Prehistorische kano terug naar Mechelen?

met categorie:  
Zonder mij te willen mengen in de verkiezingscampagne lijkt dit mij een waardevol initiatief.

Greet Geypen, historica van opleiding, pleit voor de terugkeer van een unieke boomstamkano naar Mechelen. De tweeduizend jaar oude boot werd een eeuw geleden opgegraven in de wijk Nekkerspoel en ligt nu weg te rotten in een depot van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. "De prauw hoort thuis in museum Brusselpoort", zegt Geypen.

De kano werd, samen met de restanten van een vijftal huizen, werktuigen en botmateriaal, opgegraven in 1904 bij het kanaliseren van de Spuibeek achter kasteel De Borcht. De spectaculaire vondst werd tot voor kort nog permanent tentoongesteld in Brussel, maar ligt nu in een kelder van de Koninklijke Musea. Mechelaar Erwin Horckmans las erover in een geschiedenisboek en historica Greet Geypen trok op onderzoek.

"Volgens de laatste berichten zou de kano in zeer slechte staat verkeren. De boot ligt letterlijk weg te rotten in een opslagloods van het museum. De vondst is echter uniek in Europa. In Engeland zouden ze er speciaal een museum voor bouwen. Wij moeten trots zijn op dit erfgoed en er alles aan doen om die prauw te restaureren en weer naar Mechelen te halen. Het zou voor onze stad toeristische een meerwaarde betekenen."
Kano Nekkerspoel
Ben maar pas thuis uit vakantie en hoepsakee, een artikel in de roos.
Ik hou me niet bezig met partij politiek, wees daar van overtuigt!
Maar wat in Mechelen werd gevonden hoort nu eenmaal in onze stad tentoongesteld te worden! Zo simpel is dat....
De kano MOET terug naar
Mechelen komen. Onze specialialisten zullen die wel kunnen oplappen(!)

Allez Maneblussers buiten onze torenklok hebben wij nog vele erfgoederen te bemachtigen en te restaureren. Laat uw stem horen, zonder aan kleurpolitiek te doen. Vergeet toch dat gezever daar over.
Wees gewoon een fiere Mechelaar!
Eenmaal we erin slagen de prauw tentoon te stellen in brusselpoortmuseum, is het een leuk idee om een poeziewedstrijd te organiseren waar het woord "prauw" wordt gebruikt....ik associeer prauw met liefde..hierbij een eerste aanzet

"De ochtend vouwde zich open
as kringelde koffie geurde
mijn ogen neergeslagen
haartjes sloegen blad na blad
het Laatste Nieuws open
maar ik las niet
ja, mijmerde wel

ik wilde rennen in je armen
jou als plaid op mijn prauw
uitvaren zonder vuurtoren
eenvoudig dat

dagelijks onstuimig vrijen
zilverkleurig
verguld jouw scarabee zijn

ja dat, zou ik willen
gewoon zo maar dobberen
dat weet je wel"
het veertje
in zijn pracht en prauw
het veertje
dwarreld neer op jou
het veertje
dat fluisterd in je oor
het veertje
dat zegt: 'ik hou van jou'
Men wordt hier zowaar poëtisch door een ouwe prauw... ;-)
Maar: ik zou dit stukje erfgoed ook graag terugzien in ons Mechelen. Het Brusselpoortmuseum zou met deze aanwinst een prachtstuk in huis hebben!
En...als het dan toch ligt te verkommeren in Brussel...
een eitje o prauw vlees
gehakt met ui en mayonaise
vindt je bij de preparés
in de winkel van delhaize

en 't staat er ook in, leve de poezie
Ja, was het nu dinsdag 26 september 2004 geweest of maandag 9 oktober 2006 dan zou ik er niks achter gezocht hebben, maar als Mevr. Geypen denkt van deze mechelaar een plezier te doen met een ouwe rotte kano door middel van belastingsgeld op te lappen en naar Mechelen te sleuren ipv. eens te kijken of er in haar eigen stad niet een en ander op te lappen valt waar de gemiddelde Mechelaar misschien iets meer genot van heeft dan de gemiddelde toerist mag Mevr. Geypen voor mijn part die kano in haar g** steken. ( gelijk mijn oprechte excuses voor het expliciete taalgebruik ) Dat je als politica een kano belangrijker vind voor je stad dan het welzijn van de bevolking vind ik werkelijk zum kot*** ( nogmaals pardon ).
Het ga je goed, Greet, het bootje zal wel gesoigneerd worden, daar twijfel ik niet aan, ik wou dat ik van de Mechelaars hetzelfde kon zeggen.
En dat ze nog lang vredig mogen slapen.
Die kano is misschien stof voor een nieuwe cartoon St Netels. Maar koel dan eerst wat af. Het sop is de kool niet waard. Maar van mij mag die kano wel terugkomen hoor. We kunnen het project misschien laten sponsoren door de Kanoklub, dan moet de gemeenschap er weer niet opdraaien en dan is iedereen content, jij op de eerste plaats. En vergeet niet die cartoon op de blog te zetten.
Als die kano echt ligt weg te rotten, waarom zou die dan nog naar mechelen moeten komen? Laat hem rotten zou ik zeggen, en maak op de plek waar ze die zouden getoond hebben, een permanent museum voor bvb Rik Wouters en co, dat zijn er waar de mechelaar fier op kan zijn.
En greet geypen moet niet bang zijn dat ze niet opgemerkt word, ze vliegt rond ons oren zoals de rest van de cartelploeg, alle dagen puilt de brievenbus uit.
@rudi, idd ,er is wel wat van te maken qua cartoons geloof ik! Een paar maand geleden stak in de brieven bus ook zo'n cartoontje met een bootje, alleen was het niet zo grappig vond ik.
Nogmaals: ik wil mij niet mengen in partijpolitieke polemieken. Er zullen best andere noden zijn in Mechelen, maar dat neemt niet weg dat deze kano een uniek stuk erfgoed is uit de prehistorie. Een relict uit de vroegste ontstaanggeschiedenis van onze stad.

Als sommigen vinden dat die mag wegrotten, tja, waarom dan geld uitgeven aan de restauratie van de Sint-Romboutstoren? Laat die dan ook maar instorten.
Ik geef jouw volkomen gelijk Koen!
En dit heeft hélemaal niets met politiek te maken! 't Maakt me niet uit wie wil ijveren voor dit stukje erfgoed....
ALS er maar voor geijverd wordt!
Wat ik ook wel ferm zou vinden is dat er eens iemand werk maakt van een ernstige tentoonstelling over de totstandkoming van de stad. Van de La Tène II nederzetting tot nu, zeg maar. Met een 3D-model waarop je onze contreien ziet groeien.

http://nl.wikipedia.org/wik...
Koendv, ge moet nu ook geen appelen met citroenen vergelijken hé, die prauw hoort thuis in het koninklijk museum, eender waar ze die gevonden hebben.
als ze nu al in elke gemeente een museum moeten gaan openen om hun ter plekke gevonden oudheidkundige kunsthistorische middeleeuwse en prehistorische zaken tentoon te stellen... T'is gewoon een verkiezingsstunt van iemand die denkt dat de modale mechelaar uitermate geinterreseerd is in zijn ouwe brol, meer niet.
@Kristiaan: met alle respect, er is in Mechelen àl een museum waar die 'ouwe brol' kan geëxposeerd worden, nl. de Brusselpoort. En dat lijkt mij beter dan een kelder van gelijk welk koninklijk museum.
En inderdaad , in verkiezingstijden worden heel veel ideeën gelanceerd bij wijze van stunt. Dat neemt niet weg dat - soms - zo'n idee best het overwegen waard is.
Dag allemaal,

Ik kan jullie verzekeren dat de meeste Mechelaars het wél ok vinden dat die kano terug naar Mechelen komt. Ik krijg de ene goede reactie na de andere hierover. Gelukkig zijn er nog vele Mechelaars die trots zijn op hun verleden. Die 8.40 meter lange eikenhouten boomstamkano is dan ook werkelijk uniek te noemen. Het is een van de oudste boten (kano) van Europa! Een stille getuige van ons hoogstaand prehistorisch verleden. En geen overblijfsel van een barbaarse bende achterlijken zoals men wel eens beweren wil. En jawel in een beschaafder land bouwen ze voor minder een apart museum gewijd aan zo'n unieke vondst. Zagen kan alleman. Ik stel voor; ben je over iets niet tevreden, wel neem dan zelf het initiatief en verbeter de situatie, dat is democratie zonder politiek gezwam. Deed ik ook.
En neen ik ben geen vld er, dus geen politieke stunt. En Greet? Ja die zet zich ook in voor de terugkomst van deze unieke vondst, ook na de verkiezingen. Aangezien de boot nog eerst aan restauratie toe is.Niemand is trouwens verplicht om op haar te stemmen he. De boot laten rotten? Tja veeg alle getuigen van onze cultuur weg en wat blijft er dan nog over?

Groeten

Erwin
Hierbij een reactie op dat kano verhaal van Bart Stroobants- van het museum : dit zegt genoeg.
<quote>
Het verhaal rond die prauw circuleert inderdaad al een tijdje. Vanuit de Dienst Musea zijn we samen met Bart Robberechts, onze stadsarcheoloog, bezig met de zaak. We hebben al contact gehad met het KMKG, maar de verantwoordelijke conservator bevindt zich momenteel in het buitenland voor opgravingen. Een duidelijk beeld van de toestand van de prauw hebben we dan ook niet. Dat de staat niet goed zou zijn, zal wel niet helemaal onwaar zijn. Opgegraven houten voorwerpen zijn altijd kwetsbaar. Hoe slecht, hopen we binnenkort vast te stellen, wanneer we het object zelf gaan bekijken in het depot in Brussel.Het is alleszins geen eenvoudig verhaal. Er bestaat onduidelijkheid wie de eigenaar is (de Belgische staat wordt genoemd). De prauw naar Mechelen halen is om diverse redenen niet simpel, los van het eigendomsverhaal. Wie betaald eventuele conservatie/restauratiekosten om maar te beginnen. Indien hij naar Mechelen zou komen, dan zitten we nog met het probleem van waar plaatsen we hem (een van de reden waarom hij aan het begin van de twintigste eeuw naar Brussel verhuisde). De Brusselpoort is op dit ogenblik uitgesloten, tenzij er een grote ruimte wordt aangebouwd.
</quote>
Politici, zoals Greet Geypen hebben het recht om kleine en grote voorstellen te lanceren en een debat te organiseren over deze voorstellen. Daarvoor zijn het politici.
Ik begrijp dus niet de negatieve anti-politieke reacties van sommige bloggers.
Dag allemaal,

Misschien toch even de puntjes op de i zetten. Het is uiteindelijk al bijna een jaar geleden hoor dat ik het stadsbestuur, of beter, de burgemeester contacteerde ivb met de ijzertijdboot. De idee om de boot terug naar Mechelen te halen komt dus van mij en ik ben geen politieker en geen archeoloog. De woordvoerder van Bart Somers stuurde mij een e postje terug waarin Bart Somers beloofde de zaak te laten onderzoeken. Vandaar dat het boot verhaal al een tijdje 'circuleert' natuurlijk. Na de vakantie stuurde ik nog eens een e-postje om te horen hoe het zat met de boot en kreeg antwoord van historica Greet Geypen, die het een goed idee vond om hem terug te halen en zich daarvoor inzetten wou. De rest kon men lezen in de krant. Dus het kan geen verkiezingstunt zijn. En wat een geleuter over waar naartoe met die boot. Waarom niet in Busleyden? Dat museum kan wel wat vernieuwing verdragen. En ja laat daar terwijl de oorsprong van Mechelen in geuren en kleuren zien he.

Erwin
Eigenlijk is de Brusselpoort het ideale museum, omdat men daar uitsluitend het ontstaan en de ontwikkeling van de stad kan volgen. Alleen, dit museum is geen groot succes vrees ik. Misschien daarom toch denken aan een andere plaats. Maar welke? Suggesties? Of zou die kano een injectie kunnen worden voor meer belangstelling?
Ik gok op het laatste Rudi ... Alleen is de Brusselpoort geen geschikte omgeving zo blijkt uit je repliek van enkele schermen hoger ...
Historisch prauw keert terug naar Mechelen

In Mechelen krijgt het geschiedkundig museum Brusselpoort tegen 2009 een kano van tweeduizend jaar oud terug die in 1904 werd opgegraven in de oude stadswijk Nekkerspoel. Dit stukje Mechelse geschiedenis huist momenteel in het Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark.

Bij de aanleg van de Afleidingsdijle meer dan honderd jaar geleden, werden vlak bij kasteel De Borght aan de Lakenmakersstraat de restanten van een nederzetting uit de late ijzertijd blootgelegd. Zo ook een eikenhouten prauw van 8,4 meter lang.

Na een permanente tentoonstelling verdween de kano uiteindelijk in het depot van de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Brusselse Jubelpark. Daar zijn de omstandigheden om de prauw te bewaren niet ideaal. Stofdeeltjes hebben zich vastgezet in de bijenwas en trekken vocht aan en er werden ook enkele onzorgvuldige reparaties aangebracht.

Mechelen kreeg het na gesprekken gedaan dat ze in Brussel bereid zijn om de boot af te staan. De Dijlestad trekt in de begroting 2008 €50.000 uit voor een conservatie en een reconstructie om de kano in de kijker te zetten in het museum Brusselpoort.

(bron Radio Reflex)
Hou het in't oog dappere Mechelaars!

Hee....

 

De boot komt dus terug... Zoals afgesproken... In 2009!!!!!

 

Erwin!

@Erwin: en gaan de vrouwelijke leden van het college van burgemeester en schepenen er een "meiden-trip" mee varen?

@Eddy LUYTEN (niet gecontroleerd) gelieve te noteren dat ik dit weerom lachend bedoel!