Voorouders van Beethoven in Mechelen

met categorie:  
In het Museum Schepenhuis in Mechelen loopt van 3 juni tot en met 9 juli de tentoonstelling De Van Beethovens in Mechelen. De tentoonstelling reconstrueert wat er van de componist nog terug te vinden is in Mechelen.
(belga) - 'De oudste sporen gaan terug tot 1574, maar of Elizabeth Van Beethoven die dat jaar in een archiefstuk wordt genoemd, familie is van Ludwig Van Beethoven valt te betwijfelen', zegt Wim Hüsken, de conservator van de Stedelijke Musea Mechelen.

Het eerste concrete aanknopingspunt met de familietak waaruit Ludwig Van Beethoven zou voortkomen, dateert uit 1673. In dat jaar, op 12 februari, trouwt Cornelis Van Beethoven, betovergrootvader van de componist, met Katharina Van Leempoel.
Geldgebrek

Over overgrootvader Michiel Van Beethoven is redelijk veel materiaal bewaard gebleven. Door toenemend geldgebrek zag Michiel Van Beethoven zich in 1741 echter genoodzaakt uit Mechelen te vertrekken. Het gezin trok naar Bonn, waar de twee zonen van Michiel reeds enkele jaren woonden en werkten.

De jongste van de twee, Lodewijk Van Beethoven, bewees al jong over groot muzikaal talent te beschikken. Hij kwam al snel in dienst van de keurvorst van Keulen, die in Bonn verbleef.

De componist Ludwig Van Beethoven heeft zijn in Mechelen geboren grootvader nauwelijks gekend. Grootvader Van Beethoven stierf toen de jonge Ludwig nog maar drie jaar oud was. Toch koesterde de componist een bijzondere liefde voor zijn oudere naamgenoot, want een portret van Lodewijk Van Beethoven, enkele jaren voor zijn dood gemaakt, nam in de huiskamers van de diverse huizen waar Ludwig in de loop van de tijd woonde, steeds een prominente plaats in.

De tentoonstelling is elke dag open van 10 tot 17 uur, behalve op maandag. De toegang is gratis. (bron De Tijd)
Daarstraks ben ik even het schepenhuis binnen gelopen.
De tentoonstelling is héél klein, en toch zijn er aardige stukken te bekijken, zoals historische handgeschreven nota's waarin bvb het bankroet van 'opa Beethoven' staat genoteerd - of... het borstbeeld van Ludwig dat vroeger te vinden was aan de brouwerij Lamot...
Toch maar eens een kijkje gaan nemen!
Echt wel interessant! Dank je Peter voor deze boeiende informatie! Ook ik ga er zeker mijn voordeel mee doen en daar eens binnenlopen...
De tentoonstelling is zeer summier, maar de archiefstukken zijn de moeite waard e het was de eerste keer dat ik die zag. De buste van Lowieke Bietjardin ( zoals ze soms in Mechelen zeggen) is dus terug en was trouwens nooit verdwenen zoals sommige indianenverhalen de ronde deden. Maar doe liever eens een Beethovenwandeling mee( we gaan ook naar die archiefstukken kijken - verder Begijnenkerk en Katelijnekerk en een glas Beethovenwijn) )
data: 4/10/11/17/18 juni telkens om 14 u -
gewoon aanmelden in
In en Uit =dienst toerisme.
Maar op 11/6 is de zaak volzet ( VTB)
@Rudi: bedankt voor deze bijkomende info, enne.. ik kijk al uit naar de wandeling op 11/6 !
In de Van Beethovenstraat hing vroeger, voor de werkzaamheden aldaar, een gedenkplaat met de benaming Van Beethoven. We hebben die plaat op de dienst cultuur goed bewaard en gaan ze één van de volgende weken weer een prominente plaats geven aldaar, ergens op de site. Ere wie ere toekomt dus.