Toekomst voor de OLVstraat

met categorie:  
De Antwerpse projectontwikkelaar Mopro heeft een doortastende ingreep voor ogen voor de site aan de Lieve Heerstraat in Mechelen. De ruimte tussen Onze-Lieve-Vrouwstraat 46, Ziekeliedenstraat 29 en Lieve Heerstraat wil ze graag omtoveren tot een wooncomplex met een twintigtal appartementen.
(Bron GVA)
Ongeveer tweeënhalf miljoen euro denkt Mopro nodig te hebben om zijn plan tussen Onze-Lieve-Vrouwstraat en Ziekeliedenstraat in Mechelen te kunnen realiseren. Het complex, waar vroeger nog een bakkerij was gevestigd maar ondertussen al jaren leegstaat, is reeds in ons bezit, legt Geerd van Helden van Mopro uit. Deze Antwerpse projectontwikkelaar richt zich op het verwerven van gebouwen met een verleden, om er via een grondige renovatie woongelegenheden in onder te brengen.
(...)
Van zodra het openbaar onderzoek van de aanvraag rond is, zal het Mechelse schepencollege zich over het project uitspreken. Mechelen hecht alvast veel waarde aan het behoud van de typische vijf- tot zeventiende-eeuwse baksteen- en zandsteenelementen in de gevelzijde aan de Lieve Heerstraat en van een middeleeuwse spiltrap binnenin.

(Bron GVA)
Waarom niet, er moet meer bewoning in de binnenstad komen. Maar ik hou mijn hart al vast als ik denk aan de problemen die Mopro mogelijk gaat krijgen met de fundamentalisten van Stedenbouw en stadsvernieuwing betreffende die historische details. Wedden dat dit weer een project wordt à la Loretteklooster?
Ik denk dat dit project een ontsluiting van het Hof Van Cortenbach mogelijk maakt ... Die grenzen dan toch aan elkaar ? Of niet ?
klopt peter, we leven op hoop
Wel, dit vind ik prachtig nieuws. De Lieve Heerstraat is op dit moment een straat waar je best weg blijft, zeker 's avonds. Zeker nu er geen sociale controle meer is van La Boya is het er criminaliteit troef. Er wordt gedeald dat het een lieve lust is en het is geen klein bier aan de spuiten te zien die op de daken liggen van de gebouwen in de Gebroeders Verhaegenstraat. Hoog tijd dus om die kankerplek aan te pakken!!
Ik ben is benieuwd hoeveel die appartementen moeten kosten?? Het zal waarschijnlijk weer voor de tweeverdieners bedoeld zijn.
Hela Rudi en Peter.
Tussen het Lieve Heerstraatje en Hof van Cortenbach zijn welke enkele grote winkelzaken die vanaf de O.L.V straat uitkomen in de Ziekeliedenstraat. Neem die mensen hun uitweg niet af hé!
't Is maar dat ge het weet van iemand die het weet. Heb daar namelijk gewerkt.
Ik heb daar in de buurt gewoond en mijn beste Inge, ik kan je zeggen dat vooroordelen iets raar zijn, het is idd een donker vuil straatje waar weinig volk doorloopt, maar dit heeft meer met het uitzicht te maken en het gevoel van onbehagen dat dat met zich meebrengt dan daadwerkeijke criminaliteit...

Af en toe als ik in de buurt ben wandel ik eens door die straatjes en nog steeds zitten daar dezelfde snotneuzen hun tijd te doden maar enkele generaties later net als ik in den tijd daar mijn tijd heb gedood met ravotten en kattekwaad...

Bon kan zijn dat je gelijk heb hebt en dat dit echt een "gevaarlijke" plaats is geworden, maar de keren dat ik er nog doorloop ben ik er telkens zonder kleerscheuren terug uitgekomen...

Dat de plek een opfrisbeurt verdient kan zeker niet worden tegengesproken, met de La Boya was de buurt terug een beetje aan het opleven, maar hoe het daarmee is afgelopen hoef ik hier niet meer te vertellen...
Hoe zit dat eigenlijk met de ruïne van La Boya? Sinds de brand enkele maanden geleden ligt de stoep daar vol afgebrand puin en rommel. Ik dacht dat we moeten ijveren voor een nette stad met nette straten. Hoe komt het dan dat die vuiligheid daar mag blijven liggen? Of moet de verzekeringsexpert nog langskomen?
Opknappen mag ,maar leefbaar maken moet!
@Koendv

vergeet niet dat het daar om brandstichting ging. Dus men zal ook nog rekening dienen te houden met het onderzoek wat dat betreft.
Alhoewel ik denk dat ze de dader onmiddelijk hebben opgepakt ... dus eigenlijk zou het niet zo lang mogen duren ... maar ja als je in die adminitratieve mallemolen terecht komt ...
"Mopro richt zich op het verwerven van gebouwen met een verleden", volgens GvA. Als dat klopt, valt dit enkel toe te juichen. Ik moet zeggen, de voorgevel in de OLV-straat is mij pas recent opgevallen.

Voor alle duidelijkheid; hierover gaat het denk ik: http://www.flickr.com/photo...
Dag Kazemel,
Knap gevonden om de luchtfoto hier te posten. Wat ik nog wou toevoegen.
Je hebt de naaimachine winkel in het pand waar vroeger de meubelzaak én dito fabriek was van Franckx + Coventry het vroegere Van Bellegem ( VB) kleding atelier en winkel. Bieden lopen in de volle breedte tot in de Ziekenliedenstraat. Bij Franckx gingen we ravotten met de scouts en bij VB werkte ik. Klein missingske van een ervaren gids, Rudi? Heb nu toch wat binnenpret hoor.Maar kom missen is menselijk en het bewijst dat Rudi ne mens is!
Verdomme Jos, ik heb nu toch mijn eigen leugens geloofd zeker. Want ik dacht oorspronkelijk ook dat die niet aan elkaar grensden. Alleen heb ik verzuimd naar het stratenplan te kijken, alhoewel het binnen handbereik ligt. Toen die ziekenliedenstraat op de beschrijving kwam maakte ik me dus wijs... Stom, ik probeer zelf altijd iets na te kijken en mijn intuïtie te volgen maar soms doe ik dat niet en lap dan blijkt later dat ik dat beter gedaan had.Dus weer niet gevolgd en zie... Verder geef ik echter grif toe dat mijn kennis van de straten niet zo goed is als je van een stadsgids zou mogen verwachten.
Hoed af!
Maar het project grens wel aan een ander historisch pand: de refugie van Grimbergen. Is toch juist hé, die van Grimbergen?
Al loopt er dat straatje tussen natuurlijk....
En nu heb je gelijk. We zij op de wereld om mekaar te helpen niet niet waar...zong men ooit op Hilversum.Ben de naam van het programma vergeten, maar dat stukje tekst niet! Als we dat allemaal is deden, elk op zijn manier en terrein, "t zou stukken minder zuur en schagrijnig zijn gelijk tegenwoordig... aldus sprak de Grote Manitou!Nog veel gidsgenot Rudi.
@Erre
Sorry, ik vrees dat je wel heel snel bent met je beschuldiging dat ik vooroordelen zou hebben. Ik passeer meermaals per week op die plaats, woon er vlak bij en heb de volgende zaken met mijn eigen ogen kunnen vaststellen:
We hebben een tijd geleden de parochielokalen opgesmukt en hadden dan een schitterend zicht op het dak. Er lagen spuiten en een portefeuille, dat hebben we met verschillende mensen kunnen vaststellen.
Er wordt gedeald aan de hoek van de straat, dat was al toen het terras van La Boya nog open was. Ik ben hiervan, samen met een hele groep anderen, 2 keer getuige geweest. De mensen op het terras waren toen geshockeerd over de nonchalance en het openlijk karakter waarmee het gebeurde. De feiten zijn gemeld bij de politie en die heeft duidelijk gezegd dat ze weten dat er in de Ziekeliedenstraat drugs circuleren.
Ik wandelde onlangs door de Lieve-Heerstraat (overdag). Niet alleen hing er een doordringende cannabisgeur, maar ook binnen de kortste keren kwamen er 5 jonge gasten overeind en kwamen ze voor mijn neus staan. Gelukkig was er eentje oud-leerling en kon ik hem uitdrukkelijk met zijn naam begroeten. De gasten gingen onmidelijk weer opzij. Moet ik interpreteren dat ze zin haden om te ravotten?
OK, er wonen daar zeker ook hele brave burgers, en misschien zijn degenen die er vanalles uitspoken slechts een minderheid, maar ze zitten er wel hé! En sinds er daar terug wat minder volk passeert 's avonds, hangt er terug meer ander volk. Het is een vaststelling vrees ik, geen vooroordeel.
Is dat deze straat?
http://farm1.static.flickr....
Klopt Sint. De straat in het midden van interessante gebouwen, waar jij in een onbewaakt verleden een koppel overdekte antiek an brocante winkeltjes wou ... als ik me niet vergis.
Weeral een projectontwikkelaar...

Wanneer gaan gewone mensen weer eens gewone huizen bouwen in Mechelen ?
@gimycko: Ik denk dat dat ook wel gebeurt hoor. Alleen komt dat niet in de gazet.
Het Loretteklooster en nu ook weer De Cupeyre in de Langhestraat.
Appartement met 1 slaapkamer : 6 miljoen frank - 150.000 euro.
Alleen dus voor senior citizens die hun villa in de rand hebben verkocht.
Geen hap voor een jong gezin met kinderen.
(Of is dit een initiatief om de "Nieuwe Belgen" buitengewerkt te krijgen ?)
Tja, betaalbaarheid blijft een probleem.

Alleen de grote projecten zijn natuurlijk alleen door projectontwikkelaars aan te pakken. Een Lamot, een Loretteklooster, een Patershof, een Europarking.

En dat het allemaal zo veel moet kosten, tja dat is een nationale tendens.
...af en toe toch wel hoor...
In gazet van Antwerpen werd er de laatste maanden aandacht gegeven aan de privé-initiatieven zoals de renovatie van het houten huisje in de Hanswijkstraat, de tweelinghuisjes in de Adegemstraat, renovatieprojecten door particulieren in het Begijnhof, enz...
Projectontwikkelaars en individuele burgers kunnen SAMEN werken aan de (herop)bouw van een 'nieuw' Mechelen.
Projectontwikkelaars kunnen stimulansen geven aan stadsvernieuwing.
Alleen, deze projecten dienen wel te passen in het straatbeeld, niet te megalomaan of ondoordacht te zijn... En soms is dit wel het geval.
Maar ook niet steeds hoor...
De tweelinghuisjes in de Adegemstraat staan gewoon te verkommeren.
Het leek alsof het renovatiegeld op was en nu staan ze er beiden helemaal uitgekleed.
De werken lijken stopgezet...
@ gimycko: ondertussen zijn die huisjes bijna klaar; ik ken toevallig de nieywe eigenaar (klasgenoot uit mijn rethorika Vilvoorde): dat komt in orde!
Ook ik vind dat er voldoende apartementen in de binnenstad zijn; trouwens, hoeveel leegstand is er in de OLVstraat, als je eens rondkijkt boven de uitstalramen van de winkels (1ste en 2de verdiepingen); kleine eengezinswoningen zouden de sfeer en leefbaarheid kunnen verhogen, denk ik.
@ Inge: tegen wie zegt ge het; inderdaad de platte daken en kleine binnenkoer van de refugie ofte parochiecentrum heb ik dikwijls genoeg opgeruimd, gestolen goederen naar politie gebracht enz, enz, om niet te spreken over de conflikten, problemen, bedreigingen e.d. van die jonge kinderen "die er maar ravotten" aan de trappen van het poortje op de hoek.....
een beetje "properder": ....@ gimycko: ondertussen zijn die huisjes bijna klaar; ik ken toevallig de nieuwe eigenaar (klasgenoot uit mijn rethorica Vilvoorde): ................. er voldoende appartementen ........