Van Poppel bouwt café Kilt om tot flats

met categorie:  
Bron GVA

De Mechelse aannemer Van Poppel heeft het vroegere café Kilt aan de Steenweg gekocht. Hij gaat het 19de-eeuwse pand opknappen om er twee appartementen en een handelsruimte van te maken.

In de jaren tachtig was Kilt een erg bekend studentencafé. Intussen staat de zaak naast de populaire loungebar Barramundo al meer dan tien jaar leeg.

(...)

"Dezer dagen verwachten wij onze bouwvergunning. Onze aanvraag hebben wij in augustus vorig jaar ingediend. Lang kan het niet meer duren eer wij kunnen starten", zegt aannemer Paul Van Poppel. Hij kocht het café over van de eigenaars van Het Torenhof, ook aan de Steenweg. "Er waren al enkele werkzaamheden uitgevoerd, maar wij hebben de plannen helemaal omgegooid", vertelt Van Poppel.

Met een beetje geluk telt de historische binnenstad nog dit jaar opnieuw een stadskanker minder. (...)
Ik heb hun plakkaatje al een tijdje zien hangen. 't Ging tijd worden dat dat project eens uit de voeten zal zijn.
Amai! EINDELIJK! Eindelijk gaan ze er iets aan doen! Goed nieuws dus ;-)

Waar is den tijd dat The Kilt bij menig leerling bekend stond - niet noodzakelijk nà de lesuren ;-)

Zélf - braaf als ik was - pleit ik onschuldig...

ik kwam eerder in.. 't Stamméé (lacht!)
Ik herinner me dat ze zijn gaan verbouwen toen wij begonnen met verbouwen in 1995. Maar toen is het rond dit pand erg stil geworden ...

Maar er is dus beterschap, en dat is goed nieuws !
Goed dat er ruimte voorzien wordt om te wonen boven, zo wordt leegstand boven winkels vermeden zoals op de Bruul en de IJzerenleen.
Het pand was ooit eigendom van de eigenaar (es) van het net failliet gegane Torenhof. Die wilden er een horecazaak in gaan uitbaten, wat dus niet lukte en daarom werd het verkocht. En nu is het Torenhof failliet.
Heeft er nog iemand foto's van De Kilt en van het Interieur ? Jarenlang in de Kilt gezeten en veel geld in de PacManMachine en de Shotterkeskast gestoken ! Wat is er gebeurd met de baas van de Kilt ? Zijn naam was Guy en hij had een heel knappe vrouw ! En wat is er gebeurd met zijn hoofdgarcon Jef ? Allemaal verdwenen uit Mechelen !
Onlangs nog een goede Croque Hawaienne gaan eten in "d'Oude brasserie" op de Wollemarkt (Nieuwe Wolsack). Daar liep nog een bekende rond. Vele Mechelaars herinneren zich nog dat in de Vivaldi in de OLV-straat een zwarte garcon rondliep. Die heeft ook al veel cafes en eethuizen versleten. Zijn naam ontsnapt me, maar (buiten zijn grijzere haren) heeft ie nog altijd dezelfde bekende kop...
De naam van die kelner is Affid en die heeft in zijn jongen tijd nog voor Malinwa gespeeld. Het is een fidele kerel, die me altijd met plezier komt goeiendag zeggen als ik in de zaak kom. Hij heeft wel een serieus horecaverleden in Mechelen.
Wisten jullie dat de Kilt vroeger werd uitgebaat door Paula. Een prompte blonde madam met een groot "schap". "Ne groeten tettagère" zoals ze in Mechelen zeggen. Paula was de moeder van Eddy Smets, bekend speler van Racing, Lierse en Malinwa in de 70-er jaren. Eddy's pa was de toen zeer bekende bloemist Albert Smets, een kei in bloemenwagens tijdens de bloemenstoeten zaliger gedachtenis
Zonet de foto van Lhoon bekeken (20 maart 2007) over de afbraak van Cafe de Zodiac aan het Station. Ze gaan er... appartementen met een handelsruimte neerpoten !

(Zucht...)
@ rudi : Je verhaal is me onbekend. Ik heb jaren in de Kilt gezeten begin jaren 90.
Zou je jouw kennis niet willen gebruiken in Mechelen Mapt ? "Geschiedenis van Cafe De Kilt" of zo...

Just an ID

http://mapt.stadmechelen.be...

En ja, je kunt gelijk hebben ivm die zwarte garcon : Affid, he ?

Enne... wanneer krijgt de Bruistablet de Bloemenstoet terug ?
ik deel de mening van Murano.
En ben blij om via de blog de horecageschiedenis te leren kennen.
De Kilt was na mijn tijd.
Ik ben er wel eens een paar keer geweest omdat mijn stiefdochter er dikwijls zat.
De schoolcafé's die ik gekend heb zijn ondertussen ook al verdwenen :-(
Ik herinner mij nog de Piet Hein aan de Grote Markt, de Tempelier in de Hallestraat, De Bugatti aan de Ijzerleen, de Sax en de Zodiac aan het station.
Wie publiceert eens wat ouwe foto's van deze kroegen ?
@ jan : Bedankt, maat, ik was al maanden mij aan het afvragen hoe die kroeg van Maria noemde op de hoek van de Merodestraat en de Grote Markt. De Piet Hein ! Daar heb ik ook nog effe gezeten, toen de Kilt op zijn einde liep. En ja, hoor, de Tempelier, vooral op woensdagmiddag na schooltijd en inderdaad de Sax (en dit was meestal VOOR schooltijd - STAMPVOL !)

Times, they are a-changin...

Over de Zodiac zwijg ik wijselijk - LOL
De Piet Hein lag niet op een hoek hoor.
Begon ergens in de Scheerstraat en liep door tot zowat het derde of vierde huis van de Merodestraat.
@ Rudi, Paula van de Kilt was ook de dochter van Fikke Michiels, een racingspeler uit de tijd van Jan Dogaer en Dore Nauwens.
@ Gimycko.
De vroegere uitbater van de Kilt (Guy) is stadsambtenaar en zijn knappe vrouw (Martine)= cafétaria Sporthal Winketkaai.
@ Roger,

Juist, de "Piet Hein" was het derde huis in de Scheerstraat en kwam ook uit in de Fr. de Merodestraat.
@ gimycko

Betreft dat project aan het station

En wat had jij daar gebouwd ... een zwembad ???
Den Tempelier, dat heb ik ook nog gekend (en menig uur gesleten op woensdagnamiddag en vrijdagavond)!
Verder was 't "in mijnen tijd" vooral 't Staminee en Den Akker, en ook wel een beetje De Gouden Vis en de Minderbroederskelder, ook al lang weg.
Waar was de Minderbroederskelder ? Laat me raden in de Minderbroedersgang ?
De eerste uitbaters van de Zodiac waren Tinneke Van heuverbeke & Rik Jonckers. Voordien hadden ze Café "Kings Road" in de Huidevettersstraat, juist naast de verkoopzaal der notarissen.
@Peter: inderdaad, aan de Minderbroedersgang. Het was voor zover ik me herinner dat gebouw waar de Broederkes nu inzitten.
Het werd tijd dat ze iets met dat café aan het station deden. Het staat al jaren leeg. Ik vraag me enkel af wet dat handelspand gaat worden, nog maar eens een pittabar ?
Kan ook een interimkantoor, of een immokantoor worden JC.
Of een kakkerscafé! (lacht)
Dan moet die minderbroederskelder onder het Prinsenhof gezeten hebben. Want dat café was daar zeker gevestigd. Verboden terrein voor de leerlingen van Scheppers zoals ik. Des duivels. Zuipen en op de kicker spelen, snap je. Ik waagde er mij niet wegens te dicht bij de school, dus werd ik vaste klant in het Beffershof bij Mille Verbeeck.
@Rudi: mijn broek gesleten bij de Ursulinen, dus de Minderbroedersgang en den Tempelier waren ver genoeg :)
Ik heb in de Zodiac als Cafébaas Wilfried geweten die het café uitbaatte, samen met zijn zuster Ingrid.
Voor hen werd het uitgebaat door hun ouders, waarvan ik de naam niet meer weet.
Wij zaten er elke zaterdag en zondag van 1976 tot 1982.
Daarna heb ik mijn vrouw leren kennen en werd er zwaar gesnoeid in mijn vrijheid :-)
@ Phaedra : Ge zat in de Ursulinen en in de Tempelier ! Ilse De Jaeghere nog gekend ? 's Woensdagsmiddags in Ursulinen-uniform kwam ze aan in den Tempelier - Schoot naar de damestoiletten en kwam er buiten in een kort rokje - LOL !
(Ilse zat bij mijn zus in de Ursulinen en haar broer zat bij mij in het College).
En ge zat ook nog in het Staminee en den Akker ook !
Ten tijde van den Boodoo of van de Gust, misschien, en de broertjes Pluymers (Gert en Dirk) ? En ge kent misschien nog de Lamaar, die tapte in den Akker !

Times, they are a-changin...
Zijn er nog fotos van den Beethovenkelder ?
't Prinsenhof achteraf "Black & White".
@gimycko: die naam zegt me niet zoveel, maar misschien dat ze ouder is dan ik. Dat ritueel van van kleren te gaan veranderen: klassiek :)
Bij mijn weten 't Staminee ten tijde van Boodoo. In den Akker zaten we minder, dus daar ken ik zeker geen namen.
'k Word gelijk nostalgisch als ik er aan denk...
@Nys Jos: de bazin van 't Prinsenhof heeft die later niet de Londen Taverne gehad?
Neen Jokke, ze heeft met haar man, Jean Kero, in de Consciencestraat de mooie taverne "Falstaff" opengehouden. Daar zijn ze uit elkaar gegaan. Adrienne heeft de taverne dan nog een tijdje alleen opengehouden en in 1981 zag ik ze in het OCMW aanschuiven...
@ Phaedra : Den Akker bestaat nog altijd (Ben er zonet nog voorbij gelopen - Er zat serieus wat volk).
De Verloren Zoon, Het Staminee en den Babbits zijn al lang verdwenen.
Maar op 31 september 2006 op het terras van den Akker aan de Dijle een heerlijke salade met stoofvlees eten (Bij een zonnig weer en een temperatuur van 25 graden celsius), that was Heaven !...
@gimycko: ik vind het alleen spijtig dat den Akker nu zo'n "opgekuist" café is, zoals de meeste op de Vismarkt. Enfin, het lekt bij de Gouden Vis nog altijd vrolijk uit het dag van de veranda, maar zelfs die hun WC is nu funky vanwege het feit dat ze die van de ex-Fresh & Fiësta/Vital hebben overgenomen.
Zo'n vieze gezellige kroeg is al moeilijker te vinden in Mechelen tegenwoordig. Ik mis dat soms een beetje.
Ik heb ook soms heimwee naar de groezeligheid van de ouwe bruine kroegen. Maar ja, we leven niet meer in de jaren '70, hé. Ik loop niet meer rond in 'n parka en een smalle jeans.
@roger: ik denk dat we niet over dezelfde madam bezig zijn! Adrienne en de Jean waren dat niet de laatste uitbaters voor Constant er een restaurant van maakte?
@ koendv : Kijk eens op Mechelen Mapt - Rubriek : De outlaws. Ik heb er een foto bijgezet uit de oude doos. De Seventies all over again and a walk through memory lane.
En voor muziek uit die tijd : ook te vinden op Mechelen Mapt - Rubriek : Worldparty...

Have fun...
Heeft er nog iemand fotos van "De Poort". Misschien fotos van tijdens de Kuskesdans...

Those were the days... zucht
@Jokke : heeft daar ook niet een steakhouse geweest ?
@jan: Constant (zoon van Lies van de Pelgrim) had een klassieke restaurantkaart maar was o.m. gekend voor zijn vleesfondue.
Jokke, Ik denk dat wie jij bedoelde Anna Willems was, die met de veel jongere Roland Torfs samenwoonde. En die heeft inderdaad nadien de Londen Taverne opengehouden. De laatste keer dat ik haar gezien heb was ergens begin jaren 80 toen ze in de Breughel in de Hallestraat met de uitbaatster Jenny Dockx aan 't vechten was en beiden over de grond rolden... haha
Jokke, na Jean en Adrienne werd het Prinsenhof nog opengehouden door Jerre Asselmans(?) Nadien maakte Constant er de "Black & White" van en nog later werkte hij in het "Gulden Anker".
Rogeke, de Roland heette Wolfs, maar voor de rest is de situatie juist geschilderd.
@roger & eddy: wanneer beginnen jullie aan de "mechelse caféuitbaters encyclopedie van de 20e eeuw" ?

Dank u voor de toelichtingen!
@ Jokke oep zeun blokke".
Al eens gezien naar de tussenkomstEN van Eddy in verhouding tot de andere bloggers?
@Jokke,
de Jos heeft gelijk. Laat hem maar meeschrijven aan die encyclopedie...
Hij was meer "ingewerkt" in de materie.
Dag Jos.
@Jos: <Mode LOL ON> 1000 x sorry, eminent biertempelkenner <mode LOL OFF>
Mag ik uw pint helpen komen vasthouden wanneer je aan dit opus magnus begint?
@Roger : Jerre Asselmans is later aan de slag gegaan als verkoper in de Ford garage aan de Nekkerspoel.
Eind de jaren 90 was dat zeker nog het geval.
In mijn tijd waren de topcafés "The Clowns" en "DJ" op de Veemarkt, de "Golden Gate" op de Wollenmarkt. Later (1980) in danscafé "Jimmy's" zat nog vaak een huidige bekend Mechels gemeenteraadslid
Juist Eddy, het was Wolfs, en ik wist het verdomme goed... want zijn broer Robert zat op mijn klas. A slip of my finger...
@ Txibi: ja, ik heb ze allemaal gekend, voor ze de naam hadden die jij opsomt en toen ze van naam veranderden of gewoon verdwenen. Ik placht al eens een stappeke in de wereld te zetten.
@Roger: da wiste we al......

@ gimycko

 

De Guy heeft na de Kilt (en ook tijdens) nog jaren café gehouden op de Oude Markt in Leuven (Ad Fundum). Werkte toen (en nu nog steeds) ook als stadsbediende.

Zijn echtgenote Martine baat nu de cafetaria van de sporthal Winketkaai uit.

De Jef zat ook in Leuven en is daar "blijven hangen". Eerst als garçon bij Guy, nadien in zijn eigen café. Hij komt nog wel wekelijks naar de Reesing zien.

 

 

@ Roger Kokken

Heeft Jean Kero later niet het restaurant  "Het Fonteintje" in Heffen uitgebaat ?

Of heb ik een andere persoon voor ?

@ Gimyco

Inderdaad. De Guy en de Jef zijn daarna naar de Oude Markt van Leuven uitgeweken. Naar de "Ad Fundum"

Inderdaad Iene, ge hebt de juiste voor.  'k ben er trouwens ooit gaan eten en heb er met hem een pint gepakt (zoals in de goede oude tijd in 't Prinsenhof).

Jean zal nu zowat 71-72 jaar zijn denk ik.  

Heeft er iemand het café 'Don Camillo' gekend ? Dit was gelegen in de pennepoelstraat ergens rond het jaar '74 vd vorige eeuw...

Graag had ik wat meer informatie hieromtrent... Alvast bedankt !