Het Schepenhuis

met categorie:  
Schepenhuis
(foto Koinsky)

Het schepenhuis is een van de belangrijkste historische gebouwen van onze stad. Het is zelfs het oudste schepenhuis uit de Nederlanden dat voor die reden is gebouwd, als ik me niet vergis.
Het werd opgetrokken aan de oude Romeinse Heirbaan op de plaats waar de eerste schepenen in de open lucht vergaderden.

Het huis omvat een eerste Schepenhuis uit de 13e eeuw (reeds vermeld in 1288), namelijk het stuk van het huis aan de kant van de Grote Markt. Daar aanpalend werd later (1374) een tweede stuk aangezet (de kant van de Ijzeren Leen).

Van 1471 to 1616 werd het schepenhuis verfraaid en ingericht als zetel van de Grote Raad van Mechelen, de schepenen vergaderden in die tijd in De Beyaert aan de overkant van de Steenweg.

Nadien werd het door verschillende verenigingen gebruikt: Rederijkerskamer 'De Pioen', de kolveniersgilde als schermschool, gevangenis en koorlokaal. Van 1811 tot 1846 was de tekenakademie hier gevestigd, vanaf 1852 het oudheidkundig museum, en sinds 1897 het stadsarchief.

Momenteel is er een museum in gevestigd.
Mooi ! Percies een huisje vanop een Marklin baan.Zelf in elkaar geplakt??
t Is een schaalmodel op ware grootte Mecheleir :-)
Schitterende foto!
subliem!
@"nen echte Mecheleir"
Neen, zelf de 514 treden gestapt en weer en wind getrotseerd op 97meter bij nacht en ontij ;-)

Tx voor de reakties, leuk te zien dat jullie er wat aan hebben.
Gr.
het eerste stenen huis in België was het Steen in Antwerpen
Maar als ik me niet vergeis is ons Schepenhuid het eerste govermentele huis in steen te België
@Koinsky:had ik wel door hoor.En dan nogeens 514 naar beneden.Dat voel je wel he!Tussen 1972 en 1974 heb ik dat z'on 50 maal gedaan en soms ook met de lift(die er toen was)heb ik nog filmbeelden van (16mm)
Groetjes.Jackie
We gaan toch eens een filmavond moeten organiseren Jackie. Voor zowel de fotowandeling alsook andere. Ken je een plaats met het nodige materiaal dat ook wat ruimte heeft?
Ik zal eens men iicht opsteken bij MECINA,hun lokaal is nu in de O.L.V straat.