Nog hoop voor 'Bieren Jacobs'?

met categorie:  
Héél onlangs kwam ik al fietsend door de Stassartstraat gereden...
En, met m'n camera in aanslag, merkte ik dat het glasraam van het hoekpand van deze straat met de Heembeemd, in 'serieus' verval verkeert...'Bieren Jacob' - een brouwerij, ooit op de Olivetenvest gelegen...
Kan de klok teruggedraaid worden?
Kan dit knappe glasraam gered worden?

Laat het ons hopen!
Ook dit is Mechels cultuurpatrimonium!


(foto's: Jan Smets)
Ik passeer er vrijwel dagelijks en merk ook dat de aftakeling nu wel zeer snel gaat. Door een restauratie moet hij zeker terug kunnen schitteren. De lichtreclame van Lamot in de Adegemstraat zag er bij mijn weten tot voor kort nog veel erbarmelijker uit.
Blijkbaar is er nu ook een nieuwe eigenaar of nieuwe huurder ingetroken. De Marokkaanse kruidenier zit nu wat verder in de Stassartstraat.
Oh ja, laat ons nog eens een oud lichtreklammeke van den ondergang redden, ik zie in het schijnsel ervan heel de buurt al opfleuren ( lacht ), dat is nu net de dode mus die we nodig hebben om content mee te zijn zie. Nog een beter idee dan dat van de nief leuzze op de klokkentoren.
Jan,dien hoek van den Hiembemd,is da ne cafe?ik weit nie dakik da vanzeleive gezeen em.Ik denk da moan ao gebeure iel eit verandert zen.Oep ze mechels,de Loewee.Groete oat Indiana.
Zou dat glasraam er pas na 1955 gekomen zijn, na dat je weggetrokken bent uit Mechelen?
Ik zou spontaan gedacht hebben dat dit een relict uit de jaren '30 was...
Ik kan er nergens iets over terugvinden. Ook niet in het boek: 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen Stad Mechelen'.
Wie kan dit glasraam nauwkeuriger dateren?
Ik ben erg benieuwd...
...Hola, ik heb té vroeg gereageerd.
Toch nog even in het juist geciteerde boek gekeken (onder Goswin de Stassartstraat, ipv onder Stassartstraat...).
Dit zou eertijds café 'In 't rond' geweest zijn.
Het is een modernistisch getint hoekhuis met afgeronde hoektrav. typerend voor dertiger-veertiger jaren.
Baksteenbouw en zwarte tegelbekleding (begane grond), metalen ramen en glasraam dat twee mannen met bierglas voorstelt en opschrift 'Bieren Jacob' draagt.
Dus Louis: je zult het wellicht toch nog gezien hebben in jouw Mechelse tijd...
Jan ,dat is goed mogelijk,ik kan het niet herrineren,het is zoo lang geleden.Daar zijn verschillende zaken,plaatsen en zelfs straten dat heel ver in mijn herrinering zijn,Ik moet nogal dikwijls de landkaart bezien om een zekere straat te vinden,het is 51 jaar geleden,dat ik Mechelen verlaten heb.
Ik ben voor om dat ding zo goed mogelijk trachten te recupereren. En dit staat volledig los van een goed onderhoud van den Heembeemd, zoals onze Sint ons wil doen geloven.

Deze lichtreklame, is een knap stukje erfgoed, en is zeker het bewaren waard.
Jan.ik heb zoojuist met mijn zuster uit Tienen gesproken en ik heb haar gevraagt over die cafe.Zij wist dat nog goed.Zij denkt dat de naam van die cafe was "De Ronde Hoek".Is dat mogelijk? Zij wist dat nog.en zij woont reeds heel lang in Tienen.Zoo dat klaart dat wel op,he.
Ik vind 'De ronde hoek' wel een goede naam voor een café
Uw zuster zit er niet ver naast Louis: het café zou 'in 't rond' geheten hebben. (zie mijn reactie hierboven...)
Voor de goede orde: bieren Jacobs heeft voor zover ik weet nog zo'n glasraam op de hoek van de Koolstraat en de Nattenhofstraat (aan de Battelsesteenweg.
Voor een "brouwerijwandeling" ben ik opzoekingen aan het doen over Jacobs, maar zelf één van de erven heeft ontzettend weinig over, behalve enkele glazen en bierviltjes.
Wanneer de brouwerij startte weet ik niet, maar wel dat ze in 1955 werd over genomen door Lamot en een depot werd dat later afgebroken werd. Ze stond zo ongeveer waar nu aan de olivetenvest die parkings zijn voor de O'cool etc... ( aan de winketbrug dus)
Verder info graag welkom en nu hoop ik dat ik dit kan doorsturen want ik ben wekenlang als zogenaamde spammer in quarantaine gezet
ik stuurde net een herinnering aan de stadsdiensten en hou jullie op de hoogte.
Een vraag - heeft er iemand een foto van die brouwerij, want daar bven ik naar op zoek.
Met dank
@Rudi,
ik heb navraag gedaan bij een collega van mij (ex-Lamot) Spijtig genoeg zijn alle archieven van Jacobs verdwenen toen de huizen in de Adeghemstraat werden leeggemaakt. Ook hij heeft nog alleen een paar glazen. Moest je van Lamot iets zoeken - daar zit zijn kelder boordevol van!
Groetjes, Nelly
Hi Rudy,ik herriner die Jacobs Brouwerij ik denk dat die gelegen was aan de Olivetenvest tuschen de Winketkaai en den Battelsesteenweg,kort tegen Somers ,de vrachtvoerder.
Nelly en Shashi3: erg bedankt, maar een foto blijft inderdaad een probleem. Ook op het archief geen spoor, ook niet in het "Berlaymnt" archief Och ik zal volgende week mijn plan wel trekken.
Hierbij een reactie van de stadsdiensten over het thema. Ik ben ondertussen contacten aan het leggen voor een eventuele restauratie à la lichtreclame van Lamot in de Adegemstraat.

Wij werden onlangs gecontacteerd door de heer Jacobs (een afstammeling van de bierbrouwer) die zich het lot van dit schitterende glasraam aantrekt. Hij had zelf reeds de huidige eigenaar (=kruidenier van iets verder in de Stassartstraat) gecontacteerd die, volgens hem, het glasraam liever kwijt dan rijk is. De heer Jacobs overweegt om het glasraam op zijn kosten te laten uitnemen en te laten restaureren en aanvullen (de onderste band is verdwenen, maar hier zouden nog ontwerptekeningen van bestaan). Hij zou het dan ter beschikking houden. Vanuit het oogpunt monumentenzorg is dit een verre van ideale oplossing –het glasraam hoort immers bij het pand- maar kan ze wel in overweging genomen worden om te verhinderen dat op zeer korte termijn het probleem samen met het glasraam verdwijnt.

Wij hebben zelf ook de eigenaar aangesproken met de vraag om eens binnen te mogen gaan kijken en na te gaan in hoeverre het pand zijn oorspronkelijke aankleding nog heeft bewaard, maar werden niet binnengelaten.

Gezien het terughoudende beleid van minister Van Mechelen, lijkt bescherming op korte termijn geen haalbare kaart. Bovendien blijft ook bij een beschermd pand het initiatief, in eerste instantie, bij de eigenaar liggen.

Het glasraam van café Nova op de hoek van de Koolstraat en de Nattehofstraat is er veel beter aan toe. De Koolstraat is beschermd als stadsgezicht.
...Ha, er is een stuk aan de onderkant verdwenen?
Daarom staat er 'bieren Jacob' ipv 'bieren Jacobs' - De 'S' is dus 'weg'. Ik kon er al niet goed aan uit...
Ik hoop toch op een grondige herstelling! Het zou doodjammer zijn mocht dit glasraam definitief verdwijnen...
Ook op de Regionale Beeldbank is er geen enkele foto van de oude brouwerij Jacobs op de Olivetenvest te vinden...
Ik zie dat elke ochtend, nog nooit is bij me opgekomen dat ook dit tot het waardevol erfgoed van de Mechelaars zou kunnen horen.
Is er informatie te vinden over de producten van deze brouwerij?
lieven: bitter weinig info over de bieren van de brouwerij. Zij maakten pils en ook Bock, een biersoort die nu praktisch verdwenen is en die men echter nog wel in Nederland op de markt brengt. Het is trouwens nu de tijd van de "winterbock" daar. Onlangs brouwde Het Anker drie brouwsels winterbock voor de Nederlandse markt trouwens. Dus is dus een "etiketbier" in dat geval. Ook brouwerj Lamot had Bock bier, de bekendste misschien wel Mai-Bock een blond bier. Het meeste bock bier in NL is echter bruin of amber, ook dat wat Het Anker onlangs brouwde.
BrouwerijJacobs dateerde uit 1606-1907 en werd opgericht door één van de coöperanten van een groep brouwers die voordien de brouwerij Winketpoort hadden opgericht. Die ging failliet en één van die aandeelhouders César Jacobs nam ze over. Veel succes n de jaren twintig, met cafés in Mechelen, Vilvoorde Putte en Hombeek. Overgenomen door Lamot in 1955 en van het toneel met stille trom verdwenen.
Weer iets dat ik bijleer Rudi, bedankt. En ik die dacht dat bock een merknaam was, nu blijkt het een soortnaam te zijn. Dat moet ik eens uitproberen uit eerlijke 'wetenschappelijke' interesse.
Ik meen nog te weten dat de uitbater "Mille" werd genoemd, "Mille van 'trond".
Hallo

De eerste dat ik post, maar al vele gelezen. Ik woon in de Elf Novemberstraat en, ben voorzitter van het Buurtcomité De Gouden Elf. We zijn met het comité stilletjes begonnen aan een opzoeking van onze straten (Elf Novemberstraat en Goudbloemstraat) Bijvoorbeeld: op het nummer 37 (dacht ik) was vroeger een café van Jacobs Bieren. Heeft er toevallig iemand nog info of foto's van de straten?
Goh, ik weet alleen dat er in 1920 tussen Leliestraat en Voetbalstraat nog géén straten waren - 11-novemberstraat en Goudbloemstraat moeten van later dateren.
Ik bekeek hiervoor een kaartje van de Hanswijkenhoek uit 1920 in het boekje van Hendrik Diddens ('mijn kinderjaren in de Hanswijkenhoek').
Er was een open vlakte én een acaciabosje...
Nadien zou dit verdwenen zijn om ruimte te bieden voor de 'barakkenschool'- een voorlopige gemeenteschool (nadien definitief gevestigd in de Wilgenstraat).
Wat verder gelegen akkergrond zou nadien een voetbalterrein worden (cfr. Voetbalstraat). Maar dan zijn we toch weer wel een paar stappen verwijderd van de voornoemde straten.
Was het hoekhuis geen café van Jacobs-bieren?
Ik zoek nog wel eens verder.
Misschien hebben andere bloggers en Flickr-fotografen nog wel wat (foto)materiaal.
Ik denk aan 'Jos-van-den-Hanswijkenhoek' en Jan Goovaerts...

Tussen haakjes: véél succes met jullie 'Guden Elf'! Ik hoor dat jullie tof bezig zijn in jullie beide straten!
Photo:
http://home.scarlet.be/~dj1...

Hoogachting

Daniël Carl Jacobs
Bedankt voor het doorsturen van deze foto!
Wat een uniek document!
Ik denk dat het buurtcomité 'De Gouden Elf' bijzonder in hun nopjes zullen zijn met deze prent!
Amaai nie, maar bent u zeker dat dit het café is uit de Elf Novemberstraat?
Als ik de foto opsla, krijg ik als documenttitel 'jacobsbierenputte.JPG'
Zou het eventueel kunnen dat dit een foto is van een café uit Putte?
Desalnietemin, bedankt voor je opzoekingswerk!!
hallo mechelaars!

had es een klein vraagje? Hoe kan ik hier een nieuw thema aanbrengen of een nieuwe post openen?

groeten
Mo, misschien kan je jouw kandidatuur stellen om Blogger te worden...
Zo kan je zélf iets posten, en niet enkel reageren.
Stuur jouw vraag en gegevens best door naar mechelenblogt@gmail.com
Veel weet Jos ook niet over de brouwerij Jacobs, alleen dat een zoon Carl, mijn scoutsleider was. En dat de tweede zoon verdronk in zijn bad.
Maar, in de Hanswijkenhoek hadden wij toch ook wel een eigenbrouwerij!Vergeten?
Op de hoek met de vaart, Tervurensteenweg en Withuisstraat stond ooit de brouwerij FEREMANS, en ...een dochter van Feremans was gehuwd met een zoon van Jacobs! Mijn leider vertelde dat zijn wieg altijd tussen de biervaten stond!
Feremans had ook een stoeterij naast de Zeutebeek tot aan de Vaartweg. Voor WO I.(Leliestraat nu). Op dat terrein werden de eerste matchen gespeeld van wat later de 'Malinwa' zou worden. Toen de veldweg werd vervangen door een echte straat tussen de Tervursesteenweg en het veer tegenover de Zeutestraat kreeg die de toepasselijke naam van Voetbalstraat. Het voetbalveld van de FC. De Voorzorg is van latere datum. Bezit foto's van die ploeg.Ben te lui om in mijn pampieren naar datums te zoeken...dat de jongere generatie dat maar doet in 't archief.
Ps.Mij lijkt de ingezonden foto niet bepaald in de Elf-bloemstraat te zijn genomen. Omwille van het feit dat er bijna geen bewoning was om zo een spel te laten renderen. Ik meen me vaag te herinneren dat op de hoek Goudbloem-elfnovenberstraat een Jacobs-café was. Maar na WO II verdwenen de herbergen in den hoek als sneeuw voor de zon. Ook brouwerij Feremans is nooit heropgebouwd, na de verwoestingen door de bombardementen. Het restantje dat nog te zien is...de grote inrijpoort en enkele huizen waar de kolenboer Gooris zijn intrek nam. Tot zover mijn inbreng
Bij kolenboer Léon Gooris kwam ik, samen met mijn vader, regelmatig al eens over de vloer.
Hij was niet alleen kolenmarchant, maar ook duivenmelker, net als mijn vader.
Later werd de kolenhandel overgenomen door zoon Walter en zijn zuster, dacht ik.

Wat betreft de café's in den Hanswijkenhoek heb ik niet veel info.
Zelf heb ik er alleen maar Café Sporting geweten, Café Schuttershof, het Rozenhof, Het Breugelhof, Café Rotterdam en de Pomp. (en waarschijnlijk ben ik er alweer enkele vergeten)
In de Abeelstraat was Café Dahlia, bij Julien, die in de Rotterdam zelf nog steeds zijn pottekes drinkt en op de hoek van de Voetbalstraat had je Café De (Groene) Wandeling.

Het boekje over de Hanswijkenhoek ben ik helaas kwijtgespeeld in de verhuis.
Spijtig genoeg is het niet meer verkrijgbaar. :-(
Zelf heb ik nog wel de gegevens liggen uit de volkstellingen van de Geerdegemstraat van 1900 en 1910.
Het café dat Daniël Carl Jacobs op die website toont is inderdaad het café van zaal Forum in Putte.
Ik heb via een broer van Daniel, Patrick Jacobs enkele foto's te pakken gekregen van glazen, bierviltjes etc... en ik zal die eens op de blog zetten. Daniel zal die ook wel kennen en het zal hem plezier doen.
Nog enig nieuws van de stad betreffende renovatie van de glasramen? Ik wist niets van deze blog, maar vind het geweldig dat die er is.
Welkom op Mechelenblogt!
Maar van een eventuele renovatie van het glasraam kan ik niet meer vertellen...
Maar hopelijk wordt het gered... Het is 5 voor 12!

Beste Mechelaars,

Het is geweldig om te zien dat er nog zoveel aandacht is voor dit patrimonium. Ikzelf ben de zoon van een rechtstreekse verwante van de vroegere eigenaars..

We zijn al enkele maanden verwoed aan het zoeken naar verschillende producten die bewijs geven van het bestaan van die brouwerij (je weet wel: bierviltjes, glazen, enzovoorts), maar tot nu toe zijn we, op een glas na, onsuccesvol.

Indien iemand hier nog spullen van heeft liggen die hij of zij graag doorspeelt aan ons zouden we dit ten zeerste op prijs stellen.

Dank bij voorbaat en met vriendelijke groeten,


Stijn

Er opent binnenkort een restaurant met Marokkaanse Specialiteiten. Maar wat er met het glasraam zal gebeuren of al gebeurd is, weet ik niet.

@ Stijn Luyten :

Ben je hier al wat mee ?

Beste Gimycko,

Beide artikelen interesseren mij enorm.

Indien u ze nog in uw bezit heeft en ze mij wil bezorgen (desnoods tegen een kleine vergoeding), ben ik bereikbaar op het bovenvernoemde e-mailadres.

Ik hoop snel iets van u te mogen ontvangen!

Met vriendelijke groeten,
Stijn Luyten

@ Stijn :

Sorry, maar deze artikelen werden een tijdje geleden aangeboden op één of andere verkoopswebsite.  Het enige dat ik ervan bezit is een foto.  Met een alt-printscreentje heb je die foto's, hierboven getoond, dan ook directemundo op je PC staan.

 Beste Stijn, ik heb al eens gepraat met een afstammeling van de brouwer, namelijk met Patrick Jacobs en die heeft zich dat glasraam wat aangetrokken, zonder succes. Volgens mij ligt de bal bij de stad. Patrick heeft praktisch niks meer over van de brouwerij van zijn familie, enkele glazen, enkele bierkaartjes en daarmee houdt het op. Dus weinig terug te vinden in het algemen zou ik zeggen. Moest je je geroepen voelen om dat glasraam te redden: Neem eens contact op met stedebouw van de stad Mechelen. Succes in elk geval, het is geen simpel dossier.

We'll save it all! T

 

Hieronder een foto van het "Jacobs" glasraam op de hoek van de Koolstraat en de Nattenhofstraat waarvan Rudi op 26/09/2006 gewag maakte:

Foto R. Kokken - 30-07-2007

En hier de vroegere brouwerij zelf, gelegen vlak aan de oude Winketbrug

foto rond 1930

Hier nog een recenter bierkaartje van de brouwerij...

Bierglas Jacobs Pils 25cl , brouwerij Jacobs uit Mechelen gesloten in 1956.

Beste allemaal, wij wonen in wat het huis was van de familie feremans-jacobs. In dit huis zijn nog een aantal authetieke elementen van toen (glas-lood ramen; wapenschilden in glas en een "lange" spiegel zoals in cafes).

 

Indien u meer info wenst kan u mij contacteren op Patrick.Struys@Telenet.be

 

Beste allemaal, wij wonen in wat het huis was van de familie feremans-jacobs. In dit huis zijn nog een aantal authetieke elementen van toen (glas-lood ramen; wapenschilden in glas en een "lange" spiegel zoals in cafes).

 

Indien u meer info wenst kan u mij contacteren op Patrick.Struys@Telenet.be

 

Beste allemaal, wij wonen in wat het huis was van de familie feremans-jacobs. In dit huis zijn nog een aantal authetieke elementen van toen (glas-lood ramen; wapenschilden in glas en een "lange" spiegel zoals in cafes).

 

Indien u meer info wenst kan u mij contacteren op Patrick.Struys@Telenet.be