Brouwer maakt luxehotel van Mechelse Paterskerk

met categorie:  
De Paterskerk in de Adegemstraat (sic) wordt door de Britse brouwer Martin's Group omgebouwd tot een luxehotel.

Het opzet van het hotel is vrij uniek. Er zijn nog wel andere plaatsen waar een kerk geïntegreerd is in een hotel, maar dat de kamers zich daadwerkelijk in de kerk bevinden is een zeldzaamheid. Het bedrijf, dat samenwerkt met projectontwikkelaar International Building Organisation (Ibo) uit Heffen, wil de 84 kamers in de kerk integreren met zoveel mogelijk respect voor het oorspronkelijke gebouw. Zo zullen de biechtstoelen en de preekstoel in de kamers geïntegreerd worden.

(Bron: De Standaard)
Mechelen was geen toevallige keuze voor de hotelgroep. ,,Wij kozen voor deze stad na een grondige marktstudie. Mechelen is volop in ontwikkeling'', klinkt het bij Martin's hotels. ,,Er is de voorbije jaren zwaar geïnvesteerd in de renovatie van het centrum en de stad ligt heel centraal. Mechelen ligt zelfs dichter bij de luchthaven van Zaventem dan Brussel en toeristisch heeft het evenveel te bieden als Leuven.''

Het stadsbestuur is erg tevreden met de opkomende hotelssector. Als het hotel in de Paterskerk en de in ontwikkeling zijnde hotels Vé en De Drie Peerdekens klaar zijn, zal Mechelen meer dan 500 kamers hebben. Voldoende om gastheer te zijn voor grote congressen. Op 1 januari 2008 moet het nieuwe kerkhotel de deuren openen.
Er zijn plots wel erg veel hotels in Mechelen! Holiday Inn op de Veemarkt is nog niet zo oud, Accor aan de Lamot is nieuw, en daar komen er dus minstens drie stuks bij.

Maar er zal wel over nagedacht zijn zeker... Per slot van rekening leveren de conferenties en tentoonstellingen in de Lamot ook veel bezoekers op.
@Florisla; ja, zo is dat! Maar dat is natuurlijk goed he.. Mechelen zit duidelijk in de lfit bij de toeristen en zakenmensen... en er is voor elke portemonnee wel iets te vinden... de gezellige Bed & Breakfast zoals Luna Luna, de Jeugdherberg, het sympathieke hotelleke Muske Pieter, de grotere (nieuwe) hotels die jij al schetste, Het Anker, .... het nieuw project in de Paterskerk....

ik dénk dat.....

Mechelen Lééft ! ;-)
Origineel project voor de Paterskerk. In Nederland is er al een soortgelijk, succesrijk, vergelijkbaar hotel.
En inderdaad: Mechelen profileert zich hoe langer hoe meer als congresstad: dus er zijn véél bedden nodig...
Dit vinden we momenteel om te overnachten:

In de BINNENSTAD
================
Novotel 122 kamers
Express by Holiday Inn Mechelen 69 kamers
NH Mechelen 43 kamers
BEST WESTERN Gulden Anker 34 kamers
Carolus 22 kamers
Hotel Egmont 19 kamers
Den Wolsack 14 kamers
Muske Pitter 4 kamers
B&B Frans Hals 3 kamers
B&B DuskTillDawn 2 kamers
B&B Fran Van Buggenhout 2 kamers
B&B Luna Luna 1 kamer
Mevrouw Geyselen 1 kamer
The Patio Houses 1 kamer
Aan de rand
===========
Domein Montreal 19 kamers
Hotel Hobbit 21 kamers
Hotel Malcot 10 kamers
Da Vinci 2 kamers
Refuge Lindenhof 3 kamers
En dan ben je de Jeugdherberg nog vergeten !
Je hebt gelijk Anoniem als Femme.
Ik voeg dus toe:

In het Centrum:
===============
Jeugdherberg: 112 bedden
Hopelijk laten ze vooraan in het kloostergedeelte de marmeren venstertabletten liggen die ik er in 1961 heb geplaatst.. :-) Haha, als 17-jarige "kajo" van mijn vader moest ik met een andere gast venstertabletten gaan plaatsen boven de plaats waar nadien de radiotors moesten komen. Die gast, een vijftiger en wellicht niet de meest devote, stootte met zijn scheen tegen één van de ijzers waarop de radiators moesten rusten en deed zich behoorlijk pijn. Hij begon zodanig en luid in dat huis Gods met de allerhoogste te "spreken" tot een deur openging en een pater hem kwam vragen om met dat gevloek op te houden....
Ik vermoed dat een groot gedeelte van die bedden in die hotels wordt gebruikt door toeristen die Brussel en Antwerpen bezoeken. Vooral dan de Amerikanen en Japanners die soms in grote getalen door Mechelen wandelen. Ze doen Luxemburg en Brussel op één dag, gaan overnachten in Mechelen en de volgende dag doen ze Amsterdam.
Dat is inderdaad een belangrijk populatie. Alleen denk ik niet dat Japanners of Amerikanen LUxemburg bezoeken of vergis ik me ...

Een andere nog steeds groeiende populatie zijn de zakenmensen van de industrieterreinen uit onze stad.

En verder zijn er de weekeindtoeristen die het duidelijk op onze stad hebben 'gemunt'.
Peter, ik wil niet lastig zijn, hoor, maar ik zit toch met een vraagske.

Over welke kerk gaat het hier eigenlijk ?

Voor zover ik weet staat de "Paterskerk" in de Karmelietenstraat, en heet de kerk in de Adegemstraat "Heilig Hart".

Kwestie van niet in de verkeerde kerk gaan te slapen, hé.
Ik heb het artikel gewoon overgenomen (met bronvermelding) maar ik vermoed dat het gaat over de Paterskerk ? Weet er iemand meer ?
Het gaat idd over de kerk van de paterkes in de Karmelietenstraat
Kijk maar naar de foto die ik gisteravond doorgestuurd heb, en die nu nog hier links te zien is!
Vergis je niet, Luxenburg is redelijk hip op het moment. Het voorbeeld was gegrepen uit een foldertje van een reisbureau dat chinezen naar Europa brengt.
Door stond inderdaad vermeld, voormiddag Luxenburg, namiddag Brussel, daarna 1 dag Amsterdam.

Je kan deze mensen perfect wijsmaken dat ze in Mechelen nog in Brussel zitten. Het is tenslotte toch maar een 15 km in vogelvlucht.
@ Roger: Leuk om te horen dat jij hier nog gewerkt hebt, maar als bewoner van het Patershof - zoals het wooncomplex in het klooster gedoopt is door IBO - zou ik er niet teveel op hopen. Van de rest van de gebouwen hebben ze ook niet veel originele elementen bewaard, maar hopelijk hebben ze inmiddels wel wat bijgeleerd.
Kleine kritische noot hierbij: Het was wel correct geweest als IBO eerst de bewoners van het Patershof van de plannen op de hoogte had gebracht. Zoals je je kan voorstellen zorgt een hotel met 84 kamers gelegen tussen zeer dichte bebouwing (voor degenen die de Heihoek kennen hoef ik daar geen tekening bij te maken) en die rijkt tot aan een woonerf. Kort samengevat: blij dat er iets met de kerk gebeurt, maar gereserveerd op het effect dat het zal hebben op de buurt en het Patershof (maar de dat is een natuurlijke reactie op elke grote verandering denk ik)
Persoonlijk heb ik niet het gevoel dat die kerk zo'n geweldig erfgoedgetuige is dat ze bewaard moet worden. Misschien was afbraak en de creatie van wat open ruimte en ademruimte op dat inderdaad drukke deel van de binnenstad een beter idee? Maar misschien vergis ik me? Wat zijn de argumenten om ze te behouden?
Om alle euforie even te temperen: De Bouwvergunning om er 4 lofts in te steken is nooit goedgekeurd, dacht ik. Denken ze nu echt dat ze er een gans hotel in gaan kunnen proppen zonder de dienst Monumentenzorg tegen het hoofd te stoten? Dream on! Hier zal nooit iets van in huis komen!
Nog een gedacht voor een hotel,het prison op de Liersesteenweg als dat ooitdich gaat kan het daar nog voor gebruikt worden.Dit is al in Engeland enz hotels in vroegere gevangenissen.
Wie weet ook iets voor Mechelen?
Gelezen op:
http://www.topgids.be/viafm...

De kleine hotelketen Martin's Hotels wil een hotel met 84 kamers openen in de Minderbroederskerk in de Karmelietenstraat. In de kerk zelf worden de eigenlijke slaapkamers ondergebracht. Dat is uniek in Europa. De hotelgroep met Britse wortels voerde eerst een marktonderzoek voor ze Mechelen uitkoos. De groep hoopt in 2008 klaar te zijn met de verbouwingen.
Ik heb thuis Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen.

Het artikel over het geplande hotel stond vorig weekend in GVA en ging wel degelijk over de Paters- of Minderbroederskerk in de Karmelietenstraat, vlak bij de Adegemstraat.

Zowel in Het Nieuwsblad en De Standaard (!) hebben ze dat artikel de dinsdag erop FOUT overgeschreven en in Het Nieuwsblad stond er zelfs een foto van de Heilig Hartkerk bij!
Op de Vismarkt komt als ik me niet vergis ook een hotel, blijkbaar is er voldoende vraag...
Detail: Voordat dit nieuws bekend werd gemaakt, draaide bij ons de geruchtenmolen al volop. Eén van de topics was dat men een lichtkoepel in het dak wou maken om zo met atrium het hele gebouw van natuurlijk licht te voorzien. Want het is eigenlijk een donker kot, geloof me.

Overigens hebben we wat verduidelijkingen gekregen van IBO. Ze beweren dat zowel de bouw werkzaamheden, als achteraf de leveringen en ophalingen, zouden gebeuren vanuit de Karmelietenstraat en de Mosselschelpstraat. Dream on indeed ;-)

@ kwarto: Ik kan je niet zeggen of de kerk beschermd is, maar het is in ieder geval zo dat het gebouw na de transformatie ook weer tot kerk omvormbaar moet kunnen worden.

A propos: 84 kamers?!?! In de kelder misschien?
'k Vind het niet slecht dat we die hotels hebben, en believe me, ze zitten vol.
Ben net een project opgestart met 6 consultants, en ik heb mogen lopen om ze allemaal gedurende 3 maanden in hetzelfde hotel te parkeren voor een redelijke prijs.
(Voor diegenen die misschien met hetzelfde probleem te kampen hebben: Carolus is een aanrader! Free wireless, goeie service en natuurlijk op wandelafstand van alles.)
Als de stadsinkomsten wat omhoog gaan, kan er misschien nog wel meer aan stadskernvernieuwing gedaan worden, en nog meer gerestaureerd en geherwardeerd.
De hotels zitten zeker vol ... Juli en Augustus momenteel ook geen plaats meer in gastenkamer Luna Luna.

Mechelen zit in de lift !
Gisteren hebben we het Hotel Ve bezocht. Echt de moeite om eens binnen te lopen, de eigenaars laten je met plezier de verbouwing zien, en het is erg stijlvol gedaan.
Wanneer gaat hotel Ve eigenlijk open ?

Had dat al niet open moeten zijn ?
SPijtig want ze missen nu natuurlijk kompleet het zomerseizoen.

Hoe zit het met de verbouwing van de 3 Peerdekes ? Ben er al een tijdje niet meer geweest.

En trouwens dat een hotel de beste oplossing is voor die kerk weet ik niet. Maar geef eens wat alternatieven die wel haalbaar en aanvaardbaar zijn ?

In ieder geval laten leegstaan, zoals in het verleden in Mechelen met veel te veel gebouwen gebeurde, is ook geen oplossing he ! Wel de eenvoudigste misschien maar dat nu net waardoor enkele buurten kankerplekken geworden zijn !
@Erwin: Hotel Ve is dus open he...
Kazamel,

Ik ben een studente en werk volop aan mijn scriptie over het ombouwen van kerkelijk erfgoed tot hotels. U lijkt mij van veel op de hoogte te zijn. Kan u me eens contacteren a.u.b.?
ellentje_H_1@hotmail.com

Merci

Als bouwkundige kan ik dit prachtige idee enkel maar toejuichen. De meeste van deze gebouwen worden afgebroken en vervangen door vormlose, abstacte gedrochten die totaal geen nut hebben en enkel dienen om van 9 tot 17u een hoop hokjes werkers in te duwen.Als toezichthouder van burgerlijke bouwkunde, transportleidingen en kunstwerken(ja, een brug heeft een nieuwe naam nu)zie ik veel te veel onpersoonlijke gebouwen omhoog rijzen, zonder ziel, zonder uitstraling, maar deze tijd vraagt dit ook niet meer, ze moeten enkel een functie uitoefenen en zoveel mogelijk geld opbrengen.Indien elke kerk of klooster moest gerenoveerd worden die leeg staat, zou het huisvestingsprobleem direct opgelost zijn, maar het financieele aspect is veel te risico vol, dus laat maar verkommeren, tot spijt van velen.

@daem: dan had ik graag ook je mening geweten over het Saturnproject in den Bruul. Er is een aparte topic van, enkele dagen geleden opgestart

@  Daem Peter:

De meeste van deze gebouwen worden afgebroken en vervangen door vormlose, abstacte gedrochten die totaal geen nut hebben en enkel dienen om van 9 tot 17u een hoop hokjes werkers in te duwen.

 

U begint binnen één zin met een lofzang op architecturale herbestemmingen van het pand aan de Bruul om te eindigen (binnen dezelfde zin)  met een aanval op het soort mensen (volgens u) dat ze daar gaan instoppen.

Excuseer mij als ik niet meer mee ben.