Marcel

met categorie:  
Gruwel

Vandaag een babbeltje gaan slaan met Marcel Kocken (°1935): de referentie op gebied van Oud en Groot Mechelen. En stadsgids sinds 1957 (vijftig jaar dus !!). Hij zat minzaam zijn nieuwe boek 'Gruwelgids voor Oud-Mechelen' te signeren in de boekhandel Salvator op een zucht van zijn Grote Markt.
Ik maak me schoorvoetend bekend als een Mechelse-gids-in-spe, want als alles een beetje meezit, heb ik eind 2008 het voorrecht om aan toeristen onze mooie stede te tonen. Hij lachtte me toe, en meteen hadden we een verbond. Beiden begeesterd door Mechelen. Hij vanaf pakweg 1957, ik vanaf 1997, veertig jaar verschil, maar allebei betoverd door deze stad.

Nog enkele keren per jaar, verzorgt hij een gidstocht (kwestie van het niet te verleren), en hierin is hij actief in gruwel- en dialecttochten. Hij vertelde me over een dialecttocht die hij onlangs liep, maar waar hij 'ondertitels' had moeten inlassen. 'Want mensen willen wel in dialect worden rondgeleid, maar ze moeten het nog verstaan ook hé. En er waren ook Hollanders bij.'

Enfin, hij kan het echt niet laten, en maar goed ook. Toen ik hem vertelde dat ik aan de Melaan woonde, stak hij van wal. Een griezelverhaal, zo huiveringwekkend, dat de winkeldame rilde van afschuw. De smeuiige details verhaalde hij met een zeker genoegen. Een verhaal vol mysterie en vol geschiedenis dat zich afspeelde op de Melaan. Hij vertelde het met zin voor detail, met een pittigheid die hem kenmerkt. En ik luisterde ... geboeid. Van bij de start van het delict tot de terechtstelling.

Zijn Gruwelgids is wéér een must voor elke Mechelse boekenkast. Je krijgt er de stem van Marcel niet bij, maar het is pittig geschreven, en als je goed luistert, dan hoor je hem vertellen.

Heerlijke Man: Merci Marcel

En O ja, hij schreef nog in mijn exemplaar van zijn 'Gruwelgids':"Met Mechelse groeten aan een toekomstig collega-gids, Peter Meuris, vanwege de auteur M. KOCKEN".

Nu kan ik niet meer terug ;-)
Ik ben de gids al aan het lezen.
Voor een handtekening waren we een week te vroeg.
En vandaag een beetje ziekjes dus niet naar"de grote markt" geraakt.
Maar hij leest als een trein.
echt boeiend!
Zien da'k maandag in 't stad geraak om het boek te kopen en dan hopen dat Marcel thuis is om het te laten signeren.
...en binnen 50 jaar komen we dan allemaal het door jou geschreven boek over de Melaan laten signeren, Peter... ;-)
Ja, terwijl onze kleinkinderen zich in het Louvre, het Prado en het Hermitage vergapen aan Jan zijn aquarellen, voor zover die nog niet via Sotheby's in privé handen zijn geraakt... :-)
:-)
'k Had dat boek ook al zien liggen in de Standaard, ik denk dat ik maandag toch ook eens binnenspring om een exemplaar te halen.
Je kan het altijd nog cado doen aan je moeder he Phaedra.
@Peter: 'k had ook al zoiets in gedachten :)