Er is leven na de coma...

met categorie:  
(foto:Jan Smets)

Toch maar even meegeven voor diegenen die het niet zouden weten:
vandaag is er, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen, een heel stuk Knack gewijd aan onze stad!
32 extra pagina's belichten Mechelen vanuit alle mogelijke hoeken.

Titels en boutades als smaakmakers:

'Er is leven na de coma'
'Burgemeester Somers weet zijn stad te verkopen, en bezorgt ze een nieuw elan, en dat mag duidelijk wat kosten.'
'Van elke zes euro die de stad uitgeeft, gaat er één euro naar de politie.'
'Ere wie ere toekomt: het herstel van Mechelen is niet begonnen met de komst van Somers in 2001.'
'Waar zijn al die criminelen gebleven?'
'Het speelgoedmuseum is totaal verouderd. Ik kan er echt niet bij dat Mechelen hiermee uitpakt.'
'Als u deze mensen niet kent, hebt u in Mechelen geen netwerk die naam waardig.'
'Een stad in de overgang'
'Putten graven in Marrokko'
'Het speeltje van Leopold I'
'De cijfers van Mechelen'

Stof tot discussie dus!
Hop naar de krantenboer...
Heb het net gekocht en gelezen en het is een mooi stukje journalistiek. Zowel de goede als de slechte punten komen hier aan bod, en ik vermoed dat het heel wat stof tot discussie bevat.

Ik wil alvast starten met de vaststelling van enkele toeristen die geen duidelijk stadsplan, of een duidelijke richting richting centrum krijgen wanneer ze in ons station toekomen. Dit kan snel en makkelijk worden verbeterd, met enkele mooie blikvangers.
Je kan de artikelen over Mechelen ook lezen op de website: http://www.knackcovertjesta...

De artikelen zijn degelijk en objectief (niet verwonderlijk want de meeste artikelen zijn van de hand van onze blogger en Gva-journalist sven Van Haezndonck.

Ik noteer dat uit de artikelen blijkt dat de schuld tijdens Bart's burgemeesterschap is gestegen van 103 MIO euro tot 153 MIO euro: een stijging van méér dan 50 % !!!. Ik noteer tevens dat de vernieuwing van ons stadscentrum het werk is van de toenmalige coalitie SP, CVP en Agalev...De twee verdiensten van onze burgemeester, volgens knack, is de aandacht voor veiligheid (meer blauw op straat) en de communicatie van stadsbestuur. Doch méér politie op straat versterkt het paradoxaal beeld van Mechelen als crimineel stad en komt het Vlaams Belang ten goede.
Persoonlijk leek het mij eerder een programma boekje voor de stadslijst. Het schepencollege wordt voorgesteld zonder de CD&V schepenen. Wat ik toch een gemiste kans vindt, want ook de twee andere schepenen hebben hun verdienste. Ze worden enkel hier en daar geciteerd.
En Natan, inderdaad de vorige coalitie heeft goed gewerkt en heeft verschillende projecten opgestart die nu pas zichtbaar zijn.
Maar daar heeft Somers de vruchten van geplukt en is hij oneerlijk geweest door alle pluimen op zijn hoed te willen steken.

Spijtig genoeg heeft de lokale pers hierop niet gereageerd.
Jan, bedankt voor de tip!

En de artikels op de site van Knack komen uit het archief en zijn al zo'n 6 jaar oud ;-)
Sorry hoor Trots om Mechelaar, maar ik vind u reactie totaal ongepast.

Ik heb blijkbaar een ander artikel gelezen in Knack. De CD&V-schepenen Van Loon en Schroons komen wel degelijk aan bod. Over Anciaux en Timmermans daarentegen heb ik niks gelezen. In zo'n artikel kan je toch moeilijk iedereen noemen? Er is duidelijk aangehaald wie in Mechelen de coalitie vormt en daar staat CD&V bij.

Trouwens, de journalist die dit schreef is iemand van de lokale pers. Hij haalt wel degelijk aan dat Somers de vruchten plukt van de periode Bervoets. U zoekt gewoon spijkers op laag water. Toevallig een tsjeef?

Die kennen niks anders dan klagen!
@kazamel: je vindt de recente artikels op

http://www.knackcovertjesta...

(of door de link van Natan te volgen en dan rechts op "verschenen dossiers bekijken?" te klikken)
Deze week werd ik door een man van vreemde origine onmiddellijk
geholpen toen de ketting van mijn fiets schoot en volledig vast kwam te zitten. Met een glimlach schoot hij mij ter hulp.
Dat heb ik met een autochtoon nog nooit meegemaakt.
Is het niet heerlijk om in een moderne multiculturele stad te leven, met een open blik op de wereld.
Ontwaken uit de coma, en "hoog tijd voor meer fierheid", inderdaad, wij allemaal, wit, bruin, zwart.
Mensen zijn mensen, en hulpvaardige vriendelijke mensen, die geven altijd een warm gevoel.
mooi verhaal, én fijne reactie Sylvia!
Hallo
He Sylvia, ik ben blij dat er nog mensen zijn zoals jij. Die niet enkel het negatieve zien.
Ik vind het persoonlijk belachelijk dat er nog partijen zoals het Vlaams Belang bestaan. Een politieke partij dat met iedereen en alles spot. Hoe kun je zo n partij serieus nemen. Het ergste van al is dat zij toch nog veel stemmen krijgen.
Ik zal jullie 1 ding zeggen. Alles is aan het veranderen!!
Hallo
He Sylvia, ik ben blij dat er nog mensen zijn zoals jij. Die niet enkel het negatieve zien.
Ik vind het persoonlijk belachelijk dat er nog partijen zoals het Vlaams Belang bestaan. Een politieke partij dat met iedereen en alles spot. Hoe kun je zo n partij serieus nemen. Het ergste van al is dat zij toch nog veel stemmen krijgen.
Ik zal jullie 1 ding zeggen. Alles is aan het veranderen!!
Mooi verhaal, Sylvia (of moet ik Liesbeth zeggen? Het blijkt het zelfde e-mailadres te zijn?)
Goed gezien, Markec.
Ik had gemerkt dat er al een andere Liesbeth blogde (of is het blogte ?) en daarom koos ik voor "anoniem als Sylvia". Toch ook een mooie naam, nietwaar ?
Enfin, het gaat om de inhoud van het bericht en mijn naam doet dus weinig terzake.
Ik ben erg blij dat er positieve reacties op kwamen. Want wat ik dagdagelijks hoor van Mechelaars, stemt me eigenlijk niet erg hoopvol.
Weg met de vooroordelen, is mijn motto.
@Syvlia: ah.. nu kan ik weer volgen, ja.. je zal mijn reactie misschien vreemd vinden, maar door het recente verleden van gebruikers hier die onder verschillende namen opdoken om dan zo hun "gelijk" te halen, heb ik ondertussen een (on)gezonde achterdocht aangekweekt... in dit geval gelukkig volledig ten onterechte ;-))))

Enne: inderdaad, jou post was/is er eentje om in te lijsten, als het goed is, mag en moet het OOK gezegd worden.. en dat heb je gedaan ;-)
Tja: vooroordelen, da's nooit goed he...
Aan de faculteit pol en soc van VUB gaan de wildste geruchten rond betreffende de resultaten van stemmenkampioen (internetpanel van het Laatste Nieuws, in samenwerking met VUB)) voor onze stad mechelen; net als in stad antwerpen een spectaculaire daling voor de open stadslijst van VLD (+CDO en agalev), een sterke winst voor Cd&V en Vlaams Belang en een status quo voor Sp-A....
Wel Natan, het is zoals je zelf zegt, wilde geruchten.
Wait and see zou ik zeggen. Misschien is dit gerucht wel gelanceerd door iemand die de voorlopige resultaten kent en niet zo gelukkig is met de uitslag en dan maar wilde geruchten de wereld instuurt.
@Natan: Agalev heet tegenwoordig Groen!, CD&V is in kartel met N-VA en SP.A is in kartel met Spirit...

Nu over naar de inhoud; er volgen wellicht nog meer peilingen, enzomeer.. en je kan al wel een tendens vastellen op die manier.. en an sich ben ik niet echt verrast door de door jou geciteerde geruchten maar ... als puntje bij paaltje komt zal hét grote moment van de waarheid toch 8 september zijn...

Ben écht benieuwd hoe het uiteindelijk gaat uitdraaien....

Trouwens: ondertussen de Knack gekocht en gelezen, zeer interessant allemaal ! - met dank aan Jan voor de tip!
Ik heb de artikels op de site van Knack gelezen en was teleurgesteld door de inhoud.
Iemand dat ik ken had speciaal de Knack gekocht voor de aangekondigde 32 pagina's tellende katern over Mechelen. Blijkbaar waren het maar 6 artikels en de rest was opgevuld met reclame.
Ik zou het bijzonder spijtig vinden moest het Vlaams Belang een noemenswaardige winst boeken in onze stad!!

Dat zou alleen betekenen dat er zeer veel mensen met oogkleppen rondlopen in onze stad...
Met welk beleid pakt die partij uit?
Ik weet alleen dat ze negativisme promoten en kankeren op alles wat naar buiten wordt gebracht, maar oplossingen hoor ik ze niet brengen.

Ik stem niet op de open stadslijst maar ik zou het niet begrijpen moest het kartel worden afgestraft, de stad is er idd zwaar op vooruit gegaan de laatste jaren, wie zijn verdienste het ook is, het belangrijkste is dat we uit die negatieve spiraal zijn en de meeste mensen die ik ontmoet zijn het met me eens. Ik ben eigenlijk bitter weinig mensen tegengekomen die deze verkiezing voor het Blok zullen stemmen.
Dat zou dan ook ineens de verklaring kunnen zijn bij een overwinning van die partij, als je niet buiten komt is het normaal dat je geen beterschap ziet...
Het is alle hens aan dek om Vlaams Belang geen winst te laten boeken...vooral in de wijken waar Vlaams Belang véél stemmen haalt, loont de zichtbaarheid van democratische politici. Ik merk, althans in mijn wijk, dat SP-A kandidaten (o.m. Caroline Gennez) kandidaten en VLD kandidaten (zoals Greet geypen) inspanningen doen om van deur tot deur te gaan. Op ons straatfeest vorige zondag(capusteenstraat en zijstraten) was de komst van Bart Somers en Karel Van Butsel gunstig onthaald !! De meeste mensen apprecieren deze aandacht.
Weet ge wat mij opvalt tijdens deze gemeenteraadsverkiezingscampagne? Dat er langs Vlaamse wegen (tussen Mechelen en Leuven althans) weliswaar veel verkiezingsaffiches met MENSEN (gezichten, koppen) op te zien van de CD&V, de SP.a en de VLD maar geen van Vlaams Belang.
Niet dat er geen affiches van Vlaams Belang te zien zijn, maar er staan geen mensen op. Ik heb in Mechelen de ene uitzondering gezien die de regel bevestigt, namelijk de grijnzende lijsttrekker Frank Creyelman. Maar voor het overige zijn de lokale kandidaten onzichtbaar.
Ik begrijp onze burgemeester Bart Somers niet. Vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen een regeringscrisis veroorzaken op het thema veiligheid:
- een regeringscrisis over dit thema komt Vlaams Belang ten goede (Vlaams Belang blijft kampioen mbt thema veiligheid)
- deze profilering is 'doorzichtig' en eerder ingegeven door electorale motieven (cfr. idee van Olympische spelen van onze Bart net voor de Vlaamse verkiezingen)
- de Mechelaars gaan nu eerder over nationale thema's stemmen dan over de 'verwezenlijkingen' van het huidig Mechels stadsbestuur. Dit voorspelt weinig goed voor de VLD aangezien ze in alle opiniepeilingen onder de 20% duiken... dit zal ook het geval zijn voor de resultaten van de open stadslijst van VLD-CDO-groen!.

Als Vlaams Belang sterk vooruit gaat in Mechelen en in coma valt, is dit mede dankzij onze burgemeester Bart !!!

Laten we hopen dat er nog leven is na de coma
Op zijn reclameborden wuift hij Mechelen al terug uit. Bye bye Bartje!
Ik kijk er alvast naar uit om eens een verkiezingskandidaat langs mijn deur te zien passeren, buiten een fyertje van de illustere onbekende Mevr. Geypen heb ik echter nog niet veel mogen aanschouwen, pas op; ergens kan ik er wel inkomen, moest ik zelf politicus zijn, ik zou van pure schaamte ook mijn kop niet durven laten zien in de driehoek die gevormd wordt door de Liersestwg. en de Oude Liersebaan. Blijkbaar is dit de Mechelse tegenhanger van de Bermudadriehoek, waar ipv. schepen en vliegtuigen elke vorm van stadsverfraaiïng en netheid op mysterieuze wijze verdwijnt zonder enig spoor na te laten...
st.netels:ik woon ook in dien driehoek,heb gisteren (aan de werken "oep t' Bergske" twee (2) bekende koppe gezien.Ni lang want ze wilde blijkbaar niet aan gesproken worden(heb het geprobeerd) weg waren ze.
Enkele prioriteiten van Bart, volgens het nieuwste flyertje dat in de bus viel:elk jaar 30 straten fiets en voetpaden vernieuwen. Elk jaar.Van de vesten een groene boulevard maken en de invalswegen vernieuwen.10 gratis buurtparkings aan de stadsrand+ nieuwe speelpleintjes? (waar moeten de mensen op het rodekruisplein in de toekomst een basketballetje werpen?) blijkbaar weet hij het goed te combineren.
Een shoppingcentrum in de oude match? De oude stadsfeestzaal een seniorenzaal??
Minder belastingen??? door middel van cheqeu's waarmee in de mechelse winkels kan gekocht worden.Bart berekent snel dat per gezin op 6 jaar tijd 1000 euro kan bespaard worden. Op 6 jaar.
Dus de volgende 6 jaren worden er dan weer van heel veel ergernis omwille van omleidingen en breekwerken! mooi vooruitzicht toch?!
Ik passeerde gisteren langs de Melaan vanaf de kraanbrug, en rond de kop van de vliet waren ze (dacht ik) grond aant invoeren, aha een streepje gras, dacht ik blij!
S'middags kwam ik tot de ontdekking dat het maar een illusie was, er komen kasseien tot tegen de vliet.
kasseien overal. Mechelen kasseienstad.
@Kristiaan: Bij mijn weten, komt er een volledige rij bomen langs de vliet, das dan toch ook groen ?

Maar ik ben akkoord dat binnenstad Mechelen niet uitmunt in groene zones.
Ik mag hopen dat het VB geen vooruitgang boekt in Mechelen, maar ik vrees er voor.
Naast een gunstig verhaaltje zoals van Sylvia kan ik vele negatieve verhaaltjes plaatsen over migranten. Neem bv. parkpop op donderdag, daar was het regelmatig boel tussen politie en migranten. Ik was uitermate geschokt wanneer enkele van deze haantjes op de vuist gingen met de politie.

Mijn vrouw heeft wekelijks wel eens last met deze opdringerige noord-afrikaanse haantjes die hun hormonen niet kwijt kunnen. Het blijft dan wel verbaal en op een vorm van stalking, het blijft uitermate hinderlijk.

Laat duidelijk zijn, ik ben geen VB stemmer. Mijn vrouw is ook buitenlandse, ik heb dus wel wat praktijkervaring in multiculturaliteit.
In de wijk Tervurensteenweg kon ik tot nu toe op bezoek rekenen van VLD en SPA, van CD§V niemand gezien( maar misschien was ik niet thuis.
Van het VB geen mens te zien, behalve op de braderij de heer Creyelman die kleine boekjes uitdeelde. Maar ik heb dat al lang geleden eens gesteld. Het VB praat klaarblijkelijk niet met de bevolking, rijft alleen de stemmen van onnadekende malcontenten binnen ( pas op van mij mag je malcontent zijn, maar je moet wel nadenken voor wie je dan stemt, ik wil dus niet zeggen dat iedere malcontente niet kan nadenken)
Wat betreft die VUB enquete met HLN. Ik vrees, afgaande op lezersbrieven, dat veel HLN lezers aanleunen bij het VB, vandaar misschien die uitslag. Ik heb ondertussen wel het Nieuwsblad gelezen en daar is er toch meer nuancering, tot mijn vreugde was er zelfs een vrij positieve reactie over de aanpak van de criminaliteit in Mechelen.
Maar verder stel ik vast dat zowel VLD, CD§V en SPä op bijna dezelfde lijn zitten. De Spa wil zelfs geen soociale woningen meer en dat werd me enkele dagen geleden bevestigd door een aanbellende SPa-er. Dus!! Een tripartite is m.i. in de maak.
Vandaag in de krant "De Morgen" een spetterende dubbelintervieuw Bart Somers en Carolien Gennez...
Begin september liet Actua-TV Somers debatteren met zijn Mechelse uitdager Caroline Gennez. Somers deed lacherig over die "inwijkelinge" uit Sint-Truiden en voelde zich de gemakkelijke winnaar. Tot het publiek een overwinnaar moest aanduiden: 55 procent voor Gennez tegen amper 45 procent voor Somers...(bron: De Morgen)
Bedankt, Natan,

Het dubbelinterview in De Morgen is inderdaad de moeite waard. Bart zal ooit Caroline nog leren waarderen. Nu maken beiden nogal wat ruzie, maar het einde van het interview maakt veel goed: eigenlijk willen ze allebei ongeveer hetzelfde. Het is niet slecht dat ze het op een andere manier willen realiseren.
En vanavond is de sité stadsfeestzaal, de vernieuwde versie dus, aan de buurtbewoners voorgesteld. Het zal mooi zijn, 60 appartementen en 30 gezinswoningen, voorzien van een groene binnentuin met vliet erdoor. Op powerpoint ziet het er in elk geval veelbelovend uit. De aanwezigen waren in elk geval aangenaam verrast. Goei timing Somers, en mooie (gigantische) banner aan de buitenkant, die veel lelijk zicht verstopt.
Kunnen wij ergens die site stadsfeestzaal ergen via het web bekijken?
Hier vind je toch al iets:
http://www.stadmechelen.be/...
Ik hoop dat jans mischien tegen vanavond een foto van die banner op deze blog gezet heeft??
Het ziet er naar uit dat de heksenjacht van onze burgemeester Somers tegen minister Onkelinx tot gevolg zal hebben dat de gemeenteraadsverkiezingen een referendum wordt over het falen van de paarse federale regering i.p.v. de verwezenlijkingen van ons stadsbestuur....in dit geval stevent kandidaat burgemeester Karel Van Butsel op een grote overwinning en vrees ik dat de open stadslijst VLD/CDO/groen! niet voldoende stemmen zal halen om een schepenambt toe te kennen aan de overlopers Lamon, Nobels en Stevens.

Ik vind de démarches van onze burgemeester Bart onbegrijpelijk !!!
Sinds wanneer is Lamon een overloper?
natan p, wat heeft de regeringscrisis nu in godsnaam met Mechelen te maken. Mag Somers misschien niet eens zijn tanden laten zien tegen die oncapabale madam Onckelinckx misschienan? Of doet die het zo goed misschien? Ik denk eerder dat er een heksenjacht bezig is tegen alles wat Vlaams in vanuit Wallonië en de PS. Wil de dingen in hun juiste verhoudingen zien.
Ik heb al dikwijls gezegd dat we dit Belgisch misbaksel dringend moeten splitsen.
Rudi,als het van mij afhangt spelen alleen lokale thema's mee bij de komende gemeenteraadsverkiezingen...doch als onze burgemeester Bart zich de laatste dagen zich in het nieuws wringt met nationale thema's (zoals justitie,...), vrees ik dat deze nationale thema's de doorslag zou geven bij de komende gemeenteraadsverkiezingen...ik denk toch niet dat dit de bedoeling is van onze burgemeester Bart...vandaar dat ik de door Bart Somers opgeklopte heisa over justitie niet begrijp
Het ziet er in elk geval niet naar uit dat mevr Onckelinckx zwaar onder de indruk is van al het gepalaver over justitie, ze staat trouwens recht in haar schoenen vind ik.
Voor ene keer krijgen ze eens gelijk van mij.
Voor diegenen die het nog niet wisten: vandaag staan de resultaten van een exclusieve verkiezingsenquête in Mechelen, in de Gazet van Antwerpen.
De peiling werd uitgevoerd door TNS media, bij achthonderd Mechelaars, de voorbije weken.
Dat klopt ... Een mooi stukje journalistiek ...
De resultaten en analyses betreffende verkiezingsenquete in Mechelen beslaan méér dan 4 pagina's ...met o.m. commentaar van onze medeblogger Rudy.

Allen naar de krantenwinkel of surfen naar http://www.vrtnieuwsnet.be

Het meest positieve nieuws van de enquete is dat Vlaams Belang niet meer verder groeit in Mechelen. Doch afwachten of dit ook zo blijft in stemhokje: tot nu toe scoort Vlaams Belang in Mechelen altijd 5% méér dan in de opiniepeilingen.

Verassend is de status-quo van de open stadslijst VLD-CDO-groen! en de groei van SPA-spirit (dankzij groene kiezers).
De meest populaire politicus is Inge Vervotte (45%).

Het wordt nog spannende tijden voor onze lokale politici.
Het wordt inderdaad leuk in de Mehelse politiek, want we weten wel dat we met opiniepeilingen moeten oppassen. Deze peiing spreekt die van VUB/HLN tegen.
Wat de hetze over Onckelinckx betreft: even nog een laatste opmerking voor natan. Het is natuurlijk een feit dat Bart Somers ook voorzitter is van de VLD en dus ook daar zijn rol te spelen heeft. En dan haalt hij nationale thema's aan. Bart Somers is trouwens regelmatig te gast of gevraagd over die thema's als het weer eens te moeilijk wordt in het land. Maar ik heb de indruk dat er wat afkoeling op komst is vanmorgen. Afwachten mar.
De Mechelse ploeg van CD&V/NVA stelde gisteren een website voor waar de Mechelaars hun eigen wijk in detail kunnen bekijken:
http://www.bezoekuwwijkvirt...