Foto van de dag: De Minderbroedersbrug

met categorie:  
Minderbroedersbrug
(c) Peter Meuris
...afgewerkt met de boordstenen en vooral met de oude leuningen ziet het er allemaal nog véél mooier uit dan verwacht...
De ouwe sfeer vanop vroegere foto's krijgen we niet hélemaal terug, maar het benadert het wel...
Mechelen heeft er een erg mooi hoekje bij...
Waar ze die leuningen nog vandaan hebben gehaald...? In elk geval zijn het niet de oude.
Ofwel zijn het nieuwe, maar dan goed nagemaakt, ofwel hebben ze enkele van de afgebroken leuningen van Vismarkt of Haverwerf gebruikt.
In Mechelen staan verschillende types leuningen langs de Binnen-Dijle. We hebben gekozen om de leuningen nieuw te maken naar het voorbeeld van de leuningen langs de Binnen-Dijle, aan de Olivetenvest nabij de Winketbrug.
@Paul: Bedankt voor de info. Ik verbaas me dat dergelijke leuningen nog te fabriceren zijn ... Mooie keuze !
De leuningen zijn inderdaad heel passend. Mooi!
Ik passeerde er gisteren nog. Dat blauwe licht geeft wel een vreemd effect, maar het heeft wel iets.
Peter, waarom zou men dergelijke oud leuningen vadaag de dag niet meer kunnen produceren? Ik denk dat het gaat om smeedwerk en die kunst is nog steeds niet verloren gegaan hoor.
Maar ik heb het brugje gisteren ook gezien en stond eerlijk gezegd paf!; Weer een mooi voorbeeld van combinatie oud/nieuw
@rudi: Kunnen is 1 zaak. Smeedwerk is momenteel quasi onbetaalbaar geworden dacht ik ?
In ieder geval een knap staaltje werk.
Zie ook:
http://www.flickr.com/photo...
@peter & érudi; zouden die leuningen niet eerder "gietijzer" zijn?
Ja Jokke, eigenlijk bedoelde ik dat: gietijzer, maar moet dat ook niet gesmeed worden?
Naief zou ik zeggen dat gietijzer gegoten wordt en smeedijzer gesmeed.
De oude gietijzeren leuningen werden in zand gegoten.
Ik heb de werken langs de Melaan vorig jaar goed vooruit zien gaan. De laatste weken gebeurd er echter niet zoveel meer. Er dient nog wat afwerking te gebeuren maar net daar lijkt men te talmen. Spijtig want het zou er goed kunnen uitzien, ik hoop dat het volledig afgewerkt is tegen de zomer.
@JC: Er wordt wel degelijk gewerkt hoor, alleen niet altijd zo zichtbaar. Maar ik hoop samen met jou op een vlotte afwerking, en een eerste-druppel-dropping in de lente. Volgens mij moet dat wel haalbaar zijn.
Er was sprake van een inhuldiging tegen einde maart!!!!
OPENING MELAAN:

Eindelijk is het zo ver. Na maandenlange intensieve arbeid is De Melaan bijna voltooid. Officiele opening 21 maart:

- 19u: officiele opening Melaan
- 19.30u: optreden percussiegroep Conservatorium
- 20u: optreden kleinkunstgroep Zakdoek
- 20.45u: optreden studenten STIM
- 21.15u: optreden kleinkunstgroep Zakdoek

Gratis drankje !
Uit de nieuwe folder van 't stad:
- Voorlopig is de vliet slechts gedeeltelijk gevuld, om de laatste werken uit te voeren. Enkele uren per dag zal een pomp er voor zorgen dat het vlietje stroomt en rein blijft.
- De Melaan is voor 100% gevuld met Dijlewater. Het lijkt alsof het vlietjee stopt aan de muur met de Persoonshoek, maar achter deze muur loopt nog water tot de Dijle.
En vandaag worden de vuilnisbakken geplaatst !! De laatste loodjes van de zitbank worden uitgevoerd.
Klinkt goed, die opening! Ik kom zeker eens kijken.
Dus geen water uit de dakgoten van de omliggende huizen? Ik heb zoiets een keer gelezen op MechBlog.
Tja, dat water van de dakgoten is zeker verzameld, en van de Cellekens en het Conservatorium loopt het er zelfs zichtbaar in ...
Ah toch. Goed gezien dat het regenwater niet nutteloos wordt afgevoerd via de riolering, maar dat het mee helpt dit hoekje van Mechelen mooi te maken.
Naief en co.
Ik voeg toe: gietijzer kan nooit gesmeed worden, is namelijk nogal broos. En ijzer smeden kan alleen met zuiver ijzer. Dus nooit met staal!
't Is maar een weetje.
GIETIJZER?
Vandaag in 't stad geraakt.
Nieuwsgierig als ik ben toch maar naar het Minderbroedersbrugje gewandeld.
De brugpalen zijn zonder enige twijfel gegoten; dus gietijzer. Wie aandachtig toekijk ziet de kleine onevenheden eigen aan gietwerk. Op sommige palen ziet je zelfs de naden van de gietvormen, wat bijgeslepen maar toch merkbaar. In elk geval: Knap werk, ze lijken echt op antieke palen. Een dikke pluim voor de arbeiders die dat 'zweetwerk' hebben gepresteerd.
@josv/dhoek: er komt inderdaad veel "zweetwerk" aan te pas bij het vervaardigen van geuten voorwerpen. Niet alleen bij het aantstampen van de aarde waarin gegoten wordt, ook bij het versleuren van de vloeibare fonte komt er genoeg zweet vrij.
Ik herinner me gieters in de Fonderie in Vilvoorde (Fobrux) die 's morgens een halve bak Vieux-Temps meenamen in hun bazas en 's middags de andere helft nodig hadden om 5 uur te halen. Het beste deel van hun loon werd dan ook als stukwerk betaald!
Jokke,
Gietwerk, mooi omzien als kind, was boeiender dan vuurwerk. Wordt nog altijd gedaan dus.
Vanavond gezien dat ze herdenkingstenen (minstens 3) hebben geplaatst langs de Melaan. Binnenkort op foto, tenzij iemand mij voor is natuurlijk ...
Een eerste off. benaming: "de thaborbrug". Gelegen over de Thaborstraat of wat had je verwacht. Andere benamingen nog niet opgemerkt.
Jef Denynbrug ?