Monumentenstrijd: stem op Mechelen!

met categorie:  
Banner
(klik op de banner voor een versie van de affiche)


(klik op de affiche voor een grote versie)Het is zover: de Monumentenstrijd barst los. Na de eerste oproep in mei werden maar liefst bijna 400 projecten ingediend voor het Canvas-programma Monumentenstrijd. Een commissie van deskundigen maakte daaruit een zorgvuldige en gevarieerde selectie van 30 kandidaten die vanaf vandaag 22 augustus meedingen in de volgende fasen van Monumentenstrijd. De weerhouden projecten zijn heel divers, zowel wat betreft hun aard en ouderdom, als inzake herbestemming en lokatie. Per Vlaamse provincie zijn er 6 projecten.
Voor Mechelen werd het project voor de herstelling van het torenuurwerk van Sint-Rombouts uitgekozen.

Mechelaars, surf naar www.monumentenstrijd.be schrijf je in en stem op ons Mechels project.
Het erfgoed
In 1452 startte in Mechelen een bouwproject met steile ambities dat tot op vandaag onvoltooid is gebleven: de Sint-Romboutstoren, 97 meter hoog en het kroonstuk van een uitzonderlijke gotische kerk. De toren maakt intussen deel uit van het Unesco-werelderfgoed en is nog altijd Mechelens landmark nummer één. Sinds een Duitse beschieting in de Eerste Wereldoorlog werkt het torenuurwerk niet meer en in 1963 werden de wijzerplaten verwijderd. Sint-Rombouts is een tijdloze toren.

Het project
Een kerktoren zonder uurwerk is als een schip zonder boegbeeld. Vzw De Bruistablet ijvert in Mechelen dan ook om "het mooiste en grootste uurwerk van de wereld" aan de toren terug te geven. Eerst moeten de inwendige constructie en het mechanisme worden hersteld, daarna is het de beurt aan de wijzerplaten en de uurwijzers. Een project waarvan de Mechelaars - en niet alleen zij - zullen opkijken.

Zie ook: www.debruistablet.be
Heb net gestemd ... Doen allemaal !
Gestemd !
Ziezo, ik heb ook juist gestemd!
ff e-paske aangemaakt en ook gestemd.
ms wordt het nog iets
En ook mijn stem is doorgegeven.
Ondertussen heb ik een aanmaning doorgestuurd naar heel mijn adressenbestand. Mag ik vragen dat de andere bloggers dat ook doen. Hoe meer stemmen hoe beter.
den echte mecheleir hei oek gestemd
@Rudi: wordt voor gezorgd !
Goed idee van Rudi om via adressenbestand vrienden en kennissen te vragen om voor ons Mechels project te stemmen.
Ik heb ook gestemd, en heb het ook naar mijn collega's gestuurd.
Ik doe het natuurlijk ook, en stuur het door aan m'n vrienden...
Ik ben benieuwd...
Ik kan moelijk mijn "collega's" aansporen om voor Mechelen te stemmen, maar als de stad Mechelen dat nu eens doet met àl haar personeelsleden. In de stedelijke administratie werken toch honderden mensen met een pc-aansluiting en een eigen mailbox, ja toch? Als die allemaal al eens zouden meestemmen...
Ik zit een beetje met eenzelfde probleem als geboren Duffelaar, kan ik moeilijk mijn directe omgeving aansporen om de PLAZA links te laten liggen.
;-(
Er kan een banner worden gedownload "Stem op Sint-Romboutstoren -Mechelen" op de site http://www.monumentenstrijd.be > klik op 'voer campagne' en selecteer. Misschien een tip voor mensen met eigen websites, én waarom ook niet voor deze site? Webmaster?
Via diezelfde monumenstrijd-site kan je ook affiches downloaden om het project te steunen en bekend te maken. Doen!
Voor duffelaar Peter en Koendv:
"neen heb je en ja kun je krijgen" ofte riskeren is kans. Ik heb zelf mensen van buiten de provincie gevraagd om naast één van hun provinciale projecten ook voor Mechelen op de andere provincies te stemmen.
Maar met Duffel zal dat moeilijk liggen.
@rudi: Ja, maar mijn "collega's" zijn de Canvas-medewerkers van o.a. Monumentenstrijd.
Koen VD, ja daar heb je een punt. Maar ik weet ondertussen wel vanuit de stad dat er o.a. via "in en uit" een email actie bezig is. Als iedereen nu zijn steentje bijdraagt. Ik heb trouwens al verschillende reacties gehad à la " ik heb ook gestemd" van mijn email connecties. En nu denk ik er aan dat ik, vrees ik, mijn collega's van de Gidssenbond nog niet heb verwittigd. Schande, direct doen sè.
Beste allemaal, kan er iemand met grafisch talent een affichken ontwerpen om op Mechelen te stemmen ?
Aanzet is hier te vinden:
http://www.monumentenstrijd...
Ziet er goed uit !
Alleen vraag ik me af op welk formaat die te printen is ?
Hij was (vreemd genoeg) ietsje kleiner dan een A4...nu, ik kan hem altijd naar een A4 vergroten en naar PDF omzetten.

Dan kunnen bloggers hem eventueel afprinten en ophangen ?
Goed idee. Stuur maar door ...
Voila, iedereen die dit wil kan vanaf nu de A4-affiche downloaden op
http://www.lunaluna.be/Affi...
Eerstdaags zijn de affiches van Bruistablet gratis ter beschikking op dienst Toerisme van de stad... stickers en andere gadgets volgen ...
"Wees Fier, Stem 04" doen iedereen
"Wees Fier, Stem 04" doen iedereen
"Wees Fier, Stem 04" doen iedereen
Ik denk dat we op 04 moeten stemmen, Just Me? ;-)
Help! De rechterkolom zit weer helemaal uit de haak... dat is wel hééél vervelend.
Gestemd !!!
@Bart Ve,
Afgeprint op A4 fotopapier,héél mooi resultaat.
Wel spijtig dat de stad Mechelen weer geen actie onderneemt. Liever lui dan moe zeker?
Op de website van de stad Mechelen zou toch een directe link naar de website van de Monumentenstrijd moeten staan!
Het door de "vzw Bruistablet" ingediende project - herstelling van het torenuurwerk op Sint-Rombouts - voor het televisieprogramma de 'Monumentenstrijd' werd geselecteerd uit de bijna 400 projecten. Een commissie van deskundigen maakte daaruit een zorgvuldige en gevarieerde selectie van 30 kandidaten die vanaf nu meedingen in de volgende fasen van 'Monumentenstrijd'. De weerhouden projecten zijn heel divers, zowel wat betreft hun aard en ouderdom, als inzake herbestemming en lokatie. Per Vlaamse provincie zijn er 6 projecten. Vandaag zal de stad Mechelen, in de persoon van burgemeester Bart Somers, haar volle steun geven aan het project.

(bron Radioreflex: 23/08/06)
Ik heb juist de affiche afgeprint op A4 formaat en ik ga ze onmiddellijk voor het venster hangen.
@Rode Mol.
Uit de Streekkrant:
Tijdens de Open Monumentendag op 10 september vindt met steun van het stadsbestuur "Rock around the clock" plaats, een spektakel op de Grote Markt om Mechelen warm te maken voor het project.

Tot 17 september kan je je stem uitbrengen:
sms: 'STEM 04' naar 3470
of bel naar 0905 56304
of surf naar http://www.monumentenstrijd.be
Belangrijk ! Je kan per persoon 3 stemmen uitbrengen
1 via sms, 1 via telefoon en 1 via website
Dus "stem fier vier" maar wel 3 x
@rode mol: op de site van de stad Mechelen staat wel degelijke een link naar de site van 'monumentenstrijd' en een naar de site van 'bruistablet'.
Volgende keer misschien eerst wat wakker worden voor je gaat kijken. ;-)
Al eens op de Grote Markt geweest. Er hangen affiches aan het stadhuis en een stukje levensgroot horloge !
Go Mechelen, Go!
Hey chris, misschien nog eens een ontwerpke maken ? Hoe meer ontwerpkes hoe beter he ...
Gestemd!
Al eens naar boven gekeken naar de toren?? Sinds gisteren avond hangt de uitnodiging tot stemmen per sms er in 't zicht van iedereen.. de Mechelaar kan niet meer beweren dat hij van niets weet...
Het is allemaal maar een kwestie van verkiezingen ... keep thinking clear minded ...
@Pieter: 't is ook nooit goed hee voor de Mechelaar... ofwel krijgt de stad kritiek dat ze onvoldoende meedoen - cfr. rode mol - ofwel dat het en kwestie van verkiezingen is...Ik zie het nog altijd gewoon als DE MONUMENTENSTRIJD - en ben ik fier op mijn stad en haar rijke verleden !!!
@Pieter, wat heeft dit in godsnaam met politiek te maken? Monumentenstrijd is een TV programma verdomme. Ik word ziek van dat negativisme tegenover politiek. Natuurlijk is die verre van altijd kosjer, maar in elke actie of wat dan ook een politieke zet te zoeken is je ergste paranoia. Als je iets tegen politiek hebt, wat je goeie recht is, dan kun je dat in het stemhokje uiten met bijvoorbeeld niet te stemmen of ongeldig, maar hou asjeblief je opmerkingen voor jezelf. Dit doet hier niks ter zake. Om je te parafraseren:"Do you think you think clearminded yourself?" Heb je trouwens al gestemd Pieter of voel je je daar te "schoon" voor?
Waarom wil men ons wijsmaken dat het een "orginele horloge " is? Stamt onze toren niet uit lang vervlogen tijden en is die horloge een "fantasieke" uit de 19e eeuw.
Schoon is anders. Wat zegt RIM nu?
Léon: dit 'fantasieke' dateert wel uit 1707, en niet uit de 19de eeuw.
Van 15 augustus tot 17 oktober van dat jaar werden de grote wijzerplaten opgehangen! Een stout stukje waaghalzerij waar zelf velen van buiten de stad naar kwamen kijken! (lees ik in het boek over de Sint-Romboutstoren van Frans Vemoortel).
In 1771 waren de wijzerplaten wel al erg versleten.
In 1773 volgde een grondige herstelling door stadmeester-smid Jozef Ysers.
In 1824 werden de uurplaten, wijzers en cijfers opnieuw verguld door Laurens Schweitzer, een Mechels schilder.
Nog herstellingen in 1871 en 1874 (met opnieuw veguldingen).
In 1773 had de verkoop plaats van de oude uurwerkplaten en wijzers, op de Grote Markt.

Dus...
wie wil wie wat 'wijsmaken'?
Vervolg:
in 1861 werd het uurwerk door priester Lodewijk Michiels, professor in de natuur-en wiskunde, verbeterd, door het elektrisch in beweging te houden.
In het jaarverslag van 1862 lezen we dat het uurwerk nu geleid wordt door een 'système electro-moteur inventé par l'abbé Michiels'.
Op 27 april 1892 werden de inwoners van de stad verwittigd dat van zondag 1 mei af, om 6 uur 's morgens, het uur van Greenwich zou worden aangenomen, wat inhield dat iedereen alsdan zijn uurwerk moest gelijk zetten met het nieuwe uur van het torenuurwerk.
De eerste van de 4 wijzerplaten, verdween met de beschieting van de toren door Duitse kanonnen tussen 25 augustus en 1 september 1914.
Op 19 november 1914 woedde boven Mechelen een geweldige strom. Grote delen van de loshangende wijzerplaten werden afgerukt en kwamen tot op de Ijzerenleen terecht.
De stad is nooit tot herstelling overgegaan.
Wat overbleef: verroest ijzer, loshangend, doorgebroken en verhakkeld...
In 1960 schreef de stad een som van 200OOO fr. uit om de rest af te breken en op te ruimen.
In 1963 werd hier toe overgegaan...
In een oud boek(1919) over WO I las ik de bepalingen van de Vredesvoorwaarden opgesteld te Versailles.
Deel: Herstel en teruggave , las ik het volgende onder; e)Schade aan eigendommen buiten maritieme of militaire materialen.
Nu vraag ik me af zou onze toren met uurwerk daar ook ondervallen? Zo ja, is daar ooit wat van in de stadskas terecht gekomen?
Zomaar iets wat ik me afvraag...
en toch is 't geen gezicht!
alleen al 't gedacht!
die wijzerplaten zijn werkelijk buiten proportie en onesthetisch.
Spijtig dat ze het zwempaleis niet hebben verkozen, maar ja dat zal misschien (politiek) te moeilijk hebben gelegen. (een stadsbestuur dat feitelijk tegen de renovatie is en onder druk zou komen te staan van een spelletje).
Och Leon, als ze er binnenkort 200 jaar hangen dan weet je niet beter, en dan vind je ze misschien wel weer mooi, wie weet ?
:-)
Hé Peter mag ik dan ook komen zien, binnen 200 jaar?
En die zwemdok...jongens jullie weten nog geen 10e van wat er zich allmeaal achter de schermen heeft afgespeeld en nog speelt.
Maar stem toch voor dat uurwerk, dat maakt de meeste kans.
Op hoop van zegen.
@jos: Ah ja hee Jos, Dat is zeker !
de initiatiefnemers voor een uurwerk op de Sint-Romboutstoren verdienen méér dan proficiat.
Mechelaar, wees fier en stem zeker vier.
kem oek gestemd ne pure mechelear
Via 3 kanalen gestemd.
Heb meer dan mijn best gedaan. Zo'n 350 mailtjes verzonden naar vrienden en kennissen en naar die hun vrienden en kennissen.Nu maar afwachten.

Wanneer weten we nu eigenlijk het resultaat van deze stemming? Is dat al volgende week of moeten we wachten tot alle provincies aan bod zijn geweest?