Vandalisme

met categorie:  
Via deze blog wil ik melding doen van vandalisme aan ons stoeptuintje. Ik weet het: het is geen halsmisdaad en al bij al een kleinigheid, maar toch.

Wij wonen op de Koningin Astridlaan nabij de Brusselpoort in Mechelen. Een drukke ringweg rond de stad, waar vooral oude herenhuizen het decor uitmaken. Om de stoep wat op te fleuren hadden we enkele jaren geleden een stoeptuintje aangelegd, een initiatief dat de stad Mechelen trouwens stimuleert. Aanvankelijk hadden wij er een klimrozelaar geplant, die al gauw mooie bloemen droeg. Maar al even gauw merkten wij dat sommig 'passanten' het leuk vonden om de rozen af te trekken, zodat er van de bloeiende rozelaar na verloop van tijd niets meer overschoot dan een kale doornstruik zonder bloemen! En de lage buxusplantjes die het 'tuintje' omzoomden, vergingen door plassende honden. Met de moed der wanhoop probeerde mijn echtgenote om elk jaar opnieuw rozen te laten bloeien op onze stoep, die telkens weer aan plukgrage handen ten prooi vielen.

Vorig jaar was mijn echtgenote het beu; ze groef de rozelaar - of wat er van overbleef - uit, verwijderde de ros geworden buxusrestanten en zette deze lente een simpel boompje in de plaats. Bestand tegen honden én tegen bloemenplukkers, dachten wij. Het felgroene boompje floreerde en zorgde voor een aangename toets in de straat.

Tot vanochtend, toen we vaststelden dat het boompje door 'vandalen' gewoon is kapot gebroken. Blijkbaar zijn er mensen in Mechelen die allergisch zijn aan stoeptuintjes. Ik vrees dat ik stilaan allergisch aan het worden ben aan deze tuinvandalen. God verhoede dat ik een verzuurde burger word.

Wat moet je hier tegen doen? Geen stoeptuinjes meer aanleggen, zodat de straat een grijze woestijn wordt? Of ondanks alles toch weer naar een plantenzaak rijden, plantgoed kopen en het jonge groen met zorg omringen, zodat er weer een fleurig accent opgroeit in onze straat?

Maar voor hoelang...?

Goh Koen, daar is weinig tegen te doen hoor. Ik zou zeggen blijven volhouden en je buren aanzetten om hetzelfde te doen.

Tegeltuintjes zijn mooi en verdienen een plaats in de stad. Volhouden jong !
Tja, dit soort vandalisme gebeurt jammer genoeg ook op andere plaatsen.
Ik had vroeger de gewoonte om regelmatig een mooie pot met vaste planten op het graf van mijn echtgenoot te plaatsen, tot ik met grote verontwaardiging eens heb vastgesteld dat de pot gewoon gestolen was...., wie doet nu zoiets, zeggen de mensen dan...maar ja, het gebeurt jammer genoeg wel, hé.

Spijtig van uw tuintje, maar zoals Peter al zegt, zou ik toch ook aan raden om vol te houden, hoor!
Probeer eens een groengordijn :
inox op uw gevel met niet schadelijke klimmers.
Pas wel op voor inklimmende dieven.
http://www.lox.be/

Ik hoop dat deze positieve reactie mijnswegen nu niet weer gewist wordt.
gewoon bloemen en planten zetten op de vensterbank van de eerste verdieping,
als ze dan s'nachts een ladder tegen de muur zetten om ze te vernielen, heb je ze gewoon maar op te wachten met je (bed?)pan om ze een dreun mee te verkopen!
ja Koen, ik sluit me aan bij Peter, maar kan me je frustratie voorstellen. Ik kan maar niet begrijpen waarom iemand zoiets doet, vernielen, zonder er zelf maar enig voordeel van te hebben...
In de stad wonen heeft zoveel voordelen, jammer genoeg ook nadelen.
Bon courage toch!
Bah, zouden stekelige planten kunnen helpen? Of vogellijm, dan plakken ze vast!
Is er geen hovenier in de buurt die hogervermelde kan helpen met goede raad?
Een schrikdraad zoals aan de weiden?
Vandalen zullen er wel altijd zijn...denk ik toch.
Volhouden maar....
mijn schoonvader woont op een gelijkvloers appartement in hartje Mechelen en had op een gegeven ogenblik het idee om bloembakken met geraniums op de vensterbanken te zetten. Na drie dagen waren vandalen reeds met één van de bloembakken gaan lopen... Maar mijn schoonvader geeft niet snel op: hij heeft er een nieuwe gaan halen en haalt nu elke avond de bloembakken terug binnen. Een dagelijks karweitje, maar de frustratie blijft uit. Mss een ideetje: een plant in een grote pot, die je dus op het einde van de dag terug binnen kan zetten om vandalen geen kansen te geven.
Een idee uit de Far-west: Gezocht plantendief, 1000 euro beloning, dood of levend!
Van zodra niet iedereen zijn voldoende aantal vierkante meters heeft is het miserie.

Was het misschien klein klein kleutertje ? :)
"Filip f"
Goeie vondst, dat klein kleutertje.
Humor overwint alles!
een meidoorn aanplanten is hierbij een stekelige tip. degene die hiervan een takje wil afbreken zal het geen tweede maal proberen. mooie plant eerst witte bloemen en dan rode vruchten.best regelmatig snoeien en in vorm houden.
groene groetjes
Vruchten zijn zelfs eetbaar!