Belgische vlag wappert niet meer op de St.-Romboutstoren

Wie de afgelopen dagen naar de vlaggenmasten op de St.-Romboutstoren keek merkte misschien op dat de Belgische driekleur er niet meer wappert. Naast de Vlaamse Leeuw wappert nu de Europees/Afrikaanse vlag van de Belgisch-Kongolese kunstenaar Pascal-Marthine Tayou.
(gebaseerd op het artikel van Radio Reflex)
Het cultuurcentrum Mechelen plant samen het Cultuurcentrum Strombeek in het kader van de samenwerking Beeldende Kunst de internationale tentoonstelling 'Commitment'. Deze expo loopt gelijktijdig in Mechelen en Strombeek van 24 februari tot en met 1 april. Op 17 maart wordt een symposium over kunst en engagement gehouden in het cultuurcentrum Mechelen.

Het College van Burgemeester en Schepenen van de Dijlestad heeft z'n toelating geven om de Europees/Afrikaanse vlag te laten wapperen tijdens de duur van de tentoonstelling. (...) Vermits de St.-Romboutstoren geen officieel gebouw is dient het vlaggenprotocol niet gevolgd te worden (nvdr. de Federale vlag, Vlaamse vlag, Europese vlag, vlag van de provincie en vlag van de stad).

In het verleden werd de vraag ook gesteld om speciale vlaggen te laten wapperen i.v.m. Erfgoeddag en Stad in Vrouwenhanden, maar hier werd een negatief advies over uitgebracht. Mischien is hier een trend gezet en kunnen we in de toekomst nog meer speciale vlaggen zien wapperen op de St.-Romboutstoren.

schitterend idee!Hou wel van Mechelen als
multiculturele stad!
Ik dacht gisterenavond nog de Europese vlag gezien te hebben, wat is het verschil tussen de Europese sterrenronde en de 'Europees/Afrikaanse' vlag?
Niet dat Mechelen zich iets van dat vlaggenprotocol iets aantrekt want ook op het stadhuis hangen de vlaggen verkeerd.
Maar ze hangen er doorgaans wel alle 5 neen ?
Over vlaggen gesproken: wat vinden jullie van de Antwerpse provincievlag? Een rechtboek verdeeld in 24 vierkanten van diverse kleuren: wit, geel, rood en blauw.

Ik persoonlijk vond de vroegere vlag veel mooier: dat was het provinciewapen in vlagvorm (in gebruik tot '94).

Mogelijk was het volgens de vexillologie (vlaggenkunde) niet correct om een heraldisch teken zomaar over te planten op een vlag. De huidige blokjesvlag heeft ook een historische grondslag, want ze gaat terug op de 'Brabantse blokkenvlag'. En die gekleurde vierkanten refereren naar de kleuren van de drie Antwerpse stedelijke arrondissementen: rood en wit voor Antwerpen, wit en blauw voor Turnhout en geel en rood voor Mechelen.
Dus historisch en vexillologisch zal het wel allemaal kloppen.

Maar ik vind het toch een lelijke vlag!
Vlaggen brengen kleur en sfeer... laat dus maar waaien!
En inderdaad: aanpassen aan de actualiteit, feest, e.d. is een goed idee... Maar de Mechelse vlag en de Vlaamse Leeuw mogen steeds wapperen hoor.

NB.: de provincievlag is ook niet m'n favoriet. 'Lelijk' is misschien een groot woord, maar ze 'past' niet zo erg in het rijtje van de historische vlaggen...
Ze lijkt me wel wat verwant met de Zuid-Amerikaanse 'wipala', de kleurrijke geblokte vlag van de Aymara-indianen - een vrijheidsymbool...
De Mechelse Vlag, Vlaamse Vlag en Knoglolese vlag, alsook Europese vlag broederlijk naast mekaar: dat moet absoluut kunnen ;-)

tja, die Provincievlag: ook ik hield meer van de vorige versie... maar aja....
Ik hoorde op Radio 1 dat de kunstenaar de vlag zelf is komen plaatsen op de toren.
De Belgische vlag hangt allang niet meer op de toren, jammer genoeg.
De laatste jaren systematisch enkel nog de gewestvlag en de stadsvlag (deze laatste vervangen door een gelegenheidsvlag zoals hierboven vermeld).

Ook op het Stadhuis (officieel gebouw) hangen de vlaggen inderdaad verkeerd: de centrale plaats, die aan de Belgische driekleur toekomt, wordt ingenomen door de gewestvlag.
Ondertussen hangt de Belgische vlag al terug in het midden hoor! De reden waarom er lange tijd een vlag met de vlaamse leeuw in het midden hing is eenvoudig.
Iemand had die daar gehangen, weliswaar verkeerd en het college heeft ze ondertussen op de juiste plaats gehangen...
Mocht ik mij ooit nog geroepen voelen om bvb aan de Romboutstoren 4 gouden wijzerplaten te hangen dan ga ik dat op een gelijkaardige methode doen, denk ik.
Ik laat ze alle 4 van mijn camion vallen Onder-den-Toren en dat het college het dan vervolgens maar oplost ...
Ze kunnen dan ofwel het groot vuil bellen ofwel aan mij beleefd vragen of ik ze misschien aan de toren wou hangen ;-) In ieder geval, ik ben er dan tenminste vanaf !
Uiteraard is alles wat hierboven staat louter hypothetisch. Waarom zou ik mij geroepen voelen ?
Het klopt dat de zogenaamde protocolaire volgorde van de vlaggen niet klopt op het stadhuis. Ik heb via via vernomen dat er een bezoek is geweest van wat ik maar het "protocol" zal noemen om dat te bespreken met de stad, ondertussen dcht ik dat het nog niet opgelost is. Niet dat ik daar nu echt van wakker lig, van die volgorde, maar als er zo'n protocol is, dan vind ik dat je het best volgt, noblesse oblige. Ik meen trouwens dat de vlaggen aan het Nekkerspoelstaion wel correct hingen toen ik die enkele weken geleden toevallig vanuit de file bekeek. Ik zal eens checken hoe die protocolaire volgorde exact is. Ik heb dat ooit gelezen in het Nieuwsblad, heb het bals kwisvraag gesteld, maar ben het vergeten.
Zehier de protocolaire volorde:

van l naar R

België - Vlaanderen - Europa - Prov. A'pen en Mechelen
De voormelde lineaire volgorde is juist, kwestie van de belangrijkheid volgens het protocol. De ophanging wordt dan: in het midden de Belgische vlag, links Vlaamse Leeuw, rechts Europa,naast Europa de Provincievlag en
naast de leeuw de stadvlag! Reglement is reglement. Als het bestuur eist dat de burger de reglementen volgt, dan moet
zijzelf het voorbeeld geven! Trouwens de portretten van de koning en koningin
in de traphal nieuwbouw hangen ook verkeerd. Ik heb het daarjuist nog gezegd aan de concierge.
"Als het bestuur eist dat de burger de reglementen volgt, dan moet zijzelf het voorbeeld geven!"...
In de GVA heb ik Koen Anciaux, mijn favoriete schepen, ooit lezen verklaren dat hij daar zijn voeten aan veegt, aan al die protocolaire-vlaggen-reglementitis!

"Nood breekt wet!", "De lach verbreekt de tafelen der wet!" of "Gewoon doen, lachte Koen toen!" ;-)

Wat betreft de portretten van de koning en de koningin wil ik er ook nog aan toevoegen dat -wat veel erger is- ook het portret van Jan Van Cant totaal verkeerd hangt. Ook mijn portret hangt nog steeds niet volgens de juiste proporties in het stadhuis of het politiebureau.

Wat me echter het meeste stoort is dat de bordjes "Grote Markt" (aan het geboortehuis van A. Hunin, en aan "Den Beyaert"), "GROTE MARKT" (aan Leonidas)nog steeds niet vervangen werden door bordjes met een eenduidige correcte schrijfwijze, nl. "Grote Mark T".

Ook de Eikelboom die in het midden van de Grote MarkT dient te worden geplant, werd tot dusver niet aangekocht door de Milieudienst.
De kunstenaar, Tayou, van de europees/afrikaanse vlag is niet 'belgisch-congolees'... Hij komt van Kameroen, en woont al enkele jaren in België. (voor zover de correctie)
Meer kom je te weten op zijn website: http://www.pascalemarthinet...

De officiële rangorde bij bevlagging is :

stadsvlag, provincievlag,gemeenschapsvlag,landelijke vlag, europese vlag. Dit heeft natuurlijk als gevolg dat de Leeuwevlag in het midden hangt.(zou moeten hangen). Vergeet dat maar als je in Oostende komt : in het midden hangt de vlag van een "stervende staat".

Kleinzielige bestuurders.

Als we nu ineens eens geen vlag meer hangen, probleem opgelost en iedereen content

 Om hoe laat begint het vuurwerk vanavond eigenlijk?

@Marc VC: kan een torenwachter zijn dagtaak beginnen zonder vlaggegroet?

is er dan een torenwachter ???

Hoe, Peter, heb jij dan die job niet aangenomen?

Ik heb de jobofferte gezien, ik heb het formulier ingevuld maar niet ingediend, ... maar ... na een jaar, nog geen torenwachter ...

Een parlementaire vraag waard ??

(onze gemeenteraad zit toch helemaal in Brussel)

@ sint:: vuurwerk om 23u, over 5 minuten dus.  mijn oorstoppen liggen al klaar ;op

@ de rest: welke vlaggen het ook zijn op de toren, ze houden het wel langer uit dan een paar jaar geleden toen ze constant kapot wapperden nietwaar?

Vuurwerk begon uiteindelijk om 23.15 (of was het nog later?) omdat die meiskes die dachten ongestraft Raymond van het Groenewoud te mogen Verkr... maar bleven door "zingen".  ;-(

Bewust het optreden van La Cronenberghs (acteurs die denken te kunnen zingen, ach ja...), Sabien "ik zing o zo graag lekker volledig vals" Tiels en Sofie Van Mol, vermeden, maar om 23.00 aangekomen bleken deze dames het nodig te vinden een hele reeks RVHG-klassiekers aan flarden te "zingen" ;-(

Ik kan met het normale protocol perfect leven. En dat op de Vlaamse Feestdag enkel de Leeuwenvlag hangt... zo erg kan dat nu toch ook niet zijn zeker?

 Nog net op tijd daar geraakt!

Sint, het vuurwerk op die feestdagen begint altijd rond 23.00 uur hoor, of zoals gisteren iets later omdat er enkele zaagtrienen zich niet konden intomen!

Ik vraag me af of die gewestvlag op de toren de officiële vlag van de Vlaamse Gemeenschap is. Geloof van niet. Eerder een nostalgische interpretatie.

Ik kijk nu door het raam en zie de Mechelse en Vlaamse Vlag wapperen.

Waar is de Belgische naartoe? Ik vind toch dat deze weer moet wapperen.

 

@ Marc VC

vraag dat aan de gasten van de n-va. Het verhaal is dat de Toren geen officiëel overheidsgebouw is en dat het vlaggenprotocol (Belgisch, Vlaamse Gemeenschap, gemeentevlag etc ...) daar niet telt. Om bepaalde redenen boog het schepencollege zich over deze gewichtige materie en besloot die Vlaamse vlag daar te hangen (niet eens die van de Vlaamse gemeenschap maar de versie die onze vrienden nationalisten de 'Strijdvlag' (ik verzin het niet) noemen). De Belgische vlag wordt nu nog enkel bovengehaald wanneer het echt niet anders kan.

 

@MArc: De Belgische hing daar vorige week ter gelegenheid van de bevrijding van Mechelen na de tweede WO.

En hoe herkent men de 'strijdvlag'?

De Belgische Vlag hoort weldra thuis in de archieven van het het verleden, tenminste als onze broeders de Walen zo neig blijven dwarsliggen. Maar dat deze vlag van de toren verdwenen is is toeval ze is aan vervanging toe. ze is zo rot als den belgik zelf.  Maar ach wat baat het !Vlamingen hebben nu eenmaal geen ruggegraat geen eigenheid, geen fierheid Vlamingen hebben gewoon  niks in hun knoken, de laatste fierheid is vergaan in 1302.  wie zich Belg noemt heeft gewoon een nep intentiteit, een Vlaming is in dit regiem gewoon een melkkoe van de Übermenschhen de Walen. allee vooruit !!!! en mij nu maar uitschelden voor blokker, fascist  en nog meer linkse verwijten. toch ben je abuis hoor.

Als de stelling is dat de Belgische vlag er niet wappert omdat dit geen overheidsgebouw is dan kan ik dit aanvaarden. Echter dan dient er ook geen leeuw te wapperen.

Hou het dan enkel bij de Mechelse vlag.

 

 

"Echter dient er ook geen leeuwenvlag te wapperen," dat is wat ik nu bedoel met geen eigenheid hebben.ruggeraadloos en de eeuwige melk koe te wezen.

Dat heeft niks met ruggegraat te maken, ik ben nu eenmaal een belgisch product. Waals en Vlaams bloed.

Ipv zich druk te maken over BHV en andere futiliteiten, zou men zich beter bezighouden met de ernstige problemen van de wereld. Honger, ziektes, oorlogen, etc.

Maar ja, daarin ist voor sommigen ook eigen volk eerst he.

Ahaa, dus blijkbaar heeft de leeuw op de gewone vlaamse vlag rode klauwen en een rode tong terwijl die op de zgn. strijdvlag volledig zwart is. Volgens Wiki tenminste.

Allez vooruit, wist ik niet, zeer interessant en boeiend.

Als de strijdvlag (lacht) op de toren wappert, zijn we dan in staat van oorlog? Met Katelijne Waver of zo? Pas op: die mannen hebben rieken en dorsvlegels! Moeten ze dan 'Schild ende Vriend' zeggen?

En blijkbaar prijkte er op de vlaggen van de troepen die het Franse ridderleger in de pan haken in 1302 oorspronkelijk helemaal geen leeuw, die fameuze leeuw heeft men er een jaar of 50-100 later opgefantaseerd.

Op die vlaggen stond eigenlijk een Luipaard, de verzameling van vlaamse legers heetten toen ook de "Lupards" en helemaal niet de "Klauwaerts" zoals men nu dus aanneemt.

Hoe zijn ze dan eigenlijk op de 'vlaamse leeuw' gekomen?

De Leeuw wijst op de Aziatische leeuw, en was toendertijd een populair heraldisch wapen heb ik me ooit laten vertellen.

En waar het internet al niet goed voor is he:

"Tussen de 11e en 13e eeuw werden er allerlei "dappere dieren" op schilden afgebeeld, zoals draken, wolven, luipaarden, panters en leeuwen. Het loopt hierbij nogal door elkaar: vaak is niet precies duidelijk om welk dier het gaat, soms worden mengvormen afgebeeld. Tegen 1302 (en dus tijdens de Guldensporenslag) spreekt men over de luipaard (lupard) van Vlaanderen. De partijen van de Guldensporenslag werden de Liebaarts en de Leliaarts genoemd.

Weinig later, in de eerste decennia van de 14e eeuw, werden onder impuls van Engelse heraldici de verschillende op elkaar lijkende en moeilijk te onderscheiden heraldische "dappere dieren" gestandaardiseerd tot leeuwen. De Liebaarts werden tot Klauwaarts hernoemd (vanaf 1329)." BRON: WIKIPEDIA

Dus allez, voor hetzelfde geld had het evengoed de "Vlaamse Draak" kunnen zijn (lacht)

inderdaad Belgische producten , laf , mak en tam!!!

Liever zo, dan absoluut respectloos en onverdraagzaam. En daarmee bedoel ik zeker niet elke vlaamsgezinde, de meesten zijn dat wel. Maar er zijn helaas uitzonderingen.

 

Moderator doe maar een slotje, want constructief zal er hier niet meer gediscusieerd kunnen worden vrees ik.

 

Wel bizar dat tijdens de hoge middeleeuwen er behoefte was om heraldische tekens en vlaggen te vereenvoudigen en te standardiseren terwijl zo goed als elk gehucht zijn eigen afstands- en inhoudsmatensysteem hanteerde.

@William: uw plaat hapert.

Netelroos ge zijt ne zaagkloot die alles overschrijft wat ge van Internet af print, als er iets hapert zal dat wel bij jou liggen in je bovenkamer. probeer eens iets uit je achterkamer te produceren maar dat ligt nogal moeilijk zeker met een warhoofd . het lijkt wel "moe mak meepraten ik zal mijn best doen," "of spuit zeven geeft ook water", oude Mechelse spreekwoorden.

@ William: bedankt voor uw positieve inbreng in deze topic en we zien met graagte uw verdwijnen tegemoet.

*Geeuw*

Veel praat voor ene die een bocht pakt als hij mij door 't straat ziet komen (lacht)

Ach, die Wiliam.  Trollen verdwijnen op den duur vanzelf... Intussentijd: niet op reageren.

@ Koen

maar m'n vingers jeuken soms wel. :-)

on topic: belgische vlag op de toren of niet, ondertussen moet ge in het stadsbeeld al gaan zoeken naar onze mechelse vlag. Mensen zouden geneigd zijn om de blauwe achtergrond met een gele maan te beschouwen als ons stadswapen. Wie herinnert er zich nog de herkomst van de belgische kleuren of voor hetzelfde geld die van de mechelse kleuren?

Vertel vertel Luc, de herkomst van de Mechelse kleuren ...

Misschien in een aparte topic ?

't is maar een woord...  aparte topic is aangemaakt...

Ga jullie gang specialisten-gidsen-Mechelaars...

;-))

We nemen hier dus een zijsprong naar de nieuwe post...

@peter: betrapt! Ik was zelf nieuwsgierig naar de oorsprong want de oorsprong van de belgische vlag zit niet in mijn parate kennis. Dus ik ga op zoek maar ik hoop dat iemand anders mij voor zal zijn.

@ Luc

da's een beslissing die ook nooit begrepen heb. Dat wapenschild weglaten.

Alsof Standard of Anderlecht plots zouden beslissen hun embleem te moderniseren. Ge zou wat horen.

@Wout: Onzen burger wou meer blauw in de straat. In ons stadswapen zat geen blauw maar in de nachtelijke hemel van de 'maanblussers' wel, dus .... got my drift? Ga eens bij avondval naar onze prachtige Melaan kijken, zie jij groen of geel of andere kleuren? Neen het is .... .:-) 

...willen we even deze gedachtensprongen en antwoorden op de nieuw gemaakte post voortzetten aub.?    ;-))  Er is pas een aparte topic gemaakt over de Mechelse stadsvlag...

bedankt!

@jans: doe ik!

Geachte,

In Uw reactie heeft U het op ..."het geboortehuis van A.HUNIN "..

Moet ik mij schamen .. zou ik het durven vragen ...?

Wie was A.Hunin ?

Bedankt

Van Cauwenbergh.

 

 

@Van Cauwenbergh: Alouis Hunin werd geboren in het hoekhuis met de Schoenmarkt in 1808 en was een redelijk bekend mechels graveur. Hij was ( denk ik toch ) de zoon van Joseph Hunin, ook graveur / tekenaar ) die vooral bekend is vanwege zijn 12 delige kaart van Mechelen en zijn gehuchten ( 1802 )

De volgorde van de vlaggen hangt af van het aantal masten, paar of onpaar.

Bij onpaar, bv 5, is de volgorde :

Provincievlag / Vlaamse vlag / Belgische vlag / Europese vlag / Gemeentevlag

Bij paar , bv 6, is de volgorde

Gemeentevlag / Europese vlag / Belgische vlag / Vlaamse vlag /  Provincievlagvlag / Nog een vlag

 

En zo staat het in de wet.

 

De volgorde van de vlaggen hangt af van het aantal masten, paar of onpaar.

Bij onpaar, bv 5, is de volgorde :

Provincievlag / Vlaamse vlag / Belgische vlag / Europese vlag / Gemeentevlag

Bij paar , bv 6, is de volgorde

Gemeentevlag / Europese vlag / Belgische vlag / Vlaamse vlag /  Provincievlagvlag / Nog een vlag

 

En zo staat het in de wet.