Verkiezingsuitslag

met categorie:  
VLD-CDO-GR: 30.8 %
VLAAMS BELANG: 26.5% (+0.9%)
CD&V-NVA: 20.3% (-1.9%)
SPA-SPIRIT: 20.0 % (+3.4%)
VANONDERUIT!: 1.4%
PVDA: 0.6% (-0.1%)
LSP: 0.3%

ZETELVERDELING:


VLD-CDO-GR: 14 zetels
VLAAMS BELANG: 11 zetels (+0)
CD&V/NVA: 8 zetels (-1)
SPA-SPIRIT: 8 zetels (+1)

Totaal aantal zetels = 41 zetels
Meerderheid = 21 zetels
(bron: VRT nieuws)
Ik ben een tevreden Mechelaar: de groei van Vlaams Belang is gestuit, tegen de verwachtingen in.
Ik deel deze mening,
eindelijk wordt de groei gestuit.

Nu kan er weer 6 jaar verder gewerkt worden aan de vooruitgang van deze stad.
Als de komende 6 jaar evenveel verwezelijkt zal worden als in de afgelopen legislatuur, dan zal Mechelen er nog mooier op worden.
Halloo, ik ben niet gaan stemmen om een partij te proberen stuiten, mijn keuze werd bepaald door de wil om Mechelen vooruit te helpen. Met dat gedoe om in Mechelens geval 27% van de bewoners monddood te maken kom je nergens, je moet met de keuze van die 27% iets doen, er iets uit leren.
Ik heb heus wel gestemd voor iets waar ik achter sta, en waar ik zelf mee actief geholpen heb in de campagne.
Opgelucht heb ik de uitslag bekeken en ik ben zooo blij dat het negativisme en het rascisme in Mechelen niet verder uitbreidt. De democratische partijen krijgen voldoende steun om van Mechelen een nog betere stad te maken.
een vraagje, waarom staat er achter VLD-CDO-Gr geen cijfer tussen haakjes zoals bij de anderen? VLD en Groen haalden in 2000 samen 33,4 %
Bedankt voor de informatie. Ik heb mijn gegevens gewoon opgehaald van de VrtSite en daar staan geen waarden.
De informatie die ik uit de VRTWebsite kan halen is devolgende:
VLD-VU (2000): 24.7%
AGALEV (2000): 8.7%
Het is moeilijk om VLD-CDO-Groen met 2000 te vergelijken. Het was toen VLD-VU en niet VLD op zich.

@jans: Ik ben heel tevreden over het feit dat een goed beleid door de Mechelaar is beloond. Dat strekt alle drie coalitiepartners tot eer. CD&V mag voor mij ook bovendien ook wat CDO-pluimen op zijn hoed steken. Frank Nobels is terecht de nummer 2 van VLD-CDO-Groen.

Anderzijds mogen we niet uit het oog verliezen dat SP.A in de periode 1994-2000 veel van de prachtige realisaties van de laatste legislatuur mee heeft voorbereid. Aangezien ze nu toch ook mooi vooruit zijn gegaan en in de laatste campagne hebben aangetoond positieve plannen met de stad te hebben, moet Bart S. beslist ook met hen praten.

Voor wie er nog aan zou twijfelen: de Mechelaar wordt contenter.
Ik vind de reactie van Bart Somers toch ook een beetje overroepen, de grote winnaar in procenten lijkt mij de SPa .

Je mag inderdaad niet zomaar VLD-VU en agalev optellen, maar ik denk dat je de voorkeurstemmen van de CDO-ers ook niet uit het oog mag verliezen. Lijkt mij dus dat:
- CD&V minder heeft verloren dan dat er voorkeurstemmen zijn overgelopen.
- Bart Somers eigenlijk verloren heeft , zij het waarschijnlijk niet veel.
- SPa stemmen gewonnen heeft.

Nu ik denk dat heel Mechelen blij mag zijn met deze uitslag, wat houd dit voor mij in:
- de ontevredenheid van de mechelaar wordt niet erger( VB stagneert)
-de coalitie wordt niet afgestraft: de Mechelaar erkend de goede zaken
- de winst zit bij een oppositie partij: misschien toch enkele andere accenten leggen in het beleid(meer de fundamenten achter de facade)

Ik ben dus redelijk optimistisch gestemd.
Somers heeft m'n stem gekregen omdat hij goed werk heeft geleverd de afgelopen 6 jaar, en dat is wat belangrijk is bij deze verkiezingen.
De federale verkiezingen stem ik gewoon voor het VB aangezien daar de structurele veranderingen ivm migratie, justitie ed moeten doorgevoerd worden (en dus niet op gemeentelijk niveau).
So dream on als je denkt dat het VB gestuit is, de problemen met onverdraagzame migranten zijn niet verdwenen.
De problemen met onverdraagzame Vlamingen precies ook niet.
Sterk antwoord Marc!
en ik (wij) gaan verhuizen.
Tja...
Inderdaad, tsja...

of je het er nu mee eens bent of niet, of je nu links of rechts bent, blauw, groen, oranje, pimpelpaars of roodgestippeld...

Dit is de uitslag, dit is waar de Mechelaar voor geopteerd heeft.

Men heeft voor de verkiezingen altijd, te pas en te onpas, de mond vol van democratie...

wel...hier heb je het resultaat.
Ik vind dit voor Mechelen een zeer goede uitslag. Het duurde wel lang eer we gisteren op één aan bod kwamen, pas rond 21u, geloof ik.

Iets anders, ik was gisteren bijzitter op de Wollemarkt, en ik heb in maanden niet meer zo gelachen, ik zat in een zeer tof team van bijzitters, voorzitter, etc...
Ook leuk om iedereen uit je straat te zien passeren ;o)
Bravo Mechelen ! En bedankt !
Deze uitslag doet mij deugd: enerzijds omdat veel Mechelaars het beleid blijkbaar een goed rapport geven, anderzijds omdat diegenen die een ànder beleid opteren niet alleen verzuurd hebben gestemd, maar ook positief voor een alternatief hebben gekozen in de vorm van SPa-Spirit.

Ik ben wel benieuwd hoe CD&V-kopstuk Karel Van Butsel gaat reageren. Zijn strategie heeft niet gewerkt. Was de CD&V mee in het stadskartel gestapt, hadden ze m.i. wel beter gescoord. Maar ja, dan had Van Butsel zijn persoonlijke ambities opzij moeten zetten. En dat kon hij niet...
De uitslag van de open stadspartij VLD-CDO en groen! is inderdaad niet zo denderend: VLD haalt 9 zetels, CDO 2 zetels, groen! 2 zetels en één onafhankelijke.

CD&V haalt 6 zetels; NVA 2 zetels; SP-A 7 zetels en Spirit 1 zetel.

Gelet op deze uitslag pleit ik voor een sterk schepencollege, dat bestaat uit de sterktehouders van de drie grote partijen (VLD, SPA en CD&V. En laat de kleintjes (NVA, Spirit, groen!) in de oppositie. Op die manier zit Vlaams Belang niet alleen in de oppositie.
Natan, ik denk dat het terug splitsen van de opgekomen kartels geen democratische piste is. Zoals ik al eerder in de discussie bij de poll aangaf, kunnen VLD/CDO/Groen! gewoon door met CD&V/NVA. Het VB en de SP.a mogen dan een sterke oppositie voeren. Klaar en duidelijk.
Ik zou ook liefst hebben dat er een valabale sterke oppositie kan zijn van een grote democratische partij naast het VB. Eén monstercoalitie met alleen wat kleine garnalen als oppositie jaagt ontevreden kiezers wéér naar het VB.
VLD-burgemeester Bart Somers kan een coalitie aangaan met CD&V of SP.A, maar dat is dan elke keer heel nipt (1 zetel op overschot. Een tripartite lijkt de meest werkbare optie. Deze laatste optie is ook de meest democratische !!
Ook een nipte meerderheid is een meerderheid, Natan. Het lijkt me niet nodig om SPA in het bad te nemen gezien de huidige ploeg niet afgestraft wordt. Mechelen is per slot van rekening niet Antwerpen.
Ik ben vooral geïnteresseerd in een werkbare meerderheid die voluit gaat voor goed bestuur en een beter Mechelen.
Een krappe meerderheid blijft heel krap: een krappe meerderheid die dan afhankelijk is van de grillen van de kleine partijen groen! (2 zetels), NVA (2 zetels) en CDO (2 zetels) en 1 onafhankelijke....neen geef me een tripartite..dat lijkt me het beste voor Mechelen !!!
Bij de provincieraadsverkiezingen (kantons Mechelen + Puurs) is het verschil tussen de voorkeurstemmen tussen Caroline Gennez en Bart Somers véél kleiner:
Caroline Gennez: 4614 stemmen
(694 stemmen meer dan bij gemeenteraadsverkiezingen)
Bart Somers : 6323 stemmen
(2359 stemmen minder dan bij gemeenteraadsverkiezingen.
Het is wel gemakkelijk om te zeggen dat de meerderheid afhankelijk is van de grillen van de kleine partijen. Als het klopt heeft men in de grote partijen de voorbije legislatuur ook wel een aantal grillen gehad.
Mocht Somers in coalitie gaan met de SPA, dan zal hij mi de steun verliezen van het rechtse deel van de achterban, vooral omdat hij initieel beloofde niet met de SPA in zee te gaan.
Beste,

Wees allen blij dat het Vlaams Belang bestaat, door hen zijn alle andere partijen meer hun best aan het doen he!
Een voortzetting van het Somers-kartel met CD&V-NVA lijkt mij de beste oplossing. Het zal zorgen voor een continuïteit van de afgelopen 6 jaar, terwijl een tripartite met de SPa allicht teveel tegengestelde visies gaat opleveren.

@natan p: waarom zou een tripartite 'de meest democratische oplossing' zijn?
En het heuglijkste nieuws: volgens de interviews gisteren heeft IEDEREEN gewonnen. Alleman content dus.
Als het gaat zoals het dikwijls in de Mechelse politiek gaat, is een te krappe meerderheid nogal gevaarlijk. Afscheuringen of enkele individuen die opstappen zijn zeer waarschijnlijk. Daar mag de stad niet onder lijden.

Somers gaat best door met zijn huidige coalitiepartner, maar dan wel met goede afspraken met SP.A. Dit om de scherpe kantjes er van af te vijlen en als het nodig is en het wordt en cours de route een minderheidskabinet, moet hij ook op SP.A-steun kunnen rekenen.

SP.A staat met een jonge ploeg klaar om constructief mee te werken.

Een goed beleid: daarmee is menig VB-kiezer stilaan mee terug te winnen en het is de plicht van elke democratische partij om daar goed aan mee te werken.
Maar nee Hansvb, de kiezer heeft Mechelen gegeen waar Somers en enkelen zo braaf om gevraagd hebben, de continuiteit van het bestuur, er is niks veranderd aan het kiesgedrag, het Somers-kartel is er als beste uitgekomen, voortdoen op die manier is positief vooruitgaan, breken met de belofte om verder te doen met de huidige ploeg is al BEGINNEN met een LEUGEN en is geen lang leven beschoren.
Metteko Een tripartite vertegenwoordigt méér 70% van de Mechelaars; een duopartite iets meer dan 50%
Een tripartite lijkt me dus democratischer
De drie kartels hebben allen een positief programma voor Mechelen..ik zie geen enkel reden waarom ze niet zouden samenwerken voor een beter Mechelen.
Lieven, zoals u kunt lezen ben ik net zoals u de mening toe gedaan dat Somers moet verder doen met de huidige coalitie. Maar zijn nieuwe meerderheid is krapper dan de huidige en daarom erg kwetsbaar.

SP.A is de enige overwinnaar in deze verkiezingen en Somers doet er goed aan na te gaan hoe hij van hun kant een constructieve oppositie kan krijgen.
Iedereen blijkt te vergeten dat spa nu in kartel opkomt met spirit. 3,4% winst is dus helemaal niet zoveel gezien het zeer grote aantal voorkeurstemmen voor ali salmi.
De grote individuele winnaar is ongetwijfeld Bart Somers met zijn hoog aantal voorkeurstemmen (8682 stemmen of 16,2% van de mechelaars).

De winnende partij is SP-A/spirit

De derde winnaar is de allochtone kandidaat. De Mechelse gemeenteraad wordt versterkt met 4 allochtonen uit vier partijen: Riffi Hamid (780 stemmen)(CD&V), Ali Salmi (1738 stemmen)(Spirit), Anissa Temsamani (1263 stemmen) (SP-A)en Fatna El Maslouhi (597 stemmen)(VLD). Een 5° kandidaat had 1 stem tekort om verkozen te worden: Melikan Kucam (682 stemmen)(CD&V).
Samen halen deze allochtone kandidaten 5060 stemmen of een kleine 10% van totaal aantal stemmen.
@ Annaleen Met al die kartelvorming is inderdaad moelijk te vergelijken met het jaar 2000.
In 2000 waren er 3 groen! - 11 VLD/NVA - 2 CDO - 1 onafhankelijke (Backx)of samen 17 zetels.

Open stadslijst (VLD-CDO-groen!-onafhankelijken) behaalt nu 14 zetels. Om correct te vergelijken tel je de 2 NVA gemeenteraadszetels bij en je komt aan 16.
Open stadslijst heeft dus géén extra stemmen behaald.
@Natan: In 2000 had je VLD/VU waar later VU uiteengevallen is in N-VA en Spirit. In 2000 had je ook CD&V en was er van CDO en onafhankelijke geen sprake. Een vergelijking kan je dus niet echt maken.
Anneleen,

als je van CD&V de stemmen van de twee NV-A verkozenen aftrekt dan is dat ook gene vette hé
Ze dronken een glas
Ze pisten een plas
En alles bleef zoals het was

Dat vat de verkiezingen van 2006 zowat samen.
@ St Netels het is nog te vroeg om te oordelen dat het blijft zoals het was:
-we weten nog niet hoe het schepencollege zal samengesteld zal worden en
- we weten nog niet wat de prioriteiten zullen zijn van het volgend schepencollege

De 8 lessen van de voorbije verkiezingen zijn in Mechelen de volgende:
Omwille winst open stadslijst van Bart Somers:
1) toekomstig schepencollege moet verder blijven werken als één hechte ploeg (zoals het geval was in de periode 2000-2006)
2) blijvend aandacht besteden aan de renovatie stad (zoals het geval was in de periode 1994-2006)
3) blijvend aandacht besteden aan veiligheid
4) blijvend aandacht voor cultuur

Omwille winst van SP-A/Spirit
5) nieuwe accenten leggen: meer aandacht voor de sociale aspecten en tewerkstelling (ook duidelijke programmapunten van CD&V)
6) aandacht voor de buitenwijken

Omwille sterk resultaat allochtone kandidaten op diverse lijsten
7) dialoog versterken met allochtone gemeenschap
8) actief werken aan integratie (stoppen met het voeren van hetze tegen Roeszie en uitbreiding moskee, dat komt alleen vlaams Belang ten goede)
Het enige punt in heel de lijst dat mij interesseert is punt 6
Daar heeft de huidige coalitie in de afgelopen zes jaar geen iota aandacht aan besteed, op basis daarvan had ik ei zo na een 'proteststem' uitgebracht afgelopen zondag, de komende zes jaar zie ik ons, buitenwijkers, weer niets anders doen dan de renovatiekosten van het centrum betalen terwijl wij in het vuil en met de last zitten.
Dat men mij de komende zes jaar het tegendeel bewijze, dus op dit moment:
ze dronken een glas
ze deden een plas
en alles bleef zoals het was
Vraagje Sint: Hoe kunnen de heren politici je overtuigen dat ze met de buitenwijken bezig zijn ? Met andere woorden, welke beleidspunten zijn er nodig om jou tevreden te stellen ?
Eenvoudig: buitenwijken ( zoals bv Mechelen-Noord ) opwaarderen met middelen van dezelfde orde van grootte als degene die men aangewend heeft in het centrum.
Perfect mogelijk daar iedereen het bewijs dat zulks kan met eigen ogen kan aanschouwen.
Netels, ik begrijp je ongeduld maar een beleid voeren is prioriteiten stellen en je daaraan houden. Gezien de middelen niet onbeperkt zijn, moeten de beleidsmakers kiezen. En is het dan niet logisch dat ze eerst kiezen om het stadscentrum op te waarderen zodat op zijn minst de aantrekking van de stad terug op peil komt? Dat er - na de grote investeringen in de binnenstad - nu werk moet gemaakt worden van een aantal wijken, dat geloof ik graag en dat zal ook wel op de agenda staan denk ik.
dat er geen aandacht besteedt wordt aan de wijken, vind ik soms nogal gemakkelijk gezegd:
- er is van start gegaan met diverse wijkraden
- het plein aan de oude liersebaan wordt volledig heraangelegd
- in Battel is er onlangs een heel nieuw plein geopend
- in muizen-dorp zijn er ook grootse werken aan de gang.
- aan de Hamerstraat wordt gewerkt aan het wijkhuis

als we nog wat concreter nadenken en iets verder in de tijd teruggaan, kan dit lijstje nog aangevuld worden denk ik.
Als je maar ver genoeg teruggaat in de tijd dan vind je waarschijnlijk inderdaad vanalles.
In vergelijking met de tijd dat het hier nog een paar paalwoningen in een moeras waren zijn we er inderdaad erg op vooruitgegaan.

In 2006 AD echter is het enige dat de afgelopen jaren hier in mijn buurt ( mijn buurt, niet battel of muizen of het centrum of bommerskontezussenbolder waar ik last noch plezier aan heb ) gebeurd is en momenteel nog steeds gebeurt de aanleg van een paar wegversmallingen en een pleintje van 20 bij 30 meter.
Merci zeg ik dan, en dan zwijg ik nog over het proper houden der straten hier waarvan men belooft dat dat hier minstens 1 keer per maand gaat gebeuren in de toekomst... 1 Keer Per Maand.
Hahahahaaahahaha.
12 keer per jaar, amai, dat wordt diep in de buidel tasten voor zo'n oninteressante buitenwijk zeg.

Maar som rustig de openbare werken van de afgelopen 300 jaar op, ik lees geamuseerd mee ( lacht )
Zonder mij verder in dit debat te willen moeien, valt mij de weerom "toevallige" vergetelheid op van Natan. Dat Spa in kartel zit mt Spirit schijnt Natan zéér goed te weten, dat CD&V in kartel zit met N-VA echter niet. Ik zou haast gaan denken dat je N-VA bewust doodzwijgt.. Dat "kleine" partijtje dat toevallig al met WIJKRADEN bezig was van in den beginne, en al van in het begin nog voor er van mevrouw Gennez sprake was met het dossier van "den ouden dok" bezig was!
En dan zwijg ik nog over de wel zeer bizarre opmerking als zou Somers in zee moeten gaan met of SPA zonder Spirit of met CD&V zonder N-VA (toegegeven dan kende je N-VA plots wél) want "dat zijn toch maar kleine partijtjes?" Hallo? Moet er nog zand zijn. De Spirit en N-VA-kiezers gaan deze brilliante en superdemocratische denkpiste van Natan zeer zeker apprecieren ... NOT !

Het is/zijn natuurlijk - zeker volgens sommigen (nietwaar, Natan?) - maar "details": maar de waarheid heeft zo haar rechten... Niet?

Met dank aan Filip voor zijn correcte nuanceringen!
Eén kleine verdere nuance: Nationaal klopt je verhaal ivm VU en het uiteenvallen in N-VA en Spirit volledig. Maar in Mechelen zit er in Spirit NIEMAND die ooit tot de VU behoorde. De ex-VUers zitten of bij N-VA of bij VLD (Kurt Moens en KOEN Anciaux, en ook Bart Somers, maar zijn overstap naar VLD - of beter PVV - is van langer geleden...) Spirit in Mechelen, bestaat - als ik me niet vergis- uit ex-agalevmensen en anderen, maar géén ex-Vu'ers ...

Feiten anno 2006 zijn: Somers is aan de zet. Of hij gaat in zee met CD&V/ N-VA of met SPA-Spirit. Dit zijn de meest 'evidente' keuzes..Wat het worden zal, zal moeten blijken.. Tijd brengt raad. Voorlopig is het afwachten.
@st.netels: bij mijn weten slaat de opsomming op de afgelopen twee jaar, en kan dit lijstje aangedikt worden door tot zes jaar terug te gaan, deze bestuursploeg dus. Het was uiteraard mijn bedoeling niet jouw vastgeroest negativisme om te buigen, mijn tijd is kostbaar.
Ik wil hier toch even meegeven dat het pleintje in Battel vooral een idee is dat de wijkraad heeft aangebracht en ook grotendeels heeft uitgewerkt. Jammer dat meestal anderen met de pluimen gaan lopen. We mogen ons in Battel gelukkig prijzen dat deze mensen zoveel tijd willen vrij maken om het leven in Battel aangenamer te maken.
Vastgeroest negativisme?
Ik kan niet anders dan visueel veststellen dat er op het gebied van opwaarderen en aangenamer maken van mijn buurt de afgelopen zes jaar weinig tot helemaal niks gebeurd is.
Weinig tot helemaal niks.
In het centrum worden kosten noch moeite gespaard om heel de boel te verbouwen en proper te houden terwijl bij ons een keer om de maand een straatstofzuigerke passeert.
Hier vind men het zelfs de moeite niet om openbare vuilbakken te plaatsen, met een school en een jeugdvoetbalclub in de buurt, ik wil er altijd wel een tekeningske bij maken hoor, want dat kan ik goed, kwestie van het geheel wat aanschouwelijk te maken.

En ben ik nu een vastgeroest negativist? Neen, beste, ik kwam, ik zag, en ik stelde vast dat het vuil was en op geen kl**** trok en dit zes jaar aan een stuk.
En wie er durft over te klagen krijgt zijn bak vol en wordt netjes geklasseerd in het hoekje van de eeuwige kankeraars en de negativisten.
Maar als er andere 'prioriteiten' waren dat mijn LEEFbuurt, laat het mij altijd weten, moest ik ongelijk hebben geef ik dat graag toe, ik zou trouwens niet liever hebben dan dat ik ongelijk had.
Uit de krant De Standaard van vandaag:

Het regenboogkartel van VLD-voorzitter Bart Somers haalde in Mechelen een fraai resultaat van veertien zetels. Hij kon verder met zijn coalitiepartner CD&V, die acht zetels binnenhaalde.

Tijdens de verkiezingen liet Somers weten liefst met die CD&V in zee te gaan, maar maandag praatte hij ook met de SP.A van Caroline Gennez. Ook zij haalde acht zetels. Somers liet iedereen sudderen en kondigde aan ,,eerder begin volgende week'' met echte coalitiegesprekken te beginnen.

Hij lijkt nu echter in snelheid gepakt door CD&V en SP.A. Karel Van Butsel kondigde immers aan dat hij ,,twijfels heeft over de stabiliteit van een coalitie met het kartel van Somers''. ,,Samen halen we 22 op 41 zetels, maar in zijn kartel zitten drie overgelopen CD&V'ers, twee groenen en negen liberalen die het onderling ook niet zo goed kunnen vinden. Somers moet ons garanderen dat hij hier zes jaar in Mechelen blijft om de boel samen te houden, of hij moet er een andere partner bijnemen'', zegt Van Butsel.

,,Een akkoord met SP.A is niet geformaliseerd'', zegt Van Butsel, maar goede bronnen stellen dat er wel degelijk een afspraak is tussen Gennez en CD&V om samen te klitten. Nadat Somers drie schepenen van CD&V op zijn kartellijst kreeg, heeft Van Butsel nu zijn zoete wraak. Vlaams Belang kondigt ondertussen in Mechelen een harde oppositie aan.
Een wijkraad kan een zeer interessant iets zijn, als in zo'n wijkraad geen enkele 'ja-knikker' zit wiens taak er hoofdzakelijk uit bestaat een keer om de maand netjes aan het stadsbestuur te gaan rapporteren dat alles dik in orde is en er geen klachten zijn vind ik zo'n wijkraad zelfs een ronduit fantastisch instrument.
Al het werk dat gerealiseerd werd in Mechelen is vooral het werk van Koen Anciaux, en niet Bart Somers.

Laat Vlaams Belang maar doen: veel blabla, weinig...
Wel in de Battelse wijkraad zitten geen Ja-knikkers maar mensen die de handen uit hun mouwen steken en er proberen het beste van te maken. Op 11 november organiseren ze weer een St-Maartensfeest. Iedereen is altijd welkom.
Battel is inderdaad heel creatief :o)

Ik ben afkomstig van battel, dus ik weet hoe het daar gaat. Het plein dat er werd aangelegd is een serieuze verbetering.

Alleen heb ik soms de indruk dat de mensen afkomstig uit mijn straat (ouders wonen er nog steeds) niet veel initiatief nemen.
En doet zo'n wijkraad nog iets anders buiten het in ere houden van het plaatselijk folkloregebeuren?
Zeg Sint vraagje: Is het niet zo dat de mondigheid van de wijkraad de som is van de mensen die er in zitten ?
Als jij naar een wijkraad gaat en je zwijgt, ben je dan niet mee verantwoordelijk voor het plaatselijke folkloregebeuren ?

Mijn ervaringen op wijkbijeenkomsten is dat je daar vaak de juiste mensen tegenkomt, die niets liever willen dan dat je hen vertelt wat jou bezighoudt. Die juiste mensen persoonlijk benaderen geeft volgens mij het beste resultaat.

Groepsgeprekken in een dergelijke vergadering verlopen over het algemeen redelijk stroef, en men praat al vrij snel over minder belangrijke onderwerpen.
@St Netels
Ik denk niet dat het gaat om folklore, maar voor de mensen een goed initiatief om elkaar beter te leren kennen.

Zo verhoogt men niet alleen de sociale controle, maar komt men als 1 wijk naar buiten:
het geheel is meer dan de som van de delen.
Even terzijde voor kathleen uit Battel:Ik hoop dat op 11 november, tijdens jullie sint maartenfeest het echte Sinte Mette lied wordt gezongen. "Sinte Mette van de Ruggenuchte". Ik wil hiermee maar zeggen dat ik het een uitstekend idee vindt zo'n feest te organiseren, maar ik betreur wel dat jullie het zo stijf deftig Sint M"aartenfeest noemen ipv het Mechelse Sinte Mette" .
Ik ben voorzitter van het Sinte Mette Genootschap dat al meer dan 10 jaar ijvert voor de instandhouding van dit gebeuren. Hiermee nodig ik alle wijken uit om bijvoorbeeld een afvaardiging van de wijk te sturen naar het jaarlijkse feest in het centrum ( in Scheppers - alle info op website
http://www.sintemette.be ) Wij kunnen alle steun vanuit de wijken goed gebruiken.
Zeg het voort groepen hartelijk ( gratis) welkom met een schitterende prijzentafel voor de zangertjes. Affiche etc... bij mij via mail te verkrijgen : rudi.demets@telenet.be
Ik weet niet of Van Butsel het kartel in snelheid heeft gepakt. Ik weet wel dat hij, slechte verliezer zijnde, weer van zijn"paretten" wil geven, zich zelf manifesteren etc... Dus nog geen haar verbeterd. Een splijtzwam in de CD§V zoals ik al dikwijls heb gezegd en nu weer bewezen wordt.
Wedden dat Somers met de SPa in zee gaat?
Verschillende verkozenen van VLD alsook voltallig Groen! stellen hun veto tegen deelname van Salmi (Spirit) aan een coalitie !

Bron: dezelfde die reeds in Maart de 'open lijst' aankondigde en toen werd weggelachen !!

Kans voor een VLD-CDO-Groen - Sp-a- Spirit meerderheid is daardoor geslonken tot bijna 0%.
Of Sp-a moet spirit dumpen wat normaal niet zal gebeuren !

In het andere geval zou CD&V-ers Van Butsel en Vervotte respektievelijk 1e schepen en OCMW voorzitster worden.

Neem dit GERUCHT voor wat het waard is
@peter: Als ik naar een wijkraad ga, ga ik minstens de eerste 2 keren om vooral waar te nemen; -waarover gaat het hier, -wie zijn dit, -waarom doen ze dit, -wat zijn al de kleine achterliggende verhaaltjes,...
Door op deze momenten te zwijgen ben ik geen deelnemer, doch blijf een toeschouwer.
De essentie van de stad is het centrum. De wijken leven bij gratie van het centrum. Het centrum is te waardevol om over te laten aan de marginalen. Eindelijk wordt het centrum opgewaardeerd, na tientallen jaren verwaarloosd te zijn.

Somers heeft mijn stem gekregen omdat hij de moed heeft om te investeren in het centrum. Op de euroshoppingsite komen géén sociale woningen, prima ! Het centrum heeft al meer dan genoeg.

Het wordt hoog tijd om de binnenstad aantrekkelijk te maken voor de hardwerkende burger, ipv ze in handen te geven van diegenen die alleen maar belastinggeld ontvangen.
Ik woon in het centrum en heb mijn handen vol met het opvoeden van straatkinderen (Belgen !) waarvan de ouders het blijkbaar niet nodig vinden ermee bezig te zijn.
Roemenie aan de Dijle. overdrijf je niet wat kristin? een stad moet mijn inziens een beetje een mix zijn van vanalles, dat maakt een stad werelds. Anders krijg je van die toestanden zoals in Knokke. ten koste van de buitenwijken. je moet maar eens kijken op oude foto's wie al die steegjes en achterafjes bevolkten: de gewone simpele nederige mens.
Zo is het al eeuwen, en laat het maar zo blijven.
@Markec: inderdaad, in Mechelen was toen geen Spiritgroep bij het uiteenvallen van VU.
Toch een kleine correctie wat betreft Bert Anciaux. Hij is naar Spirit overgestapt Je bedoelt waarschijnlijk zijn broer Koen die naar VLD overgestapt is.
@Erwin: dat gerucht over dat het voltallige Groen! niet met Ali Salmi in zee zou willen gaan, is inderdaad een GERUCHT. Er is zelfs nog niet eens een algemene vergadering bijeengeroepen om hierover te praten.
Toch even op wijzen dat Ali de voorbije jaren in de gemeenteraad gezeten heeft en toen is door niemand opgeroepen geweest om hem te weren.
Ik vind het wel spijtig dat Karel Van Butsel zo gaat reageren. Waarom dan campagne voeren met de slogan 'respect werkt' en na de verkiezingen blijkbaar plannetjes smeden.
Komt er bij dat de 2 schepenen zijn opgestapt bij CD&V omwille van problemen dat ze met hun partij hadden en zich nadien aangesloten hebben bij de stadslijst.
Wat Patrick Backx betreft - ik vermoed toch dat Karel Van Butsel over hem heeft- die was al een paar jaar geleden als onafhankelijke gaan zetelen omwille van problemen met CD&V. Dus voor er zelfs sprake was van een stadslijst.
@Filip: uiteraard had ik het over Koen en niet Bert, heb deze jammerlijke typfout rechtgezet. Heb nog altijd veel meer respect voor Koen (ook al verliet ie na net vrerkozen te zijn de VU voor de VLD van Somers!) dan voor diens broer, aka architect van het uiteenvallen van de VU. [ BA beweert natuurlijk dat niet hij maar Geert Bourgeois de dader zou zijn.. ach ja.]...
De meest werkbare formule is dat het schepencollege wordt samengesteld uit VLD/CDO/groen! // SPA-spirit // CD&V-NVA omdat het schepencollege niet meer gegijzeld kan worden door enkelingen, zoals CDO,spirit,NVA of groen!

De laatste verkiezingen tonen aan dat dergelijke formules niet worden afgestraft door de kiezers.

In ieder geval is deze formule heel democratisch omdat het college een groot deel van de Mechelaar zal vertegenwoordigen. Trouwens onze burgemeester Bart Somers zegt het zelf dat op lokaal vlak ideologiëen niet spelen.

In deze formule wordt Bart Somers burgemeester, gelet op zijn hoog aantal stemmen. Koen Anciaux mag eerste schepen worden. En de verere invulling van het schepencollege laat ik over aan de wijsheid van de in schepencollege vertegenwoordigde partijen.

Wedden dat Bart Somers in 2012 met dergelijke formule evenveel stemmen zal halen als de burgemeester patrick Jansens in oktober 2006.

Dit voorstel heb ik al gelanceerd op mechelen blogt, lang voor de verkiezingen
@Erwin, Filip de geruchtenmolen draait op volle toeren...doch ik hecht er weinig geloof aan ...deels omdat de geruchten zo tegenstrijdig zijn ... ik was samen met mijn twee buurmannen op het verkiezingsfeest van VLD-CDO-groen! zondagavond in zaal perron M om de sfeer te proeven...daar draaide de roddelmachine op volle toeren
a)verbazing 1: het feest was samen met CD@V/NVA (gerucht 1:de coalitie VLD-CDO-groen! samen met CD@V/NVA is reeds geklonken)
b)vaststelling 2: CDO-verkozenen zijn nog altijd niet in speaking terms met CD&V (gerucht 2: CD&V gaat niet alleen in coalitie met CDO-dit betekent een tripartite..)(gerucht 3: als CD&V in stadshuis komt, dan is die woordvoeder van CDO (en ex woordvoeder van Johan Vanhecke) absoluut niet welkom.

c)diverse geruchten aan wie allemaal Bart Somers een schepenambt heeft beloofd: Anciaux, Stevens, Nobels, Ongena, Strubbe, Lamon, Backx, Geypen, Timmermans: als je dit allemaal optelt samen met burgemeester Bart is dit het volledig schepencollege: dus géén plaats voor een ander partij

pffff...echt een triestig schouwspel..Mechelen niet waardig
@kristin:
Leven de wijken bij gratie van het centrum? Tiens.. Zowel mijn vriendin als mezelf werken ver buiten Mechelen, met de economische activiteit die we elders verrichten gaan we shoppen in: Brussel & Maasmechelen, Op restaurant in: Brussel, Vilvoorde, Katelijne & Lier, Eten & Co kopen in Machelen.
En oh ja.. 1 keer in de week nuttigen we wel eens een koffieke op de Grote Markt in Mechelen.
Maar wij bestaan dus bij gratie van het centrum? Mijn beste, wij hebben aan het centrum van Mechelen niet veel hoor, en het centrum aan ons evenmin, buiten een percentje op ons loon, maar dat is dan bij ONZE gratie.
@Natan: Wat er in perron M te doen was zondagavond, was geen verkiezingsfeestje van de stadslijst. Op die locatie had de pers zich verzameld om van daaruit eerste reacties te krijgen van de politiekers die op die locatie de verkiezingsverslagen volgden.
De stadslijst zat de resultaten te volgen vanuit zaal Diependael en nadien zijn een paar van de lijst naar perron M getrokken.
Aanvulling: Vandaar dus dat er ook mensen van andere partijen rondliepen in perron M. :-)
Natan -
Ook ik was heel even in Perron M, waar, behalve militanten van diverse partijen en politici, bitter weinig volk was. Ik sprak er even met o.m. Inge Vervotte, Ali Salmi, ... mensen van de stadslijst, en kwam er nog enkele 'oude' en minder 'oude' bekenden tegen... maar zoals Filip al zei: dit was géén organisatie van welke partij of kartel dan ook: dit was georganiseerd door de stad, en voor iedereen toegankelijk...

- Bij mijn weten kwam de stadslijst elders samen
- CD&V en N-VA waren te vinden in de binnenstad
- van Vlaams Belang weet ik niets en van SPA-Spirit evenmin: zaten die niet in NoNa

In Perron M ben ik maar eventjes gebleven en ben teruggekeerd naar de binnenstad, waar ik veel te laat/ vroeg de taverne in kwestie verliet... Maar ja de "lichte kiespijn" diende toch verzacht te worden - niet waar? ;-)

Geruchten: wel, geruchten zijn wat ze zijn: GERUCHTEN... en op geruchten ga ik alvast niet voort, noch baseer ik er welke theorieën dan ook op!
VLD-CDO-Groen! zaten in zaal Diependael, dus ook in de binnenstad. Aan de oevers van de Sch.., oeps Dijle. ;-)
@ Markec, groot gelijk qua Bert Anciaux. Indien dit politiek vlieggewicht zijn kar niet aan de SPa had kunnen hangen, dan was Spirit al lang naar de archieven gestemd. Nu zit het comfortabel bij de SPa en indien die hem niet hadden gewild, zou hij terwille van de smeer wellicht op zijn buik naar een andere partij gekropen zijn.
Ikzelf ben een beetje teleurgesteld in de verkiezingen voor een paar redenen. Een eerste groot punt, en nee ik ben geen VB-er, dat me stoort is dat inderdaad alle andere partijen liever samenspannen met de meest uiteenlopende standpunten dan met deze mensen te praten. Ik ben er van overtuigd dat er zelfs binnen het VB mensen zitten met geschikte ideëen. Als zo een groot percentage op deze mensen stemt MOET daar naar geluisterd worden en dat is democratie. Niet geheime genootschappen oprichten en een partij buiten stellen omdat zogezegd die kiezers een bende marginalen zijn want dat zijn ze zeker niet. Ten twee is het waar dat Mechelen stad beter is maar daar zijn die mensen van die kleine randgemeentes geen jota mee. En wachten... hoe lang nog? Ten derde zijn er daar heus wel kandidaten die het niet verdienen er te zitten en puur genomen zijn als excuustruus omdat ze goed en politiek correct op de lijst tsaan dus of ik deze mensen nou echt in de gemeenteraad wil???
Politiek is mijn ogen niets verandert na de verkiezingen, veel beloven maar op het moment het er op aankopmt. Verkopen kunnen die mannen wel.
Bon, ik zal het vuur nog maar eens aanwakkeren ;-)

Het cordon sanitaire is er niet omdat de kiezers van het VB een "bende marginalen" zijn waar niet naar zou geluisterd moeten worden omdat ze niet beter weten. Dat zou een beetje grof zijn, als één derde op die partij stemt.

Het cordon is er omdat om deel te nemen aan een bestuur in een democratisch land, je wel de democratische principes moet onderschrijven, anders valt er gewoon niet te werken met de partij in kwestie.

Een hele bevolkingsgroep puur op basis van godsdienst en/of huidskleur en/of ras aan de rand van de maatschappij plaatsen, is hardly democratisch te noemen.

En voor iemand dan uitroept "jamaar, één derde van de kiezers buiten het bestuur plaatsen louter op basis van hun ideologie, dat is ook niet democratisch", moet je maar eens nadenken over het verschil tussen discrimineren obv een aangeboren kenmerk waar je niets aan kan doen, en discrimineren obv onverdraagzame en/of ondoordachte meningen, waar je vrijwillig voor kiest.
Saskya, en een ganse bevolkingsgroep aan de rand van de maatschappij plaatsen om wille van hun overtuiging.

En in vele gevallen vervolgen en uitstoten om wille van een politiekle overtuiging?
Zitten we daar al niet tegen de kar van de Human Rights aan te botsen?
Misschien niet als die politieke overtuiging ingaat tegen artikel 1 van de UVRM, zijnde "alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren" en o ja ook "iedereen is onschuldig tot schuld bewezen wordt"
@saskya: sinds wanneer stemt 1 op 3 Vlamingen VB?
Lieven, ik volg ook niet echt hoe een ganse bevolkingsgroep hier uitgesloten wordt? Iedereen kan toch vrij stemmen en zijn mening verkondigen?
Misschien niet direct maar ik lees dat ACV en ACOD de VB lijstmensen buitenwippen alleen al om het feit dat ze op die lijst staan.
Vrij de mening verkondigen dat geloof je zelf toch niet, ik in ieder geval geloof het niet.
In ieder geval mag de pers blij zijn met het bestaan van een vb, de laatste weken (maanden) stond er op elke pagina wel minstens één artikel waar die partij meestal ten onterechte werd veroordeeld of in verband werd gebracht met negatieve feiten. Zodanig zelfs dat echte feiten op de achterpagina geraakten en begraven werden in futuliteiten als er nog plaats voor was.
Nu komt er stilaan vanalles uit van allochtonen die autochtonen mishandelen, bijna doodslaan , buschauffeurs lbedreigen enz. Verdienen die mensen dan niet dat we aan hen denken, ervooropkomen en de nodige maatregelen treffen om dat te voorkomen.
Fraai is dat de werkelijke problemen negeren om één idee, de bevoordeling van een 'zwakke' bevolkingsgroep een andere grotere groep in het nadeel trekken en al die hun ideen opzij schuiven (lees eigenlijk ideeen verwerpen).
Ik geloof echt dat het hier vooral gaat om het behoud van onze manier van leven (our way of life zoals de Amerikanen zeggen)
Als het ACV en ACOD tot het buitenwippen van VB lijstmensen zou overgaan kan dit zelfs aangeklaagd worden in Straatsburg en dit wegens discriminatie.

Ik ben helemaal geen VB'er, maar ik vind het gewoon belachelijk dat telkens die partij meer haalt, de andere partijen bijeen kruipen om toch maar het VB tegen te gaan.
Ze hadden het VB al jaren geleden moeten laten meedoen, en dan had je de dezelfde situatie gehad zoals in Oostenrijk,...waar extreem-rechts niets heeft kunnen bewijzen en nu bijna niet meer bestaan.
@Lieven en Kristel: als het VB verkondigt dat de invloed van de vakbonden op de werkvloer moet teruggedrongen worden, en als VB-volksvertegenwoordiger Freddy Van Gaever stelt dat "De vakbonden meer met gangsterisme te maken hebben dan met solidariteit" (zie bv http://www.indymedia.be), is het dan niet een beetje normaal dat zo'n vakbond niet geneigd is VB-politici in dienst te houden?

Je moet toch een beetje de waarden van het bedrijf waar je werkt zelf ook onderschrijven, of niet?
Beste Saskya, het gaat hier niet om de zogenaamde déléguées, daar zou ik het normaal vinden dat die geen publieke functie zouden invullen daar ze een andere publieke functie invullen met tegengestelde ideen. Gewone leden daarentegen hebben geen publieke uitstraling als individue en kunnen dus de organisatie niet schaden.

Wat ik iedereen wil aanraden is alleen dat ze hun gezond boerenverstand gebruiken en zich niet laten welgevallen wat door de politiekers en de mediawinkel wordt voorgeschoteld, die ganse mediawinkel is zelf een speelbal van partijpolitieke beslissingen en andere invloeden.

Kijk, lees, leer en vorm je eigen gedacht.
Maar het gaat toch ook gewoon om consequentie van individuen? Hoe kan je nu tegelijkertijd deel uitmaken van een vakbond en dus profiteren van de voordelen die die organisatie biedt, én de programmapunten van een partij onderschrijven die tégen die vakbonden is of ze op zijn minst als 'crimineel' bestempelt?

Is dat niet zo'n beetje eten van twee walletjes?
Een vakbond is een beroepsorganisatie, VB is een politieke partij. Beiden hebben een andere doelstelling (lees reden van bestaan) we spreken hier van een organisatie voor diensten en een politieke organisatie twee verschillende zaken.
Als je bijvoorbeeld zelf beenhouwer bent weiger je daarom toch niet de bakker in je winkel, je zou zelf de andere beenhouwer niet weigeren toch?
en als alle VB-kiezers nu eens gewoon uit de vakbonden en de zuilmutualiteiten (er zijn genoeg onafhankelijke ziekenfondsen) treden, dan kost dat tientallen miljoenen aan ledenbijdragen (en subsidies)en heeft dat jobkesverlies tot gevolg.....zijn de zuilen daar misschien beter mee?
@Lieven. Beetje een scheve vergelijking. Ik zou ze eerder als volgt maken: hoeveel zin heeft het om als vegetariër die geen vlees eet omdat hij dieren niet wil laten afzien, als beenhouwer te gaan werken? Dan ben je toch ook niet consequent bezig?

En natuurlijk heeft iedereen het recht om die keuze te maken, maar je kan het op zijn minst een erg merkwaardige keuze noemen...
@saskaya: Ben je trouwens al eens mensen tegengekomen die zich voor de volle 100% kunnen vinden in ALLE standpunten van één en dezelfde partij en die zich 100% tegen de borst gestoot voelen door alle standpunten van eender welke andere partij?

Indien ja: Awel, dat was dan nu eens een fundamentalist zie.
En bovendien moet het perfect mogelijk zijn voor een vegetarier om in een beenhouwerij te gaan werken teneinde een maandelijks loon te verwerven om van te leven en zo van die dingen.
In geval van schuldgevoel kan hetgeen wat overblijft op het einde van de maand op de rekening van het WWF gestort worden (lacht)
En als klant moogt ge ook uw sosieskes bij beenhouwer A en uwe salami bij beenhouwer B gaan kopen, genenen beenhouwer zal u daarvoor buitenwippen.
En ten persoonlijke titel wil ik er nog bij vermelden ( deze post gaat per slot van rekening over de verkiezingsuitslag ) dat ikzelf van plan was op het VB te stemmen, niet uit sympathie, eerder uit protest tegen het huidige -en toekomstige- beleid dat hemel en aarde verzet om de toerist terwille te zijn en zijn g** veegt aan het decor van de buitenwijken.
Iemand uit de politiek heeft mij kunnen overtuigen dit toch maar niet te doen en men zou zeker nog contact opnemen en blabla, ondertussen horen we er uiteraard helemaal niks meer van en nu: Dik Spijt Van! In 2007 stem ik er zeker voor, goed weten. 't Zal de eerste keer zijn van mijn leven, maar de laatste... ?
Om de analogie uit de vleesindustrie even te corrigeren... Het is te vergelijken met GAIA, die een lid weigert omdat de persoon in kwestie tevens lid is van een organisatie die ervoor pleit om dieren te slachten op zeer pijnlijke wijze.
Sint Netels, even geduld aub, het is niet omdat je als één van de bijna 80.000 Mechelaars een grief hebt aangekaart en omdat men je beloofd heeft dat het na 8/10 in orde komt dat je moet verwachten dat iedereen nu sito presto naar je persoonlijke sintelijke pijpen gaat dansen. Wie weet hoeveel wachtenden zijn er voor u? Het nieuwe college is verdorie nog niet gevormd.
En ik geef je nu al op een briefje. In de veronderstelling dat men ingaat op je vraag, dan wed ik er alles op dat er in je wijk wel mensen zullen zijn die dan weer niet tevreden zijn met wat men gedaan heeft, dat wijzen de vele discussies over de meest verscheidene onderwerpen hier dagelijks uit. Niet makkelijk politiek hoor, met al die mekkerende en beterwetende burgers.
Ik zou dus afwachten en nu al niet te veel voorbarige conclusies nemen. En trouwens, stem in 2007 dan eventueel voor Marc Maes en vanonderuit. ( Nee ik heb niet voor hem gestemd, maar het VB geeft me kippenvel)
dank u st. netels voor je bekentenis, nu kunnen we je kritische berichten tenminste in het juiste kader plaatsen. Verticaal klasseren dus.
Johan, ik vind jou reactie misschien wel veel gevaarlijker dan de Sint z'n kiesgedrag!
Ik vrees Johan, dat ik het met Floris eens moet zijn. Het niet voeren van een discussie en het classeren van mensen in vakskes zijn heel vaak oorzaak van veel miserie.
En schiet nu maar op mij. Hier mag blijkbaar niemand voor zijn gedacht opkomen of hij wordt aangevallen.
Als dat DE DEMOCRATIE is waarvoor mijn leeftijdgenoten hun vel riskeerden, awel merci! Peter heeft dat heel goed verwoord .(hier boven)
Ooit heb ik in een vorig leven achter de schermen gestaan van politiek. Je houdt het niet voor mogelijk wat daar voor koeienhandel schuil gaat.Daarom ben ik er mee gestopt. IK hou van een open en eerlijke gedachtenwisseling.
Laat elk zijn menig op tafel leggen en zoek dan de grootste gemenen deler.
Niet makkelijk maar het kan.
En dat we nog lang in vrede met elkaar mogen omgaan. En respect hebben.Wreed nodig!
ik denk dat je niet kan ontkennen dat de kritische toon, soms op en top negativiteit, een rode draad is doorheen al de sint zijn berichten. Ondanks alle reacties, argumenten, discussies blijft de sint bij zijn idee. Waarom daar dan nog tijd insteken vraag ik me dan af, maar toch bedankt voor jullie reactie. Als hij kritiek mag geven op de politiek die toch niets goed doet voor zijn buitenwijk, en geen oog/oor wil hebben voor hetgeen wel positief gebeurd is, waarom moeten wij dan wel respect hebben voor zulke berichten.
1: Ik doe het niet voor 't respect, mijn beste, al kom je met 5 camions respect aandraven bij de supermarkt; daar koop je nog geen potje yoghurt mee.
2: Uiteraard geef ik kritiek op een bestuur dat niks van betekenis doet in mijn wijk, men zal nog sneller den toren bekleden met bladgoud dan hier een vuilbakske van 243¤ te zetten... Een Vuilbakske ocharme, zelfs dat vind je hier niet, leuk he, zeker met een kuisploeg die eens om de maand eens passeert, ik kan er een tekeningetje bij maken maar dat zal wel overbodig zijn zeker? In 't centrum zie ik ze om de 2 dagen als ik er doorfiets...
Net zoals de politie, onze grote gemeenschappelijke vriend, en de wijkagent, huh? wie? wat? hebben wij een wijkagent? tiens.. Dan ben ik momenteel voor niks camera's ter waarde van 300¤ aan mijn gevel aan 't hangen, dju zeg, 'loemperik' die ik ben, dan had ik dat geld toch aan iets aangenamers kunnen geven want de politie jaagt de autovandalen hier weg ( op afspraak mag u onze verminkte wagens altijd eens komen bekijken, want misschien zie ik wel dingen die er niet zijn, een mens weet maar nooit ).

Hier zal ik het bij houden, I think you get the picture zoals de angelsaksen wel eens zeggen.

Neem het mij niet kwalijk dat ik al eens durf zagen he, want ermee ( lachen ) gaat hoe langer hoe moeilijker...
@Rudi: Uiteraard lopen hier zeer veel mensen rond die er absoluut niet mee gediend zijn dat er hier eens een vuilbak geplaatst wordt en een politieman passeert, dat men het daarover met mij oneens is begrijp ik zeer goed, ik vraag dan ook veel he?
Ik ben na de post van Sint Netels eens gaan kijken in Mechelen Noord, en ik moet hem gelijk geven. Er zijn problemen rond het onderhoud van de straat (het gras staat inderdaad in de goten), er zijn daar problemen in verband met mobiliteit en parking. Ik ben blij dat hij dit signaleerde. Dit forum dient hier onder andere voor ! Hopenlijk lezen de beleidsvoerders mee ...

Ik moet Sint Netels ongelijk geven op andere vlakken. De 'centrummensen' moeten natuurlijk *wel* voor hun deur vegen ... Vuil verwijderen op de stoep, grafitti verwijderen, dat zijn dingen waar ik mee word geconfronteerd. Ge moet eens in de binnenstad komen wonen :-)

De manier waarop Sint met deze dingen omgaat, daar sta ik niet achter. Ik ben meer voor het zelf aanpakken van de problemen, en het signaleren ervan bij de betrokken instanties via wijkvergaderingen, stadhuis etc. Stemmen op het Vlaams Belang zal in dit verband weinig veranderen, zoals Sint zelf opmerkt. Hij zou enkele VB stemmen uit protest, niet uit sympathie, maar omdat hij niet wordt aanhoord in zijn vragen.

Maar wat ik het belangrijkste vind, is dat er tenminste een VB-stem is op dit forum waarmee we op een volwassen manier van gedachten kunnen wisselen. 26.5% van de Mechelaars vertikaal klasseren lijkt me erg onredelijk.

ps. Ik ben wel fan van Sint zijn Cartoons - lang geleden :-)
...en dan heb ik er nog niet eens daadwerkelijk voor gestemd ( lacht )... Peter, voorwaar, u bezit de diplomatie die ik mis.
:-)
In het centrum van de stad komen ze elke dag met hun grote vuilstofzuigers. De vuilkar rijdt zelfs op zondagmorgend om 8u door den Bruul! Dus we hebben een zeer propere binnenstad, waar we best wel fier over mogen zijn.

Maar dat zie je niet gebeuren in buitenwijken zoals bv. Veldenstraat of Bethaniënpolder.
@peter: Dat de beleidsmensen meelezen, daar twijfel ik niet aan, en dat ze er zich geen fluit van aantrekken, daar twijfel ik evenmin aan, dat hebben we wel gezien voor de verkiezingen, welgeteld één (1) socialistje dat ocharme op de 5.632e plaats stond hebben we aan onze deur gehad, en de rest hebben we hier niet te zien gekregen en dit om twee redenen:
1: Schaamte
2: 't Is hier voor hun toch 'verloren gebied', hier vallen geen stemmen te rapen want de meesten stemmen toch VB, net zoals ikzelf de volgende keer.
Sint heb je dan van het vorige bestuur wel beleidsmensen in je wijk gezien of aan je deur gehad?
Blijkbaar is het opeens bergaf gegaan in jouw wijk sinds het zetelende college Mechelen bestuurd? Ik denk het wel niet. Het zal al langer bezig zijn en dan is het gemakkelijk om het huidige bestuur de schuld te geven wat waarschijnlijk al veel langer aansleept.
Wat is eigenlijk het belangrijkste: wiens schuld het is of wie er wat kan aan doen.
Ik vind het wel straf dat iets dat misschien al een paar jaar bezig is opeens maar in 1,2, 3 door het huidige bestuur moet aangepakt worden.
Zoals al door andere hier gezegd geweest is, moesten ze ergens beginnen. In dit geval zijn ze in het centrum begonnen en de komende jaren zullen de buitenwijken aan de beurt komen.
Maar soit, wait and see.
Jullie hebben natuurlijk allemaal gelijk. De ene zegt dat er niet genoeg gedaan wordt en de andere zegt dat men niet alles tegelijk kan doen.
Maar wat men m.i. wel zou kunnen doen is er voor zorgen dat er een minimum aan onderhoud is. Als men de toestand van het voetpad van het Esdoornplein bekijkt, kan men zich toch vragen stellen. Zie de foto die ik op vraag van JosVandenhoek heb gepost: http://www.flickr.com/photo...
Wel, ik woon hier ondertussen 8 jaar en de 'plotse bergafgang' heeft zich 4 à 5 jaar geleden ingezet, pal in de regeerperiode van het huidige bestuur dus.
De gezelligheid is hier achteruitgeboerd, het is hier vuil, en als u eens een ferme drugsdeal wil aanschouwen, dan kan u dat hier, vanuit de venster van mijn bureau, 3 à 4 keer in de week daadwerkelijk doen.
( eerst komt er een wagen, dan de 'uitkijkpost', dan een 'toevallige' passant, dan nog 1 of 2 andere wagens en vervolgens verwisselen geld en goederen van eigenaar, het geld en de marchandise worden schaamteloos in het licht van de straatlantaarn of autokoplamp nageteld - gewogen )
Leunen doet men bij voorkeur tegen de auto's van de omwonenden, spuwen op de stoep en parkeren voor in- en uitritten, ha ja, want er is hier een parkeerprobleem he, de arme dealerkes kunnen ochottekes hun autoke hier niet kwijt.
En dat komt, dames en heren, omdat de politie hier ZELDEN of NOOIT te zien is.

En dan mag er nog gezeverd worden dat ik met dit te zeggen aan negativisme doe, extreem-rechts in de kaart speel, anti-politiek ben, blablabla.
Kom hier eens een weekske wonen, of parkeer uw wagentje hier eens een tijdje, en dan zullen we nog eens een klapke doen.

Oh ja: en het zijn hoofdzakelijk noord-afrkanen... ben ik nu een racist of gewoon iemand die zijn bek opengetrokken heeft? rarara
IN alle kikkerpoelen moet er iemand een steen werpen om de kikkers te doen zwijgen. Maar waarom moge die kikkers niet kwaken? Omdat het de kasteelbewoners stoort, zo simpel.
Kwaak gerust voort Sintje, eens zal men toch moeten ingrijpen tegen straatoverlast en ...vuil.
Toch een goedbedoelde raad, laat je gal niet meester worden van je goed humeur en realtiverings vermogen. Is er daar geen buurtwerking op te starten?
Zo maar een ideetje: Je buren mobiliseren om zelf de straat eens op te kuizen. Haal er desnoods de pers bij!Blijven mailen naar de stadsdiensten. Telkens als er gedaild wordt, de politie opbellen, tot ze het moe worden en toch af komen.
Wat Esdoornplein-overwoekering betreft.Zie foto door Roggen gepost op mijn vraag. Enkel dagen na mijn fotografische klacht aan het stadbestuur
kwamen twee arbeiders het wat proberder maken,. De rest zal voor later zijn, zeiden ze...Ik wacht en desnoods weer enkele foto's!! Hou vol en ...als het kan doet het wat zachter aan op ons BLOG. Teveel is trop en trop is te veel. Verder nog succes gewenst met actie.
Josvandenhoek voor zulke dingen kan je ook bij onze wijkmanager terecht. Die heeft 2 klusjesmannen in dienst voor zulke kleine werken.
Ik denk dat je beter via hem gaat ipv via de stadsdiensten. De wijkmanager kan korter op de bal spelen.
Maar zoals hier boven al een paar keer gezegd geweest is, als iedereen zijn stukje trottoir proper houdt, is de straat een stuk aangenamer.
Wel St-Netels ik ben één van die kanidaten op de 5632de plaats. Ik ben misschien niet voor de verkiezingen langs geweest maar ik wil best eens afspreken om met u door je wijk te lopen om te kijken wat we kunnen doen. Je vind mijn gegevens op de website van N-VA.
Ik nog eens, kan Sint Netels ook wel snappen maar een deel licht daar in de buurt ook zelf. Ik woon in eenleuekbuurt met een goede verstandhouoding met de buren. Weinig last van overlast maar mede door het feit dat er veiligheidsfirma's rondrijden van de twee firma's ter plaats. Kan ook alleen maar vaststellen dat het in mijn tsraat rustiig is en twee straten verder elek avond minstens een autoinbraak geweest is. Nu kan men dit kleine criminaliteit noemen maar voor iemand met een normale maandwedde die de huishuur en zo nog moet leggen komt dat hard aan en dan zeker als je van de politie gewoon tehoren krijgt, proficiat u bent de zoveelste. Dus daar loopt wel degelijk wat mis. Vind het ook spijtig dat iedereen weer lcommentaar heeft op het feit dat ik het VB een kans wil geven. Naar mijn insziens is die partij nog altijd legitiem tot anders bewezen en moeten zij dus uitgaande van de stemmen een kans krijgen, dat mijn waarde heren en dames is democratie. NIet het idee dat sommigen willen doordrukken dat die partij er niet hoort te zijn. De diversiteit van ideën en standpunten is juist een goed eigenschap van onze maatschappij. Als voor de mensen die nu verkozen zijn, ik hou niet van mensen die hun woord niet houden, over respect praten en anderen bedreigen via emails, of verkopers zonder inhoud, en daar zitten er op deze moment wel een paar.Ik doe wat ik doe (militair) uit overtuiging, omdat ik nog steeds geloof achter de waarden, niet voor de pre want anders was ik al lang weg. Is het dan zo veel gevbraagd van onze beleidsmensen, onze leiders, onze hoedevaders hetzelfde te vragen???
Een wijkmanager? Ja, naar de onze heb ik onlangs nog eens een mailtje gestuurd... nooit antwoord gehad. Ik zou kunnen beginnen over elementaire beleefdheid, competentie etc,... maar dat klinkt dan weer zo zagerig he? Hoeveel betekenissen heeft de term 'kort op de bal' eigenlijk.
Beste St Netels, wat is jouw bedoeling? Klagen, zagen en schieten op alles en iedereen? Of wil je echt dat dingen veranderen? In jouw wijk zijn heel wat mensen actief, er zijn diverse buurtcomités, er zijn actiegroepen, er is een goed werkende wijkraad en er is een prima wijkmanager die wel maar pas terug is van een welverdiende vakantie. Als je echt wilt dat er iets veranderd, verhef dan uw achterste, kom uit uwe zetel, laat uwe pc los en engageer u.
Wat is het ergste; dat er geklaagd en gezaagd wordt of dat er reden tot klagen en zagen is?
Per dag ben ik ongeveer 18 uur wakker, mijn beste, en die tijd verdoe ik niet bepaald met lanterfanten, het principe van werken als je iets wil hebben is mij niet bepaald vreemd en de korte periodes die ik in mijn zetel doorbreng beschouw ik graag als zeer welverdiend, uw bevel van mij te engageren komt -voor zover iemand mij wat te bevelen heeft- bovendien te laat, want ik engageer mij reeds. Tevens denk ik dat, om wat te bekomen, ik nog steeds de vrijheid heb om dat niet via de bestaande buurtcomité's, actiegroepen, wijkraden of wijkmanagers te doen, net zoals u de vrijheid bezit om zelf te kiezen wat u leest en waaraan u zich wil ergeren.
het ergste? beiden. het eerste omdat dit niets oplost, het tweede omdat dit betekent dat er belangrijke zaken fout lopen. En dat er inderdaad meer dan reden is kan geen zinnig mens ontkennen. Wat het engagement betreft, dit is geen bevel maar wel het enige alternatief, de enige garantie op verandering. Hoe en wat, dat moet uiteraard ieder voor zich uitmaken. Maar hoe meer mensen aan hetzelfde zeel trekken hoe sneller veranderingen mogelijk worden.
Misschien eens stoppen met elkaar altijd verwijten te maken.

Laat iedereen zijn zeg doen, daarom is er ook deze blog.
Door te zeggen dat anderen alleen maar zagen en klagen komen we niet veel verder.

Feit is gewoon dat de binnenstad er altijd proper bij ligt, en de buitenwijken niet. Feit is ook dat Bart Somers als burgemeester niet echt veel verwezenlijkt heeft, want nogmaals, dit was het werk van Koen Anciaux.

Iedereen moet gemobiliseerd worden om de eigen wijk op te kuisen, maar er moet ook een initiatief komen vanwege het stadsbestuur.
En daar heb ik al zeker niks aan toe te voegen, de nagel op de kop zoals men zegt.
Het volstaat niet om -in het geval van mijn wijk- iedereen een plastic zak toe te sturen om in het kader van een of andere smul van je straat actie het vuil van een ander op te kuisen dat er nota bene de week erna terug ligt omdat er gewoon geen straatvuilbakken staan gvd. En als ik dit met gezaag en geklaag onder de aandacht kan brengen, awel, dan zaag en klaag ik met veel plezier.
Beste Sint Netels, vanavond is er een wijkvergadering in de wijkzaal van de Ghandistraat. Misschien kan je daar eens naar toe gaan? Je hebt een punt als je spreekt over die vuilbakken etc... Ook die onnozele actie met een vuilzakse om andermans vuil op te kuisen was er over. Als er een blikje of wat dan ook op mijn stoep ligt dan kieper ik het in mij eigen bak. Geen speciale zak voor nodig.
Maar anderzijds: ik ben gisteren eens langs het esdoornplein gereden en ik vond maar één voetpad dat inderdaad wat mag opgefrist worden: dat in die hoek aan die tuin waar vroeger de tuinen van Verlinden lagen? Voor de rest viel het nogal mee vond ik.
Zeer juist Rudi, als er bij mij iets voor mijn "deur" ligt, dan raap ik het ook op en steek het in de zak ad-hoc of in mijn vuilbak, alhoewel dat probleem zich in mijn straat wellicht minder zal stellen dan in Mechelen. En Flip sloeg nagels met koppen: "als ieder voor zijn eigen deur keert, blijft de straat schoon".
dat is allemaal wel goed bedoeld en ook waar, maar ik kan goed begrijpen dat men het kotsbeu wordt stééds wéér de smeerlapperij van anderen op te ruimen!
er zijn wijkagenten, buurtwerkers, stadswachten, straathoekwerkers, en nog een ombudsman etc. en die sturen de verantwoordelijkheden gewoon door naar mekaar....resultaat: nul komma nul!
Het is inderdaad een tendens in Mechelen van de problemen op een ander af te schuiven (wijkagenten naar buurtwerkers, naar stadswachten). Het is dus eigenlijk veel blabla...

Het stadsbestuur zou er veel beter aan doen alle wijken grondig aan te pakken en net te houden (met de hulp van de bewoners natuurlijk.
Hopelijk zal de politiek daar nu eens iets aan veranderen (hoewel ik dit betwijfel)

Gezien de subsidies die Mechelen krijgt voor bv. de stadswachten (en dit is best wel een hoog bedrag) kan men er eens degelijk werk van maken.
Kristel, Mechelen mag er nog zoveel geld insteken als ze zouden willen, het ligt in de eerste plaats bij de mensen zelf die het afval op straat achterlaten.
Op de duur zou je bijna voor iedere Mechelaar een vuilbak moeten plaatsen en dan ga je nog mensen hebben die het naast de vuilbak kieperen.
Misschien moeten de boetes voor sluikstorters (niet enkel die zakken dumpen maar gewoon een blikje weggooien op straat) verhoogd worden en een grotere pakkans door eventueel stadswachten de bevoegdheid te geven van boetes voor sluikstorten uit te schrijven?
Het is maar een idee, ik weet niet of dit praktisch haalbaar is of zelfs wettelijk kan.
Probleem is dat teveel stadsdiensten naast elkaar werken. De groendienst is mijns inziens bijvoorbeeld verantwoordelijk voor plantsoenen etc.... Als de mannen met de slurfen van de vuilnisdienst voorbijkomen dan zuigen die wel zoveel mogelijk vuil op in de straat en goot etc..., maar die blijven van die plantsoenen weg! Let daar maar eens op. De mannen van de vuilkar halen de vuilbakjes leeg die in de plantsoentjes staan, maar laten de blikjes liggen die tussen de planten liggen. Dat is voor de collega's van de groendienst. Men kan hieruit echter ook besluiten dat het verantwoordelijkheidsbesef van die mensen van de vuilkar dus beperkt blijft tot hun eigen vakje. Treurig. Dat moet de groendienst dan weer doen. Maar je moet de stad niet direct alles verwijten. Hetzelfde geldt ook voor de staat. Er zijn verantwoordelijken voor de staatsbanen en dan heb je weer wegen waarvoor de stad of de provincie verantwoordelijk is. Enfin dit is maar één voorbeeld. Maar het illustreert het klimaat in dit land, hopeloos geambtenariseerd. Met alle gevolgen van dien.
geambtenariseerd zou ik niet zo zeggen...het is meer het resultaat van politieke en syndicale benoemingen ( en dan mensen diets maken dat ze na hun benoeming op rozen zitten en dus ook niks meer poeten presteren!). men moet echter niet alle ambtenaren ove rdezelfde kam scheren want het zijn dan nog de sukkelaars die niet politiek benoemd zijn, die de boel gewoonlijk nog draaiende houden uit plichtsbesef (in plaats van de politieke snullen voor hun verantwoordelijkheid te zetten!).
Hier in mijn wijk zijn het vooral de bezoekers van de twee aanwezige sportverenigingen die, alvorens ze in hun wagen stappen- nog gauw een en ander de straat op kieperen, dit doen ze eerst en vooral uit stupiditeit en tevens omdat er geen straatvuilbakken staan, en als ik nu moet vaststellen dat wij met een 'wijkmanager' zitten die daar blijkbaar niks van merkt en er bijgevolg ook geen oplossing voor kan bedenken dan is incompetentie echt wel het eerste woord dat in mij opkomt. En het probleem bestaat al net iets langer dan die mijheer of mevrouw op welverdiende vakantie geweest is.
@Sint. Ik heb gemerkt dat in Mechelen Noord, ook stukjes goot zijn die ineens proper zijn, zo ongeveer over een gevellengte. En toeval of niet ? Maar die propere goten vallen geregeld samen met aangebrachte be-bloeming op de gevels of in bakken ... Heb je dat ook al gezien ?
In de kranten lees ik er niets meer over, maar heeft iemand enig idee hoe het nu zit met de coalitiebesprekingen betreffende de samenstelling van een nieuw schepencollege ?
Ik heb er ook nog niets van gehoord. Alleen van andere gemeenten en steden...Ik geloof wel dat Bart Somers tijdens de week van de 16e oktober gesprekken ging houden. Maar een samenstelling is er nog niet van gekomen (hij zal nog bezig zijn met het Jean-Marie De Decker issue)
Wel blijkbaar hebben Cd&V/N-Va en Sp.a/Spirit nu opeens de handen in elkaar geslagen.
Volgens de kranten hebben ze onderling een deal gesloten dat ze samen in een coalitie willen stappen.
Mechelen gaat dus ook een soapverhaal/klucht krijgen zoals in Lier.
Wel straf dat Sp.a/Spirit voor de verkiezingen overal verkondigde dat zij de enige linkse progressieve partij waren waar de mensen op konden stemmen en nu gaan ze een alliantie aangaan met Cd&V/N-Va.
Waarmee Filip bewijst dat hij nog altijd niet doorheeft dat de soep nooit zo warm wordt gegeten als ze wordt opgediend. Dit alles heet politiek. Zo is het nu éénmaal en zo is het nu éénmaal altijd geweest, ook 2000 jaar geleden in het oude Rome etc... Meer is dat niet. Je moet wel zin hebben om daar aan mee te doen, ik niet. Maar tevens bewijst dit dat rechtlijnigheid in politiek uit den boze is. Trouwens, als dit bericht waar is dan wordt het pas echt interessant. Eens zien hoe Somers zich nu uit de slag gaat trekken, want dat betekent misschien wel : schepenzetels inleveren.
Rudi, ik weet het wel hoor. Maar ergens hoop ik dat zulk scenario niet in Mechelen zal gebeuren.
We zullen moeten afwachten zeker? ;-)
Filip, afwachten is de boodschap. Een tweepartite vind ik het beste, maar je weet maar nooit. Maar makkelijk wordt het niet klaarblijkelijk.
Ik ben nog altijd voorstander van een tripartite: samen sterk voor een beter Mechelen.
Tevens ben ik voorstander van een afgeslankt schepencollege: als Antwerpen een schepencollege kan vormen met 9 personen (OCMW-voorzitter inclusief)(3 minder dan wettelijk maximum), moet Mechelen dit ook kunnen.
Een afgeslankt schepencollege is véél krachtdadiger.
St Netels, je gratuite uithalen naar de wijkmanager is volkomen misplaatst en onterecht. Mocht je je engageren in de wijk, op gelijk welke wijze, dan zou je merken dat daar verdomd een hoop mensen het beste van zichzelf geven om te proberen het tij te keren. Dat je jouw bijdrage wilt beperken tot het geven van steeds maar weer negatieve commentaren is je volste recht. Maar schiet niet op mensen die het goed menen en met hart en ziel proberen iets ten goede te veranderen. En met beperkte middelen kan niemand wonderen verrichten
Het is juist zo dat sommigen het heel goed menen en de hun toevertrouwde taken naar best vermogen vervullen, maar dat zij helaas van "bovenaf" niet de steun krijgen die ze met hun inzet verdienen.
Anderzijds is het dan weer een droevig vaststellen dat het inderdaad in de meeste gevallen aan middelen ontbreekt, daar waar die middelen als bij toverslag gevonden worden om buitenlandse goudzoekers, die op geen enkel vlak aan onze samenleving hebben bijgedragen, te steunen. En dat dit velen in de armen van het VB drijft, is dan ook weer niet zó verwonderlijk.
@rudi: De Ghandiwijk ligt wat ver buiten mijn actieradius, daar ben ik dus niet geraakt, ik ga wel de wijkraad van mijn wijk bijwonen, kwestie van eens te observeren.

@peter: dat is waar, peter, hier en daar is de stoep geveegd en hangt er een bloemetje, het zijn wel niet de eersten die ermee beginnen, het zijn eerder de laatsten die het nog doen, alle halfvolle en halflege glazen op een stokje, neem het van mij aan, de spiraal gaat neerwaarts en jammer genoeg niet opwaarts.

@freddy: zoals gezegd engageer ik mij reeds, doch dit volledig terzijde.
Dat de middelen beperkt zijn??? Allez allez, laten we toch even ernstig blijven, het idee alleen al, dat in een stad zoals Mechelen, die constant groeit en vooruitgang boekt, waar men op 6 jaar tijd een heel centrum een facelift –en wat voor een: chapeau!- gegeven heeft, de middelen voor wijkwerking zodanig beperkt zouden zijn dat er zelfs geen vuilbakske of een politiepatrouille afkan, dat tart toch alle vormen van verbeelding. Neen neen, dat bestaat niet, de middelen zijn er in overvloed, daar ben ik zeker van, er zitten gewoon de verkeerde mensen die de haast onbeperkte middelen op een foute wijze aanwenden. En zulks heet dan slecht ‘management’ ( allez, bij ons in de privé toch ). Ik haal helemaal niet gratuit uit naar die man of vrouw, ik kan alleen maar feiten vaststellen, en dat die feiten niet tot de betrokken persoon zijn of haar eer strekken, tja, daar heeft die zelf schuld aan, schiet niet op de boodschapper.
Sint Netels,gelijk heb je met je reactie aan freddy. Zoals ik eerder ook al stelde, maar jij hebt het veel beter gezegd: slecht management.
Men heeft mensen nodig die langs de straat lopen en problemen signaleren en een ploeg die daar ofwel probeert direct iets aan te doen, of wel de molen in gang zet om grotere problemen efficiënt aan te pakken. Ik heb zelf al regelmatig kleinere zaken gesignaleerd, met name via Koen Anciaux, en ik moet toegeven dat daar soms zeer snel reactie op kwam. Wat weer bewijst dat men bij bepaalde diensten niet goed op de hoogte is. Mijn reactie is dan altijd geweest, waarom moet ik (in casu Mechelaar Modaal) dat signaleren, hebben jullie nu iemand die dat voor jullie full-time doet? Nee dus en dat is betreurenswaardig, meer de straat op en uit je ogen kijken, dat is de boodschap, niet op je bureau blijven zitten dus. Maar ik kan jullie verzekeren dat ik regelmatig verbaasd was te merken dat de stadsdiensten gewoon niet weten wat er mank loopt. Onvoorstelbaar soms. En daar moet aan gesleuteld worden.
En dan heb jij, Rudi, nog het voordeel dat je nog tot bij Anciaux geraakt, ik ken van al die mannen -en vrouwen- geen enkele, noch heb ik er op regelmatige basis contact mee. Begin er maar aan, ze zullen mij graag zien komen.
@Sint. Ik denk dat je daar eigenlijk volledig fout zit.
- Iedere 'polletieker' heeft een email adres, en met jouw internet-skills moet dat toch niet zo moeilijk zijn om daar achter te komen. ;-)
- Mijn ervaring is dat deze 'polletiekers' steeds antwoorden, tenminste als de email naar hen toe niet druipt van cynisme, maar een constructieve bijdrage levert.
- Probeer een keer ?
wel ik heb eens geprobeerd via het E-loket om te signaleren dat meer en meer woningen hun regenwater afvoeren via de regenpijp over het voetpad (bij regen moet men door een zee, bij vriesweer letterlijk op glas ijs)en tevens voorgesteld dat de stadswachten deze wantoestand zouden inventariseren. dezelfde dag vriendelijke telefoon van het stadhuis dat ze zooveel werk hebben en dat de stadswachten niet bevoegd zijn (om gewoon adressen te noteren?) en dat het de taak is van de wijkagent om deze vaststellingen te doen en dat véél mensen niet willen aansluiten op de riolering omdat het 175¤ kost (wat dan met de wet?). vraagje: hebben wij blinde wijkagenten, of hebben we er die niet kunnen schrijven? zelfde met sluikstortingen waar de wijkagent blijkbaar ook géén oog voor heeft.....dus de bal wordt rondgekaatst!
@marc:
- Het probleem dat je aankaart even naar openbare werken zenden, want ik vermoed dat het een belangrijk punt is. Als sommige mensen rioleringen niet meer gaan gebruiken, dan hebben we als maatschappij een probleem.
- Misschien wantoestanden signaleren, geen oplossingen. Laat de administratieve elementen de mogelijkheid om zelf de beste oplossing te formuleren, stel ik voor.
Kijk, ik speel open kaart, kwestie van van mijn klager- en zagerimago af te raken.

1: Ik heb mijn grieven bij 2 politici aangekaart: Kathleen De Wolf en Greet Geypen, met als resultaat ‘dat ze mijn boodschap ontvangen hebben en ze het zullen voorleggen aan blablabla en dank u en tot ziens wij houden u op de hoogte’.

2: Mijn wijkmanager, die ken ik niet, ik weet zelfs niet of het een man of een vrouw is, hij/zij antwoordt gewoonweg niet op een email van mij. Ik wist zelfs niet dat er zoiets bestond als een wijkmanager, nochtans leef ik niet in het hol van Pluto. Slechte communicatie dus, wie niet weet dat er zoiets bestaat als een Quorofalitis zal zich nooit de vraag ‘Hoe zit het met onze Quorofalitis?’ stellen.

3: Wijkraad, ja, daar ben ik eens geweest, en ik zal er nog wel eens komen, maar voorlopig heb ik daar buiten ‘Zetten we 2 plastieken schapen en 1 plastieken koe’ en ‘Waar gaan we overal Sinte Mette zingen’ nog niet al te veel wereldschokkends mogen aanhoren.

4: Conclusie: sticht een wijkraadje hier en daar, stel nog wat wijkmanagers aan, richt wat buurtcomités op links en rechts en klaar is kees, ge hebt nu verdeeld, het enige dat ge nu nog hoeft te doen is heersen, en het enige dat hun nog interesseert is wie met kerstmis de schoonste stal heeft en met carnaval de grootste pluim in zijn gat.

5: Dus ik doe het zelf, mijn vriendin en ik hebben samen een jaar of 25 ervaring in de reclame- en grafische wereld, het geheel van onze grieven en voorstellen wordt momenteel in een iets meer sloganeske taal omgezet en met passende foto’s tot een 4-kleurenflyer omgevormd en binnenkort op 2500 exemplaren gedrukt en in evenveel brievenbussen in onze wijk gestopt. We hebben financiële steun voor ons initiatief ( vanuit de Antwerpse VLD nota bene! ) en in de aanloop van de verkiezingen 2007 vliegen we er tegenaan. Kom nu niet nog eens zeggen dat ik mij niet engageer.

6: Tenzij we tegen die tijd écht eens iemand te zien krijgen en er écht wat verandert natuurlijk, dan is voor ons het doel bereikt.
@Sint: Klinkt goed ! Succes er mee !
@St Netels ik begrijp niet de financiële tussenkomst van de Antwerpse VLD bij een discussie tussen jullie (en jullie wijk) en het Mechels stadsbestuur olv van een VLD burgemeester ...waarom vraag je geen sponsoring van je pamfletje aan Jean Marie Dedecker of Coveliers ?
Tiens, ik lig helemaal niet in discussie met iets of iemand, en ik denk niet dat ik zulks ooit beweerd heb. Voorts zie ik eerlijk gezegd het verband niet tussen mezelf en figuren zoals Dedecker of Coveliers, toch wel een beetje vergezocht, niet? Dat steun soms uit onverwachte hoeken komt, tja, dat kan iedereen wel eens overkomen zeker, en wie ben ik om buiten muggen en vliegen alles af te slaan (lacht)
beste St Netels, in de wijk Mechelen Noord, helaas daar niet alleen, bestaan tal van problemen, van kleine over grote tot zelfs echt ernstige problemen. En ja het stadsbestuur is ernstig te kort geschoten in zijn taak. Maar anderzijds weten we ook dat moeilijke problemen meestal niet snel en gemakkelijk op te lossen zijn. waarmee ik helemaal niet wil zeggen dat ze niet oplosbaar zouden zijn, integendeel zelfs. Belangrijk is ook dat er voldoende bewoners gevonden worden die willen helpen, die willen meewerken aan het beter en leefbaarder maken van onze wijk.
En te dikwijls lijkt het een gevecht tegen windmolens. En ja veel beloven doet de zotten in vrede leven. Maar wij blijven vechten omdat onze wijk, net zoals alle Mechelse wijken dat waard zijn. En iedereen geconfronteerd met de grote windmolen van het stadhuis mag al eens klagen en zagen, dat hoort er bij. Maar mensen die men niet kent en waarvan men geeneens weet wat ze allemaal doen publiekelijk gaan uitmaken kan niet.
St Netels, op een blog de werking van een wijkraak in het belachelijke trekken terwijl je er nog nooit, en ik herhaal, nog nooit geweest bent, kan niet. Je zou trouwens verbaasd staan van de lange lijst ernstige dossiers die er aan bod komen.
De buurtcomités en straatwerkingen beste St Netels, zijn opgericht door gewone bewoners die het gelukkig nog belangrijk vinden dat er iets gebeurd in onze buurten. Dat er buiten de hoop probleemdossiers ook nog wat tijd en energie kan gestoken worden in activiteiten die de samenleving en de sociale contacten in onze buurten nieuw leven kunnen inblazen. Al deze groepen vormen dus net het noodzakelijk tegenwicht voor het verdeel en heersprincipe.
Zij hebben ook niets te zien met het stadsbestuur wat niet belet dat wanneer er goede initiatieven worden voorgesteld door de stad of anderen dat de meesten hier proberen aan mee te werken. Dit is een vrije keuze.
Tot slot wil ik nog stellen dat buurten en wijken menselijke meervoudsvormen zijn. Dit houdt in dat afspraken dienen gemaakt, dat een consensus dient gezocht, want het is zelden zo dat iedereen dezelfde mening deelt. En u kunnen schikken in wat een meerderheid van de bewoners wilt hoort daar dus ook bij.
1 klein detail had ik anders nog graag aan uw exposé toegevoegd en dat is: ik ben wel, en ik herhaal wel aanwezig geweest op de wijkraad, samen met mijn vriendin trouwens, of we moesten die dinsdagavond serieus gehallucineerd hebben ( lacht ), een prettige avond nog verder. Dat weinig mensen dezelfde mening delen, dat is er inderdaad aan te merken als je ziet hoe het er hier bijligt. Het floreert hier niet bepaald hé?
Beste St Netels

Eerst en vooral moet je een onderscheid maken tussen een buurtcomité en een wijkraad.
In je buurt wordt er +/- 6 maal per jaar een nieuwsbrief in je brievenbus gepost door het buurtcomité Pennepoel, waarin ze bepaalde informatie over de buurt en hun activiteiten publiceren? Enkele van hun sociaal gerichte activiteiten zijn de jaarlijkse opstelling van een Kerststal en Driekoningen zingen voor een goed doel zoals bvb "Cliniclowns". het is dan ook normaal dat in dit buurtcomité over deze op til staande activiteiten gediscussieerd wordt, waaronder de aankoop van een plastieken koe/schaap om bij de Kerststal te plaatsen.Die avond -waar jij trouwens uitgenodigd was door één van de leden- werden nog heel wat andere punten besproken zoals de werken op' t Bergske,DIFTAR,Blauwe zone, evaluatie Openstraatdag van de buurt, enz.
Wat de wijkraad betreft, dit is een orgaan voor de ganse wijk Mechelen Noord en waar geengageerde personen (al of niet lid van een buurtcomité) omde +/- 2 maanden vergaderen om belangrijke dossiers voor Mechelen Noord te bespreken en hierover advies geven of actie nemen naar het stadbestuur/stadsdiensten ten voordele van de bewoners in de wijk.
Ik vermoed dat je ook 4 maal per jaar de wijkkrant in je bus bedeelt krijgt. Hierover vind je informatie waar je het wijkhuis, de wijkmanager en zijn wijkteam kunt vinden of contacteren: het spreekt dus in je eigen nadeel dat je nog geen enkel initiatief genomen hebt om je grieven of opmerkingen over de wijk met de wijkmanager te bespreken.
Ik kan je verzekeren dat heel wat personen van Mechelen Noord(van Galgenberg tot Caputsteen en van Begijnenweide tot Otterbeek) respect hebben voor de wijkmanager om zijn betrokkenheid, sociale bewogenheid, inzet en inspanningen om de leefbaarheid van de wijk te verbeteren.
floreren doet het hier inderdaad niet. Nochtans het zou leuk zijn moest hier op een ernstige en respectvolle manier kunnen gedebateerd worden over thema's die Mechelaars nauw aan het hart liggen. En dat mogen gerust pittige discussies zijn zolang ze inhoudelijk eerlijk blijven. En dat is al te vaak het probleem. Sommigen plaatsen hier regelmatig bewust verkeerde informatie of doen gratuite uitspraken over zaken of personen die ze zelfs niet kennen. Spijtig. Af en toe zouden excuses op zijn minst gepast zijn. Alhoewel, bij bewuste desinformatie of persoonlijke aanvallen is dat misschien net weer iets te gemakkelijk. St Netels, met respect voor elkaar en wat meer openheid zou het hier snel veel gezelliger en vooral boeiender zijn.
Zagen, klagen en van uw kl**** maken helpt anders wel, ik heb de indruk dat er hier beter 'gestofzuigd' wordt sinds ik er wat tamtam over gemaakt heb ( of het heeft gewoon eens goed gewaaid natuurlijk ), mijn mailbox zit sinds vandaag plotseling lekker vol berichten van mensen uit het bestuur, politiek,... die met mij eens een klapke willen doen en de wijkmanager blijkt mijn buurman te zijn (lacht), ach ja, ik wed dat hij ook niet weet welk beroep ik uitoefen.

Van straatdealers zie ik ook niet veel meer, dat ligt niet aan de politie, maar eerder aan de nieuwe ( en betere ) camera's die ik aan mijn gevel gehangen heb en die op de straat gericht staan, ondertussen zijn al 2 mensen uit de buurt komen vragen of dat goed werkt, wat dat kost en hoe ver je daarmee kan zien.
Sommige dingen doe je inderdaad nog steeds het beste zelf.

Kortom, er blijkt dus schot in de zaak te komen, maar 't is nog maar het begin, dus wait and see...
SINT NETELS ZIET HET LIGHT DANKZIJ MECHELEN BLOGT... (of iets dat daarop trekt ... er is in ieder geval schot in de zaak ...)
De uitslagen zijn nu al een tijdje gekend en je kan er blmijven over prediken over het hoe en waarom. Vind het wel enorm raar dat er al zo een lange tijd stilte is. Zouder er problemen zijn in het paradijs?
we zijn al twee weken later en nog altijd geen witte rook...volgens kranteberichten te wijten aan Bart Somers die blijkbaar niet gehaast is om een nieuw schepencollege samen te stellen...de gesprekken liggen al zes weken stil ....
De Morgen:
Mechelse partijen eindelijk rond de tafel


De drie grote Mechelse kartels gaan vandaag rond de tafel zitten in de hoop een uitweg te vinden voor de aanslepende impasse in de coalitievorming. Die duurt nu al weken.

VLD-voorzitter en huidig burgemeester Bart Somers, die naar de verkiezingen trok met een kartel van VLD, Groen! en enkele overgelopen CD&V'ers, heeft een voorkeur voor een paars bestuur, maar is er nog niet in geslaagd genoeg lekkers te serveren om sp.a-Spirit over de streep te trekken.

CD&V van zijn kant stuurt aan op een tripartite, maar die boot houdt Somers af omdat hij van zijn schepencollege geen "politiek bordeel" wil maken. Een coalitie met CD&V-N-VA ligt bovendien moeilijk voor de overgelopen christendemocraten op zijn stadslijst.
geen "politiek bordeel": is dat niet wat hij van zijn partij gemaakt heeft??? :-o
Vind het straf dat er nog niets op deze blog staat maar vanaf vandaag zou het officieel zijn dat VLD-CDO-GROEN met
SPa-Spirit aan tafel wil omtrent coalitiegesprekken.

Het was al een tijdje duidelijk dat er een haar in de boter zat tussen CD&V en VLD-CDO ( al vanaf de overstap van Nobels-Backx-Stevens).
Dat werd nog duidelijker door de aanhoudende aanvallen van Van Butsel, de houding van Cd&V schepenen TEGEN het huidige bestuur ivm parkingbeleid ... + het feit dat CD&V een tri-partite wenst en nu in een moeilijk parket raakt met N-VA ( al heeft dat niks met Mechelen te maken ) het geeft VLD-CDO-GROEN natuurlijk de ideale reden om naar SPa-Spirit ts stappen
Het wordt wel zo stilaan tijd voor die coalitiegesprekken, hé.
Moeten ze niet uiterlijk op 20 december klaar zijn ?
Zowat alle andere gemeenten hebben al lang hun nieuwe coalitie voorgesteld.

Als je natuurlijk een "stadslijst" maakt, met zo'n allegaartje, dan weet je vooraf wel dat je bij de coalitievorming problemen gaat krijgen. Niet ?
Ik denk dat de starre houding van Van Butsel hier veel mee te maken heeft. Had hij geen 'oppositie' gevoerd tegen zijn eigen stadsbestuur, had de coalitie vermoedelijk behouden kunnen blijven.

Nu nog zien hoe Groen! gaat samenwerken met de ex-Groenen binnen het SPa-Spirit-kartel.
De berichtgeving in de kranten is gebaseerd op één bron, zijnde Bart Somers. Hij lanceert nu en dan berichten in diverse kranten (vandaag gazet van antwerpen; een tijdje terug in streekkrant,...) dat hij 'zogezegd'aanstuurt op een coalitie met SPA-spirit...doch hij doet dit alleen maar om CD&V uit haar kot te lokken: de werkelijke voorkeur van Bart Somers gaat naar een coalitie met CD&V-NVA....geloof dus niet alles wat spindokter Somers lanceert in de pers...

Mijn inzien is het beste voor Mechelen een tripartite (zgn. Hasselts model): dit heeft niets dan voordelen: de sterkste lokale politici die samen inspannen om voor Mechelen het beste te realiseren.
Ik ben benieuwd hoe CD&V gaat reageren als ze merken dat hun voorakkoord met SP.A verbroken wordt.
Blijkbaar hadden deze 2 partijen voor de verkiezingen al een mondeling akkoord gesloten dat ze samen in het beleid wilden stappen. In hoeverre zijn hun respectievelijke kartelpartners hiervan op de hoogte?
Filip we weten van de pers alleen wat Bart Somers "spint"...het zou me niet verwonderen dat zowel spa-spirit als cd&v-spa-spirit nog altijd vast overtuigd zijn dat een tripartite de beste oplossing is...en dat dus Bart Somers zal moeten inbinden
'it's only a matter of time' en... 'time will tell' ;-)

Heel lang gaat het niet meer kunnen duren eer we goed en wel weten hoe de (politieke) kaarten liggen, de tijd dringt immers....
Dus een dezer weten we hoe de politieke vork aan de steel zit.
na somers zijn 'spins' in de media heeft caroline gennez ondertussen toegezegd op een gesprek. zo gespind zal het dus niet zijn.

een tripartite is een ongeloofelijk dom idee. het bestuur: vld-cd&o-groen!-sp.a-spirit-cd&v-nva, de oppositie: Vlaams Belang.
somers zijn politieke sterkte hangt voor een groot deel vast aan zijn sterkte in mechelen. de andere partijen hebben er dus alle belang bij dat somers faalt in mechelen. een septete met enkel vlaams belang als oppositie maakt van het bestuur enkel een tijdbom.
als cd&v en sp-a een beetje slim zijn dan maken ze een minderheidscoalitie gesteund door het VB (= 27 zetels) en dan kan somers uitgerangeerd toekijken vanop zijn monsterlijstbanken!
Jammer genoeg zullen Van Butsel en Gennez zo slim niet zijn want in 2007 zal men op federaal niveau VERPLICHT zijn een tripartite te vormen om een meerderheid te krijgen die een grondwetsherziening (hoe slap ook, hoe nadelig ook voor Vlaanderen) moet mogelijk maken. apetoestanden dus....
Een minderheidscoalitie CD&V - Sp.a gesteund door het VB? Ge gelooft toch zelf niet wat ge hier voorstelt?
Een natte droom van het VB misschien Marc Luyten? Zoiets is mogelijk voor overmorgen - als het VB tenminste blijft scoren zoals ze zelf hopen en wensen. Eerst zien en dan geloven...
Enfin even deze info : een cafébaas van de Grote Markt vertelde me vanmiddag dat er opvallend heen en weer geloop was tussen de beide "hoofdkwartieren" (van SPa en VLD).
't Is maar dat jullie het weten - maar: politiek is een vreemd spelletje, wie weet gaat CD§V met het been lopen? Maar dan moet Van Butsel een toontje lager zingen denk ik en dat doet hij niet, tot spijt van sommige van zijn partijgenoten, zoals ik ook al eens heb mogen vernemen.
Terloops; of het nu met CD§V is of met SPa - als de stad maar goed bestuurd wordt. Met een tripartite is dat zeer twijfelachtig. En de nieuwe Mechelse SPa heeft nog alles te bewijzen. Onder andere dat zij anders gaan reageren als zij plots aan de vetpotten zitten. Jong en onervaren vrees ik, maar ik geef ze het voordeel van de twijfel.
zowel gennez als van butsel zouden normaliter de plicht hebben hun partij aan de macht te brengen en daarbij ook de burgemeesterssjerp in de wacht moeten slepen en door hun eigen stommiteiten (het instandhouden van dat fameuze cordon)boren ze hun eigen aspiraties in de grond en houden ze dus burgemeester-partijvoorzitter-parlementslid somers op zijn stoel en aan de pappotten. dat heeft niks met natte drome te maken (ik vind deze uitdrukking trouwens héél ordinair) en caroline gennez zou volgens mij héél dom zijn moest ze somers niet voor een voldongen feit stellen en de begeerde sjerp gewoon opeisen (en anders géén coalitie). dat zou nogeens leven in de brouwerij brengen.....
Ach waarom nog gaan kiezen?? Alles ligt toch al op voorhand vast en desnoods worden de wetten door de huidige machthebbers "aangepast". Na onderling gekonkel worden de verliezers uiteindelijk toch de winnaars. Dat heet dan in België "democratie"....
"Alles ligt toch al op voorhand vast"

het feit dat we 2 maand na de verkiezingen nog steeds aan het praten zijn over coalitievorming, toont aan dat er niks op voorhand vast lag.

Spijtig genoeg is in 2006 vlaams belang inderdaad vorruitgegaan . Maar 6 jaar later ... Joepie! ze zijn echt afgegaan ; had ook niet anders verwacht ;racisme is :(

@ o, zoek eens op wat racisme juist wil zeggen, alvorens uit uw nek te kletsen. U zal dan kunnen

vaststellen dat V.B. in se daar niets mee te maken heeft. Of is de hersenspoeling door de media bij u al definitief?:-)

@ Nul

Gisteren te veel gezope zeker ? Man o man.