Foto van de Dag: De Slechtvalk

met categorie:  

Slechtvalk
(c Hans Verbist)

Eitjes
(c Hans Verbist)

Een voorbode van pasen, chocoladebruine eitjes.

Ziet ge wel,het eike van Rudi is er niet meer.
:-)
Geweldig seg!
Echt machtig dat we slechtvalken hebben én beeldmateriaal daarvan!
Eigenlijk waren ze zaterdag reeds gespot door de toeristen op onze toren. Waaronder Hans.
...vandaag ook in Gazet van Antwerpen...
Phaedra die beesten zitten daar al minstens 4 jaar en hebben elk jaar jongen grootgebracht. Een natuurlijke hulp om de duivenpopulatie in toom te houden...
En jaar geleden zag ik in mijn tuintje een van die slechtvalken een duif verslinden. Het zijn echt welk kleine vogels, maar toen ik naderde om een foto te nemen, sleurde dat beest die half-verorberde volwassen duif enkele meters verder.

Ik denk dat die duif twee keer zijn eigen gewicht had.

Enfin straffe beestjes zulle.
Peter, ik meen toch dat een slechtvalk iets groter is dan een duif hoor. Het mannetje is wel wat kleiner dan zijn madam. Misschien was het wel een kleine havik of zoiets, alhoewel, slechtvalken eten duiven en ook kleinere roofvogels, spreeuwen, etc... Ik heb op de toren ooit eens resten gevondne van wat duidelijk oit een roofvogeltje was. En die mogelijkheid werd me toen bevestigd door ornithologen...
Zou kunnen ... ik moet die foto's een keer opsnorren. Volgens de wikipedia is slechtvalk inderdaad een forse valk met een gemiddelde grootte van 43 cm ...

Wat ik zag in de tuin was lang zo groot niet.
Op http://www.de-natuur.be/pag...

lezen we:
De lengte van de slechtvalk is tussen de 40 en 46 cm. Hij heeft een vleugelspanwijdte van 92 tot 110 cm.
Het gewicht van het mannetje is 600-750 gram, het wijfje heeft een gewicht van 900-1300 gram.
interessante tweetalige gegevens over een koppel slechtvalken op de Sint Goedele in Brussel met foto's.

http://www.kbinirsnb.be/fal...

door anoniem als rudi op 20/03/2007 11:56:13
Anoniem als "anoniem als rudi" op 20/03/2007 11:56:13
Jans,
wat kan men in de krant vinden over de slechtvalk?

Als ik straks de tijd heb, zal ik ze eens gaan halen.
@Hans:
op de laatste bladzijde (editie Mechelen-Lier): artikeltje met foto's van Sofie Merckx, naar aanleiding van d ontdekking van de eieren, zondag, door Rudit De Mets...
OP gva.be was ik al eens gaan zien. Maar er waren geen foto's bij.
Heb ondertussen al de krant onder ogen gekregen.

Alé, ik had dan toch een primeur. Ik had de eieren zaterdag al op foto gezet.
Klopt, de foto die Rudi me opstuurde is blijkbaar van zondag ... Ik heb gekozen om de jouwe de publiceren Hans. Eerst = eerst :-)
Straf dat er geen foto's bijwaren want ik ben gisteren met twee fotografen naar boven gegaan. HLN en GVA. Plaatsgebrek zeker
Heeft iemand HLN gezien? Die fotografen moesten gisteren al die 514 treden op met hun apparatuur en dat voor niks?
Allez, Rudi, dat zulke woorden van u moeten komen, de toren beklimt ge toch nooit voor niks? Dat doet ge toch minstens voor de eer zeker!
Maar Rudi, hoe zoudt ge zelf zijn, al da materiaal zo hoog slepen, da's vermoeiend. Ik durf bijna te wedden dat ze hun filmrolleke vergeten waren.
@Rudi: Vandaag staat er toch een mooie foto bij uw artikel in GVA, hoor.
Bedankt Rudi voor uw hint naar St.Goedele,mooie videobeelden.Die hebben er tenminste aan gedacht om daar een videocamera bij te plaatsen.
Er zijn al verscheidene camera's geplaatst bij dergelijke nesten; o.a. ook in de nestkast van Doel. Alleen is dat waarschijnlijk nietb zo evident. Zeker in Mechelen waar ik twee problemen zie : de beestjes zitten hier op liefst 90 meter, in Brussel op 40 meter en ik denk makkelijker bereikbaar. Ik zie niet goed waar we in Mechelen die camera kunnen zetten, tenzij op de trans zelf ( het gat waaruit die foto's werden gemaakt), maar onze toren wordt dikwijls bezocht, wat, denk ik, niet het geval is in Brussel. En veel bezoekers zijn nu niet direct een garantie dat die camera's er blijven hangen :-(
Twee jaar geleden zijn de Mechelse jongen geringd met de hulp van alpinisten. Verleden jaar heeft men dat niet gedaan, misschien opnieuw dit jaar,maar het is natuurlijk niet simpel.
In mijn buurt - Koningin Astridlaan, extra muros, vlakbij de vaart - vliegen geregeld roofvogels rond. Ge moet de andere vogels dan eens alarmkreten horen slaken.
Ik weet niet of het de slechtvlaken van de Sint-Rombouts zijn die hier komen jagen, maar 't zou kunnen. Ik ben te weinig ornithologisch geschoold om dit vast te stellen.
psst, Koen, de kreten van de zwaluwen niet verwarren met alarmkreten van andere vogels he ;-) Die zijn daar ook veel te horen (ik vind dat dus een heerlijk geluid he, maarja ... )
't Zijn geen zwaluwen, die herken ik ook wel.
Neen, het zijn echt wel roofvogels die boven de tuinen hangen 'te bidden'. De merels in onzen hof zingen dan direct een toontje lager.
Zwaluwen zie ik niet vaak in onze buurt. Ik zal misschien eens prefab-zwaluwnesten moeten ophangen. Waar kunt ge die eigenlijk kopen?
sperwers heb ik idd al gezien (wij wonen aan de andere kant van de vaart ;-) )

Kon je geen subsidie krijgen via de stad voor die nesten? Ik zou er ook ene willen ophangen, maar vergeet steeds te informeren ...
Een tip als je die aan je eigen gevel hangen wil: hang een meter lager een plank iets breder en langer dan het nest. Zwaluwen kunnen nogal een vuiligheid veroorzaken. Met die plank hou je terrassen, paadjes, platte daken of stoepen proper(der).
@Koendv:"biddende roofvogels" zijn, denk ik, geen slechtvalken. Biddende roofvogels zoeken de grond af naar prooien en eten geen duiven. Slechtvalken wel en die zweven hoog door de lucht en laten zich aan 300 per uur op hun vliegende prooi vallen. Het zijn trouwens de snelste roofvogels.
Als we op familiebezoek gaan in Nederland ben ik onderweg ookaltijd op zoek naar roofvogels. En langzaam aan zie ik er toch meer en meer. Helaas zijn de meesten te ver weg om te identificeren, en zomaar even stoppen op de snelweg is ook niet zo'n goed idee ...
He Bloggers,Ik wil er niet dom uitzien,maar wat is een slechtvalk?
The Peregrine Falcon
http://en.wikipedia.org/wik...
of http://www.planet.nl/planet...

zitten mooie foto's bij
@katrientje: een mooi voorbeeld van dat vergeten plankje vindt je bij de foto's van Jan Smets:
http://www.flickr.com/photo...

:-)
Er zijn wel meer roofvogels die duiven durven eten. De kleine roofvogel die Peter in zijn tuin zag is waarschijnlijk wel een sperwer geweest. Duivemelkers zijn als de dood voor dit beestje omdat het hun prijsbeesten als een snack ziet. Een havik lijkt me zeer onwaarschijnlijk, ze zijn minder talrijk en komen niet zo graag in de steden (hoewel dit de laatste tijd aan het veranderen is).
De laatste jaren gaat het relatief goed met de roofvogels, in de jaren 70 zag je bijna geen buizerds meer, nu zijn ze talrijk, net als de torenvalkjes. Ik heb al vele keren samen gevlogen met een buizerd in mijn zweefvliegtuig, het zijn prachtige beesten in volle vlucht. Eenmaal ben ik een havik tegengekomen op 2150 m hoogte in de buurt van Tilburg. Veruit het meeste kom ik buizerds tegen, soms al eens een kiekendief of een rode wouw. Het is zeer opvallend dat ze zich niet aan je storen, nu en dan begluren ze je wel eens, maar verder zie je geen reactie.
He Peter ,bedankt voor dat info,over dat slechtvalk.ik weet wat een Peregrine Falcon is,maar hoe zijn ze bij de naam slechtvalk gekomen?
Slechtvalk komt van het Duitse schlicht ( ook oud-nederlands denk ik) en dat betekent "gewone" ( dus ordinaire) valk. Naar het schijnt kwamen die beestjes veelvuldig voor. Ze waren ook de tpische valken voor de valkenjacht op gevogelte. Dus slechtvalk is gewoon "gewone valk"
Bedankt Rudi.Ik leer meer van de bloggers dan toen ik naar het school in Mechelen ging.Worden de Mechelaars nu slimmer of word ik dommer? (mischien is het de ouderdom,he?)Have a good day.De Loewee.
Loewee:t'zal nog bétere as ge auwer weurt.
(ik begin et oek al gewaar te weure)
allez, dan is er voor mij nog hoop dan :-)
Hoop doet leven,he Katrientje.Dat wil dus zeggen:hoe langer je leefd(ouder wordt)hoe meer hoop je hebt!
Het artikel in De Standaard eerder deze week deed me aan ons Mechelse slechtvalken terugdenken.
We hebben nu wel een vroege Pasen en ons portie koud weer gehad, maar heeft één van onze "torenwatchers" al enig nieuws over deze lieverdjes?
Ik heb eerder week de restanten van een opgepeuzelde duif (?) gevonden ... Dus ze zijn in de buurt ...
@peter: als ik Het Nieuwsblad van vandaag lees hebben de slechtvalken in de buurt van de Melaan nog andere vijanden!
http://www.nieuwsblad.be/Ar...
Wow --- dat is gevaarlijk ...
Bedankt voor dit bericht !
@peter: dus geen duifje-clamart vandaag?