Foto van de dag: Cellekens in herfsttooi

met categorie:  
Misschien wel het mooiste binnentuintje van Mechelen...
Knap in beeld gebracht Nelly!
Mooie foto !
Binnentuintjes ... er zijn er hier en daar nog wel ... Het Hof van Savoie, Hof van Busleyden, ... Maar waar zijn er nog ?
Mooi, zeer zeker, maar wat zich achter deze poort afspeelt is zo niet nog veel mooier.

Links achter deze poort bevindt zich het inloophuis van het VLK (Vlaamse Liga tegen Kanker)en is iedere werkdag open van 9:30 tot 16:30. Kankerpatiënten en hun familie/vrienden krijgen hier steun en opvang in een informele en warme sfeer.
Naast individuele opvang worden er groepsactiviteiten georganiseerd, koffieochtenden waar mensen de kans krijgen contacten op te bouwen met lotgenoten, themamomenten over uiteenlopende onderwerpen... Het inloophuis geeft geen medische hulp, maar is van onschatbare waarde tijdens het ziekte- en verwerkingsproces.

Ik ben blij dat ik dit -dankzij deze mooie foto- eens in de kijker kan zetten.
Bedankt Rikkert voor deze gouden tip.
Daar moet Jos eens naar toe.
@Jos: opzet geslaagd! Al is er maar 1 iemand die er iets aan heeft, ben ik al blij dat ik het heb doorgegeven.

Tot gauw!
Het ga je goed!
Eigenlijk past het inloophuis ook helemaal in de geschiedenis van het pand. Het pand dateert uit 1850, en destijds vonden behoeftige en alleenstaande vrouwen er onderdak.
Bedankt voor de tip rikkert! Ik had er ook al eens iets over gelezen. Prachtig initiatief! Weet je of daar inderdaad wat volk op afkomt? Is de weg reeds gevonden? of...blijft de drempel nog hoog?
Hoe maken zij zich bekend (via dokters en ziekenhuizen waarschijnlijk?...)

Van binnentuintjes en/of-pleintjes: Dat van het huis Cadix in de Merodestraat is ook een pareltje - maar ook weinig gekend...
@JanS: Huis Cadix heeft een schitterend trompe-l'oeuil van een binnekoer, maar niet zoveel groen, als ik me niet vergis.

De binnenkoer van de abdij in de Nokerstraat is ook nie slecht, én de binnenkoer van Het Seminarie !
Cadix heeft inderdaad niet veel groen -da's waar - maar het is een charmant binnenpleintje - mooi architectonisch geheel...
Seminarietuin: ook mooi...
Misschien is er nog heelwat verborgen moois achter Mechelse panden te ontdekken...
Op de toren klimmen om stiekem en onbescheiden te gluren...?
@Jans: mijn antwoord komt wat laat, excuses.
De weg naar het inloophuis is idd. gevonden. Natuurlijk heb ik geen idee hoeveel mensen de weg niet gevonden hebben en alles alleen moeten verwerken...

De relaxatielessen zijn altijd volzet en ook de koffiemomenten en de gespreksgroepen hebben succes, beetje afhankelijk wel van het thema dat wordt besproken.

Helaas verwijzen dokters nog niet genoeg naar dit soort initiatieven. In ziekenhuizen (bij oncologie) liggen uiteraard folders, verder wordt er in de media ook wel vaak over gesproken. Maar ik denk dat de meeste mensen er terecht gekomen zijn via het internet.

Ik vrees dus dat er nog heel wat mensen op hun honger blijven zitten. Jammer.
Ik blogde dit item reeds eerder:
http://www.mechelen.blogt.b...
Een ander prachtig binnentuintje is de tuin van de refugie Van Tongerlo waar nu de tapijtenweverij De Wit is gevestigd. Is meestal open de werkdagen, jammer genoeg, wegens privé, dicht de weekends.

Heel weinig bekend is de binnenkoer van het Huis Douglas dit Scott, pal links naast de ingang (het "poortje"dus) van het Klapgat. Een vierkante koer met een zuilengang rond een binnetuintje. Jaren geleden heeft het ooit opengestaan voor een Open Monumentendag. Als je echter de winkel (desigzaken) bezoekt kun je het wel zien.
Mechelen is een stad van onbekende en bekende binnentuintjes. Een thema dat ik al eens durf bespelen tijdens een wandeling.
@rudi: En onzen hof niet te vergeten !
:-)
@rikkertje, het was m'n bedoeling toch nog even binnen te wippen voor de ingreep. Helaas geen tijd gevonden. Vandaag binnen en morgen gaat dat draakje eruit.
We zullen mekaar nog wel zien. Mijn eega is ook geintereseerd, heeft een borstamputatie ondergaan , das nu 5 jaar geleden. die ligt momenteel in de kliniek wegens hartfalen, er zijn drie overbrugingen nodig!
Maar we houden vol hoor.
ooit gezien en bewonderd tijdens de opentuinendag: de prachtige binnentuinen van het Hof van Sint-Joris (korenmarkt), de historische binnentuin Ateliers Dewit en natuurlijk 'den hof' van de bisschop... dat is pas een binnentuin!
bij den bisschop... dat noemen ze bij ons een bos :-)
@floris: Dat is dan een binnenbos ? Neen ?
:0)
Nee peter das een wit-gelebos !
Zijn er naast binnentuintjes ook 'volkstuintjes' in Mechelen? Ik ken er een paar langs de Europalaan, alhoewel die serieus in de verdrukking komen door de verkaveling rechtover Huyghebaert. Vroeger was daar het schitterende Ponderosa-volkstuintje, maar daar staat nu (naar mijn smaak) aartslelijke nieuwbouw. Ook langs de spoorwegberm kan ik vanop de trein hier en daar wat tuinactiviteit ontwaren. In mijn West-Vlaams dorp, waar iedereen toch wel een behoorlijke lap grond had, was er ook een bloeiende 'volkstuinenvereniging'. Bestaat dat in Mechelen ook? Zo ja, waar? Niet dat ik er eentje zou willen, onze tuin is groot genoeg, maar het fenomeen interesseert me.