Mechels orkest Te Koop op EBAY

met categorie:  
Beethoven Academie
De Beethoven Academie, een gerenommeerd orkest uit Mechelen, krijgt het komende jaar geen subsidies meer van Bert Anciaux. Het doek dreigt dan ook te vallen voor de hele organisatie. Het orkest heeft zich te koop gesteld op eBay.

Meer info op www.beethovenacademie.be
Bertje zal al het geld al opgemaakt hebben aan Kate Ryan...
Tja...
onze cultuurminister hanteert eigenaardige normen...
Triestige zaak, want de Beethovenacademie kon op veel bijval rekenen bij het publiek. Maar ja, ons Bertje heeft blijkbaar in zijn hoofd gestoken dat hij een orkest moet schrappen.
Beste cultuurliefhebber, denk goed na alvorens u bij de volgende verkiezingen het bolletje van Bertje kleurt.
Heel droef en intriest is dit. Bertje met de natte oogjes en gulle lach heeft wél oog voor een nontalent dat kniezwengelend op een onbenullig deuntje aan het eurosongcircus meedoet... maar... écht iets doen aan cultuur? Nee, dat is blijkbaar net iets teveel gevraagd.

Het blijft me verbazen te moeten vaststellen waar Anciaux's prioriteiten (niet) liggen. Als kaderlid van een socio-culturele vereniging, heb ik ook al "mogen" ondervinden dat Bert's prioriteiten in cultuur en hoe aan cultuur te doen wel heel vreemd liggen, de keuzes die hij maakt, organisaties die alle steun kunnen gebruiken en subsidies meer dan dubbel en dik verdienen maar die dan niet krijgen.. de soms merkwaardige nieuwe (ver)eis(t)en die Anciaux stelt aan verenigingen... enfin.. breek me de mond niet verder open..

@Inge: maak je maar geen zorgen, een bolletje kleuren voor Bert: geen haar op mijn hoofd.. al lijkt het me weinig waarschijnlijk op 8 oktober dat probleem te ondervinden daar Bert niet opkomt in Mechelen ;-)
Men kan die fameuze kniezwengel thans aan een spotprijsje bij Bert Anciaux bestellen. Hij is slechts 1x gebruikt...
Ik vermoed dat Bertje de 'culturele' evenementen steunt die het grootst aantal mensen (kiezers?) bereiken...

en dan wint Kate Ryan algauw natuurlijk
Dit is spijtig nieuws voor muziek en cultuur-liefhebbers in Mechelen en omstreken. En een aderlating voor Mechelen cultuurstad in het algemeen.

Weet er iemand waarom ze de subsidie verloren zijn en aan welk norm(en) van het Vlaamse Ministerie van Cultuur er niet beantwoord is?

Waarom we de dame K. Ryan er perse bij betrekken is me niet duidelijk. Het kind kan er ook niet aan doen dat ze het geld gekregen heeft.

Populaire cultuur is nu eenmaal ook cultuur. Het hoeft niet altijd hoge Cultuur met hoofdletter te zijn.

De eBay verkoop is in elk geval ludiek genoeg om de nodige aandacht te trekken voor het orkest, hopelijk komt er een mecenas opdagen
@Markec: Uiteraard had ik het niet over de gemeenteraadsverkiezingen.
Ik wil maar meegeven dat mensen de fratsen van Bertje tegen dan niet vergeten mogen zijn, want er gaat nog heel wat tijd over.

@Omar: Kate Ryan kan er inderdaad niet aan doen dat ze die centen krijgt, ik zou ze ook aannemen. Ik sta helemaal achter je idee dat cultuur ook van het populaire genre kan zijn. Persoonlijk vind ik het zinvoller om te investeren in zaken, waar bijvoorbeeld amateurgroepen kansen kunnen krijgen om op een podium te staan. En dit zonder dat er onderweg geld moet blijven kleven aan de handen van boekingskantoren, managers, ... Kate Ryan was zonder dat geld ook wel gelanceerd geraakt, het zou geen verschil maken. Er zijn echter heel wat plaatselijke initiatieven voor wie nog maar een klein deeltje van dat geld wel het verschil zou kunnen maken!
Als je hoort dat op verschillende fronten subsidiekranen worden dichtgedraaid, dan is die ¤ 60.000 voor een commercieel project een doorn in het oog.
Tot slot, om terug bij het oorspronkelijke onderwerp te geraken :-)
Er is een petitie om de beethovenacademie te steunen: http://www.axci.nl/?ln=ned&... Misschien verdienen ze onze steun wel.
@Inge: helemaal akkoord hoor! Zowel mbt. Meneerke Anciaux als Kate Ryan....

Ga de petitie zeker onderscrhrijven!!
@ Markec: Ik haat het wanneer er op dit blog aan politiek gedaan wordt, maar na het lezen van je respons aan Inge werd het mij toch te machtig... "Meneerke" Anciaux is nog te lovend voor dit politiek onbenullig opportunistje dat zijn kar aan elke wagen hangt om toch maar mee uit de ruif te kunnen vreten.... Oef! dat deed nu eens deugd!!!
en eerlijk gezegd - ik geef Roger Kokken groot gelijk. Bert Anciaux heeft me nog nooit kunnen overtuigen. De vergelijking tussen Kate Ryan en de Beethovenacademie is kenschetsend.
Omar heeft gelijk wat kan kate er aan doen, anderzijds kan ik het niet verstaan dat een dergelijk orkest zijn eigen niet in kan stand houden? Een goed manager is veel meer waard dan subsidies.
Ik ben de website van het Vlaams ministerie van Cultuur gaan bezoeken om de beslissing beter te begrijpen.

De criteria zijn duidelijk(er) maar zoals zo dikwijls als het over artistieke activiteiten en kunst gaat is een invulling ervan subjectief. Op andere meer objectieve punten (concert data bijvoorbeeld) is een zwart/wit antwoord mogelijk.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat subsidies een kwestie is van weten hoe men de administratie/commissie moet bespelen (juiste paperassen, juiste antwoorden en een visie die past in het cultuur beleid van het ministerie)

Maw, de aloude variant op wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Na het doorbladeren van de massa subsidie-aanvragen ben ik blij *niet* de minister van cultuur te zijn. Maar het doet me wel genoegen dat cultuur in Vlaanderen duidelijk leeft.

Misschien moet dit een lesje zijn en in de toekomst meer cultuur aanvinken in mijn agenda.

Voor meer details: http://www.wvc.vlaanderen.b...
Opmerkelijk in dit dossier:

"Het advies van de administratie is positief, het advies van de beoordelingscommissie negatief. De administratie stelt voor het advies van de beoordelingscommissie te volgen. Daarom wordt er voorgesteld de bovenvermelde organisatie niet te subsidiëren en erkennen voor het geheel van de werking in de periode 2007 2009."

Als het andersom was geweest dan spraken we van een politieke beslissing (zie Euroshopping) dus misschien moeten we minister A. alsnog meer krediet geven.

Ook opmerkelijk:
"Opvallend is dat de subsidie van de stad Mechelen die in het verleden jaarlijks 125.000 euro bedroeg, niet meer voorzien is in de begroting"

"Tevens valt blijkbaar de residentie weg in deSingel en ook de kantoren van de stad Mechelen worden niet meer ter beschikking gesteld."
Ondertussen gaat het bieden op Ebay maar door :

het eerste bod begond bij 2,00 euro ,
126 keer bieden later zitten ze aan 100.100,00 euro

Het bieden loopt af op 4 juli.
Vorig jaar was reeds beslist door het college om de beethovenacademie niet meer te steunen en de nationale anciaux heeft dit gewoon gevolgd. Niets anders! Alles wat Beethoven is moet blijkbaar verdwijnen uit onze stad. Waar is ook het Beethoven-plakaat waar onze Leo Stevens aka Charles Legrando zo over "zat" te roepen dat het terug op Lamot zou geplaatst worden? Nog niet gezien hoor!
NB: die gedenkplaat wordt momenteel tentoongesteld in het Oud-Schepenhuis, als onderdeel van een mini-tentoonstelling over de familie Van Beethoven... Deze plaat zal terug ergens op de Lamotsite een plaatsje krijgen... (en laat ons de 'Charles Legrando affaire' maar even achterwege laten - dit doet me teveel denken aan een niet zo frisse episode van Mechelenblogt...)
Dit even terzijde.
Maar de schrapping van de subsidies blijf ik een héél spijtige zaak vinden!
@Malinwa Man: Die "Charles Legrando" was helemaal Leo Stevens niet hoor ... Maar ja voor veel mensen blijft het aannemen van een valse identiteit een grapje, en veel toeschouwers trappen er met hun open ogen in (zucht).

Vergeten die dingen is beter ... Tegenwoordig zie je tenminste wat er anoniem gepost wordt en wat er daadwerkelijk onder een naam wordt gepost. Veel beter (lacht).
Wat is kultuurDie vraag ontstaan soms oor wat kultuur nou eintlik is? ... Alle volke het hulle eie kultuur en soveel volke as wat daar is, soveel kulture is daar. ...
http://www.afrikanerbond.or... - 40k - In cache - Gelijkwaardige pagina's

De moeite waard om dat is héél rustig te lezen....
Ondertussen leer je Afrikaans.

Zo maar ter info.
Jos
Ik moet malinwa man er toch op wijzen dat Beethoven net terug aan het komen is in de stad. Zoals JanS als aantoonde met de gedenkplaat. In juni waren er verscheidene activiteiten rond de oorspong van de van Beethovens in Mechelen - concerten - wandelingen - zelfs jazz met Beethoven als basis. Het geheel heette "expecting Beetoven" en er is m.i. genoeg over te doen geweest en er was ruime belangstelling. Verder was er ook die fameuze Beethovenwijn, die nog steeds geschonken wordt in het "oud conservatorium" (wolsack). Stellen dat Beethoven met de Beethovenacademie uit Mechelen zou verdwijnen is dus voorbarig.
Al in Zuid-aAfrika geweest?

Da spel salaagt wer tilt, of ik ???
Blijkbaar weer een grapjaske, die onder jou naam post Jos.

Ik hou wel van de Afrikaanse taal anders. Een pittig taaltje ...
De Beethovenacademie staat niet langer te koop! Blijkbaar is de verkoop vroegtijdig afgebroken:

http://cgi.benl.ebay.be/ws/...

Weet iemand meer? Politieke druk?
Dit was daarnet zelfs een item op het journaal op één ...
Wel Peter, zolang we er kunnen mee lachen mogen ze mijn naam mis-ge-bruiken.
Met die honderdduizend Jefkes,Joskes,Josephkes, Jozefkes enzo
kunnen "ze" nog wel enkel jaartjes voort hé!
Wel plezant om dat Afrikaans te lezen en...toffe definitie van "KULTUUR"
Prettige, koel , dag bewenst!
Alle miserie is begonnen met het lokaal waarin de beethoven academie gehuisvest is/was. De stad wou dit niet meer ter beschikking stellen en schrapte dan ook maar meteen de subsidies. De lokale anciaux heeft vervolgens zijn grote broep "geadviseerd" om de academie maar meteen de doodsteek te geven.
Een gokje?!
De Beethovenacademie heeft gisteren haar laatste concert gespeeld.
Voelen jullie ook die één-november-blues ?
Requiem.
Wat verstaan de Anciaux's onder cultuur ?
Kate Ryan, scoutskampen, barbecues,...

(en het inloggen lukt nog steeds niet ;
alles geprobeerd ; dus ik moet noodgedwongen zgn. anoniem blijven.
Het spijt me.)