Deze week in Lamot

met categorie:  
Do 20 juli: Boottocht op de Dijle + tentoonstellingsbezoek

De boot vertrekt tijdens de zomermaanden elke donderdagavond om 17.30 uur aan de kade voor Lamot. Vervolgens neemt de gids je mee in de tentoonstelling en eindigt de rondleiding boven op het dakterras van Lamot. Duur: 2,5 uur. 10 EUR.

Zo 23 juli: Torenbestijging + tentoonstellingsbezoek

Elke zondag, behalve op 20 augustus, kijk je vanop de Sint-Romboutstoren neer op de stad. Met een gids loop je verder naar Lamot waar je de tentoonstelling bezoekt. Vertrekpunt aan In&UitMechelen om 14.15 uur. Duur: 3 uur. 7 EUR.

Wo 26 juli: Kinderatelier. Olieverfschetsen

Wie was Rik Wouters? Hoe ging hij te werk. De kids leren werken met olieverf op waterbasis en zetten stillevens op doek. Afspraak: 14.00 uur in Lamot. Duur 2 uur. 5 EUR / 4 EUR met Grabbelpas.

Wo 26 juli: Cirkels in de stad. Wandel- en/of fietstocht

De wandel- en fietskaart is elke dag gratis verkrijgbaar in het Erfgoedcentrum Lamot of aan de In&Uit-balie. De gegidste rondleiding vertrekt elke woensdag in juli en augustus om 14.30 uur aan de balie in Lamot. Duur: 2 uur. 5 EUR.

Do 27 juli: Boottocht op de Dijle + tentoonstellingsbezoek

De boot vertrekt tijdens de zomermaanden elke donderdagavond om 17.30 uur aan de kade voor Lamot. Vervolgens neemt de gids je mee in de tentoonstelling en eindigt de rondleiding boven op het dakterras van Lamot. Duur: 2,5 uur. 10 EUR.

Zo 30 juli: Torenbestijging + tentoonstellingsbezoek

Elke zondag, behalve op 20 augustus, kijk je vanop de Sint-Romboutstoren neer op de stad. Met een gids loop je verder naar Lamot waar je de tentoonstelling bezoekt. Vertrekpunt aan In&UitMechelen om 14.15 uur. Duur: 3 uur. 7 EUR.
en wie dan nog zegt dat Mechelen een saaie en 'dooie' stad is...
Bedankt voor deze info Peter!
Ik heb gisteren ook even de boot op de Dijle genomen. Een echte aanrader om de stad eens van op het water te kunnen zien. Gelukkig ken ik zelf één en ander van Mechelen en moesten we niet verder gaan op wat die 'flauwe plezante' had te vertellen aan boord van de boot.
Hij gaf slechts zeer oppervlakkige commentaartjes en maakte eigenlijk meer grapjes over het weer dan echt wetenswaardigheden te vertellen. Het bleef bij een korte beschrijving van het zwembad, benoeming van enkele torens en bruggen.
Hij vermeldde wel de Melaan, maar in de zin van "ach ja, 100 m geleden zijn we de uitgang van de melaan voorbij gevaren.

Het was werkelijk ontoereikend en Mechelen verdient beter. Bovendien ben ik er zeker van dat er bij bv. de stadsgidsen mensen te vinden zijn die dit veel beter kunnen aanpakken.

Verder vond ik het ook spijtig dat net voorbij de spoorwegbruggen werd gekeerd en men geen vermelding maakte van de bovensluis, dat had slechts 100 m extra vaarweg betekent.
@JC: Bedankt voor het verslag. Ik ben enkele jaren geleden al eens zo een
tochtje gaan maken, en ik moet toegeven, dat de kommentaar uitermate ondermaats was. Ze hadden er iemand ingezet die Mechelen blijkbaar nog nooit gezien had.

Ik hoopte dat dit reeds voldoende gesignaleerd was en dat de kwaliteit nu was verbeterd, maar spijtig genoeg blijkbaar niet.

Een Dijletocht (met of zonder kommentaartjes) is en blijft echter wel een unieke belevenis.
.... moet me bij de vorige sprekers aansluiten.. toen ik een tochtje maakte, net zoals Peter: een tijdje geleden, was ik nu ook niet laaiend enthousiast over de commentaar van "de bootsman", maar het tochtje AN SICH was/ is natuurlijk zéér de moeite!
Misschien dan toch maar met opgenomen kommentaar werken, dat is niet zo levendig, maar wel beter dan wat ik toendertijd gekregen heb.

Trouwens in Rijsel heb ik onlangs een knappe city-trip gedaan in een bus met koptelefoontjes in 10 talen (waaronder Nederlands en bvb Japans). Enfin daar kan het blijkbaar wel ...
lijkt me een goed idee, Peter.... of de tijd er in Mechelen al rijp voor is: dàt wéét ik niet, maar wellicht lezen de beleidsmakers nu en dan deze blog wel eens en hebben ze de hints gezien ;-)
Het was niet de schipper zelf die de commentaar zat. Er zat een 'flauwe plezante' naast, die zeer veel interessante dingen gemist heeft. Verder vond ik dat de boot op bepaalde stukken te veel vaart maakte om het geheel rustig te bekijken. Over de geschiedenis van de Dijle als verkeersader is er weinig gezegd, buiten onsamenhangende stukjes zoals "vroeger kwam hier een mosselboot".
Van de aanwakkering van de nieuwsgierigheid van de mensen was weinig sprake. Na de boottocht ga je het bonnentje opdrinken in één of ander cafeetje in de buurt en dat was het dan. Het bonnetje op zich is wel een prima idee, de mensen blijven aan de toch zeer gezellige vismarkt rondhangen. Iets in de zin van, "kijk ga daar dat straatje door en je kan zien hoe men de melaan terug openmaakt, ..." gaat sommige mensen toch interesseren denk ik.

Ik zie ook heel mooie mogelijkheden om het geheel van de vlieten mooi te belichten. Eerst een wandeling door de stad met meer aandacht voor de vlieten, daarna een boottocht om de boel te omkaderen en daarna een smakelijke pint lijkt me zeer mooi.