De jacht is open

met categorie:  
De jacht is open

Het jachtseizoen is duidelijk in volle gang.
Om het vogel- en ander wildbestand op peil te houden kunnen jagers mits de nodige toestemming en vergunningen een aantal exemplaren verschalken.

Het verkrijgen van de nodige vergunningen is geen sinecure; zowel het jachtgebied als de jager met zijn wapen moeten vergund worden, overtredingen kunnen streng bestraft worden. De nieuwe wapenwet maakt het er alleen maar ingewikkelder op.
Soms worden huisdieren opgeschrikt; soms zelf bewoners die in de nabije omgeving wonen.

Mij overkwam het zopas dat mijn dieren uitbraken door jachtactiviteiten, palen en afspanningen werden omvergeduwd door de sportievelingen in de hoop hun prooi te bekomen.

Bevinden jagers zich in jouw buurt soms te dicht van je woning? Gaan ze soms hun boekje te buiten? Voel jij je soms bedreigd door jachtactiviteiten?
Vind je soms hagel op je terrasje? Denk je dat jagers schietgrage Yahooos zijn?
Of raak je zelf graag je konijntje en heb je graag een vossebont voor je mantel of lust je wel een zelf geschoten hazerugje?
Laat het maar weten.
Nee, ik zag daarstraks géén everzwijn over de Grote Markt lopen, en in mijn stadstuin zat géén hertejong...
Wat WILD ge in Mechelen? ;-)
Hier en daar soms een wilde automobilist, of wilde fietser ...
Gelukkig nog geen wildplassers tegen de kathedraal ... :-O
Emoes had je kunnen tegenkomen, die zijn helaas voor de rest van dit jaar wel van de leg.
Giene eMOE gezien, wel een eVA, met een evaatje aan
toen ik nog in keerbergen woonde had ik in het jachtseizoen inderdaad schrik om soms gewoon maar de was buiten te hangen. M'n kat is verschillende keren met hagel in d'r lijfke thuisgekomen ...
Er zullen best verantwoordelijke jagers zijn, maar helaas zijn er ook te veel onverantwoordelijke jagers .. en zullen er altijd "ongevallen" voorkomen ...
Voor een grondige discussie zou een basiskennis van de jachtwet vereist moeten zijn. Verder is het handig om van in het begin een grondige scheiding te maken tussen stropers en jagers. Want voor de meeste mensen is iemand met een jachtgeweer een jager. Helaas zijn er nogal wat stropers actief in Vlaanderen.
of je nu wordt aangeschoten door een stroper of een jager maakt niet veel uit op dat moment he, raak is raak, en zeker stropers zouden moeten weten dat het oerstom is zo dicht bij huizen te "jagen".
Maar bij ons waren het wel degelijk jagers, ik denk niet dat stropers met drie, vier man of meer op schok gaan ;-)
Ik denk dat ik eens bij de lokale politie langs ga om te zien of dat terrein wel groot genoeg is om te jagen, er is minimum 40 Ha voor nodig zonder dat het terrein wordt onderbroken door een andere eigendom. Daar komen ze niet aan denk ik.
Dan moeten ze maar elders gaan jagen in plaats van de dieren in volle paartijd te verstoren
Lieven, ik weet niet wie er in uw buurt jaagt, maar volgens mij zijn het ofwel neandertalers, ofwel overdrijf je lichtelijk. Als ze idd je afsluiting bijna omver gooien om buit te bemachtigen, moet je de politie bellen, zoniet moet je hier geen cowboyverhalen vertellen.
Het is niet nodig jagers te bekladden, er lopen bij de niet jagers nog grotere varkens rond, maar die gaan voetbal kijken, met of zonder geweld 11 maand per jaar en dat zorgt voor véél meer commotie, alleen is het bijna algemeen "aanvaard".
Ach, jagen, vroeger als kind mocht ik van mijn opa met zijn Floberke al eens op bosduiven of konijnen schieten die op het veld zaten, ik heb dat geweer nog steeds liggen als souvenir. Maar dat was vroeger, toen waren er enkel velden en geen verkavelingen of andere bewoonde gebieden. Ondanks het feit dat ik geen tegenstander van de jacht ben en graag een stukje wild op mijn bord zie verschijnen, lijkt het mij toch wat onnozel dat er gejaagd mag worden met geweren die een stuk krachtiger zijn dan een 'Flobert' in de dichtbevolkte as Brussel - Antwerpen. Jongens, zet wat fazantekes uit in de Ardennen waar er gelijk wat minder wandelaars en kinderen in het wild rondlopen en ga er daar wat op schieten, een minimum aan gezond verstand hé, de jager mag dan al ervaren zijn, degene die in het schootsveld loopt is dat meestal niet.

Een liefhebber van lekker klaargemaakte wildschotels,
@jagertje, het is geen verhaaltje, die horen in een andere categorie thuis, Ik denk (ik zal het nooit helemaal weten) dat de vogel is gaan vliegen bij het schieten en dat ze nog geprobeert hebben die terug in de wei te jagen, vandaar dat de palen en de draad naar binnen stonden. Dat is gelukt het dier stond al binnen de afspanning maar niet op zijn weide.
Ik overweeg inderdaad naar de politie te stappen maar heb momenteel echt geen tijd.
Ach ja en bovendien heb ik niks tegen jagers, als ze maar niet op en over mijn eigendom jagen waarbij mijn dieren midden in hun paartijd worden verstoord. Dit jaar geen eieren, dat is een gat in mijn portemonnai.
Er is hier bovendien onvoldoende ruimte om te jagen, de wettelijk toegestane oppervlakte moet gerespecteerd worden dus ja goede Sint de ardennen zijn er een betere plaats voor.
Lieven,

er is toch helemaal geen jachtgebied in u buurt? Gij woont midden in de stad?
Groeten van een ex collega :-)
ja tommy, maar ik heb wel een stuk een grond elders.
Goed om jou hier te ontmoeten zeg
Nog niet zo heel lang geleden was er in Hombeek opschudding toen 'jagers' met vergunning in de richting van de aanpalende woningen schoten. De bewoners konden de hagel in hun tuin nog laten zien. De politie werd er bijgeroepen en ik weet niet of de uitspraken van die 'jagers' zijn genoteerd, maar daar waren echte doodsbedreigingen bij aan het adres van de dame die protest aantekende. Ik ben via via wel op de hoogte van wie er zoal bij die jagers hoort en het zal u misschien verbazen, maar daar zit oa ook een advocaat en ander schoon volk bij! Dat ze voor mijn part dan maar naar de voetbal gaan...
had eens graag geweten welke afstand jagers verwijderd dienen te blijven van woningen
verleden zondag was men nl aan het jagen in het bosje achter onze tuin en de hagel vloog tot tegen onze ruiten
ik zelf heb 2 honden die ik al binnengenomen had van zodra is schoten hoorde maar naast ons huis staan ook nog paarden van mij en dus was ik wel bezorgd om die rondvliegende hagel

daarnaast vind ik ook dat de jagers mij wel een dagje op voorhand hadden kunnen verwittigen dan had ik mijn paarden ook kunnen binnenzetten ook om te voorkomen dat ze zouden uitbreken
Beste Gil, u had er gerust de politie mogen bijhalen, het is namelijk zo, dat als men zich op een jachtdomein bevindt en in het bezit is van alle vergunningen men zich nog steeds bewust dient te zijn van de draagkracht van de gebruikte munitie en ONDER GEEN BEDING in de richting van een woonerf mag schieten.

Ik heb zelf een paar keer gejaagd, ik weet wat er uit de loop van een jachtgeweer komt en wat het kan aanrichten, mensen wiens hagel tegen de ruiten van huizen kletst zijn in mijn ogen -en dat meen ik oprecht- al een paar drempels te ver en moesten eigenlijk een tijdje uit de maatschappij verwijderd worden.

In de praktijk: haal morgen in de fopwinkel een doosje piratten ( van die dikke ), als er nog eens gejaagd wordt: steek er om de 2 minuten een paar af vanachter in uw hof met als resultaat wild weg, jager(s) weg. En als ze komen klagen kun je nog altijd stellen dat een zot met piratten te verkiezen is boven een onverantwoordelijke zot met een tweeloop.

PS:
Tweeloop met lopen naast elkaar: meestal eentje met goede smaak en manieren ( comme il faut )
Tweeloop met lopen onder elkaar: de 'johnny' onder de jagers, meestal een smakeloze windbuil of nouveau riche.