Cinemas

met categorie:  
Mijn vriend Roger Frison heeft mij een nieuwsblad artikel doorgestuurd "Getuigen over cinema's gezocht" het is over die oude cinema's.Ik weet die nog well.Ik weet nog "salle de paris"in den Bruul( toen was ik nog heel jong)die is dan later de Cinex geworden,dan was er den Rio ook in den Bruul,rechtover de Bazar Anspach,(ik denk dat ik dat goed gespeld heb) verder op was den Agora,op de Botermarkt was de Kursaal,die dan later den Eldorado geworden was,Rechtover het Politie bureel was de Luxor en op de Veemarkt recht over de Kerk.op den hoek was de Flora,de Kursaal was naast den Alcazar,Met een klein speelgoed winkeltje tussen de twee.Den Alcazar was mijn favorite Danszaal.Er was de Novelty naast den Rio,maar daar kwamen te veel Brusselaars. Nog iets uit MEMORYLANE.
Inderdaad Louis, je weet het blijkbaar nog goed! Eén klein schoonheidsfoutje: het was de Alcazar die nadien de Eldorado is geworden (thans C&A). De Eldorado was een grote maar nogal koude cinema waar, in tegenstelling tot de twee films die in de andere cinema's werden gespeeld, slechts 1 film werd gedraaid. De Eldorado pakte ook als eerste cinema in Mechelen uit met de 70mm film in cinemascoop: "De Mantel". Voor die gelegenheid werden zelfs de prijzen aangepast en de 25 frank die ik had meegekregen om op mezzanine te zitten waren toen net toereikend voor de eerste drie rijen beneden. Bijgevolg moest ik de ganse film mijn hoofd van links naar rechts draaien om de ondertitels te kunnen lezen en bij close-ups keek ik tegen metershoge gezichten op.
De Kursaal (eigendom van de familie Smets) was een smallere cinema met een nooduitgang in den "Ouwen Bruul" (Boucherystraat). Nadien werd die omgedoopt tot Rex en in de jaren 70 werden er 2 smalle cinema's van gemaakt, de Rex en de Calypso. Erg storend want het geluid van de ene cinema drong door tot in de andere.
In de "Luxor" zag ik eind jaren 40 de films "Superman" en "Flash Gordon", films die destijds een vervolg hadden, zodat wij genoodzaakt waren om twee weken na elkaar naar de Luxor te gaan. Bert Heyninckx was er jarenlang filmoperator. Nadien werd de naam veranderd in "Forum". Deze cinema had eind jaren 50 bij de "correct denkende clerus" een slechte naam omdat er al eens films werden gedraaid waarin (voor die tijd) een ietsje te veel bloot voorkwam. Op de filmkeuring van het college, die zijn eigen cinema "Familia" had, was "te mijden" dan ook de steevaste commentaar op de films die in de Forum werden gedraaid.
Cinema Flora was op de hoek van de Keizerstraat en de St. Pietersberg (Bloedberg) en was een minder gezellige en meer ouderwetse bioscoopzaal. Nadien werd het een grote speelgoedwinkel.
De gigant onder de Mechelse cinema's van toen was voorzeker de Cinex, tegenover de vroegere Galeries Anspach (den bazaar), met echte theaterallures en zijbalkons, en zwaar met fluweel gestoffeerd. Begin jaren 50 werden er tussen de films regelmatig attracties gebracht, o.a. La Esterella die er kwam zingen, optreden van goochelaars enz.
In 1962 trad de rockster Vince Taylor er op en de zaal kreeg het toen zwaar te verduren. In 1964 was er een veel gedistingeerder optreden van Adamo.
Tot begin jaren 60 was de Cinex tevens de plaats waar de prijsuitdeling voor de leerlingen van het Lyceum gebeurde.
Het broertje van de Cinex was cinema Rio, ongeveer tegenover de Jezuïetenkerk.
De Cinex had destijds de reputatie van zowat het grootste scherm van het land te hebben.
Zowel Cinex, met de aanpalende Salle de Paris en de achterliggende feest- en danszalen Novely en ABC en cinema Rio waren eigendom van de familie Bams.
Het was een enorm complex dat van in de Bruul tot op de Leermarkt reikte en met ook nog uitgangen op de Botermarkt.
Toen in 1956 de Novelty, de ABC en een groot gedeelte van cinema Rio afbrandden, werd een deel van het complex herbouwd en kwam er tussen de Cinex en de Rio, achter de paar huizen die beide cinema's van elkaar scheidden, op de eerste verdieping een nieuwe cinemazaal: de "Studio" en een verdieping hoger een nieuwe dancing, die terug "ABC" werd gedoopt.
Zoals ik reeds schreef, was dit complex enorm. Ik heb ooit bij de schoonzoon van Pierre Bams gewerkt en kende het ganse complex met zijn vele gangen en gangetjes vrij goed. Waar nu de parking van Innovation is, waren vroeger kelders vanwaar men via de nooduitgangen achter de schermen van de zalen kwam en in één van die kelders lag zelfs het jacht van een zoon van Pierre Bams. Weinigen zullen geweten hebben dat men van de ene cinema via meterslange gangen achter de huizen van de Bruul naar de andere cinema kon gaan. En dit zowel via de toiletten op het gelijkvloers als deze op de eerste verdieping. Via de toiletten van de Rio kon men dan weer probleemloos in de toiletten van cinema Studio geraken, wat het bioscoopbezoek voor deze "ingewijde" destijds iets goedkoper maakte. Langs de Leermarkt geraakte men via een betonnen buitentrap dan weer moeiteloos achter het podium van de ABC zodat de 20F entreegeld ook omzeild werden.
Er was ook een zeer grote ruimte onder het podium van de Cinex die als kleedkamer voor de optredende artiesten gebruikt werd. En via die plek geraakte men dan ook weer in de Novelty.
Wat mij tijdens mijn vele "ontdekkingstochten" echt verbaasd heeft was dat het ontegensprekelijk loodzware projectiescherm van de Cinex niet bestond uit een gepareld scherm zoals wij dat wij thuis hadden of bij Mecina aan de muur hing, maar dat het gemaakt was uit kleine metalen ringetjes. Het was in feite een enorme maliënkolder. In 1964, niet zolang na het optreden van Adamo, werd het ganse complex aan Innovation verkocht.
Begin jaren 60 was er ook nog de "Lux" een kleine bioscoop op de Tervuursesteenweg, maar die heeft niet zo lang bestaan en werd nadien een Sarma.
En midden jaren 60 kwam er na de verkoop van de meeste cinemazalen in een oude roepzaal in de Begijnenstraat een nieuwe cinema Studio. Omer, een regent en cinefiel wou er de betere films brengen, maar commercieel was dat niet leefbaar, zodat het zaaltje om den brode dan verwerd tot het "vuil cinemake". Vuil qua films en het stonk er bij wijlen ook naar kattenpis. Omer opende in de Euroshopping nog een zaal waar wel goede films werden gedraaid. Maar de verloedering van deze stadskanker sleurde ook die cinema mee in het verval.
Roger.dat is nogal een report.En dat was mijn fout de Alcazar is de eldorado geworden,Het ziet er naar dat er daar veel verander was na 1955.Ik weet nog dat ,als de Cinex geopend was ,dat zij atractions hadden tussen de twee filmen,Ik weet niet meer wanneer de Alcazar veranderd was,Ik weet dat men daarvoor een tijd operetten speelden en revues,Ik heb daar Jaak de Vocht gezien,dat was wel de moeite waard,In de Cinex heb ik ook een van mijn favorites gezien (Rudy Schuricke) en de Ramblers in den Alcazar.Wel ,dat is genoeg voor vandaag uit Memory Lane.Tot later.
Mijn broer Willem werkte bij BAMS toen dat spel daar , in den bruul, in brand vloog.
In de Hanswijkenhoek waren er ook enkele cinemas.
De Minerva , Tervurensteenweg 38
De lUXor, Tervurensteenweg 172-174
EN de ...vrijdagavondvertonigen in zaal den Breugel. Had geen naam.

In 't College: zaal Familia.(Kussen werden er uitgeknipt!)
En in 't VOLKSBELang, waar ik voor de eerste maal naar KING KONG mocht gaan zien.

Allez vooruit: Pers jullie geheugen uit ennvan je voorouders....als ze nog in leven zijn.... Dat moet een unieke verzameling worden.

Sluukes, ik ga nu mijn valies sluiten!
Ja er waren her en der wel enkele geïmproviseerde cinemakes. Zo werden er in 't kranske naast de St.Jan Bergmanskerk werden ook af en toe films gedraaid en in de Rijksmiddelbare Jongensschool op de Zandpoortvest was er ook regelmatig een film uit de reeks "Exploration du monde". Maar dat waren in feite geen cinema's. Die op de Tervuursestwg heette in elk geval LUX en ik geloof niet dat die 10 jaar heeft bestaan.
En van al die bioscopen blijft geen enkele meer over...
't Is de tijdsgeest - en de klok valt moeilijk terug te draaien, maar het is wel jammer dat er geen bioscoop meer is 'binnen de muren'.
Vroeger: een filmpje meepikken op de Botermarkt, en daarna een glaasje elders in het centrum - was best aangenaam...
Maar: verleden tijd...
De enige die ik mij herinner (ben wel nog maar 29) is de Calypso. Ik herinner me nog dat ik als kind daar de prachtige animatiefilm Jan zonder vrees van Jef Casiers gezien heb. Alsook de films van Gaston en Leo en Hector van Urbanus.
Dan was het plots gedaan in Mechelen voor enkele jaren met cinema
Pas in de eerste helft van de jaren '90 kwam daar weer verandering in als de Cinecity zijn deuren opende (thans Utopolis)

Heeft er iemand trouwens een verklaring waarom Mechelen die periode (eind jaren '80 tot begin jaren '90) het enkele jaren zonder echte bioscoop heeft moeten stellen?
Dit kan diverse oorzaken hebben, wellicht voornamelijk van economische aard. In dit door wurgende taksen allerhande belastingonvriendelijk land, heeft de uitbater van de laatste "binnenmuurse" cinema (Rex/Calypso) misschien eieren voor zijn geld gekozen en woog hij de onkosten en ontvangsten van zijn bioscoopjes af tegen de verhuurwaarde van zijn pand.
Anderzijds was het voor zo'n kleine zaal wellicht niet haalbaar om de laatste technologieën toe te passen (surround e.d.) zonder de buren te storen. Maar de enige die daarop kan antwoorden is uiteraard de eigenaar zelf...
Opgang van de televisie, en daarmee te trend naar meerdere zalen in eenzelfde complex ... ?
Uitbreiden in de binnenstad was moeilijk, neem daarmee de 'terechte' strenge brandveiligheid, en de cinema in de binnenstad had geen toekomst meer. Zeer spijtig, maar bijna niet tegen te gaan, kijk maar eens in andere steden. Gent bvb heeft nog twee binnensteedse cinemas, die wat cultfilmen spelen.
Wie van deze geschiedenis-kenners kan me helpen aan copijen van kranteknipsels etc die de geschiedenis van de botermarkt en (de miskleun) van het Euroshopping weergeven van de jaren 70 tot 2000 ?
Je hebt voor de komst van Cinecity nog een cinema gehad op de Botermarkt, waar nu Blokker en andere zaken gevestigd zijn.
@ Luc.

Ik zal u een dezer dagen de gevraagde knipsels per e-mail overmaken.
@ Filip. Precies, dat was in den beginne de Kursaal, heette nadien Rex en nog later werd er een tweede zaal bijgebouwd, de Calypso. Lees ook de eerste reactie op deze post.

Mechelse filmliefhebbers,

Ik heb wat informatie over oude Mechelse bioscopen op Mechelen Mapt gepost. Als er iets niet klopt of ontbreekt, zou u het dan a.u.b. daar willen aanvullen? Zelf nog andere cinema's of informatie toevoegen is ook zeer welkom.

Dit is wat er nu staat over de Cinex: mechelen.mapt.be/wiki/Cinex Normal 0 0 1 26 132 2 1 188 11.1282 0 0 0

Over de Luxor (later Forum):mechelen.mapt.be/wiki/Cinema_Luxor

Over de Studio, het "vuil cinemake" in de Begijnenstraat:mechelen.mapt.be/wiki/Ciné_Studio

Over Cinema Salon:mechelen.mapt.be/wiki/Cinéma_Salon

Over het Volksbelang:mechelen.mapt.be/wiki/Zaal_Volksbelang

En nog twee vraagjes: 1) kan iemand mij aan meer informatie (of foto's) helpen over het optreden dat Vince Taylor blijkbaar ooit in de Cinex gaf?

2) Kan iemand mij bevestigen dat The Kinks in 1969 nog in het Volksbelang gespeeld hebben? Carry Goossens heeft dat ooit in een interview beweerd, maar er is nergens anders iets van terug te vinden... Iemand meer info?

Normal 0 0 1 26 132 2 1 188 11.1282 0 0 0

@ Filmgust: The Kinks hebben inderdaad eind jaren '60 in het Volksbelang opgetreden.

"La Esterella" heb ik zelf nog in de Cinex zien optreden.  Ik kan er geen eed op doen maar dat moet ergens rond 1953 geweest zijn.

In één van de links las ik dat café "Salle de Paris" kort na W.O II werd afgebroken.  Ik meen dat dat wel iets later zal geweest zijn want begin jaren 50 heb ik er met mijn ouders nog een tentoonstelling van bloemenschilder Vandeleur bezocht.  Ik denk dat het pas rond halverwege de jaren 50 zal geweest zijn dat het pand aan de "Priba" werd verkocht.

The Kinks in 't Volksbelang in de sixties!!?? Niet te geloven, vind ik! Bedankt voor de info, Roger.

Heb jij toevallig weet van mensen die er toen bij waren (of over wie dat toen georganiseerd heeft)? En wie zou daar nog affiches, foto's, krantenknipsels, filmpjes e.d. van kunnen hebben? Dezelfde vraag voor het optreden van Vince Taylor in de Cinex in '62.

En weet iemand of in die periode nog andere grote rockacts in Mechelen hebben opgetreden?

't Is voor een festival met rockfilms dat we dit najaar willen inrichten...

Alle info welkom op rockville_mechelen@hotmail.com

@ Filmgust :

Ik weet niet of je er wat aan hebt, maar ik weet wel dat, eind jaren '70, Golden Earring heeft opgetreden in de oude groentehal op de Zandpoortvest.

En Jo Lemaire en Flouze was begin jaren '80 in de Oude stadsfeestzaal.

BTW : Bij de opname van "If the Kids..." was ik erbij in Zaal Volksbelang.

Golden Earring in de groentenhal, The Kinks in 't Volksbelang... Het is naar dat soort optredens en de verhalen errond dat we op zoek zijn.

Bedankt voor de tips, alle verdere info over dit soort optredens dus zoals gezegd welkom op rockville_mechelen@hotmail.com.

 

@ FilmGust :

Misschien een leuk weetje...

Op de LP van "If the Kids..." staan er langs de ene kant de opnames in Antwerpen en langs den andere kant de opnames in Mechelen.  Langs de Mechelse kant hoor je, tussen een tweetal liedjes door, iemand roepen : "Allez, Ludo !".

Deze persoon was Philippe (de Fluppe) van Itterbeeck, zoon van de toenmalige uitbater van café De Beurs op de Grote Markt in Mechelen (en een schoolkameraad van mij in den TSM).

Vader en zoon van Itterbeeck speelden toen ook een aardig potje top-of golfbiljart, want toen werden er daar, in 't café, elke zaterdagavond (? plaatselijke ?) wedstrijden gehouden.

@ Filmgust: diep in mijn geheugen gravend meen ik dat het optreden van de Kinks eerder in 1970 was.  Ik meen me te herinneren dat ze toen "Lola" hebben gebracht en dat dateert van 1970.

Wie het organiseerde weet ik niet en ook niet van het otreden van Vince Taylor in de Cinex in 1962, want ik verdedigde toen ons land in Soest (D) :-)

Zelf heb ik ooit Dire Straits  en U2 gezien In Mechelen

Ik zie nogsteeds de "wif" (Wilfired Van Poucke) arriveren met U2 in een aftands VW busje in het steegje naast het Volksbelang

In dat café bij Ivan In De Beurs heb ik jaren jeugdtoneel gespeeld bij Jong Maar Moedig

@ Hendrik :

Waar zit de Wif tegenwoordig ?

Ik zie hem daar nog staan, in zijne platenwinkel in de Boucherystraat !

:-)

Beste cinema, muziek -en Mechelenkenners,

In 1962 gaf de R&R-legende Vince Taylor tijdens zijn Europese tour ook een optreden in Cinema Cinex in Mechelen. Ik ben op zoek naar meer informatie over dit concert. Het is ondertussen 50 jaar geleden, dus gemakkelijk zal het niet zijn, maar moest iemand het nog weten of liggen hebben, exacte datum, affiches, krantenartiekels, persoonlijke getuigenissen etcetera zijn altijd welkom.

Alvast bedankt,

Dirk.

Beste cinema, muziek -en Mechelenkenners,

In 1962 gaf de R&R-legende Vince Taylor tijdens zijn Europese tour ook een optreden in Cinema Cinex in Mechelen. Ik ben op zoek naar meer informatie over dit concert. Het is ondertussen 50 jaar geleden, dus gemakkelijk zal het niet zijn, maar moest iemand het nog weten of liggen hebben, exacte datum, affiches, krantenartiekels, persoonlijke getuigenissen etcetera zijn altijd welkom.

Alvast bedankt,

Dirk