Korokodillen in de Mechelse vlietjes.

met categorie:  
Gisteren was ik in een café waar een toch wel grappige discussie aan de gang was.
Volgens één van de stamgasten was de reden van het dichtgooien van de Mechelse vlietjes te wijten aan het feit dat er krokodillen in zaten. Ik lachte hard, en met mij vele andere tooghangers.
Hij vertelde er ook nog bij dat de Romeinen zouden gezorgd hebben dat deze dieren hier terecht kwamen en dat ze hier konden gedijen omdat het klimaat in de middeleeuwen wel wat warmer was dan nu.
Ik ken de urban legend van de zogezegde krokodillen die in de riolen van New York zouden huizen maar om dit verhaal naar Mechelen door te trekken vond ik wel een beetje veel bij zijn haar getrokken.
Toch opende deze discusie wel wat vragen bij mij.
Waarom zijn de vlietjes eigenlijk dichtgegooid de voorbije honderden jaren?
Ik neem aan omwille van overstromingsgevaar en ter bescherming van de volksgezondheid omdat de mensen in vroeger tijden waarschijnlijk hun afval er in kwijt konden. En ze meer en meer open riolen geworden waren dan aangenaam water dat door de stad vloeide.
Zijn er andere redenen en bevat dit verhaal over krokodillen in de Mechelse vlietjes toch nog enige grond van waarheid?
Lang geleden waren de vlietjes afwateringskanalen (of riolen...). Maar ook leverden ze het nodige water voor brouwerijen, leerlooierijen, slachterijen en andere nijverheden.
Evenzo dienden ze als wasplaats.Deze vlietjes werden gezuiverd door de natuurlijke stroming van eb en vloed. Regelmatig overstroomden ze - meestal zonder veel problemen.
Maar Mechelen stond wel regelmatig onder water (denk aan het rijmpje: 'alle dagen staat er water in de straten, van aan de statie tot aan het seminarie').
Na het insluizen van de Dijle in 1890 vervuilden de vlietjes zeer snel, en dit bracht veel reukhinder mee.
In 1893 werd de beslissing genomen om de vlietjes te overwelven en te dempen.
Een 'wijze' beslissing indertijd.
Aan de schilderachtigheid van Mechelen werd minder belang gehecht...
De krokodillen... ;-)
mooie stadslegende...
of misschien zag een Mechelaar die iets te diep in het glas 'Gouden Carolus' keek, ratten aan voor krokodillen? wie weet?
Mechelse dronkelappen zagen wel vaker dingen die niet 'écht' waren... Denken we maar aan 'brandende torens' (maan!) en 'Witte meuttes' of 'Nekkers' die op mensen sprongen...
Maar enfin: zo heeft Mechelen toch zijn eigen 'Nessie(s)' ;-)
Wie fotografeert ze het eerst bij het openleggen van de Melaan?
he Jan,mischien was er een schoenmaker die krokodillen woude broeden zoodat hij krokodillen huiden kon hebben om dure schoenen te maken (ha,ha,ha)
Interessant om te weten. En het bijpassend icoontje doet het 'em helemaal ;o)
Het verhaal van de krokodil is natuurlijk ongeloofelijk (vooral ongeloofelijk haha) plezant, maar.... het zal wellicht eerder de versie zijn dewelke JanS hier opdiept ;-)
En dat was nu ook waar MarcVC naar viste - tenzij ie dacht écht een krokodil op te vissen..... ;-)

Marc, je had dit verhaaltje misschien beter bewaard voor 1 april en het dan als 'waar nieuwsfeit' kunnen poneren... alhoewel.. of we er zouden inlopen....
Als er ooit al krokodillen hebben geleefd in Mechelen, zal dat wel in de verre prehistorie geweest zijn, samen met dinosauriërs en dito fauna.

Tenzij je natuurlijk de 'oude krokodillen' van de Mechelse politiek bedoelt. Zo lopen er hier en daar nog wel wat exemplaren rond.
Ik moet zeggen dat JanS dat mooi verwoord heeft. De vlieten werden gedempt vanwege stankhinder mede veroorzaakt door het ontbreken van eb en vloed na het graven van de afleidingsdijle.

Weet dat het tij in Mechelen tot 5 meter kan bedragen ! Dat getijdenverschil zorgde voor het proper maken van de vlieten, totdat men de vlieten dempte.

Meer info over de Melaan op
http://melaan.lunaluna.be
Juister kan het niet gezegd worden. Maar als detail toch noteren dat al de miserie met stankhinder ec... begonnen is met het omleggen van de Dijle rond 1900. Dit werd gedaan om de overstromingen in de binnen stad te vermijden, jullie kennen het gezegde wl: "er staat water in de straten van aan de vaart tot aan het seminarie" alluderend op de "zuivere" Mechelse A.
Maar daardoor kregen die vlieten in de binnenstad geen vers water meer en zodus... stinken menne vriend.
Ik vind het krokodilleverhaal toch wel interessanter om aan de mensen door te vertellen. Het zal ze op zijn minst doen glimlachen.
Dat van het stinkende water kent iedereen wel vanuit de lagere school.
Verhaaltjes voor grote mensen mogen er ook zijn.
Ik heb wel eens drie emoes in Mechelen zien lopen.
In Plancendael dan toch neem ik aan ;-)
neen in mijn keuken, echt
beter in de keuken dan in het salon :)
saai bedenk iets beters
van die krokodillen? is toch een goed verhaal
Ik heb zelfs gehoord dat in het Mechelse loslopende emoes lopen, maar of dat nu waar is ?
@Peter: ik hàd ook heel recent nog zoiets opgevangen.... maar het kan natuurlijk ook wel een "broodje aap verhaal zijn"...

Alhoewel... ;-D
vraag maar aan Gil, gelukkig kon die eergisteren nog op de babies zitten.
;-)