Ubuntu, ook in Mechelen

met categorie:  

Ooit al gehoord van open source software? Dat zijn computerprogramma's die door vrijwilligers (en genereuze bedrijven) gemaakt worden die je gratis mag verspreiden en aanpassen, zoals de populaire Mozilla Firefox.

Sinds kort kun je in Mechelen ook terecht om Ubuntu Linux een keer te proberen, een open source besturingssysteem (lees: vervanging voor Windows of Mac OS). Het is een makkelijk en vriendelijk pakket, dat je zelfs zonder te installeren kunt uitproberen.

Ubuntu logo

Over heel het land hebben vrijwilligers zich opgegeven om geïnteresseerden bij te staan bij de installatie en het gebruik ervan. Zij verzamelen zich via de website www.ubuntu-be.org. Op de steunpunten-kaart kun je zien waar die steunpunten zich bevinden. Ook in Mechelen dus...

Interesse? Maak dan snel een afspraak!

Ik gebruik al enkele maanden Ubuntu, en ik ben erg tevreden. Het voordeel is dat je pc steeds sneller lijkt te worden omdat ubuntu steeds beter wordt.

Een windowscomputer wordt blijkbaar steeds trager vanwege virussen enz ...
Ah Floris, gij woont dus blijkbaar bij mij in de straat ;-)
Kleine correctie toch: de tijd dat open source software enkel gemaakt werd door vrijwilligers ligt wel al enkele jaren achter ons. Intussen is het al redelijk Big Business geworden. Maar het grote voordeel is dat het voor het overgrote deel gratis is, en zal blijven, en dat je je dus niet in geldzorgen of illegaliteit moet begeven om een zeer functionele en goed uitgeruste computer te hebben.
Klopt luk... Maar ik beschouw bedrijven als Red Hat en IBM ook als vrijwilligers :-)
En zo had de Floris altijd gelijk :-)
Enorm interessant is dit zeg, en ik ben heel erg benieuwd, ben het nu aan het downloaden ... ben alleen nog benieuwd in welke mate dit mijn systeem niet verzwaard en kan gebruikt worden naast mijn "Mac OS X 10.4.8" dat ik op mijn Mac G5 draai...
hm... 't zal nog wat plantrekken geblazen zijn: "Installatie PowerPC - Gebruiksaanwijzing voor het installatieproces op een Power-PC (MAC) computer (volgt nog)"
Ik vermoed dat MacOsX en Ubuntu wel wat gemeenschappelijk gaan hebben Marc.
@peter: ja, dat denk ik ook wel.. ik laat wel eens iets weten als ik het
a) aan de praat heb gekregen
b) er al wat mee gewerkt heb

;-)
Markec, als je een hulplijn wilt inroepen, dan weet je dus waar je moet zijn...
Ik heb het gedeelte over "vrijwilligers" toch maar aangepast - correct is correct he.
Alvast bedankt op voorhand, Floris, als het me niet lukt, zal ik die hulplijn zéker inroepen ;-)

En ja... juist is juist...
@ Peter
Mijn pc werkte traag omwille van anti-virus software zoals Norton of MacAffee...Nu gebruik ik E-trust, en in samenwerking met Adaware (Lavasoft)en Spybot heb ik een hele snelle virusvrije windowspc.
De werking van het systeem wordt ook bepaald door bijvoorbeeld temporary files te verwijderen, een schijfopruiming en defragmentatie te doen.

Ben eens benieuwd naar Vista dat volgend jaar op de markt komt.
En een aantal overbodige programma's tijdens het opstarten kan je uitschakelen door msconfig.
En hoe zit het met réseau citoyen in Mechelen ?
Er zijn toch genoeg scholen.
@Kristel: Er bestaan geen virussen in Ubuntu, dus ook geen virusscanner nodig.

Nadeel van ubuntu is wel dat het soms moeilijk is om zeer recente hardware aan te schakelen. Maar ipods, digitale camera's enzo, ... geen enkel probleem.
peter,
wel een beetje naief hé? er bestaan misschien momenteel geen virussen omdat er weinig mensen het systeem gebruiken. Vanaf dat er genoeg gebruikers zijn om het economisch interessant te maken om er virussen voor te schrijven zullen ze ook wel opduiken.
Ha, bon, noem het naief.

Het resultaat is dat ik op een systeem werk waar ik alles mee kan doen, en waar ik geen virussen heb.
:-)
Lijkt me allemaal boeiende materie, alleen snapt deze internetgebruiker er geen jota van... Maar ik geef toe, dat ligt volkomen aan mij...
Ik voel me nu wel redelijk 'dom'...
snif... ;-)
Maar hoera: ik weet ondertussen wel hoe ik dit ding moet aanzetten én uitzetten..., en net nog ietsje meer...
't Is een begin hé... ;-)
@ikke: de hoge veiligheid is _deels_ te verklaren door het kleine(re) marktaandeel op desktops... Maar aan de andere kant ook door een uitgebreid veiligheidsmodel, bijvoorbeeld door niet standaard in te loggen met beheerdersrechten, zoals onder windows wel vaak gebeurt. Maar soit, zulke discussies zijn hier niet op zijn plaats...
En stel dat je ubuntu op een Mac installeert: draaien al de al dan niet officiële ( lacht ) versies van Photoshop, Quark, Indesign, Freehand, Flash, Dreamweaver, Autocad, Safari, etc, etc,... daar ook nog op?
Nope Sint. Maar je hebt bijna altijd opensource alternatieven.
(ik zie trouwens niet in waarom jet MacOsX zou vervangen door ubuntu)
@St. Netels & Peter: als Mac OS X gebruiker zie ik idd. ook in dat Ubunti niet echt een alternatief is voor ons onvolprezen Mac OS X... maar 't is natuurlijk wel eens leuk om het uit te proberen ;-)
Ik hou het bij de goeie ouwe OSX denk ik; never change a winning team ( lacht ), ik heb alleen een beetje last gekregen van een widgets-verslaving, maar dat zal wel eens overgaan met ouder worden zeker, alhoewel, ik heb net een PSP en een Wii gevraagd aan Sint Niklaas, een collega van mij (lacht)
Het nu wel mogelijk om op een ordinaire pc (en niet zo een dure mac) de kwaliteit van MacOsX te installeren: namelijk Ubuntu !
Ik werk met Ubuntu al ongeveer 1 jaar. Het systeem is zeer stabiel, er is een massa prima en gratis software beschikbaar. Voor een gemiddelde gebruiker is het een prima oplossing, enkel voor bv. gaming fanaten is het geen oplossing. Je kan natuurlijk nog wat gaan 'bricoleren' met WINE, maar dat is verre van ideaal.
Voor de beginnende Linux gebruiker is Kubuntu wel aan te raden. De meeste gebruikers vinden de overstap naar Linux makkelijker via KDE ipv Gnome.
Geen réseau citoyen dus, zal ik veronderstellen.
Wat bedoel je met 'réseau citoyen' ?
Dat is een systeem waarbij vrijwilligers een niet-commercieel draadloos netwerk voorzien met toegang tot het internet.

Zie http://reseaucitoyen.be/
Zoiets als FON ?
http://blog.fon.com/nl/
Ik gebruik zelf op één van mijn pc's reeds lange tijd Ubuntu. Ik heb ookal 3 maal Ubuntu geïnstalleerd op de pc"s van mensen met compleeet geen kennis van computers. Deze 3 pc"s waren allen geïnfecteerd met malware. Deze mensen zijn nu, ondanks hun gebrekkige kennis zeer tevreden Ubuntu gebruikers en vragen aan mij: "Maar allé waarom hebben we daar nooit niet over gehoord."
Interessant verhaal !
Hallo,
Ik zou graag Ubuntu installeren. Kan iemand tijd vrijmaken om mij thuis bij te staan? Ik woon in Mechelen, Vlaanderen.

Bedankt.
Miguel, hoe kunnen we jou contacteren?
Miguel ik wil met veel plezier Ubuntu bij installeren. Ik heb Ubuntu voor Intel(86 of 64 ) en voor een Mac-systeem. Maar hoe kan ik je contacteren?
Hoi,

Ter info. Ik heb Ubuntu probleemloos kunnen installeren en alles configureren behalve 2 externe disks (VAT32). Ik kan die wel lezen maar niet ingraveren nog wissen. Assistentie graag.

Bedankt bij voorbaat,

Miguel
E-mail: miguel.lomelino@gmail.com
Web: http://www.lomelino.be
Dag Miguel,
dat probleem heeft waarschijnlijk te maken omdat je niet de juiste permissies dervoor hebt.

probeer eens de officiele starter guide:
http://ubuntuguide.org/wiki...

of lees eerst de desktopguide door:
https://help.ubuntu.com/6.1...

meer hulp zul je waarschijnlijk snel vinden op de officiele mailinglijsten (op ubuntu-be.org) of de officiele forums (http://ubuntuforums.org/)