Plannen voor Palermo!

met categorie:  


(foto: Jan Smets)

Nee...
Ik maak op deze 'verdronken' grijze dagen géén plannen voor het maken van een zonnige, Zuiderse trip naar Sicilië...
Maar...
Het Hof van Palermo, in de Zakstraat, zou eindelijk grondig aangepakt worden!
En da's nodig - want het historische pand staat al een eeuwigheid te verkrotten - wat bijzonder spijtig is, door het unieke karakter van het gebouw - zéker door de unieke woontoren.

In 1474 werd het Hof gebouwd in opdracht van Jan Carondelet, eerste voorzitter van het Parlement van Mechelen. (géén 'Jan-met-de-pet' dus...)
Toen deze man in 1500 stierf, ging het gebouw over in de handen van zijn zoon: de aartsbisschop van Palermo en kapittelkanunik van Sint-Donatus in Brugge, en bovendien secretaris van Keizer Karel.
Uit die tijd stamt het torentje (een vierkante zadeldaktoren met Vlaamse pannen, in een bak-en zandsteenbouw - zie foto ), maar ook een aantal laatgotische gewelven die men nu nog kan zien. (in die tijd was het Hof door een voorgebouw van de straat afgesloten).
In 1807 was in het oude Hof een afspanning: de 'Saele van Apollo'.
In 1889 kreeg het pand een andere bestemming.
Er was toen een rijtuigverhuurder in gevestigd. Naam van het 'bedrijf': 'den Posthoorn'.
In het begin van de twintigste eeuw kocht de vermaarde Manufactuur De Wit het gebouw.
Zij was er in bedrijvig tot 1985. Toen vond de tapijtweverij de weg naar de Refugie van Tongerlo in de Schoutetstraat.
(Het Hof van Palermo diende nog wel een hele poos als opslagplaats).
Nadien zou het Gerechtshof het gebouw een tijd gebruiken als onderkomen voor de archeologische diensten van de Vlaamse gemeenschap.
Dit duurde echter niet zo lang.
In 2003 kocht het ABVV Mechelen-Kempen het Hof van Palermo over van de familie De Wit.
Het restauratiedossier van het vervallen pand is nu eindelijk rond.
De bouwvergunning is afgeleverd.
Nu is de nieuwe eigenaar druk op zoek naar een aannemer.
De hele restauratie zou een anderhalf miljoen euro kosten.
Dit is voorwaar géén klein bedrag...
(in het gebouw zouden later burelen en leslokalen komen)

Fijn dat wéér een ander vervallen historisch pand in de binnenstad van de ondergang zal worden gered!

(info gedeeltelijk ontleend uit een artikel van Sven Van Haezndonck in GvA van 3 augustus, uit 'Gids voor Oud Mechelen' van Marcel Kokken en uit 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen - stad Mechelen 9n')
Voorwaar weer goed nieuws Jan ! Binnenkort heeft de Zakstraat, naast de renovatie door de stad, er alweer een bezienswaardigheid bij !

En wat meer is de paleizenkultuur, met het Hof Van Busleyden (Busleyden), Hof van Kamerijk (Margaretha van York), Hof Van Palermo (Jan Carondelet), Hof van Savoye (Margaretha van Oostenrijk) maakt Mechelen unieker dan ooit.

Nu het Hof van Cortenbach oplappen ?
(http://www.mechelen.blogt.b...)
Dat zou inderdaad best mogen! Voor het Hof van Cortenbach is het vijf voor twaalf (of al wat later...).
Maar Palermo en Cortenbach - twee panden uit een zelfde periode, zijn twee relicten van een tijd dat Mechelen zijn grootste bloei kende!
Toen stond Mechelen aan het toppunt van zijn macht en uitstraling - als oude hoofdstad van de Nederlanden...
Wie weet komt er toch op een mooie dag schot in de zaak.
Laat het ons bij deze hopen!
Over die 'Zakstraat' schrijft Marcel Kokken nog het volgende:
'Over herkomst en betekenis van de naam bestaan slechts gissingen. Een aanvaardbare verklaring is dat de straat vroeger 'doodliep' tegen de vliet.
Het woord 'zak' sou men dus in de zin van het Franse 'cul-de-sac' of het Duitse 'Sackgasse' kunnen begrijpen. In 1311 werd een houten brug over de vliet gelegd waardoor de 'Zakstraat' ophield een zakstraat te zijn.
In 1798 werd de straat de 'Rue du Secours' gedoopt.
(...) Tot in het prille begin van de 20e eeuw liep de 'Melaan' tussen de huizen nrs.20 en 24 van de Zakstraat.
Het bruggetje dat beide vlietoevers verbond, heette toen heel toepasselijk 'Zakbrug'.'

En met deze 'Melaan' zit ik weer in het vaarwater van Peter... ;-)
De cirkel is rond.
Ah ja voor een kijkje op de loop van de Oude Melaan, http://melaan.lunaluna.be
Aan alle trotse Mechelaars!

Deze week had ik het genoegen om met een lieve Zwitserse jongedame kennis te maken, die voor enkele dagen bij mij logeerde. Het was de eerste keer dat ze naar ons land kwam, daarom heeft ze er van geprofiteerd om toch enkele mooie steden te bezoeken waaronder in de eerste plaats Mechelen natuurlijk.
Dit ter inleiding, maar wat ik eigenlijk wil vertellen, ze was heel tevreden over alle mooie plaatsen die ze heeft bezocht waaronder ook Antwerpen, maar, en nu komt het, ze was vooral heel enthousiast over haar bezoek aan Mechelen en ze bekende dat ze Mechelen toch wel de mooiste en gezelligste stad vond... en veel mooier dan Antwerpen!

Wel, is dat nu geen mooi complement?
@Garda: ik zit momenteel met een team bestaande uit een Fransman, een Duitse en nen Ollander ;) in Mechelen voor een paar maand, en ze zijn allemaal even enthousiast. De Duitse had Parkpop al ontdekt, ze zijn al gaan eten op de Wollemarkt, op de Grote Markt en aan de Lamot, en ze zijn echt enthousiast.

En ik ben content dat de reputatie van Mechelen terug wat hersteld wordt.
Allereerst: het is inderdaad goed, heel erg goed, en hoog tijd dat het HOF VAN PALERMO eindelijk aangepakt wordt. Goed zo!

Ja (@Garda & Phaedra), Zwitsers, Duitsers, Fransen, 'Ollanders.... ze lijken allemaal wel vol te zijn van Mechelen! En gelijk hebben ze!!! Toen ik vorige zomer enkele Amerikanen (uit Bush's Texas godbetert) mocht rondluiden waren ze ook dolenthousiast en alles was "great" en "fantastic" en "amazing" ;-)

@Garda: ja, dat je Zwiterse gaste Antwerpen mooier vindt dan Mechelen; zeg dat maar niet té luidt tegen de Sinjoren ;-)
Ter info.

Jean Carondolet noemde zijn hof te Mechelen naar zijn bisdom “ Palermo”.

Feitelijk woonde hij te Sempst (Zemst) op het kasteel van Relegem. Omwille van zijn functie aan het hof van Margareta moest hij een domicilie hebben intra muros.

Het is bekend dat hij NOOIT in Palermo is geweest, de titel was hem toegewezen om hem inkomsten te verzekeren.

Daar hij raadsman werd van Karel (V) wordt algemeen aanvaard dat Karel en zijn zusjes veel in Sempst verbleven, in hun kinderjaren.
“”””” ……
Het meest illustere geslacht dat het kasteel Relegem bewoonde was de familie Carondolet. Ze kwamen in Sempst wonen rond 1450.
Sire de Maulde, alias Paul de Carondolet, werd op het kasteel geboren als zoon van Paul 1 de Cardolet in 1551.
Ferry de Cordolet was gedurende zijn hele leven Heer van Relegem, als zevende zoon van Jean de Carondolet.
Het praalgraf van Jean de Carondolet, later bisschop, is te bewonderen in de Kathedraal te Brugge. ("De Semse nummer 3" van Roger Van Kerckhoven en "Het kasteel van Relegem" door Marc Alcide)…..”””””
Bedankt voor deze boeiende aanvulling Jos! Zo gedetailleerd kende ik de geschiedenis niet.
Inderdaad, interessante aanvullingen, Jos !
Ik help waar ik kan....
We mogen inderdaad trots zijn op Mechelen. De uitstraling van Mechelen is echter nog niet optimaal. Toen ik deze morgend mijn krant (DS) in de trein las werd er een vergelijking gemaakt van de kostprijzen van de verschillende festivals in dit land. De krant besloot dat er nog een aantal festivals waren met democratische inkomprijzen, maar dat het er weinig zijn.
Nergens echter een vermelding naar Maanrock ! Gratis en met een aanvaardbare drankenprijs is dit wellicht het meest democratische festival van Vlaanderen.

Ik stel voor dit iedere Mechelaar even een briefje schrijft naar DS om dit recht te zetten en hen te wijzen op een éénzijdige berichtgeving.
Vandaag kwamen bij tapijtweverij De Wit de eerste 2 wandtapijten toe uit Malta. Het zijn de eerste uit een reeks van 29 antieke wandtapijten die in Mechelen worden gerestaureerd. Een reportage kan je bekijken op http://www.vrtnieuws.net (cultuur en media).
Net gezien. Dit verdient een eigen item !
Hof van Palermo: We zijn nu anderhalf jaar later ... Iemand nieuws hierover ?

05/06 Wonen in Hof van Palermo

Aannemer Philip Van Loon heeft een deel van het leegstaande Hof van Palermo in de Mechelse Zakstraat gekocht. De man maakt er een woonerf van. “Zelf noemen wij het al ons Melrose Place, naar de binnentuin in de gelijknamige tv-serie”, lacht hij.

Het was Jean Carondelet die in de 15de eeuw het historische gebouw liet optrekken. Hij was secretaris van Keizer Karel, eerste voorzitter van de Grote Raad van Mechelen en bisschop van Palermo. Vandaar de naam. De Algemene Centrale van ABVV en BBTK, sinds een vijftal jaar eigenaar, wilden aanvankelijk het Hof van Palermo volledig restaureren. Het kostenplaatje daarvoor werd geraamd op 700.000 euro. “Uiteindelijk blijkt de totale kostprijs vandaag op twee miljoen euro te liggen en dat is te hoog. BBTK haakte af en verkocht zijn deel van het complex aan een projectontwikkelaar”, zegt Willy Van den Broeck van de Algemene Centrale.

Nummer 20 van de huizenrij in de Zakstraat is sinds kort eigendom van Philip Van Loon, een aannemer die erg actief is in de buurt van de Hoogstraat. “Onze schetsontwerpen zijn klaar. Volgende week bespreken wij ze met de bouwdienst van de stad. Wij hopen binnen een maand onze aanvraag in te dienen”, vertelt Van Loon. Hij wil op de plek vier tot vijf appartementen bouwen. “De huidige gebouwen breken wij af. Wij kunnen ze helaas niet meer restaureren, want ze verkeren in te slechte staat.” In 2009 wil Philip Van Loon het nieuwbouwproject opstarten.

De Algemene Centrale houdt nummer 18 in handen. “Dat is het oudste gedeelte van het complex met het torentje. Wij richten er onze kantoren in en hopelijk is er plek voor drie tot vier vergaderzalen. Die kunnen wij als vakbond gebruiken. In nummer 16, waar veertig tot vijftig mensen werken, hebben wij maar één vergaderzaal. Dat is te weinig”, stelt Van den Broeck. Hij is volop bezig met de zoektocht naar een architect om de plannen aan te passen. Als alles vlot loopt, moet het Hof van Palermo in 2010 opnieuw schitteren. De stad is blij dat het einde van de tunnel in zicht is. “Het project voor het Hof van Palermo zit eindelijk op de goede weg”, zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys (sp.a). “Weldra telt Mechelen weer een stadskanker minder.”

 

...dat las ik vandaag ook in Gazet van Antwerpen...

Mooi dat er nu eindelijk schot in de zaak lijkt te komen...

Beste mede-Mechelaars,

zoals sommigen reeds gezien hebben,hangt de gele 'bekendmakingsaffiche' op aan de oude poort. Plannen liggen ter inzage op de bouwdienst. Zodra vergunning rond is kun je op onze website www.vastgoed-vanloon.be alles in detail bekijken...

Philip

Hof van Cortenbach

Nieuwsblad: "Het Hof van Cortenbach, een prestigieus patriciërshof uit de zestiende eeuw op de Mechelse Korenmarkt, dreigt het slachtoffer te worden van de gerechtelijke traagheid. Het stadsbestuur zette al in 1995 een onteigeningsprocedure in omdat de eigenaar het gebouw, een beschermd monument, compleet verwaarloosde. Meer dan acht jaar later heeft de rechtbank nog steeds geen vonnis geveld in het dossier. Intussen raakt het pand onherstelbaar beschadigd."

Dit is idd dégoûtant! Een zeer pijnlijke zaak, aangezien het hier gaat om een uniek pand, dat onherstelbare schade oploopt.

Het zou hier blijkbaar gaan om de eigenaar van die hele resem winkels in de OLV-straat. Jammer genoeg is deze man duidelijk niet bereidt zijn eigendommen (ja meervoud, want niettegenstaande zijn vrouw  zogenaamde kwaliteitsproducten verkoopt, staan de winkelpanden er zelf onverzorgd bij....en dan heb ik de achterkanten nog niet gezien) te onderhouden. Hoe arrogant kan een mens wel zijn. Zulke waardevolle (in alle betekenissen van het woord) opkopen en vervolgens laten verkrotten.

Aangezien het Hof van Cortenbach praktisch niet is te zien, zijn heel wat mensen zich hier gewoon niet van bewust. Misschien wordt het dus tijd dat we als mede-mechelaars druk zetten op de eigenaar. Mogelijkheden zijn er voldoende, lijkt me. Denk maar aan het plaatsen van wegzijzers en naamborden waardoor de aandacht wordt gevestigd op de aanwezigheid van dit Hof en/of het opvoeren van lokale en regionale berichtgevingen over de slechte omstandigheden van het pand. (onder den toren, streekkrant, ....mailmerges).

Het kan zijn dat de wetgeving strikte beperkingen oplegt. Desalniettemin ben ik er van overtuigd dat deze persoon enkel tot actie zal overgaan indien het imago van z'n winkels, en dus impliciet z'n eigen ego, zware deuken krijgt.

Deze man heeft zowaar een stukje van onze geschiedenis en toekomst de vergeetput in gegooid!                                          SHAME ON YOU!

 

 

Mechelen mooier dan Antwerpen?! Dat is toch om te lachen zeker?!  Dat is gelijke ne steen en nen diamant met elkaar vergelijken.  Antwerpen is en blijft de mooiste stad.  Ik heb in Mechelen nog geen Centraal Station gezien, geen Kathedraal zo prachtig als die van Antwerpen, geen Meir, geen Hoogstraat, geen Kaaien, geen Carolus Boromeus, geen Bourla, ggen Stadsfeestzaal, geen Museum van Schone Kunsten, geen Groenplaats, geen prachtig stadhuis op een prachige grote markt, geen Steen aan de Schelde enz.... kortom niks wat kan tippen aan de pracht die Antwerpen te bieden heeft.  Droom maar verder.  Wij Antwerpenaren hebben niet voor niks nen dikke nek.

@Antwerpen: blijft rustig war ge bent. Moete gij u nie bezighouden met bruggetjes en tunnelletjes?

Komt hier nog schot in de zaak ? laatste (zinvol) bericht dateert alweer van twee jaar terug en sinds enkele maanden hangt er weer een 'te koop' bordje aan de gevel...

Inderdaad, het ziet er niet naar uit dat hier veel beweegt, er is zelfs een resem betonblokken geplaatst tegen instorten !