Fietsen op zolder ...

met categorie:  
OPROEP AAN DE MECHELAARS

Beste Mechelaars,

Hebt U nog ergens een vergeten fiets in uw kelder ?
Staat er nog een fiets te roesten op uw zolder ?

Breng hem dan binnen tijdens het opendeurweekend de betere koop op zaterdag 21/10 in ’t Atelier, Donkerlei 72 te Mechelen.

Van de vergeten schatten maken zij kwaliteitsvolle, veilige tweedehandsfietsen. Andere fietswrakken ontmantelen ze en de meest bruikbare onderdelen worden gerecyleerd.

En u hebt weer een beetje opslagruimte bij !
Doen dus !
mooi initiatief!
toch maar onthouden...
Ik heb dan wel geen zolder, laat staan een fiets op overschot, het is inderdaad een zeer lovenswaardig initiatief, dat eenieders steun en medewerking verdient...
Het is wel een rare wereld waarin we leven... er wordt gevraagd naar fietsen (al dan niet een wrak of in goede staat) en in het containerpark van Boortmeerbeek zie ik wekelijks nog goede fietsen bij het oud ijzer liggen zodat ik me afvraag "hoe bestaat het?"
Maar er mag(in principe)niets uit de containers meegenomen worden.
Klopt Roger !
Zet je fiets eens buiten en hij wordt ook wel gerecycleerd :-D
Zelf al zet je hem vast aan het station wordt hij "gerecycleerd", terwijl ik hem nog helemaal niet rijp vond voor de sloop...
Gelukkig wandelde ik enkele weken daarna door de stad en daar stond mijn gerecycleerde fiets toch wel zeker, waarempel!
Wat ik heb gedaan? Terug gerecycleerd, natuurlijk :-)

PS: weet je waar heel wat fietsen (en -onderdelen) te vinden zijn? Aan de fietsenstallingen van het station. Niemand ruimt de achtergelaten oude fietsen daar op, terwijl er toch nog wel exemplaren bij zijn die het herstellen waard zijn! Misschien eens informeren bij de NMBS. Zo heb je 2 vliegen in 1 klap, want zo komt er weer wat plaats bij voor de pendelaars.
Debby, wat is het verschil tussen die achtergelaten oude fietsen, en fietsen die 'per ongeluk' gerecycleerd worden?
Naar bepaalde plaatsen ga ik zelfs dan maar (heen) per bus, om het risico niet te moeten lopen terug te keren zonder fiets. Nadeel van het verhaal: ik 'mag' dan de hele weg te voet terug, want in deze stad heb je na 21 uur géén bus méér....
Je kan nog wel naar 'grotere' afstanden zoals Antwerpen, Lier.. maar gewoon in Mechelen zefl: forget it... En zeggen dat je in menig stad tot pakweg middernacht of soms zelfs iets later nog met openbaar vervoer naar huis kan...
Markec, het is wellicht niet lucratief voor De Lijn om de bussen nog later te laten rijden. Behalve rond enkele uitganscentra kunt ge na 19u bijna "in je bloot gat" op straat lopen omdat niemand nog durft buiten komen.
Ah peter, heb jij het al is geprobeerd misschien? :-)
Hmmm ... vorige repliek gedeleted, waarin ik voorstelde dat Roger het een keer zou uitproberen ...
:-)
???
Awel Roger, test het ne keer uit, of ge 'in uw bloot gat' door de stad kunt trekken na 19.00 uur ?
Ik meen te denken dat er meer mensen rondlopen dan dat je zou verwachten (of hopen)

:-)
Nu, tot een jaar of zes geleden reed ik met mijn moto uit Schiplaken regelmatig naar de stadsbibliotheek. Meestal was dat tussen 18:30-19:00 en ik reed dan via de Brusselpoort naar de Moensstraat. Nadien keerde ik terug via de O.L.V straat en de Hanswijkstraat. Als ik op het traject Brusselpoort-Raghenoplein in totaal 10 mensen passeerde, dan was het veel. En het heeft absoluut niets met "hopen" te maken. Ik denk dat de meesten graag zonder onveiligheids"gevoel" in Mechelen zouden rondlopen. Toen ik een jaar of 8 geleden geleden tijdens een tentoonstelling in de Minderbroederskerk met de toenmalige eerste schepen sprak, zei die zelf dat het niet om een onveiligheidsgevoel ging, maar dat Mechelen onveilig was! Hopelijk is dit sindsdien verbeterd, maar mijn ontmoeting met vier "jongeren" op de Melaan in juni is nu niet onmiddellijk van die aard om me daarvan te overtuigen. En geloof me gerust Peter, ik ben zeker geen racist.
Fiets parkeren in de stad... Ik moet zeggen, ik heb er vrij goede ervaringen mee. Mijn fiets heeft een jaar contstant buiten gestaan in de Keizerstraat en aan Nekkerspoel station, zonder een schrammetje.

Toen ik hem onlangs bewust twee weken achterliet op een 'gevaarlijke' plek, helemaal in het zicht aan een speeltuin in Mechelen zuid, had ik minder geluk: afgebroken lichten, en afgelaten banden (flauw, maar vooral heel onhandig).
Roger, ik heb in mijn twee jaar Mechelen nog nooit een onveiligheidsgevoel gehad. Ik zeg niet dat er nooit wat gebeurt natuurlijk, maar het is zeker niet zo dat je elke week 'prijs' hebt...
@Roger: Spijtig dat jij deze ervaring had. Ik woon hier meer dan 10 jaar, en ik heb geen last van onveiligheid of onveiligheidsgevoel. Ik sluit me aan bij Florisla.
En hier sluit ik me ook bij aan...
Misschien heb ik morgen of overmorgen een onprettige ervaring - wie weet - maar ik woon 45 jaar in Mechelen, en ik rij dagelijks met de fiets op alle mogelijke momenten ('s morgens vroeg of 's avonds laat) langs Nekkerspoel (een onveilig genoemde plek), langs de 'lege' Bruul en door andere straten van de stad - en tot hiertoe had ik NOOIT iets voor...
(sorry, 1 x is mijn fiets gestolen in mijn wijk - da's waar, en de fiets van Annemie werd ook eens ontvreemd aan het station jaren geleden...)
Ik ontken niet dat er delinquentie is in deze stad - maar zelf loop of fiets ik gerust rond...
Maar ik geloof best dat een negatieve ervaring zoals Roger ze had, je wel een andere kijk geeft op de dingen...
Da's jammer, maar logisch.
Iedereen weet dat ik de lààtste ben om aan negativisme te doen, en ik heb me in Mechelen nog nooit onvelig gevoeld..

Maar... heb er al wel TWEE fietsen "verloren" en één zwaar beschadigd. Eén aan Brouwerij Het ANker: ja, op slot. Eén op de koningin astridlaan gewoon geparkeerd bij een particulier voor de deur: buitenkomen en oeps fiets weg. Leuk hoor. En toen hij eens aan het station stond op de daarvoor voorziene parking had men hem blijkbaar proberen te stelen, wat verderop lag hij.. beschadigd. En onlangs nog toen ik een café buitenkwam stond mijn fiets een paar meter verder geparkeerd....

Dus.. Tja. Vermits ik mijn fiets dagelijks nodigg heb en over géén ander vervoermiddel beschik, kijk ik wel uit. Dus op plaatsen waar ik dénk dat het misschien niet zo veilig is, ga ik héén met de bus, en helaas maar al te vaak terug te voet. En van in het centrum naar de Tervuursesteenweg is het toch effeks stappen hoor... maar ja, bij gebrek aan een bus..

En zij die nog geen fiets"kwijt zijn gespeeld: houden zou, ik wen shet hen alleszins NIET toe!!
Nee, da's inderdaad géén leuke ontdekking! Ik vloekte dan ook héél erg toen m'n fiets 'ribbedebie' was (ook met dubbel slot vastgelegd!).
En goeie fietsen zijn nu eenmaal niet goedkoop.
Ik begrijp jouw gevoel dus wel Markec.
Als ik het hierboven had over 'negatieve ervaringen' had ik het eerder over het 'onveiligheidsgevoel' dat velen hebben in de 'lege' straten van de stad... En dat wou ik toch wel even in een ander kadertje zetten, door m'n eigen ervaringen, die niet zo negatief zijn, te uiten.
Ik moet er misschien bij vertellen... Mijn fiets is niet gestolen, maar het is dan ook geen nieuw model.

Markec, als je zo afhankelijk bent van je fiets... Misschien is een plooifiets dan wel een goed idee? Die pak je gewoon mee de trein op, dan hoeft hij niet aan 't station te staan. Al vraag ik me ook af waar je hem kwijt kunt als je bvb naar een concert gaat...
@JanS -van een [al dan niet subjectief] onveiligheidsgevoel heb ik nooit last gehad hoor... ik hou enkel met de droeve realiteit rekening dat je fiets gestolen KAN worden, en omdat het inderdaag geen goedkope grap is, weeg ik goed af wanneer ik het al dan niet 'riskeer' met de fiets te gaan of niet..

@Florisla: jaja, leuk idee, maar dit is interessanter voor pendelaars die vervolgens de fiets op 't werk kwijt kunnen he, overdag: op t werk dus, staat mijn fiets altijd veilig hoor...

Neen, de oplossing is niet dat de fietser zich nog beter moet gaan beschermen, of alternatieven zoeken (thuis blijven?). Zorg gewoon voor een goed uitgebouwd openbaar vervoer in Mechelen...
En dat moet niet elke 15 minuten een bus zijn he...

Bv. Na bepaald uur (zojweil 21u) een bus om bvb? 22.00, 23.00, en een laatste om 0.00. Dat zou al veel verhelpen... stel je gaat naar de stadsschouwburg: spektakel gedaan om 23.00 of iets vroeger: en dan: géén bussen meer naar je Mechelse wijk waar je zijn moet... jammer toch.?
inderdaad...
aan dit probeem zou toch moeten gesleuteld worden...
Hoe?
belbus? of...