Mechelse Vismarkt wordt autovrij

met categorie:  
Tijdens de komende zomermaanden wordt de Mechelse Vismarkt verkeersvrij. Vanaf 18u zal het dan verboden zijn nog met de wagen op de markt te rijden. Deze maatregel werd ingegeven door de huidige regeling naar aanleiding van de werken op de Melaan, waardoor het enkel tijdens de voormiddag nog mogelijk is het plein op te rijden. Aangezien het autovrij zijn van de Vismarkt de gezelligheid ten goede komt heeft het stadsbestuur nu beslist dat tijdens de zomermaanden de Vismarkt sowieso afgesloten wordt om 18u. (Bron Radio Reflex)
Schitterend idee, al zelf een paar keer aan gedacht toen ik de laatste weken over de Vismarkt liep.
Ze zouden het zelfs permanent kunnen afsluiten aan de IJzerenleen, en dan enkel een toegang laten via de Melaan voor laden en lossen.
Het grootste deel van het verkeer dat over de vismarkt rijdt is immers toch passerend verkeer..
Voortreffelijk, mag inderdaad permanent, de Vismarkt is veel aangenamer zo.
Goed , allemaal goed...

Al is gedacht aan de vishandelaars, hun broodwinning?
Autovrij, akkoord, na sluitingstijd van de viswinkels. Normaal gezien komt het 'uitgaan"' tegenwoordig toch laat op gang, kan dus geen probleem zijn, is mijn gedacht. Even die 'commersanten' hun verzuchtingen vragen, getuigt van begrip voor iedereen!!
Dat ben ik nu eenmaal........
Eenzijdig denken: Gans Mechelen auto vrij? Kom, iedereen wil toch zijn boterham verdienen.

Zo maar mijn gedacht... En het uwe?
@ Josvandenhoek

Nu is het toch zo dat er twee manieren zijn om daar vis te kopen:
ofwel passeer je daar toevallig na inkopen elders in het stad;
of ga je speciaal naar die viswinkels om vis te kopen, en ga je dus proberen te parkeren op de vismarkt. Maar aangezien die plaatsen op de vismarkt steeds bezet zijn, en dit zeker niet door mensen die daar eventjes vis kopen, zal het voor die commercanten denk ik niet zoveel uitmaken. Ze zullen enkel verliezen aan de mensen die snel voor hun deur parkeren, wat dus niet mag..
@Murano, je kan gelijk hebben.
Maar ik kom wekelijks in één van de viswinkels, ga is praten en vooral LUISTEREN naar die mensen. Zo maar , ter info.
Bij problemen mag je best de twee klokjes horen luiden. Met alle respect voor jouw mening hoor.
Het is wel zo dat het nog maar een idee is. Het is nog niet definitief.
Een aantal mensen zijn al met een van de betrokken vishandelaars gaan praten. Die vishandelaar vroeg om 's morgens de Vismarkt terug open te stellen vanaf 6u en dan af te sluiten als de laatste viswinkel gesloten is.
Even geduld dus en dan zal je zien vanaf hoe laat je rustig kan wandelen op de Vismarkt zonder naar de auto's te moeten omzien. Je zal dan enkel moeten oppassen voor fietsen, bromfietsen en moto's. :-)
Ik vind het best aangenaam op deze manier. De Vismarkt is een gezellig plein. Ik vond het soms erg storend dat iedereen die er op een zomeravond een terrasje wil doen, persé ook eerst eens tot op de Vismarkt wilde rijden om te zien of de auto toch niet daar ergens geparkeerd kon worden.
Ik denk wel dat het belangrijk is om overdag toch wat 'open' uren te voorzien. Als je een visbuffet wil afhalen en je moet met al je schotels tot op de Ijzerenleen of de Melaan wandelen...
Voila, zo dient dat te gaan: Deeg maken en laten gisten...Dat wordt ongetwijfeld een gebak dat iedereen kan smaken! Dank voor de positieve reacties.
Dat is nu , volgens mij, BLOGWERK!
Dat "de beslissers" daar maar een lesje uit trekken.
Vergeten te reageren op Filip zijn opmerkingen. Inderdaad, "klein verkeer" kan even hinderlijk zijn als auto's.
Daar hebben we het volgende opgevonden:
VERBODEN VOOR ALLE VERKEER VAN...TOT...
Aan de Ijzerleen en de Melaan is plaats genoeg om je 'kleinvervoer' te stallen.
Honderd meter wandelen zal toch wel kunnen, mijn gedacht! De Vismarkt wordt dan één grote ontmoetingsplaats om...
de dorstigen te laven en de hongerigen te spijzen. Zijn dat toch wel twee werken van barmhartigheid zeker!
Prima, een groot gedeelte van het verkeer dat daar passeert zijn jongeren die met hun rijdende discobar rondjes maken.
Als je geniet van je pintje op een terras zie je dezelfde auto's telkens weer voorbijkomen.
Voor de viswinkels aldaar, ik doe mijn inkopen altijd te voet in de binnenstad. Je auto kwijtgeraken is sowieso een probleem. Dus te voet is een goeie optie, ook al woon ik dan in de buurt van het station
't Is weer van dat! Je geeft een tekst in en....je krijgt een bericht dat de pagina niet beschikbaar is of iets dat er optrekt - mijn Engels is maar bevrijdingsengels! en dat eindigt met 4 or less. BLogmaster, leg de jos dat is uit, aub.
@Jos: Soms zie je berichten in deze blog van ongewenste reklame ... Spam noemen we zoiets. Om deze spam tot een miminum te beperken, hebben de mensen van MEMORI een spamfilter geplaatst om te 'echte' teksten van deze reklameteksten te kunnen onderscheiden.

Om een of andere reden ziet deze spamfilter jouw bericht als 'sluikreklame', en daarom weigert hij dit te publiceren.

Gelieve je tekst in kortere stukken te posten ... misschien helpt dat ?
@Peter Meuris, ga uw raad opvolgen!

Aan autovrije-vismarkt-bedenkers.
Zijn we niet vergeten dat er een hotel aan het groeien is? Hoe gaan de gasten met hun bagage van een parkeerplaats tot aan het hotel geraken? Nog een oplossing om die discobars te vermijden:
Doodlopende straat crieëren ?
@Josvandenhoek

Daarmee dat ik zei:
sluit de vismarkt af aan de IJzerenleen
en doe de parkeerplaatsten weg,

maar laat de toegang via de melaan open voor laden & lossen (en eventuele hotel-/visgangers)..
Ik vind de voorlopige oplossing een goed idee, het maakt zowat iedereen tevreden, maar de opmerking van Jos hanswijkenhoek over het hotel is ook het overwegen waard. Ik kan alleen maar vaststellen dat het momenteel op de Vismarkt en stuk kalmer en aangenamer is zonder die discobars en ander verkeer. Maar ik heb ook al opgemerkt dat het de laatste zaterdagen op de terrasjes een stuk kalmer is dan voorheen ( overdag dan wel! ) Maar misschien moet dit nog groeien. Anderzijds pleit ik wel voor de snelle aanleg van die voetgangersbrug, die verbindt dan de twee oevers van de Dijle en omvormt het ebied tot één groot horecagegebied - tot spijt van de Grote Markt, maar dat is nu éénmaal de evolutie van de stad.i
Heren, heren. Misschien moeten we de discussie een beetje bijkruiden.

De vismarkt autovrij maken is in het verleden steeds een heikel punt geweest. Deze straat is namelijk een grote verkeersader, zoals uit een mobiliteitsstudie blijkt die werd uitgevoerd naar aanleiding van de heraanleg van de Melaan. Het gaat hier vooral over verkeer voor scholen: Scheppers, TSM (avondschool) en Conservatorium.

De vismarkt volledig autovrij maken, dat geeft problemen rond aan- en afvoer zaosl jullie zelf zeggen.

Maar afsluiten na 18.00 uur geeft misschien ook mobiliteitsproblemen, ik weet het niet. Heel veel kindjes worden gebracht en gehaald, en binnenkort kan je allicht niet meer van Persoonshoek naar Minderbroedersgang, want dat wordt enkelrichting.

Wat denken jullie ?
@Murano

zou je het ook leuk vinden als men ineens jouw straat komt afsluiten?
Ik stop voor het weekend.
Maar uit de gedachtenwisseling blijkt alvast dat het een moeilijke bevalling gaat worden.
Gevraagd: bekwame Vroedkundige, expert in de verkeersbevallingen.
Nog aan allen een prettig weekend gewenst, of...zijn er die liever en prettig stijfend wensen. LOL :-)
idd. moeilijke bevalling.
Heb ook gemerkt dat het overdag rustiger is dan vorige jaren, misschien tgv lawaaihinder (werken aan hotel).
Natuurlijk is er voor dit probleem geen oplossing, maar de helft van al het verkeer 's avonds bij mooi weer zijn gewoon "m'as-tu vu"-ers, 't zou mooi zijn als die allemaal eens met de fiets kwamen voorbij paraderen!
Ik hoop ook dat de voetgangersbrug er snel komt - 't zou de perfecte verbinding van de twee oevers zijn - de snelste en ideale manier om lamotsite en Vismarkt mekaar te laten raken...
Enne... de terrasjes aan de Vismarkt spelen een deel klanten 'kwijt' aan het terras van de Lamot, op dit moment...
Zo gaat dat - iets nieuws lokt altijd wel publiek. (overigens ook een heel gezellig en stijlvol terras - en de 'kaart' biedt uitstekende menu's...). Spijtig dat men er wel de avondzon mist... Maar overigens: best gezellig.
Maar het ging hier over de Vismarkt: ik hoop ook dat er een goed compromis kan gevonden worden. Maar een (gedeeltelijk) verkeersvrije Vismarkt is een pluspunt voor het horecagebeuren in deze stad...
Misschien wordt het nog wel terug wat drukker als we wat meer mooi weer krijgen. Er zijn al wel enkele mooie dagen geweest, maar de terrasjes-routine zal er nog niet terug inzitten zeker ...
@Anoniem als "axl"

Het toeval wil dat de straat waarin ik woon al jaren is afgesloten met paaltjes (ik woon dus in het doodlopend gedeelte), waardoor ik dus gans moet omrijden wil ik de andere kant van die paaltjes gebruiken.

Vroeger was mijn straat een soort sluipweg waarin het echt gevaarlijk druk was (kunnen amper 2 auto's passeren), en nu is het veel rustiger.

Daarmee dat ik ook pleit om de vismarkt langs één kant bereikbaar te laten blijven. En het 'doorgaand verkeer' richting conservatorium/andere scholen, zou men beter, als deel van een groter mobiliteitsplan, omleiden via de katelijnestraat en AB-straatje, teneinde niet iedereen dwars door het centrum te laten rijden.

Maarja, we leven nog steeds in Belgie, dus het afsluiten na 18h lijkt me ook een mooi compromis :-)
Waarom kunnen die ouders die hun kinderen nu met de auto brengen, ze niet brengen met de fiets of hun kinderen met het openbaar vervoer laten gaan??
Heb je ineens minder auto's op de baan en het is nog goed voor de conditie ook van kinderen en ouders. :-)
Wat de drukte op de Vismarkt betreft, wacht maar af. De examens zijn gedaan voor de middelbare studenten en bijna voor hogeschool- en uniefstudenten. Van zodra die ook gedaan hebben, zal het weer krioelen van het volk op de Vismarkt.
Filip, z zeker ben ik daar niet van. Bij mijn weten zijn de studenten meestal aan het station te vinden. Op de koop toe komen de vakanties er aan en begint men weg te trekken. Mijn ervaring als gids is dat uitgerekend de 2 grote vakantiemaanden de rustigste zijn in Mechelen! MAAR.... de vismarkt laat zich niet doen. Elke woensdag van juli en augustus is er een optreden op de Vismarkt, gesponsord door de plaatselijke cafés. Zo zal ook "frituur Paula" optreden ( datum ontsnapt me. Diezelfde frituurjonens treden al op in den Botaniek op 6 juli.
Verder kijk ik uit naar de fameuze tijdelijke brug over de Dijle tijdens de Dijlefeesten. Benieuwd hoeveel zatlappen er in de Dijle gaan vallen.
Ik kan Rudi bijtreden. Juli en Augustus zijn traditioneel doods in Mechelen, behalve de evenementen natuurlijk. Aan iedereen, bewijs me het tegendeel :-)
@ Filip....spreek je uit ervaring? Haha,dat had ik nooit achter je gezocht, je leek zo 'braaf' in onze studententijd!
Je kan nooit voor iedereen goed doen natuurlijk. Overdag - een bepaalde tijd - open laten en 's avonds afsluiten lijkt me best een goed idee.
Ik heb in de Nauwstraat gewoond, en ben eerlijk gezegd blij dat ik er niet meer woon, vanwege het drukke verkeer. Niet alleen doorgaand verkeer maar ook de "parkeerplaatstouristen" die liever 20 keer rond rijden in de hoop vlak voor het café te kunnen parkeren dan ergens iets verder meteen te staan.
En wat het hotel betreft ... Er zijn zóveel hotels waar je niet met je auto tot aan de deur kan geraken. Is het dan zó verschrikkelijk erg om dan onder de Grote markt te parkeren?
Wat mij opvalt is dat de mensen allemaal auto vrij willen, maar o wee als ze dan zelf niet meer vlak voor de deur kunnen parkeren ... Wandelen is gezond mensen!!
Ik denk dat tijdelijk afsluiten inderdaad het beste is.
Op die manier kan je inderdaad makkelijk grote verpakkingen uit de viswinkels in je auto leggen (hoewel ik het zelf echt geen probleem vind om even tot aan de parking te lopen, zeker nu de voetgangersbrug er is. 'k Heb m'n broek echt wel versleten op de vismarkt, en nu soms nog een beetje, en dat verkeer is heel hinderlijk en gevaarlijk. Ook jammer dat zoveel leuke zaken zoals Atlas, Mille, De Stille Genieter,... vroeger geen terras konden zetten vanwege de passage. En wat die rijdende discotheken betreft, daar zouden ze dringend eens een wet op mogen zetten. Bij mij passeren er ook om de tien minuten. Met je venster open naar de televisie zitten kijken is er echt niet bij.
Enfin, bref, afsluiten tussen 18h en 6h lijkt me wel wat.
Ik moet in deze discussie toch 100% Phaedra bijtreden hoor...

En als het alleen afgesloten is van 18.00 tot 06.00 is er ook geen enkel probleem voor eventuele leveranciers, want het spreekt voor zich dat die er door moeten kunnen he!

En, ik zou bijna zeggen: "om 6 uur smorgens zullen alle cafégangers toch wel weg zijn zeker", al moet ik met deze woorden opletten als ik mij menig bezoek aan "De Stille..." en andere etablisementen (ook nu soms nog hum..) herinner ;-)
De Vismarkt is een al wat rustiger plein geworden nu het verkeersvrij is...
Een beetje storend is nog wel het wat rommelig uitzicht van het plein. Zo storen de afvalcontainers me wel héél erg. Maar toen we gisterenavond op het terrasje van de Fanterlok zaten, kwam schepen Leo Stevens voorbij, en bij een praatje, liet ik me dit ontvallen... Hij zei me dat er binnenkort een oplossing zou zijn, door deze 'storende elementen' een plaatsje te geven in het steegje naast het nieuwe hotel Vé...
Misschien ben ik een muggezifter - maar de Vismarkt zou toch fraaier ogen zonder deze rommelige elementen...
ik geef je helemaal gelijk, jans. alle troeven zijn nu in handen om er een prachtplein van te maken. de verlichting van hotel vé is al schitterend, de tapas-bar ernaast is bijna klaar. gewoon nog wat rommel en containers wegkrijgen, wat extra bloementorens en je hebt een méér dan geweldig resultaat. hopelijk maken ze er snel werk van, want veel moeite kan het niet meer kosten!
tis idd een leuk plekje, maar tegenwoordig moet je er goed uit je doppen zien als fietser. terrassen, volk dat niet weet waar lopen, containers, bloembakken..
tijd dat er wat structuur in komt.

is er ergens een programma te vinden van die optredens op de vismarkt?

wel jammer dat een bewoner dan geen parkeerplaats meer vindt... :(

Sara, in de café's op de vismarkt hangen affiches en liggen (lagen?) flyers. Maar volgende week woensdag is alweer de laatste make a fish, met The Fat King.

De geschiedenis herhaalt zich:

  • In 1953 worden de oude Mechelse visbanken afgebroken, Koning auto kreeg meer plaats in de moderne stad.
  • Een dikke 50 jaar later wordt de klok teruggedraaid

 

@Sara: begin alvast als "bewoner" van de Vismarkt naar een vaste standplaats voor uw vehikel uit te zien. Lag het niet in de bedoeling van de stad om het aantal parkeerplaatsen daar te reduceren tot het minimum, zodat nog enkel de klanten van de viswinkels daar heel even hun auto kwijt kunnen?

Jokke, max. 4 dacht ik ..

@Jokke: ik woon "over twater" :-)

en een vaste plaats.. gho ja, elke avond is het een zoekplaats naar waar ik em kwijt kan.

en iedere morgend vraag ik me dan af waar ik hem heb achtergelaten ;-)

qua geheugentraining kan dat wel tellen :p