Stadsgidsen bestaan vijftig jaar

met categorie:  
Ik citeer uit GVA - Bert Provoost:

De Gidsenbond Mechelen bestaat sinds afgelopen weekend exact vijftig jaar. Tijdens het feestjaar willen ze de Mechelaars mee laten genieten van hun feestvreugde. (...) "Een Mechelse stadsgids moet van zijn stad houden en mag nooit de indruk geven dat hij alles weet. Hij moet een goede kennis hebben en moet ook kunnen inspelen op de reacties uit de groep." Voorzitter Herman Vermeulen heeft een duidelijk beeld in zijn hoofd van hoe een Mechelse stadsgids zijn werk moet doen.

Plezante wandeling
(foto: Rudi De Mets)

Aan de instroom van nieuwe, jonge gidsen wordt ook volop gewerkt. "Een groep van 26 nieuwe mensen volgt momenteel een opleiding als gids. Als ze slagen in het examen, zullen ze bij onze groep kunnen komen. (...) Een grote groep gidsen is nodig, want de vraag naar stadsgidsen neemt nog steeds toe. "Vorig jaar waren er bijna tien procent meer aanvragen. De stad wordt ook meer en meer gepromoot, dus ik verwacht dat het aantal aanvragen zal blijven stijgen. We gaan de volgende jaren nog veel werk hebben. En zolang ik het graag blijf doen, zal ik aan de kar blijven trekken", besluit Herman Vermeulen.

De Mechelse stadsgidsen kleuren onze stad, vooral in de lente en de zomer. Welke ervaringen hebben jullie met geleide stadstochten. Wat is er super, wat kan er beter ?

En kennen jullie de 'plezante wandeling', de 'culinaire wandeling', de 'tijdwandeling' en de gekruide wandelingen van MechelenBinnensteBuiten ?

Er is veel om te ontdekken in onze stad, en wie kan u hierbij beter gidsen, dan ... een stadsgids ?


(foto:Jan Smets)


(foto:Jan Smets)


(foto: Floris Lambrechts)


(foto: Eirracor)


(foto: Jan Smets)

Herman Vermeulen is een zeer goede voorzitter, een man van het gesprek en de dialoog. We kunnen ons geen betere voorzitter dromen. Hij werd onlangs gehuldigd als verdienstelijke Mechelaar en Ferre en ik hebben een liedje over hem gemaakt op de toon van "Ons moeder was een Mecheles".
Het refrein daarvan ging zo...

Den Herman is de veuzitter
Van iel de Gidsenbond
En da’ d’is em allank
Me mimiek en veul klank.
Daaroem veeren w’em vandaag allemaa
Den Herman is de veuzitter
An es e kan em paas
Zien ek zen oege vol gloed
Veul ek de klop van zijn bloed
Veu Mechelen Ons Paradaas
En dat op de wijs van Meine Mutter war eine Wienerin.

En van de gidsen gan jullie dit jaar nog horen denk ik.
Ik moet zeggen dat m'n ervaringen met Mechelse stadsgidsen (en ik heb in al die jaren al behoorlijk wat gegidste toeren meegemaakt), héél verrijkend zijn geweest!
Proficiat voor de jarige gidsenbond!
NB.: enne, wat lees ik in de Gazet van Antwerpen: de Mechelse gidsen willen een beeldje schenken aan de stad om te plaatsen in buurt van Schepenhuis, Kathedraal of Melaan?
Kan of mag je daarover iets meer vertellen Rudi?
Het wordt een vrouwfiguur van 70 centimeter die naar de maan kijkt en naar de beiaard luistert ...

(bron Het Nieuwsblad)
Door de wandelingen is mijn interesse voor de stad Mechelen alleen maar gestegen. En na de "plezante wandeling" wist ik zéker dat ik dringend Mechels moest leren. Toen toch om te beginnen Mechels leren verstáán, nu vooral nog spreken. Hoewel, wat de Rudi gisteren zei ....

Rudi, kan je dat eens opschrijven? Ben het al weer kwijt (dat van die vlo door de lichtkoepel en zo)
Heu, vElo he, niet vlo
Is het een lanterneau ? Dat rijmt op velo.
Hier gaan we dan Katrientje en beste bloggers....

Dien hei nogal nene engel gebeje.
E is me da ne galloo gegaan met zennen euts. E is dweis deu nen entreneau gevalle en e had niks, ma ze nief titanolleke dat em veu een trotnot in nen ulsefrot gekocht had was iellema verdestruweerd.

Vertaling graag, maar mensen die nog echt Mechels kennen liefst niet te rap antwoorden, laat ze eerst maar zoeken en dus ons katrientje moet ook zwijgen hé.
ook ne hele dikke proficiat aan de jubilerende Mechelse gidsenbond!

Wel wel, die foto's komen me wel héél bekend voor!
lees TITANTOLLEKE
De gidsenbond bestudeert nu de mogelijkheid een beeldje van Frans Walravens ergens op een sokkel ( want het is inderdaad maar 70 cm hoog) te plaatsen. Liefst ergens in de buurt van de toren en ( maar dat is mijn mening) met een gedicht over de toren en /of de beiaard in de buurt, kwestie van het wat duidelijker te maken.
Van Frans Walravens vind je in Mechelen het beeld "brede heupen" op een pleintje aan het klein Begijnhof en "mijmering" aan het hoofdkantoor van het ACW. Van dat laatste ga ik een foto uit de "plezante" laten plaatsen.
@Peter: het moet zen"ANTRENAU"=glazen dakkoepel. Mé die groete hagelbolle is mànen antrenau hielegans kapot.(zie M.woordenboek blz 79)
Dat TITANTOLLEKE kan je vast en zeker in het klakkenhuis vinden ...
Die ANTRENAU is zoals reeds gezegd een lichtkoepel
@rudi: Fotoke staat er op ...
As in ons schaul , an de vredestraat, de ieste baskenvluchtelinge kindjes kwaame adde zallemaa ‘n titantolleke op hunne kop.
Ma wau hadde dat oek. We ware drekt vriende. Zeuk het zelf ma ôôt wa da is.

En bau ons was het ne lanternau...
Mààn titantolleke lei vanonder d'in de lààvètkas, neust m'n soldatepots.
Dan hadden ze bij jullie zeker een splaakgeblek Jos, of is dat Baskisch?
Ne ferme prociat aan Rudi, Ferre, Eric, ... en alle andere fantastische gidsen waarop we als Mechelaars met recht en rede apetrots mogen zijn!!!!!!

Ook van mij zal je geen klachten horen, héél tevreden met onze Mechelse gidsen! Doe zo voort manne... AUB !!!

Dank u dank u !!!
prachtige mensen die twee

voortdoen mennekes tis schoen

en plizant
Ha die Rudi,
tja, hoe moet ik dat gaan uitleggen.
Enkele voorbeelden van "ons" spraak gebrek. "Ons" omdat alle vijf de broers dat hadden...Zal meer een genestische afwijking zijn hoor.Je mag lachen.
Fabriek = frabrik
Radio = rabio
Coiffeur = kaffeur.
Vul de rest maar zelf aan. :-)))
En de gidsen, ik kende de vorige generaties, den Torfs en Vermoortel en die speciale Maurice Leysen! Doe zo voort mannen en vrouwen zorg tijdig voor goeie opvolgers.
...en wat meer is: vele van die stadsgidsen hebben boeiende publicaties en/of boeken bij mekaar geschreven over Mechelen, als ik zo eens op m'n eigen boekenplank kijk... Mooie naslagwerken, waar ik regelmatig eens in blader en lees...
(vooral ook het boek van Vermoortel: 'mémoires van een stad' is een aanrader - met interessant oud fotomateriaal...
Maar er is beslist nog meer...)
Enne, van Rudi komt er binnenkort ook weer een nieuw boek uit...
In de Gazet van Antwerpen van vanmorgen staat een mooi artikel over de vroegere stadsgids Frans Vermoortel, voor wie ik veel waardering heb...
Hij schreef vier boeiende boeken over de Dijlestad, en een vijfde staat of stond op stapel - want wegens gezondheidsredenen is dit project moeilijk realiseerbaar...
Hopelijk kan hij - zoals het ook zijn hartewens is - dit boek met uniek fotomateriaal toch nog uitgeven...
"Wat ten slotte bevestigt dat er absoluut geen zekerheid bestaat dat de Sint-Romboutstoren ooit 167 m hoog had moeten worden, en dat die hoogte slechts berust op veronderstellingen, vergelijkingen en hypothesen die op geen enkel overtuigend bewijs steunen."
concludeerd Frans Vermoortel in 1988 betreffende het "plan" Chalon.

Toen de VRT er onlangs op mijn suggestie nog eens dertig meter bij deed tot 197 m waren er meer dan 40 kijkers die per e-mail reageerden dat het 167 m moest zijn...
Misschien moet de Gidsenbond en maar eens de nadruk opleggen dat er geen enkele geloofwaardige aanwijzing bestaat voor die dikwijls vermelde 167 m. Misschien afspreken om bijvoorbeeld vanaf 1 januari 2059 "alles behalve 167 m" te antwoorden op de vraag hoe hoog de toren moest worden?
Bij mijn weten zijn er verschillende historische plannen bewaard voor het afwerken van de toren. Even nameten en we weten genoeg.
Die discussie is ettelijke maanden geleden nog eens gevoerd Peter. Als je die plannen juist interpreteert kom je op ongveeer 167 meter, maar het is maar de vraag in hoeverre die planen echt betrouwbaar zijn. Alles is grotendeels gebaseerd op het zogenaamde plan Châlons dat ooit in Mons terechtkwam omdat die een plan van de toren hadden gevraagd om zelf een toren te bvouwen en de SQinty Rombouts als beste voorbeeld hadden gekozen.
Als we de Mechelse voet als uitgangspunt nemen, is de huidige toren 350 voet hoog. 167 m zou zowat 600 voet geweest zijn, een aanvaardbaar 'rond' getal. Maar het blijft natuurlijk gissen.
Naar verluidt was de idee de toren 500 Mechelse voet hoog te maken. Maar welke maat was de Mechelse voet? In elk geval schat ik 500 Mechelse voet op +/- 165 meter.
waarom is Maurice leysen ne speciale .

Maak U bekend en hij zal persoonlijk antwoorden ./

beste groeten
En als alles meezit, dan gids ik vanaf volgend jaar graag Toeristen door onze schone stede !!
En nu reeds in de GVA - In de rubriek : Thuis in de Dijlestad - Artikel : Waterpret bij Melaan !

Ge gaat het nog druk krijgen, Peter !
Als ik gids, gids ik Mechelen ! Niet de Melaan ! Maar met en lichte voorkeur voor water ! :-)