziet de appel valt niet ver van de boom.
Moet er eens geen gekleurd standbeeld komen als symbool voor de vele "getinte"
Mechelaars?
@driewielerke: VTM kleurt je dag toch al
Ons Margriet staat op zich al symbool voor de allochtone Mechelaars: geboren in Brussel als dochter van Maximiliaan van Oostenrijk en Maria van Bourgondië, opgevoed in Frankrijk, later naar Spanje verhuisd, dan naar het Zuid-Franse Savoie en tenslotte in Mechelen gewoond en gestorven.

Geef toe: een internationale madam, thuis in 4 naties...
Zeker koendv:en ik ben er (bijna) zeker van dat er toen nog geen brommers waren.
Blij dit te horen nu waardeer ik "ons"
Margriet nog meer!
Ik denk dat ze er toch knapper uitzag in het zwart. Wie probeert het nog eens ?
Of in grorn-wit ?
De bloggers hebbe toch nog blau verf staan?? Of ni??
Absoluut ! :-)
Awel,wa wachte we nog oep? Den Bart zal da zeiker geire zien.:-D
<Mode LOL ON> In gans België is geen druppel blauw meer te verkrijgen (zelfs den adel hebben ze geaderladerd): allemaal opgebruikt om Verhofstadts "8jv" gratis boek te drukken <Mode LOL OFF>
Hierbij de commentaar van de kleinzoon van één van de "schilders". Over wat betreft het zwart schilderen van “Margriet” weten wij eigenlijk ook niet veel meer,dan dat het bedoeld was als grap,meer moet daar niet achter gezocht worden.
De studenten hadden al in verschillende cafe’s gezeten,en in een dronken bui wilden ze een stunt uithalen, ze kropen op “Margriet” en schilderden haar zwart.

Niemand heeft ooit geweten wie hierbij betrokken was.Ze waren gaan lopen voordat de politie hen op de hielen zat.

En Jan Sergeyssels herhaalde deze anekdote trouwens een paar weken geleden toen ik hem tegen kwam. :-)