Breendonk

met categorie:  
i.o. van Roger Kokken

Cover boek
Na het lezen van de post van JanS De Duitschers te Mechelen herinnerde ik mij dat mijn vader net na de oorlog van Jef Peeraer, ex-gevangene van het kamp van Breendonk en overbuur op de Koningin Astridlaan, een door hem geschreven getuigenis over dat gruwelkamp had gekregen.

Omdat het wellicht op een zeer beperkt aantal exemplaren werd uitgegeven, besloot ik om dit verslag over te typen en er een PDF document van te maken. Vermits dit boekje nog in de oude spelling van voor 1947 werd geschreven, heb ik enkele correcties aangebracht. Voor de rest werd er niets aan de tekst gewijzigd.

Ook de tekeningen van ene Theo werden ingescand evenals de afgedrukte foto's van personen die in Breendonk verbleven. Ik heb dit boekje overgetypt opdat iedereen het zou kunnen lezen om zich aldus een beeld te kunnen vormen over de gruwelen die door het fascisme en het Nazi-regime werden begaan.

Op eenvoudige vraag wordt dit document t.e.m. 24 juni aan de bloggers via e-mail toegestuurd.
Voorwaarde is wel dat de inbox een bestand van 3,7 Mb kan ontvangen.

Roger Kokken
erkaa@skynet.be
De beulen van Breendonk staan thans voor hun rechters. Meer dan 200 getuigen, oud gevangenen, uit alle hoeken van het land, uit alle klassen van de samenleving, trekken dagelijks voorbij het krijsgerecht in de grote raadzaal van het stadhuis te Mechelen en ontsluieren, kort en zakelijk, de onmenselijkste praktijken, het beestachtigste sadisme, de afzichteleijke misdaden die ons de vreselijkste taferelen uit de tijd van de Inquisitie terug voor de geest roepen.

Wij hebben onze politieke gevangenen uit de Duitse concentraztiekampen weten terugkeren in de lente en de zomer van 1945. We hebben hun ondermijnde lichamen, hun door het leed geboetseerde gelaatstrekken gezien; wij hebben de Amerikaanse filmopnamen van deze grote moordholen gezien, en wij hebben ons vol afgrijzen afgewend…
Duizenden onzer landgenoten, duizenden onzer beste zonen zullen wij nooit meer terugzien…. Buchenwald, Dachau, Bergen-Belsen, Dora, Esterwegen, Ellrich, Neuengamme, Oranienburg, Sachsenhausen, Ravensbrück, Mauthausen, Auchwitch, Lublin, Maideneck enz… enz…, waar miljoenen mannen, vrouwen en kinderen vermoord werden aan de lopende band, hebben de wereld getoond wat het nationaal socialisme, wat het fascisme betekende.

Breendonk kon zich niet in uitgestrektheid meten met de ontzaggelijke moordkuilen, Breendonk had geen gaskamers, geen verbrandingsovens… Maar Breendonk was er niet minder berucht, niet minder een zwarte hel van de meest barbaarse terreur, niet minder een uitroeiingkamp in ’t klein om……..
Het lukt mij niet een mailtje te sturen naar dit adres. Kan iemand mij helpen.
Alvast bedankt
sorry, is ondertussen wel gelukt. Ik heb dit document aangevraagd voor mijn vader die enorm geïnteresseerd is in alles wat te maken heeft met de oorlog. Hij heeft deze namelijk als kind meegemaakt van dichtbij. Mijn vader woont in Kapelle-op-den-Bos.
Raar, want ik heb reeds 5 aanvragen gekregen (en er gevolg aan gegeven)
@Roger: Proficiat !!! Das een werk voor het nageslacht ! Heb die 45blz afgeprint én ingebonden. Zoiets zou in elke boekenkast moeten staan.Proficiat en bedankt.
Bedankt voor het doorsturen Roger.
Roger, al heb ik je al persoonlijk bedankt, wil ik dat hier nog is herhalen, dank om dit op onze Blog te zetten. De naoorlogse lieden hebben geen flauw benul wat er onder WO II zich allemaal afspeelde, zowel in kampen als onder de bevolking, hier thuis. Wij ouderen zijn de tijd voorbij, het is ons soms te moede om er nog over te vertellen. Tenzij met leeftijdsgenoten.Pijn wordt men gewoon........
Toch nog één melding: Toen ik samen met een kolonel een vertel uurtje wou opstarten in de scholen , over hoe wij leefden als jeugd onder de Duitse knoet kregen we overal te horen: Dat is niet voorzien in onze lessenrooster.....Mag die geschiedenis dan niet gekend zijn?
Wijselijk zwijgen we nu.
Zeg Roger, bedankt voor het document. Het is een mooi tijdsdocument geworden, en prachtig ingetkt en samengebracht.

Aangezien het net na het gebeuren, in 1947, is samengesteld is het nog 'nat' van de terechte emotie rond het gebeuren, en als je het in die context bekijkt, kan men zich een beeld geven wat er toen gebeurd moet zijn.

Om stil van te worden.
Ja Peter. En Jef Peeraer heeft er een onnoemelijk aantal komma's ingezet (waarvan ik er toch wel enkele heb verwijderd) alsof hij bij het schrijven telkens een rustpauze inlaste om zich de verschrikkelijke beelden opnieuw voor de geest te halen. En zeggen dat dit amper 60 jaar geleden gebeurde...

Beste Roger Kokken,

Met trots kan ik u zeggen zelf ook een exemplaar van dit boekje te bezitten,sterker nog ik weet ook van wie de tekeningen zijn die er ter illustratie in staan.Deze zijn namelijk van de hand van men vader Theo Vanden Branden, hij was jaren fotograaf op Tervurensteenweg te Mechelen.Als jongeman heeft hij zelf aan den lijve kunnen ervaren hoe vreed het toen heersende bewind was.Mijn vader is trouwens nog niet zolang geleden overleden en had je zeker ook nog veel meer kunnen vertellen over het boek en het ontstaan ervan.Mocht u nog vragen hebben over dit toch wel unieke stuk dan mag u mij mailen.

                                                                  Met beleefde groet D VdBranden

@anoniem:Is dat dezelfde V.D.Branden als op de Nekkerspoel?? of eenbroer?

Vader Theo Vanden Branden was de oudste van twee en broer van de ook al overleden Jaen Vanden Branden.Mijn oom was trouwens ook fotograaf en had een zaak op de Nekkerspoel.