Leo Stevens en Frank Nobels verlaten het schip

met categorie:  
Schepenen Leo Stevens en Frank Nobels uit Mechelen zullen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen niet op de CD&V - N-VA lijst staan. Zij hebben hun plaats opnieuw ter beschikking van de partij, in dit geval het kartel, gesteld. Beiden willen werken aan een "nieuw, positief stadsproject", startende vanuit de huidige coalitie.

Dat de huis-aan-huis-folder van een tweetal weken geleden, waar Stevens en Nobels samen met Bart Somers, Koen Anciaux van VLD en Jowan Lamon van Groen! een boottochje maken, in het verkeerde keelgat zou schieten was bij voorbaat duidelijk.
Andere CD&V - N-VA-ers vonden dat het niet kon, terwijl de betrokken CD&V-schepenen het af deden als "een folder waarin we laten zien wat er de afgelopen jaren gedaan werd".

Ondanks de pogingen van de afgelopen dagen om de Christen-democratische plooien glad te strijken is het nu duidelijk dat het Mechelse kartel CD&V - N-VA met een torenhoog probleem zit. Want twee stemmentrekkers lopen nu over naar de 'vijand' om een "nieuw, positief stadsproject" op te starten. Een paarse coalitie, aangevuld met Spirit en Groen!, lijkt op dit moment de toekomst te zijn voor de Dijlestad. (Gepubliceerd op woensdag 17 mei 2006: Radio Reflex)

of hoe iemand zijn eigen ambities belangrijker vindt dan zijn partijbelang én zijn stad.

goeien bal.
Je kan het ook anders bekijken : misschien willen Stevens en Nobels hun project écht wel verderzetten met de huidige ploeg en zien ze het niet zitten om mee te lopen in de Van Butsel-Vervotte-stoet.
Ik ben alleszins benieuwd hoe het nu verder zal evolueren. Mij om het even tot welke partij (behalve één) een mandataris of schepen behoort. Ik reken ze af op hun verwezenlijkingen en niet op hun partijkaart.
Als zelfs trouwe partijsoldaten als Leo Stevens en Frank Nobels het niet meer zien zitten in de cd&v van Van Butsel zegt dit heel veel over deze man.
Ik heb mij dikwijls afgevraagd hoe lang de cd&v de hoogmoed zou blijven pikken van een man die zelfs nog niet in de gemeenteraad zit en die 0,0 politieke ervaring heeft. Chapeau voor de moed van Frank en Leo!
Wel mocht er een Mechelse partij opkomen die losstaat van de partijpolitiek en puur Mechelen vertegenwoordigt, met een samenstelling zoals in de huidige gemeenteraad, dan zou ik geen enkel probleem hebben bij de keuze. Die partij zou zeker mijn stem krijgen.
ben ik hier de enige die het abnormaal vindt dat twee schepenen in de aanloop van de verkiezingen een folder maken met kandidaten van andere partijen, zonder de twee andere schepenen van hun partij?

en wat is het nu eigenlijk: eerst maken ze een folder met Somers, daarna komen ze in de krant om te zeggen dat ze dat niet zo bedoelden en wel degelijk Van Butsel als burgemeester willen en nu gaan ze een eigen lijst indienen?

Wel wel. Wat mij betreft: na het beschamend débacle van Euroshopping, mag dit stadsbestuur vooral een beetje bescheidener zijn. Het voortdurende gejuich vanuit het stadhuis over hoe goed ze het wel doen, is vooral arrogant.
Spijtig dat de enige 2 mensen van CD&V Mechelen waar ik nog enigszins vertrouwen in had niet deelnemen.
Zo'n aparte Mechelse partij die losstaat van de partijpolitiek en puur Mechelen vertegenwoordigt zoals hier boven reeds geopperd werd door Lieven, die zouden inderdaad wel eens stemmen kunnen halen. Frank en Leo, is dat geen idee?
Ik reageerde al op de post 'een profielschets voor Mechelen' van 3/4 op deze nieuwe politieke feiten - maar nu Peter er een aparte topic over maakte, wil ik het voor de duidelijkheid hier wel herhalen.
Over de grond, schuld, oorzaken e.d. wil ik het hier op deze blog niet hebben. (ik zal dat wel doen op andere terreinen...).
Ik schrok deze morgen van deze nieuwe ontwikkelingen; en anderzijds was ik dan toch niet verbaasd.
Ik vind het alleen heel erg spijtig dat dit uitdraait op deze situatie. Dit doet de politiek allerminst goed. Dit heeft niks te maken met transparantie, maar wél alles met machtstrijd.
Héél erg jammer.
Het zal vele Mechelaars ontgoochelen - en velen doen twijfelen bij hun stemgedrag in oktober.
Hopelijk komt er méér duidelijkheid de volgende dagen.
Ik hoop alleen dat de anti-politiek hier geen garen uit spint. Want als er nu sommigen reden hebben om te lachen in hun vuistje: dan weet ik wél wie dat zijn...
En dit is héél erg.
En wie heeft er dan hieraan schuld?
Ik denk dat sommigen best eens in eigen boezem kijken.
Ik herhaal: ik kies HIER geen partij. Maar het nieuws van deze morgen ontgoochelt mij.
Benieuwd hoe dit alles zal uitgelegd worden aan de bevolking...
Ik ben ook benieuwd naar de commentaar van de andere partijen, de Cd&v en de publieke opinie...
Dit alles kunnen we missen als KIESpijn.
Jans: ik vind dit niet noodzakelijk slecht nieuws. Als andere partijen ingaag op de oproep van Stevens en Nobels om met een positief stadsproject naar de kiezer te trekken kan dit volgens mij voor een hele nieuwe dynamiek zorgen.
Het is in elk geval duidelijk dat Leo Stevens en Frank Nobels de christen-democratie in Mechelen eerder belichamen dan Karel Van Butsel. Voor de CD&V is dit een opdoffer.
De laatste vijfjaar is Mechelen opengebloeid,schrijf maar eens op wat er allemaal (te goede)veranderd is.Van mij mag deze ploeg afwerken wat zij begonnen zijn. Gelijk welke kleur ze aannemen.
Helemaal akkoord Kris ...
Het enige wat ik hier kwijt wil, is dat ik heel erg ontgoocheld ben in de "keuze" van Frank Nobels en Leo Stevens.
Dat het niet netjes is naar hun kiezers toe (ex-)partijgenoten, kartelgenoten en met name de vele enthousiaste militanten is EVIDENT, maar het zal hen wellicht worst wezen. Had zulks niet van deze twee schepenen verwacht, en de vraag "wat is hen door Somers & Co beloofd geweest" dringt zich op.

Dat er in Mechelen door de huidige COALITIE, PLOEG veek goeds gebeurd is, dat is een feit, en ik juich dat toe, het was dan ook het goede werk van de hele coalitie (Ook al pronkt de burgemeester er graag mee alsof hij alles alleen gedaan heeft) maar dat vergoeilijkt naar miijn bescheiden mening niet het kiezersbedrog van Nobels en Stevens.

Ook ik ben benieuwd hoe NU een en ander zich verder zal ontwikkelen. Maar goed voor de politiek is dit allerminst !!
De laatste zin van je reactie beaam ik volledig Markec.
De interne keuken van deze partij ken ik niet zo goed - ik probeer de situatie zowat zelf te reconstrueren met feiten, nieuwsjes en andere berichten die de laatste maanden verschenen in de pers... Dus: oordelen is voor mij wat moeilijk - alhoewel...
Ik doe het liever niet in het openbaar.
De 'echtscheiding' leek voorspelbaar na de ondertussen veel besproken 'boot-folder'.
Spijtig dat het op deze breuk is uitgelopen. Kon de kloof écht niet gedicht worden?
Hierover wil ik, en ongetwijfeld vele anderen méér tekst en uitleg.
in zijn ego-race naar de burgemeestersjerp heeft van butsel volgens mij respectabele en ervaren politici als nobels en stevens totaal verwaarloosd.

"wat is hen door somers & co beloofd?" zware en oneerlijke insinuatie vind ik. ook niet goed voor de politiek.

"kan iemand een centrumstad en een coalitie besturen als diezelfde persoon met moeite zijn eigen verkiezingslijst kan besturen?"
die vraag stel ik me.
Kiezersbedrog; dat vind ik overdreven als je in het zicht van verkiezingen beslist om oinder een andere vlag te gaan optreden. Wat pas echt bedrog is/zou zijn is als CD&V naar de kiezer stappen en dan bij de vorming van een coalitie van kamp wisselen. Hun huidige houding vind ik veel eerlijker en stel de politiek niet in een verkeerd daglicht. Iedereen heeft het recht om van mening te veranderen.
Anderzijds: een open stadslijst, niet verbonden met een nationale partij biedt heel wat kansen om een onafhankelijk stedelijk beleid te voeren. Maar dat verondersteld wel dat ook Somers in Mechelen niet als VLD naar de kiezer stapt. Nadeel: de subsidiekranen in Brussel -die de voorbije jaren vlotjes open stonden- zouden wel eens rap kunnen dichtgedraaid worden om de dissidenten te straffen.
@nic: ...zware en oneerlijke insinuatie...?
Sinds wanneer is het stellen van een vraag een insinuatie ?
Is het laatste deel van uw reactie dan óók een insinuatie of is dat een vaststelling...
Mannen die hun standpunten, waar ze al 20 jaar achter staan verloochenen voor éne die beweert; "Ik blijf burgemeester" ,dan op hangende pootjes terugkomt (na faling) en daarna alles in de strijd werpt(lees geld) om ten koste van alles die 2 voor hun te winnen! Mooie politiek vandaag. Met een lege stadskas, pronken hoe mooi de stad wel niet is. Goed. Mannekes, vergeet het niet: HET GELD IS OP, één verantwoordelijke daarvoor, ach laten we wat nieuwe verkavelingen inplannen; weer geld dan.
Neen, dan gaat mijn stem liever uit naar Van Butsel, die gewoon naar het werk gaat zoals jullie en na de uren met de beste belangen voor Mechelen strijdt. Geld is het enige wat die blauwen smaken;Tip Euroshopping. Kijken de Mechelaars nu niet verder dan hun straat mooi is. Kies maar voor verloochenaars, de magere jaren zullen nog wel komen.
Ze stappen 4 maand VOOR de verkizeingen op !!

Ik begrijp niet waarom men het hier over bedrog heeft.

In tegendeel, deze mensen zijn ten minste eerlijk en zeggen OP VOORHAND dat ze het niet langer zien zitten bij CD&V.

De kiezer heeft nog 4 maand om zijn keuze te maken he !

BTW Ook Backx verliet reeds CD&V, Cordier viel ook al weg welliswaar om andere redenen.
==> Van de lijst die CD&V van 6 jaar terug blijven van de grote stemmentrekkers niks meer over.

Zoals al gezegd, Van Butsel heeft geen enkele ervaring, zelfs niet als gemeenteraadslid !

Dit kost CD&V veel stemmen en hoogst waarschijnlijk het burgemeesterschap !
Wanneer alle leden van de huidige ploeg zich in dezelfde nationale partij bevinden zal het bestuur niet meer zijn als nu. De beslissingen zullen eenzijdig door de nationale partij worden gestuurd of opgelegd, van lokaal bestuur zal geen sprake meer zijn. Het huidige belijd zal geen product meer zijn van een coalitie die de gemeenschappelijke wensen vertegenwoordigd.
Beste Kenner, misschien hebben ze helemaal hun streefdoen van de laatste 20 jaar niet opgegeven maar kunnen ze die niet (meer) beleven in hun huidige partij omdat die zelf van ideeengoed is gewisseld.
Men moet niet steeds denken in vakjes, wat verder denken dan de huidige structuren is ook niet slecht.
Misschien hun officiele standpunten afwachten.
Leo? al iets op te merken?
@ ne kenner: ik denk vooral dat Nobels en Stevens hun jarenlange inzet en werk moeten verloochenen om Van Butsel op de burgemeesterstoel te krijgen. Moeten die schepenen dan gaan vertellen hoe slecht ze gewerkt hebben de laatste jaren of dat ze beter hun best gaan doen?
Pffff, laat ons niet naïef doen: eerst kiezen Nobels en Stevens Van Butsel als lijsttrekker, dan geven ze een verkiezingsfolder uit met de burgemeester, dan bevestigen ze opnieuw dat ze Van Butsel als burgemeester willen en dan richten ze een eigen lijst op? Het zijn beroepspolitici en ze proberen zich gewoon te verzekeren van hun postje. De manier waarop Leo Stevens op dit forum het gesjoemel met Euroshopping heeft proberen goed te praten, nam voor mij alle twijfel weg. Eerlijk gezegd, dan heb ik meer sympathie voor Van Butsel die geen beroepspoliticus is.
@Dirk: euh... ik denk inderdaad dat de schepen van openbare werken wel een paar dingen te verbeteren heeft als hij dat mandaat nog eens wil. Vraag maar eens bij de zelfstandigen van de Veemarkt of aan de inwoners van Leest!
Pffff....wat een triestig schouwspel...Somers zet de beloftecultuur van zijn leermeester Verhofstadt verder: verkozenen van andere partijen lokken met beloftes over toekomstige mandaten..ik durf wedden dat Nobels en Stevens op VLD lijst terechtkomen komende oktober...

Ook de Mechelse traditie van overlopers en "onafhankelijken" worden verder gezet...gedurende deze coalitie hadden we al OCMW voorzitter Backx, (ex) schepen Ali Salmi , gemeenteraadslid Angenot Sophie, gemeenteraadslid Mon Jansens ...en nu schepenen Nobels en Stevens...

Huidig schepencollege kon véél meer gedaan hebben voor de leefbaarheid en opwaardering van de stad...buiten het verder zetten van de iniatieven opgestart door het vorig schepencollege is er niet veel extra gebeurd (tenzij de ondergrondse parkings en de betere communicatie)...zeker als ik de prestaties van ons schepencollege vergelijkt met de steden Brugge, Kortrijk,Gent, Hasselt, sint Niklaas en Oostende ben ik echt ontgoocheld in huidig schepencollege
ik vind het geweldig om te lachen als men ziet hoe sommige politici zich laten leiden door bepaalde trends in de media.(en zich laten vangen op termijn, onthoud mijn woorden)

Net op het moment dat je denkt, het ziet er allemaal wel stabiel uit, gooien de politiekers het roer 360 graden om, en hebben de mensen geen andere keus dan blind vertrouwen hebben in wat ze al kennen,nl: kijk eens hoe mooi we de stad aan het renoveren zijn, kijk eens naar ons huis van de mechelaar, en onze mooie vlietjes binnenkort en de site lamot.
en de mensen zich maar blind gapen.
één ding moeten we toegeven, Bart heeft de touwtjes stevig in handen, en ik vrees dat als het poppenspel zijn hoogtepunt gaat bereiken, er wel enkelen in het decor gaan terechtkomen, tenminste, als het VB de hele santekraam niet omver gooit, het is alleen maar bang afwachten.
We zouden een objectieve buitenlandse analist moeten bijhalen welke schepencollege van de 10 grootste steden in Vlaanderen het meest heeft gerealiseerd voor zijn stad...ik ben zeker dat het mechels schepencollege een zwakke score haalt...alleen de eerste twee jaar was ons schepencollege en burgemeester héél sterk maar na het vertrek van onze burgemeester naar martelarenplein in brussel was het elan weg ....
Ik herhaal nogmaals mijn pleidooi van paar maanden geleden op deze blog. We hebben nood aan een sterk schepencollege met de sterke intelligente figuren van de drie grote democratische blokken in onze stad,...dus met kopfiguren Somers, Anciaux, Nobels, Schroons, Gennez, Berrevoets en waarom niet Salmi... alleen dergelijk sterk schepencollege (die ook sterk staat in de wetstraat en martelarenplein) zal in slagen op een versneld tempo Mechelen verder bovenop helpen...en gedaan met partijpolitiek gekibbel en leve het goed bestuur...alleen op die manier zal men erin slagen VB van stadshuis weg te houden...VB in stadhuis zou echt een ramp zijn voor Mechelen (en dit zeker na het horen van VB-lijsttrekker Creylman op het laatste VB-congres van vorig weekend)
Al bij al ben ik ervan overtuigd dat de twee schepenen in kwestie de keuze gemaakt hebben die hen op dat ogenblik de meest gunstige leek voor hun carriere, en dat doen meer mensen, eieren voor hun geld kiezen los van enige vorm van overtuiging.
Niks verkeerd mee.
Allez vooruit, dat bericht heeft radio Reflex zonder bronvermelding weer mooi opgepikt uit de Gazet van Antwerpen van woensdag, maar ze hebben het wel een beetje bijgekleurd.

Gelukkig zijn er nog objectieve kranten die het bericht gewoon sec brengen zonder er hun persoonlijke mening aan toe te voegen.
Ik vind dit een duidelijke keuze vóór Mechelen. Vooral Frank Nobels was met zijn 3de plaats zeker van een schepenambt bij de cd&v. Petje af dat deze 2 mannen niet voor zekerheid en partijbelang maar voor onze stad kiezen. Ik sta volledig achter een positief stadsproject!
Als ik de gazet van Antwrpen van vandaag lees stel ik mij weer de vraag: wéét Van Butsel dat alle beslissingen, over gelijk welk beleidsdomein door het voltallige schepencollege worden genomen? Ik stel toch voor dat hij eerst een paar jaar in de gemeenteraad gaat zitten om wat bij te leren. Ik begrijp goed dat sommige mensen hier echt genoeg van krijgen.
De reactie van Van Butsel in GvA zegt alles over deze man: "we begrijpen het niet. Welk belang hebben ze hierbij?" Meneer Van Butsel, sommige mensen kiezen voor een inhoudelijk project, geloven in hetgeen waar ze mee bezig zijn, verlaten nog liever hun partij waar ze 25 jaar actief in zijn geweest dan er mee voor te zorgen dat U burgemeester wordt!!!!!
@Koen
Voor alle duidelijkheid: 'Koen' is niet dezelfde als ondergetekende 'koen'.
En nog steeds heeft Van Butsel niet door dat hij het niet heeft. Triestig.
Mja, de lobby-isten doen hier duidelijk hun ding. Als je dit hier leest zou je nog denken dat bijna alle Mechelaars dit spelletje normaal vinden.

Ik zou er bladzijden over kunnen volschrijven maar ‘k zal mij beperken tot de essentie: Somers moet absoluut burgemeester blijven om zijn positie als nationaal voorzitter te kunnen handhaven. Hiervoor moet hij CD&V ‘breken’. Hij bedenkt een ideaal scenario en vindt enkele poppetjes die willen dansen in het spel dat hij regisseert (Wiens brood men eet…) . Zeggen dat de oproep voor een gezamenlijk Mechels project van Nobels en Stevens komt, zou beide heren opportunisten te veel tot eer strekken. De andere lijfeigene van Somers, Lamon, zal wel de volgende zijn die ten tonele komt. Ik heb vorige keer op het toenmalige Agalev gestemd, maar mijn maag draait om als ik zie wat er met mijn stem gebeurd is. Gisteren op het debat van ACW zijn Somers en Lamon het niet één keer oneens geweest. Terwijl de visie van een groene op het vlak van wonen, zorg en mobiliteit toch wel sterk zou moeten verschillen van die van een liberaal. Of spelen ideologieën dan echt geen rol meer? Een goed beleid voeren is belangrijk, maar dat kunnen managers ook. Van een politieker verwacht ik KEUZES en ik ga er dan ook vanuit dat ne groene andere keuzes maakt dan ne liberaal.
Ik ben helemaal geen lobbyist, heb geen enkele partijkaart en heb bij de gemeenteraadsverkiezingen al voor diverse partijen gestemd, naargelang de personen die op de lijst fungeren.

Ik heb één bedenking: als je als ervaren schepen met een behoorlijk palmares plots voor de kar moet gaan lopen van een nieuwlichter die nog niets bewezen heeft, tja, dat je dan een andere keuze maakt, noem ik begrijpelijk. Als je dat opportunisme noemt...
Ik wacht af met welk concreet programma Nobels en Stevens voor de dag gaan komen, maar ik wijs ze zeker niet a priori af. Voor mij telt, niet de vlag, wel de lading.
Groot gelijk koen!
mij is tijdens dat debat gisteren vooral de grenzeloze arrogantie, op het onbeschofte af, van Bart Somers opgevallen. Bah!
Daar ben ik het niet mee eens Mieke. Bart Somers was de enige die echt een visie heeft over het bestuur in Mechelen. Het was de eerste keer dat ik hem life bezig hoorde en dit viel erg mee (opinie peiling scheppers: na debat 49% voor Bart Somers, ik begrijp nu waarom)
Er is geen betere burgemeester dan Somers. Hij kan als geen ander zeggen : "In een democtatie" & één of ander partijstandpunt. Bijvoorbeeld : "In een democaratie is het gezin de hoeksteen van de samenleving".
In ernstige omstandigheden zegt hij : "In een rechtsstaat ..."
Hij heeft het juiste stemtimbre voor enige ernst. Enige staccato voor oprechtheid en vibrato voor geschoktheid.
@filip:bij de openning van Lamot-city zei hij zelfs dat Mechelen de properste én veiligste stad was van MECHELEN.
Hij zal het woord Vlaanderen in het openbaar niet meer durven uitspreken in Mechelen. :-)
Het zijn geen typfouten. Ik ben een stotteraar.
Nu moet je van de VLD in Mechelen ook niet zeggen dat ze democratisch zijn. Wat Bartje Somers beslist, zal ook gebeuren. Er is daar niemand dat hem durft tegenspreken.
@Filip:niet tegen spreken?? zullen we op 8 october weten.
Ik heb het over de mensen binnen VLD Mechelen hé tussendoortje, niet over de kiezers.
Ik reageer waarschijnlijk in schijfjes. Ik vind het in tegenstelling van wat Markec en Jans vinden zeer moedig van Stevens en Nobels die stap te zetten. Het zijn mensen met zeer veel ervaring en mensen die wel ingezien hebben dat deze ploeg het nog zo slecht niet doet. Het doorbreken van de partijgrenzen vind ik eigenlijk een goeie zaak, dit is een teken van een zekere onafhankelijkheid en verder een wil om op de ingeslagen weg verder te gaan. En zo slecht is die weg, enkele uitschuivers niet te na gesproken, nog niet. Ik vind verder dat halstarrig het partijprogramma willen volgen eerder achterhaald en eerder partijkadaverpolitiek. Verder kan ik ook wel begrijpen dat deze twee mensen het na al hun inzet wel moeilijk zullen hebben met de figuur van Karel Van Butsel, waarvan ik me afvraag waar die in hemelsnaam vandaan komt en wat die man te bieden heeft. Buiten enkele halbstarke semigodsdienstige bespiegelingen kan ik weinig onthouden van zijn optredens. Opus Dei - figuur misschien? Ik denk dus dat die mensen eerder kiezen voor Mechelen en het verderzetten van een bestuurvisie dan voor hun eigen portefeuille.
Even een rechtzetting Rudi:
Ik heb me niet uitgesproken in 'waarderingscijfers' over de persoonlijke stap van Nobels en Stevens. Ook niet over schuld en beweegredenen...
(uitspraken hierover doe ik elders - en niet op deze blog...).
Ik vind het alleen jammer dat het tot deze breuk moest komen.
En nogmaals: ik blijf HIER neutraal over de oorzaken - ik betreur alleen het gevolg...
Ik heb twijfels over de edele motieven van Nobels en Stevens. Ik vind dat ze hun partij CD&V in de steek laten: dankzij die partij en de inzet van CD&V militanten en CD&V kiezers zijn ze schepen geworden.

De manier waarop leermeester Verhofstadt de CD&V's Van Hecke, Pinxten en Taylor heeft losgeweekt van de CD&V is identiek als de methode die leerling Bart Somers toepast. Mijn bewondering voor het strategisch politiek talent van Bart Somers stijgt....

of dit een goede zaak is voor de politiek is iets anders...misschiens wel in een Mechels context.... ik hou niet van grote versnippering van de democratische partijen, zeker niet in een stad waar Vlaams Belang de grootste partij is.

Deze evolutie (overloperij van Nobels en stevens naar VLD) maakt de keuze voor de democratische mechelse kiezer simpeler: een keuze tussen de volgende 2 grote democratische blokken:
- VLD blok aangevuld met nobels, Stevens en groene verrader Lamon
- SP-A-spirit blok

Dus de kiestrijd zal dus gaan tussen de kopstukken Somers, Gennez en vlaams Belang
Ter volledigheid van de discussie, hierbij de reactie van Karel Van Butsel op zijn website:

Vorige maandag hebben Frank Nobels en Leo Stevens aangekondigd te verzaken aan de 3e resp. 6e plaats die zij toegewezen kregen op de lijst van het kartel CD&V/N-VA. Nochtans zijn zij samen met ons al maanden aan het inhoudelijke CD&V/N-VA project aan het bouwen, in overleg en in wederzijds akkoord. Ondanks dat, en ondanks het serene en constructieve debat tijdens het partijbestuur vorige maandag, overwegen zij nu toch andere paden in te slaan. Wij begrijpen niet welk belang zij hierbij kunnen hebben. Maar dat is niet de hoofdzaak. Politiek moet niet over de plannen van politici gaan, maar over de mensen. Voor die mensen wil ik mij onvoorwaardelijk blijven inzetten.In vele contacten luister en praat ik met heel veel Mechelaars. Hun antwoorden liegen er niet om. Zij vinden ook dat er door het stadsbestuur de voorbije jaren heel wat positieve projecten werden opgezet, dat nodige investeringen werden uitgevoerd. Mechelen ziet er beter uit. En dat is goed. Ook op een aantal andere domeinen, zoals onderwijs, cultuur, seniorenbeleid of veiligheid stellen de mensen vast dat CD&V/N-VA gewogen heeft op dit beleid. Maar niemand van deze mensen vraagt om een blind triomfalisme. Op gebied van bijvoorbeeld samenlevingsproblematieken, mobiliteit, lokale economie, armoedebeleid, of inspraak zien de Mechelaars dat er nog heel wat werk op de plank ligt.Wat goed was moeten we verder uitbouwen, wat niet goed was moeten we verbeteren. Daar wil ik mij mee voor inzetten. Uit respect voor iedere Mechelaar, ook voor diegenen voor wie het wél nog beter kan. En samen met een ganse ploeg van uiterst gemotiveerde mensen, Vlaams minister Vervotte, schepenen Van Loon en Schroons, MGW-voorzitter Marc Hendrickx en alle militanten en verruimers, die zich loyaal voor ons Mechels project blijven engageren.Karel Van Butsel

Lijsttrekker kartel CD&V/N-VA
ik had van rudi precies niks anders verwacht dan dat hij het wel moedig zou vinden. Hij heeft het nooit onder stoelen of banken gestoken de grootste somers-aanbidder te zijn die er hier rondloopt, en elke post van hem over politiek heeft als conclusie dat Somers DE man voor Mechelen is.

Wat wil je juist zeggen met "Opus Dei-figuur"? Verklaar me de relevantie in dit debat? Als je een beetje de demagoog wil uithangen, doe het dan tenminste op een iets minder opvallende manier.

En hebben Stevens en Nobels zich enkele maanden geleden niet akkoord verklaard met de lijst? Waarom zijn ze toen niet opgestapt?

Er wordt als argument aangehaald "we zijn al respectievelijk 18 en 12 jaar schepen". Zij bezien dit als argument pro, maar ik trek hieruit de conclusie dat fris bloed en frisse ideeën wel eens welkom zouden zijn.
Ik vraag me af waarom een cdenv-verkiezingslijst die al maanden door iedereen was goedgekeurd nu deze week ineens niet meer goed genoeg is. Ik vond de ware reden van de twee hun vertrek "vaag". Een positief stadsproject opbouwen. Wat was er dan zo negatief aan het cdenv programma?
Onze burgemeester Somers communiceert zo goed dat zelfs zijn schepenen Stevens en Nobels het onderscheid niet meer zien tussen "goed nieuws-show" en "goed beleid"....
Lijsttrekker Bart Somers pakt uit met sterke VLD-lijst
Mechels burgemeester Bart Somers (41) zal de lijst van de VLD bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Mechelen aanvoeren, onmiddellijk gevolgd door huidig eerste schepen Koen Anciaux (44). Voormalig VTM-journaliste Kristl Strubbe (32) staat op drie, gemeenteraadslid Marie-Louise Grouwet-Vervliet (66) op vier, schepen Ludwig Neefs (43) op vijf. Lijstduwer is schepen Johan Timmermans (48). De gemiddelde leeftijd van de top-10, onder wie vijf vrouwen, is 37 jaar.
"Met een lijst, gevuld met sterke kandidaten en een goede vertegenwoordiging van de Mechelse wijken en deelgemeenten, willen we ons krachtig beleid verderzetten", zegt Somers. "Mechelen is op goede weg, wij willen meer van dat. Op zes jaar tijd heeft de VLD in Mechelen een trendbreuk gerealiseerd. Dat is meteen ook de inzet van de verkiezingen: mag ik als burgemeester verder bouwen aan een beter Mechelen. Het is aan de Mechelaar om te beslissen of zij met mij als burgemeester verder willen."

De VLD pakt in Mechelen uit met een jonge, vrouwelijke lijst. De gemiddelde leeftijd van de tien eerste kandidaten is 37 jaar. De helft van de veertien bekendgemaakte plaatsen is toegewezen aan vrouwen. Deze voorlopige lijst biedt ook een evenwichtige geografische spreiding over de Mechelse stadswijken en deelgemeenten.

Op plaatsen zes tot tien staan stuk voor stuk jonge kandidaten: Tom Ongena, voorzitter van de vzw Mechelse Feesten en als dusdanig organisator van Maanrock en Parkpop; Greet Geypen, politiek secretaris van VLD Mechelen; Fatna El Maslouhi, de eerste advocate van Marokkaanse afkomst aan de Mechelse balie; Johan Kemps, fractieleider in de gemeenteraad; en Fabienne Blavier, dochter van wijlen schepen René Blavier en ondervoorzitter van VLD Mechelen.

Schepen Johan Timmermans zal de lijst duwen. Voorts staan ook gemeenteraadslid Kurt Moens uit Hombeek, en VLD-bestuursleden Patricia Verbeeck en Josephine Spinnael uit Leest op een prominente plaats. De komende weken zal VLD Mechelen ook de andere kandidaten bekendmaken. In tussentijd werkt de partijafdeling verder aan een kernachtig verkiezingsprogramma.
Morgen vrijdag kondigt Bart Somers een nieuwe stadslijst aan. Politiek op zijn best. Dag vorige lijst, dag mensen, weg beloften ...
Somers is inderdaad de regisseur van gans dit geheel. Blijkbaar moet Somers enkele maanden geleden dit gevraagd hebben aan CD&V om één lijst te vormen, maar deze laatsten hebben geweigerd. Hij vindt 2 pippo's die blijkbaar zo stom zijn om voor Somers hun idealen op te geven in ruil voor...
Daarna krijg je de roeiboot folder en het intervieuw in de standaard van ambrasmakerke Willy Buijs. Als kers op de taart nemen de twee pippo's ontslag uit de CD&V.
Volgende week bij de opening van het huis van de mechelaar zal het nieuwe positieve kartel of wat dan ook voorgesteld worden. Dit toneelstuk is van de hand van Somers en de derde pippo Lamon zal ook van de partij zijn. Enkel op die manier kan hij schepen blijven. Met zijn eigen stemmen kan hij het niet halen.
Hopelijk trapt de mechelaar hier niet in, want blijkbaar worden de volgende gemeenteraadsverkiezingen enkel een strijd om Somers voorzitter van de VLD te houden. Trouwens, wie van voorgaande is geen lid van VLD? Joachim en anderen?
Trouwens hoe zit het met de insinuaties van Buijs over de relatie Somers Temsamani? Moet dit om bij de top van de VLD te horen?
@Isabelle: Somers doet en deed valse beloftes. Vraag maar aan alle actieve mechelaars en leden van adviesorganen en wijkteams. De eerste keer zou ik er ook intrappen, maar nu niet meer. Ik hoop dat de leerlingen van Scheppers Somers nog een paar keer te zien krijgen. Ik verzeker u de stemming zal heel anders uitdraaien!
PS De moderator zou blijkbaar een zeer goede vriend van Somers geweest zijn. Maar weet jij wie het was, Isabelle?
@Rudi: uw insinuatie van "opus dei"-figuur is wel echt laag. Dat had ik van u niet verwacht. We weten allemaal intussen dat u een grote fan van Bart bent, maar dat u zijn grofheid overneemt, stelt me van u wel wat teleur.
by the way, kan iemand mij trouwens eens uitleggen wat Nobels en Stevens bedoelen met "een positief stadsproject"? heeft dat een inhoud of valt dat gewoon samen met hetgeen ze de voorbije zes jaar gedaan hebben? er zal meer nodig zijn om geloofwaardig te zijn!
Toch even wat momenten van de afgelopen maanden op een rijtje:

* Enkele maanden terug werd een eerste deel van de CD&V lijst voorgesteld: Frank Nobels en Leo Stevens staan er opnieuw bij en gaan op die manier m.i. toch akkoord met het lijsttrekkerschap van Karel Van Butsel.

* Enkele weken terug: Frank en Leo brengen samen met een groen aanhangsel, Somers en Anciaux een folder uit.

* Een dag later verklaren Leo en Frank, in een gezamenlijk persbericht met Van Butsel, Schroons en Van Loon, dat het allemaal een misverstand was en dat ze zich (nog steeds) scharen achter de CD&V lijst MET Van Butsel als lijsttrekker.

* Afgelopen maandag: na wat commotie over die folder besluiten Frank en Leo "plots" om hun plaats op te geven, dit omwille van onenigheid met Karel Van Butsel (wat volgens henzelf al langer aan de gang is)

* Eén dag later: ze staan plots al op een VLD-stadslijst.

==> Mijn conclusie: Bart Somers had dit al veel langer afgesproken met de twee overlopers. Frank en Leo speelden de afgelopen maanden een stukje toneel om dan, zo dicht mogelijk als kan tegen 8 oktober aan, ineens CD&V zo veel mogelijk schade te berokkenen.
Het weze duidelijk dat Bart Somers, als nationaal VLD-voorzitter, kost wat kost de verkiezingen moet winnen en hiervoor alle middelen goed zijn. Zelfs zijn eigen VLD-mensen zullen moeten wijken. Nobels en Stevens zullen toch niet akkoord gaan met een plaats in de tweede kolom?
Wat mij betreft een heel zielig toneelstuk, waarbij Frank en Leo al hun militanten gewoon een mes in de rug steken. Geloof me vrij, ik heb er daarstraks iemand over gesproken: dit zit (terecht) diep bij die mensen hoe ze de CD&V en de mensen ervan gewoon op een laffe manier de rug toekeren.
Hopelijk worden beide heren op deze komedie afgerekend en zien we geen van beide nog terug na 8 oktober.
Wie heeft er trouwens de roeifolder betaald? Heeft dit iets te maken met het euroshoppingdossier? Toevallig de schepenen die ermee bezig waren?
Leo, kan jij ons uitleg geven. En hoeveel heeft die folder gekost?
Los van de overstap lijkt me het een prima plan om de uitstraling die Somers aan Mechelen geeft te houden.

mvg
Welke uitstraling, die van postjespakker?
Mechelen in de steek laten voor een postje in Brussel als minister president? En dan terug komen als hij daar verliest tegen Leterme!
We zijn zijn valse belofte niet vergeten!
Ben echt benieuwd welke nieuwe valse beloftes Bart Somers nu weer de wereld in gaat sturen met zijn nieuwe Stadslijst, maar belangrijker; ik hoop dat de Mechelaar niet in het bedrog trapt.

En nogmaals. De realsaties in Mecheln zijn NIET het werk van Somers, die hier meer NIET dan WEL was, maar van de hele ploeg, zijnde N-VA, CD&V, VLD, Groen, Spirit en onafhankelijken....

Al moest Somers een pact met de DUIVEL sluiten, Somers zou ALLES doen om weer Burgemeester te zijn. Lieve mensen, denkt u nu echt dat het Somers om Mechelen te doen is? Nee, hoor. Hij wil gewoon opnieuw Burgemeester zijn...

Somers denkt aan Mechelen? Neen. Somers denkt aan SOMERS.
Moet me ook aansluiten bij de correcte analyse va Illi....
@bronnie: Wat is daar nu grof aan over Opus Dei? Je hebt toch wel zeer lange tenen. Ik heb gewoon een open vraag gesteld over waar Karel Van Butsel plots vandaan komt. En als je dan zijn religieuze overpeinzingen op zijn website leest dan vraag ik me af of dit nog iets met politiek te maken heeft. Ik heb reeds dikwijls gesteld dat politiek en eender welke religie serieus gescheiden moeten worden. Maar als ik Karel lees dan vraag ik me soms van alles af. Of dacht je dat die "denktank" niet probeert overal tussen te geraken? Dus ik zeg hier niet dat hij een opus die figuur is, ik vraag me dat af, ik had hier evengoed de charismatische beweging kunnen schrijven.
En voor de rest sluit ik me aan bij dr Whoe.
Als je moest denken dat ik blind Somers volg dan zit je er naast, ik realiseer me heus wel welke zijn zwakheden zijn en ik realiseer me heus wel dat ambitieuze Bart absoluut burgervader wil blijven. Maar ik zie ook wel wat er onder zijn beleid en met zijn ploeg gebeurd is in Mechelen, ik zie dat elke dag. Ik herinnner me ook elke dag hoe het met Mechelen gesteld was en ik vergelijk. We hebben nu eens iemand met het nodige elan, laat die mensen nu nog eens zes jaar verder doen en dan is het tijd voor de echte evaluatie.
@rudi: misschien is het niet grof, maar in elk geval zeker niet relevant. Maar daar zwijg je natuurlijk over, omdat je het maar al te goed weet. Als je politiekers gaat afrekenen op basis van hun geloofsovertuiging ben je slecht bezig. Of verdenk je van Butsel ervan de scheiding tussen kerk en staat in vraag te stellen en in Mechelen een 'christelijke sharia' te willen invoeren?
Ik zou hier wel eens feiten, zoals aangegeven door bijvoorbeeld Pat of Bert, weerlegd willen zien in plaats van alleen op de persoon Van Butsel te schieten omdat hij christelijk is of geen uitstraling zou hebben. Ik wacht vol spanning, rudi & co...
Twee ervaren cd&v schepenen die de partij verlaten. Wie zijn fout is dat? Bart Somers natuurlijk. Dat het misschien aan Van Butsel zou kunnen liggen die zijn eigen ambities boven het Mechels belang of dat van zijn eigen schepenen stelt, neen hoor. Van Butsel heeft het natuurlijk moeilijk, onbekend is onbemind. Dus is er maar één manier om dat te veranderen, echt oppositie voeren (lees: alles afbreken) tegen zijn eigen schepenen in, ook al zullen zij zelf wel vinden dat ze goed werk geleverd hebben (zoals hier ook vaak op de blog werd aangegeven).
Ja, ne mens kan rap zakken van "hardwerkende schepen achter de schermen" tot ongeloofwaardige overloper.
En wat de postjes betreft, Nobels stond op de derde plaats op de CD&V lijst, dus gegarandeerd een zitje, zeker met de nationale tendens. Dus als hij zeker wou zijn van zijn postje, bleef hij gewoon. Neenee, hier zit meer scheef dan Van Butsel&co laten uitschijnen.
Dirk, ik ben blij dat ik hier eindelijk een nuchtere analyse lees. Ongeloofelijk hoe sommige mensen hier aan partijpolitiek doen en zelfs de interne malaise binnen de cd&v in de schoenen van Bart Somers willen schuiven.
illy,
moderator was Jan Van Delm, vrt-journalist. Hij heeft het debat op een onpartijdige manier geleid, en Somers op een bepaald moment - toen hij heel onterecht heel grof uithaalde naar iemand die een vraag stelde ivm samenlevingsproblemen in wijk Oud Oefenplein - kordaat terechtgewezen. Mij is in alle geval niet opgevallen dat hij dikke vriendjes met Somers zou zijn.
Zoals u wel zal weten wordt eerstdaags niet alleen het 'huis van de Mechelaar' open gesteld maar ook de 'lijst van de Mechelaar' kenbaar gemaakt. Dit was reeds lang gepland, zeer waarschijnlijk bij de besprekingen over de Euroshopping. Een dossier dat over veel geld ging. Lamon betichte zijn collega's toen zelfs openlijk van corruptie. Zou er een link zijn?
Steven alstublief. Als je niet weet waarover het gaat kan je beter zwijgen.
Het gratuite waarmee hier stellingen worden geponeerd en dingen worden gesuggereerd is deze blog onwaardig.
Mieke, de moderator woensdag vond ik inderdaad goed en neutraal. Ik denk echter dat Ili het had over de moderator op het Scheppers-debat. Ik heb van verschillende mensen daar aanwezig vernomen dat het echt wel droevig gesteld was met de neutraliteit van onze collega-blogger. Ik heb me trouwens altijd al afgevraagd wat de meerwaarde van het artikel van dat debat in GvA was. Een halve bladzijde over de super-overwinning van Somers voor een publiek dat nog niet eens stemgerechtigd is.
Ah, dus de malaise in de cd&v is de schuld van Somers én het feit dat hij op een spectaculaire wijze een debat wint is de schuld van de moderator. Jonge, jonge...
Schuld? Ik spreek nergens over schuld.
Ik ga ook nooit ontkennen dat Somers beter dan wie kan debatteren. Hij is een politiek beest met heel veel talent. Maar kan jij me uitleggen waarom daar een halve bladzijde in GvA aan moet gespendeerd worden?
Ik denk dat je de journalisten ook niet te veel macht moogt toedichten. Soms lijkt er al eens eentje zwaar onder de indruk van een figuur als Somers, maar die kan het dan ook bijzonder goed uitleggen. Als ik ons Mechelse journalisten bekijk, valt me vooral hun jonge leeftijd op. Het siert hen dat ze desondanks al een redelijke afstand kunnen nemen van het onderwerp. Ik hoop wel dat ze voldoende begeleiding krijgen van figuren die al iets langer meedraaien.
Ik vind het wel relevante informatie dat onze burgemeester tijdens een debat voor 200 leerlingen van het 5de en 6de middelbaar op basis van inhoudelijke argumenten in een peiling van 12 naar 49% stijgt. Wat nog relevanter is, is het feit dat cd&v en spa, als het op het verdedigen van een globale visie over waar we met onze stad naartoe willen, in het niets wegzakken (beide lijsttrekkers zakten met meer dan 10% in de peilingen)
Het is jammer dat deze affaire een serene gemeenteraadsverkiezing overschaduwt. Ik had namelijk graag willen weten of het huidige beleid voor een ommekeer had kunnen zorgen in de tendens van de afgelopen 15 jaar. Maar op deze manier zullen niet enkel de behaalde resultaten de keuze in het stemhokje bepalen. Een gemiste kans.
@ Anke: Toevallig heeft de journalist ook familiale connecties bij het kabinet van Somers. Namelijk zijn schoonbroer (tevens ook ex-GVA) werkt op dat kabinet!
Toevallig hé!
BTW: deze voormiddag een persconferentie over de nieuwe partij van de stad! En raar maar waar, de voorspellingen komen uit. Somers, Lamon, Nobels en Stevens gaan samen op een lijst staan!
Ik heb een naam voor deze lijst: Eigenbelangen!
Wim, ik hoop dat het niet waar is want dat is het domste wat ze hadden kunnen doen. Een onnodig staaltje anti-politiek wat zijn evidente gevolgen zal hebben op de uitslag.
@kazemel: Ik denk dat het waar is ... iemand een pers-release gezien ?
Als Van Butsel geen kritiek mag geven op wat er verkeerd loopt in Mechelen, waarom mag Somers op vlaams niveau wel constant Vervotte aanvallen. Dit heeft toevallig ook niets met verkiezingskoorts te maken?
Laat me niet lachen, alles moet wijken voor een Somers II in mechelen. Desnoods gaat hij over lijken.
En kan iemand van de Somers-fans me uitleggen wat er nu van aan is van Temsamani? Ik heb ze samen op de opening van de fuifzaal gezien en daarna ook nog eens aan het station en op de vismarkt!
Persconferentie in Lamot, als je je haast, zie je ze daar nog zitten!
Blijkbaar zouden stevens en nobels de belofte hebben gekregen van somers om een volgend ambt te mogen opnemen en deze belofte krgen ze niet van van butsel.

Kan iemand van VLD of CD&V dit bevestigen of tegenspreken.
Je mag eerlijk zijn!
@Wim: Geef nu eens één goeie verklaring waarom Nobels uit eigenbelang op een gemeenschappelijke stadslijst zou gaan staan, als hij zowiezo al een schepenplaatsje had met zijn derde plaats op de CD&V lijst?
Volgens mij neemt hij nu meer risico dan dat hij had gezwegen en geknikt voor Van Butsel.
Misschien was hij op de hoogte van de paars-groene gesprekken in Mechelen?
@WIM

En wat is er dan bekend gemaakt ?
Blijkbaar was jij daar ?

Is het vandaag ook geen persconferentie over Maanrock ?

Maar ik zou niet weten wat Stevens en Lamon daar te zoeken hebben.
Somers en Nobels nog daar aan toe.
Dat is geen verklaring. Uit eigenbelang was hij gewoon op de cd&v lijst blijven staan. En dan waren er zowiezo geen paars-groene gesprekken geweest. En indien er toch gesprekken waren gekomen tussen cd&v en vld (en groen), waren ze er OOK bij. Dan hadden ze zelfs niet hoeven opstappen.
'Beter Mechelen' dat is de (voorlopig)naam van de nieuwe lijst waarmee Somer,Steven,Nobels,Lamon en een 'restje' VLDers aan de verkiezingen gaan deelnemen.
Met als die s-en vergeet ne mens er als eens twee. Sorry
Ik denk eerlijk gezegd dat het al een hele tijd niet goed meer draait binnen de Mechelse CD§V en dat de opkomst van Karel Van Butsel daar wel eens voor iets zou kunnen tussen zitten ( wat zeg ik : ik ben daarvan overtuigd). En een geslepen politicus als Bart Somers buit dat uit. Ik hoor nu echter net dat er een nieuwe partij komt. Daar heb ik het toch iets moeilijker mee dan de demarche van enkele dagen geleden. Maar als het Mechelen ten goede komt, des te beter.
Mechelen leeft! Hopelijk heeft het huidige stadsbestuur de vele Vlaams belang kiezers kunnen overtuigen dat ze ook hun stem verdienen! Deze hebben we absoluut ook nodig! Mechelen is er sterk op vooruit gegaan de laatste 6 jaar! Deze voor wie dit niet duidelijk is mogen van mij part de stad verlaten!
Dit senario was al veel langer uitgetekend. Somers wil er alles aan doen om het kartel CD&V/ N-VA klein te krijgen. Mathematisch gezien zouden ze de grootste zijn.
@Bart: Somers heeft de stad al eens verlaten. Maar is teruggekomen na zijn verlies.
Ik hoop echt dat we na 8 oktober verlost zijn van zijn leugens. Waar gaat hij dan naartoe?
Check it out: http://www.betermechelen.be
De kans dat het huidige beleid kan worden verdergezet met hetzelfde dynamisme, weg van de middelmaat stijgt vandaag enorm. Daar drinken we éne op!!!
de site was zelfs al klaar... Geen wonder dat het hier even stil wordt!
wel grappig hoe somers hier gewoon als ultra-evil wordt afgeschilderd. als er iets over hem geschreven wordt in de pers, als er problemen zijn binnen andere partijen, als hij een debat wint, dan heeft hij daar allemaal zijn duistere vloek over laten gelden.

iedereen is het er over eens dat het beter gaat met mechelen. zélfs de oppositiepartijen. de vorige ploeg heeft goed werk verricht, ondanks zo'n onmens als somers als burgemeester. een beetje nuance zou verschillende mensen hier sieren.
het gaat beter met mechelen, dankzij de vorige bestuursploeg. of je het nu wil of niet, die ploeg stond onder 'leiding' van bart somers. een voetbalploeg speelt niet toevallig goed, de trainer heeft er altyd wel een aandeel in. evenveel als alle veldspelers.

ik hoop nog altyd eens deftige kritiek op het huidige beleid te horen. enerzijds is er teweinig gedaan. maar anderzijds beweren diezelfde partijen dat de stadskas leeg is (wat niet zo is). zo'n blinde vormen van oppositie zijn superschadelijk voor 'de politiek'. als de oppositie enkel maar kankert over de 'arrogantie van de burgemeester', dan is hij volgens mij goed bezig. oppositie gaat normaal over thema's als veiligheid, milieu, economie,... dat men op de man moet spelen is dan enkel maar een positief teken.

voor het eerst in mechelen willen mensen over de partijgrenzen heen samenwerken. ik sta hier achter. mensen die vinden dat het beter gaat met mechelen, kunnen voor deze lijst stemmen. wil je dat mechelen een andere koers vaart, dan stem je voor een andere partij.
Groot gelijk Nic. Sommige mensen hebben hier enkel het doel het vlaams blok groter te maken, heb ik zo de indruk.
Inderdaad Nic. Ik sta hier echt versteld van sommige reacties tov Bart Somers. Echt onder de gordel.
de site die nu online staat, lijkt mij op 1,2,3 ineengeboxt. iedereen die iets of wat van webdesign kent ziet dat dit een simpele site is.

al die conspiracy theory's...
@Dirk, je wilt een verklaring? Even wat wiskunde. 4 uittredende schepenen, die allemaal hun job willen behouden (wie wilt er wel zijn job verliezen). Eén nieuwkomer, die o.a. door deze schepenen tot lijsttrekker is gekozen. Een kartel-partner die uiteraard ook hoopt om deze keer niet vanaf de zijlijn te moeten toekijken. 4+1+1=6=onmogelijk. Op zo'n lijst heeft er niemand een garantie, ongeacht zijn/haar plaats, en is het hard knokken.
Partijvoorzitter Bart heeft veel meer opties voor de huidige schepenen. Provincie, kabinetten, raad van bestuur hier en daar, ...
Dus ja, Bartje kan Frank en Leo meer garanties geven dan ze bij CD&V hadden. En ja, volgens mij is dat de enige ware reden voor hun opstappen.
De website (http://www.betermechelen.be) bewijst dat Somers alles op voorhand plande, terwijl hij nu van krommen haas gebaart. De website werd al begin april geregistreerd (cfr. http://www.dns.be) door VLD-Mechelen!! Met Mechelen heeft dit allemaal niets vandoen, enkel met platte partijpolitiek en de poging tot gezichtsredding van de nationale voorzitter van de VLD.

VLD-Mechelen zou beter website lanceren http://www.somersbeliegtmec...(maaltwee).be (adres is nog vrij!) of http://www.betermechelenzon...

En Stevens? En Nobels? En Lamon? Groen!
Dat er meer leven in 't stad gekomen is is de verdienste van Bervoets.
Daar hebben de mensen iets aan !
(Ik ben geen SPA-er)

Dat er meer prestige-projecten gekomen zijn is de verdienste van Somers.
Daar maakt hij zichzelf belangrijk mee evenals met zijn grote mond.
Wie heeft daat iets aan ?
Ik begrijp niet dat er mensen zijn die daar in trappen.

Wat de VLD en Somers doen is de mensen bang maken.
Bekijk de folders van de VLD en die van het Vlaams-bloemetjes-Behang. Veel verschil is er niet. Altijd maar over "meer blauw op straat".

Het is een aloude techniek: Maak de mensen bang dan kun je er mee doen wat je wil. Waarom haalt Bush zoveel stemmen, denk je ?
misschien wou vld-mechelen deze slogan gebruiken, maar offeren ze die nu op voor de open lijst. of was steven in april aanwezig bij de onderhandelingen over een akkoord?

http://www.stevenspeculeert...
Germaine. Please. Ik lach me een kriek.
@ gert:wat wiskunde? ik dacht dat ge mij nu ging overtuigen met ingewikkelde stellingen maar twas maar om 4+2 te doen.
Twee opmerkingen: Nobels heeft geen zes plaatsen nodig om schepen te worden, maximum 4, een eventuele kartelgenoot met ambitie dus meegeteld.
En als Van Butsel dan toch blijft geloven in zijn eigen kunnen en burgemeester wordt, is het wel aan hem om de postjes te verdelen.
Dus dat dit de ware reden was voor hun opstappen neem ik dan ook met een dikke korrel zout.
Ongelooflijk dat Van Butsel gewoon doet alsof zijn neus bloedt. Zogezegd niks aan de hand...
Inderdaad is er niets aan de hand. Moet hij wakker liggen van twee mensen die voor eigen belang gaan?
Ik wens Van Butsel veel succes en hoop van ganserharte dat hij Somers om 8 mei een les leert!
Ik vraag me af wat Karel jullie heeft misdaan. Als cd&v lid merk ik dat Karel een goede manager is met zeer goede inzichten. Dat heeft Somers niet , Somers is maar een verkoper. Hij kan je wel stront verkopen en je zal blij naar huis gaan. Dit is het grote verschil.
Natuurlijk gaat Mechelen vooruit, natuurlijk is er enorm veel gerealiseerd. Maar er is nog veel werk aan de winkel en dat vergeten somers en de zijnen. Ze denken niet aan de armen. het is niet omdat je, achtervolgd door een cameraploeg, één nacht bij iemand uit de vierde wereld gaat slapen, dat je daarmee armoede aanpakt. Ook die mensen verdienen respect. En ik kan zo nog uren doorgaan.
Ik blijf bij het kartel dat voor respect gaat. Somers en de zijnen zijn een moddercampagne begonnen tegen CD&V. Waarom? Enkel voor de burgemeestersjerp.
De slogan die cd&v naar de verkiezingen voert is wel degelijk een positieve slogan: Met Mechelen gaat het goed, maar hoe gaat het met u?

Als dat niet positief is dan weet ik het ook niet!
Karel Van Butsel kan zijn partij nog niet leiden, wat zou hij een stad kunnen leiden?
ik vind het echt bizar

- dat die Lamon samen op een lijst wil staan met Somers en die twee (ex-)cd&v'ers terwijl hij vier maanden geleden nog naar aanleiding van het euroshoppingdossier in de gazet insinueerde dat ze corrupt waren
- dat de nationale voorzitter van VLD niet eens onder de naam van zijn eigen partij zal deelnemen aan de verkiezingen
- dat groenen en liberalen geen enkel verschil in klemtoon liggen voor hun beleid
- wat die ex-cd&v'ers betreft, dit scenario zo erg op dat van Van Hecke en co lijkt... (en dat is toch niet goed afgelopen)

Bij mij komt het allemaal nogal "politique politicienne" over. Ik geraak er gedegouteerd van, eigenlijk. Voor mij hoeft het allemaal niet meer: ik ga de krant niet meer lezen tot 8 oktober denk ik, pfff.
@Koen: Een partij leiden op de wijze van Somers is communistisch. De helft van het partijbestuur zijn medewerkers van Somers en de andere helft durft zijn kwijk niet te openen uit schrik voor oppergod Bartje.

Laat me niet lachen. CD&V heeft er nog nooit zo goed voor gestaan als nu. Eindelijk zijn die twee vertrokken. Ze hebben de voorbije jaren, samen met Somers de mechelaar belogen.
Moest er in Mechelen zoals in antwerpen het stadhuis doorgelicht worden. Dan pas kunnen we zien hoeveel lijken er uit de kast zullen vallen!
Ben, Je kan het ook anders bekijken: lokale politici die het partijbelang overstijgen en samen aan een Beter Mechelen willen werken. Ik geloof hier wel in.
als ik dit nog mag toevoegen: wie denken ze eigenlijk dat ze in de kaart spelen met dit soort geruzie en gemarchandeer? ik heb nog niet veel last gehad van anti-politieke gevoelens maar als ik dit zie, dan draait mijn maag om. Ik heb al geen goesting meer om te gaan stemmen.
@leve mechelen: hoezo partijbelang overstijgen? ja, om het eigenbelang?

ik kan er niet aan doen, ik heb al voor veel partijen gestemd maar nog nooit voor overlopers. ik krijg daar echt de kriebels van, van die spellekes. ik was al blij dat het gedaan was op nationaal vlak (eerst Van Hecke & co, dan de s-pa die agalev'ers probeerde weg te lokken, later al die miserie bij de VLD) en nu is het weer hier bezig.

soit, ik ga ophouden want ik word er alleen humeurig van.
- Zijn het eigenlijk wel overlopers ? VLDers Groenen en CDenVers die naar een nieuwe partij overstappen, zijn dat geen overstappers ?
- Een CDenVer die overloopt naar de VLD, dat is een overloper ?
Of vergis ik me ?
'Die twee' waar u het over hebt zijn wel diegene die cd&v mechelen jaar en dag een gezicht gegeven hebben (zelfs voor Somers) en ook positieve dingen gedaan hebben (zoals Karel het zelf altijd zo schoon kan zeggen).
Een klein beetje respect van het kartel dat voor respect gaat moet men ook niet verwachten precies.
als men bij de vld elkaars ogen uitkrabt, dan zijn het allemaal ruziemakende egotrippers. wanneer ze eindelijk terug op 1 lijn zitten, dan is het partijbestuur communistisch. sjah, ieder zijn mening natuurlijk.

ik ben tevreden met een gedeelde lijst. zo'n lijst overstijgt het partijbelang. in elke partij zitten capabele mensen vind ik. met een open lijst kan je stemmen voor de capabele mensen over de partijgrenzen heen.
De nieuwe lijst is zoals wijlen de CVP. Ze bestaat uit mensen die weten wat ze willen: ze willen aan de macht blijven.
Ik vind het een goed idee voor mechelen dat deze capabele mensen uit verschillende partijen elkaar vinden in één positief project.
Maar je kan natuurlijk in alle initiatieven het slechte zien. Maar daar heb je al een partij voor.
1) de afweging is inderdaad eigen belang versus partijbelang. De fundamenten van deze marketinglijst liggen in het professionele lijfsbehoud van Nobels en Stevens, Lamon, maar evengoed en vooral van Somers zelf. Die heeft echt geen hoge pet op van zijn collegae matrozen, maar weet dat hij voldoende van die gasten rond zich moet verzamelen om electoraal niet onder te doen. Somers strategie is simpel: de concurrentie uit elkaar spelen, eerst de cd&v, nu een denkbeeldig links kartel van groen!, spirit en sp.a. Op de site van beter mechelen staan alvast de eerste kandidaten, wie weet zelfs al in de juiste volgorde. Mogen we daar binnenkort ook Salmi verwachten? Als Somers nog een postje over heeft om uit te delen, dan wel. Dat valt te vrezen, want van de andere VLD-schepenen Neefs en Timmermans en voormalig aanstormend talent Kemps hoor je nu al niks meer, zelfs voor hen heeft Somers blijkbaar geen plaatske meer. Maar misschien zal het volstaan om gewoon Gennez, Salmi, Temsamani en Bervoets tegen elkaar uit te spelen. En dat is niet zo moeilijk, als je in Mechelen hoort hoe Gennez zelf allerlei geruchten over Temsamani en Somers de wereld in stuurt en hoe de sp.a zich afzet tegen het Bervoets-verleden.
2) Tot zover de politique politicienne. Maar is het goed voor Mechelen? Kan de Mechelaar nog kiezen voor iets in het huidige politieke landschap? Wat moet er veranderen? Wat moet er blijven? En hoe kan de Mechelaar dat duidelijk maken, want wat is het verschil tussen de verschillende, afgelikte programma's nog?
Ik heb hier gisteren al mijn idee gegeven over "overlopen" en "kiezersbedrog". Ik heb ook mijn vragen bij het haalbare van een kartel VLD - (enkele CD&V) - Groen! (SPa - Spirit - Groen! vind ik veel logischer) maar stel voor om met commentaren en speculaties te wachten tot ze hun concreet project op tafel leggen: dan pas zal duidelijk zijn wie er wat aan ideeën heeft moeten inleveren om mee in de boot te mogen. Tot dan -denk ik- kan je geen objectieve commentaar geven en hebben ze het voordeel van de twijfel.
Wat is de visie van deze ploeg op de huisvesting binnen onze stad? Vier maanden geleden stonden ze hierover lijnrecht tegenover elkaar. Somers wil alle woonuitbreidingsgebieden aansnijden en Lamon wil ze vrijwaren. Wat is de visie van deze ploeg op de lokale economie? Je moet maar eens een handelszaak proberen op te richten in Mehelen, ondanks een liberale schepen voor lokale economie. Wat is de visie van deze ploeg over de stedelijke kinderdagverblijven? Openbaar of uitbesteed aan de privé? Ik ben erg benieuwd naar de inhoud van het positieve project.
Gisteren als eerste de voorsteling van de kartellijst aangekondigd en vandaag een nieuw tipje van de sluier. Schepen Neefs, trouwens al lang geen inwoner meer van Mechelen (woonachtig te Keerbergen) verlaat de Mechelse politiek en verhuist naar de provincie.
Of hoe politiek zichzelf bedriegt.
Wordt vervolgd.
steven en pat: negatief - negatiever - negatiefst
@positivo: vijand - vijandiger - politieke vriend ? ;-)
Beste Wim, beste Robin,

Ik vind het ongelofelijk dat jullie het resultaat van een peiling in Scheppers nu ook al toedichten aan de wijze waarop een journalist (in deze mezelf) een debat modereert.

Dat mijn schoonbroer toevallig op het kabinet van Somers werkt, is zijn keuze. Ik zou het nooit gedaan hebben, maar dat is mijn zaak niet. Trouwens, hij is kabinetsmedewerker van de stad voor de burgemeester en geen partijmilitant. Maar bon

Zes journalistiek heeft me, ondanks mijn studie politieke wetenschappen, een totaal andere visie bezorgt op het politieke métier.

ik vind het crapuleus dat julle, totaal anoniem, deze onzin op blogs als deze spuien.

Vraag het na bij de meeste deelnemende politici, leerkrachten van Scheppers én leerlingen, ik heb daar echt mijn best gedaan om iedereen evenveel aan bod te laten komen. Ik heb geen voorkeuren.

De thema's waarover wij debatteerden, had ik trouwens niet te kiezen. Daar hadden de leerlingen van Scheppers vooraf zelf voor gekozen.

Ik kan alleen maar zeggen dat ik elke dag, van 's morgensvroeg tot 's avonds laat, mij 100% inzet voor mijn job en Mechelen, de stad waar ik van hou.

Bovendien kan ik jullie opiniestukken uit mijn krant tonen waaruit blijkt dat ik elke Mechelse partij al wel eens heb aangepakt.

Anderzijds vind ik wel dat onze soms heel verzuurde en negatieve wereld een noot positivisme kan gebruiken. Het moet niet alleen maar geklaag en gezaag zijn in de krant.

Als je bedenkingen hebt over mijn werk, stuur me volgende keer dan gerust eens een mailtje. Niemand wordt graag onterecht publiek belachelijk gemaakt of aangevallen.

Sven Van Haezendonck
Gazet van Antwerpen
Jongens toch, kijk ik heb mijn naam opgegeven als steun omdat ik geloof in deze lijst die de partijbelangen overstijgt.
Zij het reeds op voorhand in een strategisch plan voorzien of een ingeveing van de samenloop van omstandigheden. Ik vind dat dit goed is voor Mechelen.
Punt.
WIM ik wil wel zeggen dat er voordien geen gesprekken geweest zijn tussen Groen! en VLD.
Wat de stadslijst betreft, dit staat open voor partijen die constructief willen meewerken heb ik gehoord. Dus Sp.a-Spirit kan er ook instappen als ze willen.
Ongeacht politieke meningen .... Dit is een meesterlijke zet van Somers, maar opgepast ! Remember: Antwerpen '94 werd indertijd ook niks
Kan iemand me eens uitleggen wat dat is of wat jullie je daar bij voorstellen: partijbelang? De negatieve teneur daarover is anti-democratisch. Uiteindelijk werkt elke partij of formatie toch in functie van het realiseren van haar programma. En daarin verschilt de formatie van Somers niet van eender welke andere formatie die zich op 8 oktober aan de Mechelse kiezer aanbiedt. Alle (soms terechte) bedenkingen over de werking van een politieke formatie of partij kunnen ook bij de formatie van Somers gemaakt worden, zo is de laatste dagen nog maar eens goed bewezen.
Tegenover al deze aspecten van lege politieke marketing (die draait rond eigenbelang) staat maar één ding: inhoudelijke keuzes over de mechelse politieke dossiers, met andere woorden beleid maken. Dat is het belang van een politieke formatie.
@ Lieven: waarom is dit goed voor Mechelen? De enige inhoudelijke bestaansreden van dit kartel is vooralsnog het verderzetten van de huidige coalitie met het huidige beleid. Als je dat wil als Mechelse kiezer, dan had je evengoed gewoon op één van de coalitiepartners kunnen stemmen en daarbij ook nog je eigen accent kunnen leggen. Want dat is het fundamenteel probleem met deze formatie, er is geen gemeenschappelijke visie op de samenleving, of die valt volledig samen met wat er concreet in Mechelen gebeurt de laatste jaren. Daar moeten hebben we het misschien beter over dan over de manoeuvres van de Mechelse politiekers.
@ Filip: als ik die redenering doortrek, kan je evengoed naar een tweepartijstelsel gaan: VB tegen de rest. Concreet betekent dat dat de democratische kiezer geen alternatief meer heeft en dat hij het beleid niet meer mee kan bepalen.
@ Sven: je hebt gelijk te reageren op aanvallen die totaal los staan van de inhoud van je werk. Misschien moet je wel eens tijd maken voor een algemeen beschouwend artikel over het politieke landschap dat in Mechelen ontstaat. Welke inhoudelijke keuzes heeft de Mechelse kiezer in oktober? Dat zal de mensen veel meer interesseren dan de mannekespolitiek van de laatste dagen.
@ondertussen: ik zeg alleen maar wat ik gehoord heb. Het had dus evengoed een lijst kunnen zijn met VLD-Sp.a-Spirit en onafhankelijken bv.
uit persbericht van april 2004: De Mechelse VLD zet in oktober vier nieuwe, jonge vrouwen bij de eerste tien kandidaten op de verkiezingslijst. Het gaat om voormalig VTM-nieuwsanker Kristl Strubbe (32), Greet Geypen (29), politiek secretaris van VLD Mechelen, Fatna El Maslouhi (28), de eerste allochtone advocate aan de Mechelse balie, en Fabienne Blavier (27), ondervoorzitter van VLD Mechelen. "Dit illustreert de dynamiek van de VLD in Mechelen waarbij de afgelopen jaren vele nieuwe, jonge mensen tot onze partij zijn toegetreden. Met dit klavertje vier op verkiesbare plaatsen is het bovendien duidelijk dat de Mechelse VLD vrouwen alle kansen geeft", zegt voorzitter Alexander Vandersmissen.
Mechelen leeft als nooit tevoren. Dit vurige debat is het zoveelste bewijs. De gangmakers van dit succes verdienen alle krediet, ondanks de recente machiavellaanse ontwikkelingen.
Tiens Ludwig Neefs staat mee op de site
http://www.betermechelen.be/
en Willy Buijs ...
De stadskas is zeker leeg en de schuld van Mechels stadsbestuur is gestegen met 50 MIO euro (2 MIa BEF !!!)...op die manier kan iedereen de stad besturen op kosten van de toekomstige belastingbetaler !!!
Beste ondertussen , als we exact dezelfde coalitie willen moet iedereen op exact dezelfde wijze zijn stem uitbrengen. Die vlieger gaat nit meer op omdat de lijsten anders samengesteld zijn, de keuze van een partijstem niet meer kan, er intussen eenpak nieuwe inwoners bijgekomen zijn die misschien hun stemgedrag van hun vorige lokatie meenemen omdat ze van hun nieuwe buurt nog niks weten.
Qua inhoud belooft de site in de komende dagen "een ambitieus en inspirerend verkiezingsprogramma. Een programma op maat van de Mechelaar met respect voor de eigenheid van ieders buurt". Eventjes afwachten dus.
...verlaten het schip...
is dat die kapote boot die ze nu weer willen verkopen...van katten in zakken en dies meer...

Wat zijn sommige maneblussers toch vergeetachtige Metekos
Niet verwonderlijk dat Willy Buys ook overloopt naar de lijst van Bart Somers...hij was ook de woordvoeder van CD&V voorzitter Johan Van Hecke op het moment dat hij overliep naar de VLD in ruil voor een postje....

En hebben jullie het intervieuw gelezen van Willy Buys in de knack van vorig week ? het is hij die in een knackinterview de roddel in de wereld stuurt dat Somers en Temsamani iets met elkaar hebben !!!!!
Even opmerken... Het feit dat Willy Buys en Ludwig neefs op die lijst staan, betekent niks! Merk op dat zonet Michael Jackson ook zijn steun heeft toegezegd. Waarvoor excuses :-)
Met andere woorden, schrik niet als Mobutu Sese Seko of koning Leopold II straks ook op die lijst verschijnen. Het gaat misschien om een flauwe grap!
De 'Mechelse stadslijst' haalt nu zelfs het journaal op 'Eén'...
Binnen een maand of vier zal ik ook mijn conclusies moeten trekken, maar daar vind ik het nu nog veel te vroeg (en te vaag!) voor.
Floris, hoe raadt je het : Mobutu Sese Seko staat ook op de lijst ! Wat een toeval ...
Laat ons een stoppen met over-en-weer spuiten en de objectieve feiten onder ogen zien. Er zijn in dit ganse verhaal drie feiten, al de rest is uitvloeisel of gezever.

1. Eén stad, één waarheid, één leider. Het is van het communisme geleden dat mensen veronderstelden dat iedereen over alles hetzelfde dacht, dat kritisch nadenken over wat men doet niet kon en ongehoord was (Frank Nobels op TV 1). Iedereen die getrouwd is of samenwoont weet drommels goed dat dat niet betekent dat je over alles tot in de puntjes hetzelfde denkt. Laat iedereen de vrijheid om zichzelf te blijven en stop dat niet in een harnas. Trouwens, punten 2 en 3 van dit betoog bewijzen dat het hier totaal niets te maken heeft met enig project.

2. Als gemeenteraadslid (oppositie of meerderheid) verdien je enkel enkele euro zakgeld. Een gemeenteraadslid moet gaan werken voor zijn brood. Een schepenmandaat daarentegen is in Mechelen een voltijdse (correct betaalde) job. Zet je nu eens in de schoenen van die heren. Je hebt jaren geleden loopbaanonderbreking genomen op je werk (of hebt jezelf als ambtenaar op ziekenkas laten zetten) om schepen te worden. Je job zomaar opzeggen kan immers niet, als je verliest kan je niet leven van het zakgeld van gemeenteraadslid. Of je hebt schrik om als nationaal partijvoorzitter op je bek te gaan. Op je vroegere werk hebben al je collega's carrière gemaakt, je plaats is al jaren ingenomen,... .

Geef maar toe iedereen dat je dan op dezelfde manier reageert: als je dan dreigt uit de boot te vallen omdat er meer schepen-kandidaten dan mandaten zijn en je moet na tientallen jaren heel misschien terug naar je oude werk onderaan de ladder voor een fractie van je oude wedde... Er is geen objectieve evaluatie, de genadeloze kiezer beslist. Niemand maakt dat graag mee, dat is gewoon menselijk en dan doe je gekke dingen om dat te voorkomen. Chapeau dat mensen bereid zijn om hun vast werk voor een onzekere job van politicus opzij te zetten. Vraag is echter of Mechelen gebaat is met mensen die in paniek alles zouden doen omwille van (begrijpelijke) persoonlijke financiële situaties. DAT IS HET DRAMA EN NIETS ANDERS... Bewijs: als dit toch zo een fantastisch project is, waarom staan er op de krantenfoto's dan uitsluitend mensen die ofwel voltijds schepen zijn en al jaren niet meer op hun job verschenen zijn, of die op de loonlijst van Somers staan als kabinetsmedewerker. Als dit echt om een fantastisch project gaat, dan verwacht ik een massale toestroom van allerlei organisaties en goedmenende vrijwillige Mechelaars. Deze eenheidslijst ontneemt de "vreselijke" kiezer die macht over 's heren financiën en carrière, nu maken ze onderling uit wie schepen wordt.

3. De website van de heren (een uitsluitend mannenzaak, de vrouwen op de foto zijn dames in loondienst van de heren) is al maanden geclaimd. Stel je weer eens in de schoenen van de heren: je werkt al maanden aan een project, maar in alle kranten vertel je ondertussen dat je je eigen partij steunt. Doe dat eens in een prive-bedrijf: werk achter de schermen eens aan een eigen project tijdens de uren en vertel ondertussen je baas : baas alles is ok hoor. Komt dat uit, dan vlieg je op staande voet. Zo simpel is het. Is het dan goed dat dit voor een bedrijf van 80.000 Mechelaars wel anders kan ?
@Orakel van het leven: een zeer goede analyse van het hele gebeuren... kan met eigenlijk al je punten volledig akkoord gaan...

Ben gisteren erg geschrokken van de uitspraken van Frank Nobels. Schaf dus die verkiezingen misschien meteen dan ook maar af, he, meneer Nobels. Dus vorm op voorhand een coalitie.. Ja?

Neen!
Dat het beleid in Mechelen de voorbije jaren veel goeds heeft opgeleverd is een waarheid als een koe en daarover zijn bijna alle actoren in dit debat het eens, behalve misschien het VB en in mindere mate de SP.A...
Maar het kan natuurlijk altijd nog beter, anders, en elke partij in het poiltieke spel moet ook een kans krijgen dat naar buiten te brengen: laat dan de KIEZER maar beslissen wat hij/zij het beste scenario vindt... niet een coalitie op voorhand maken en dan maar hopen dat daar massaal op gestemd zal worden want "we zijn toch goed bezig". Op de manier waarop nu deze Stadslijst tot stand komt en de hypocrisie van Nobels & Stevens (zie ook het orakel's punt "3") bewijst men Mechelen alsook het verloop van de komende verkiezingen geen goede dienst...
Tiens, op de steunlijst van de nieuwe open stadslijst staan de vreemdste namen. Maar VLD-schepenen Anciaux en Timmermans ontbreken nog?
@orakel

Met je goed onderbouwde standpunten bewijs je dat politici gelukkig ook maar mensen zijn. Je wil eigenlijk zeggen dat angst de drijfveer van heel dit gebeuren is. Angst om alles te verliezen wat de heren voor zichzelf en voor de stad opgebouwd hebben. Angst is in dit geval een slechte raadgever. Stel dat de kiezer niet gediend is met de recente ontwikkelingen?

Eigenlijk wil men de kiezer voorhouden dat er geen alternatief is. Zijn mening wordt uitgesloten. Heel frustrerend vind ik, ook voor mezelf.

Heren politici, denk na, er is wel een alternatief en dat is de laatste weken weer volop gebleken. Ik kan mij heel goed voorstellen dat veel kiezers het ZOTTEKESSPEL op het stadhuis en de leugens in de partijpolitiek beu zijn en weer hun heil gaan zoeken in de proteststem voor het Vlaams Belang.

In deze tijden van extremisme had ik toch wat meer verantwoordelijkheid verwacht. Dat is ook beleid.
@ orakel: Ik sluit me volledig aan bij je analyse. Het is dus duidelijk dat de heren beroepspolitici niet graag hebben dat iemand, die jaren als vrijwilliger zich heeft ingezet voor Mechelen en voor zijn partij, zomaar komt meedingen naar de belangrijkste post van Mechelen.
En daar hebben ze alles voor over om dit te beletten. Zelfs overloperij en laster horen thuis in hun middelen
Vlaams belang sluit zich ook aan bij het nieuw mechels eliteclubje. Ik zag Creyelman ertussen staan!
@orakel: zeer goede analyse. Dat beroepspolitici bang zijn om hun mandaat te verliezen, is een oprechte bezorgdheid, maar de vraag is of de kiezer daar een boodschap aan heeft, zoals je zegt.

misschien zou het beter zijn als mensen niet hun hele carrière in de politiek zouden doorbrengen, dan zouden ze er ook minder afhankelijk van zijn en zou er misschien minder belangenvermening voorkomen. Om die reden vind ik het juist positief dat iemand als Van Butsel, die als mid-veertiger al een carrière in de privé heeft, naar de politiek overstapt. Ik deel dus niet de kritiek van anderen op deze blog als zou het "arrogant" zijn om vanuit de privé meteen kandidaat-burgemeester te zijn. Zolang de persoon voldoende expertise heeft, vormt zo'n overgang juist een meerwaarde. Dit zou juist meer moeten gebeuren, in beide richtingen.

my two cents' worth...
Mening van ontgoochelde mensen :
Ons besluit is al genomen.
Wij blijven onze overtuiging trouw.
@Foga: Dat is een goede beslissing, want de overlopers of hoe we ze ook moeten noemen hebben zeker ongelijk!
Ja, t is zover, pas gepost dit onderwerp, en het staat al in de top 10 (154 reacties) ... Dit is een hot topic dus ...
Ik heb alle kranten gelezen en de Gazet van Antwerpen bracht vandaag overduidelijk de beste en meest objectieve verslaggeving over de nieuwe stadslijst.

Geen gezever, geen gedoe, gewoon rechtdoor én met ruime aandacht voor reacties van de oppositie. Heel wat anders dan de prietpraat die ik de jongste tijd soms op deze blog moet lezen. Ik heb de indruk dat politici hier gewoon hun mannetjes mensen persoonlijk laten aanvallen. Verwerpelijk vind ik dat en wakkert de anti-politiek alleen maar aan.
Klopt Wout, veel snelle reakties op dit medium, maar niet altijd even kwaliteitsvol ... Belangrijke informatie ontbreekt hier ook.
GVA objectief over de politiek in Mechelen. Ge hoort toch nogal wat hoor!
Over héél dat gedoe van die schepenen: Hoerderij op grote schaal, voor t'geld danst den beer, wie niet waagt niet wint, en vul maar verder in met spreuken, kunnen we der mischien nog wa mee lachen.(als het zo triestig ni zou zijn)
Ik ben echt héél curieus hoe die lijsten er gaan uitzien.
Het beleid 2000-2006 in Mechelen zal in oktober door de kiezer geëvalueerd worden aan de hand van de verkiezingsuitslag van "Beter Mechelen"

"Beter Mechelen" haalt +35% van de stemmen --> goed gewerkt stadsbestuur en een dikke proficiat

"Beter Mechelen" haalt -20% --> slecht gewerkt en huiswerk overdoen
ik heb ook al de kranten gelezen...één rode draad in de artikelen:
a) groen! krijgt geen lijst rond; hun werking is volledig stil gevallen; dus redt groen! schepen Lamon zijn postje door over te lopen naar Bart Somers
(trouwens véél groen! accenten heb ik niet gezien in de periode 2000-2006)
b) Cd&V schepenen Stevens en Nobels kiezen ook voor werkzekerheid...niet mechelen maar hun eigen postje is prioritair
c) Iniatief van Bart Somers is ingegeven om burgemeester te blijven en als hij zijn burgemeestertsjerp kan houden , blijft hij VLD-voorzitter
d) open stadslijst van Bart Somers is een grote gok want
- afwachten of de CD&V kiezers dit pikken
- afwachten of de Groen ! kiezers stemmen voor een rechtsliberale lijst
- overloperij versterkt anti-politiek en dus Vlaams Belang
e) tot slot: een democratisch alternatief van de open stadslijst van Bart Somers is kartel CD&V en SP-A; op basis van de stemresultaten in 2003 en 2004 hebben ze zicht op een meerderheid; ten opzichte van hun resultaten in 2000 moeten ze licht vooruitgaan, wat niet moeilijk moet zijn want ondertussen
- is SP-A volledig vernieuwd en gedynamiseerd onder impuls van Gennez
- is SP-a versterkt met Spirit
- is CD&V bezig met een serieuse opmars in vlaanderen en hebben ze een absolute stemmentrekster in hun midden Inge Vervotte

Ik voorspel dus weinig goeds voor de open stadslijst van Bart Somers
@Natan: als je echt alle kranten leest en de politiek zou volgen, dan zou je weten dat CD&V in kartel zit met N-VA die jij blijkbaar telkenmale "vergeet" te vermelden, een kleine vergissing waar blijkbaar wel meer mensen last van hebben, waaronder ook ene Bart Somers, die tevens vergeet dat het mede dankzij N-VA (toen Volksunie) is dat hij überhaupt Burgemeester kon worden... Maar ook de VRT en RTV vonden het niet nodig om N-VA te vermelden als kartelpartner van CD&V. En, inderdaad: alle lof naar de Gazet van Antwerpen die een zeer goede berichtgeving brachten een alle spelers op het terrein of toch ei zo na, aan het woord lieten. En zo moet het ook...

Over punten a), b) en c) zijn we het denk ik wel eens, en ik deel ook je bezorgdheid of d) kiezers dit zullen pikken...

Maar over e) ben ik het dan weer volledig oneens met jou. Kartel CD&V - SPA? Ik dacht het niet? Er is enerzijds het kartel CD&V-N-VA dat zo naar de kiezer stapt, en anderzijds het kartel SPA-Spirit.

De kiezer zal dus wellicht de keuze hebben tussen: CD&V-N-VA, SPA-Spirit, Vlaams Belang, Mechelen Vanonderuit en Beter Mechelen..
Ik volg de analyse van natan en Markec. Maar al eens gedacht aan
a) de positie van Beter Mechelen indien zij pakweg 25% pakken? Zij kunnen coalitiss aangaan langs alle kanten.
b) in dit geval de comfortable positie van bijvoorbeeld Sp.A?

Waarmee CD§V en Karel Van Butsel uitgerangeerd zouden zijn.

Maar ik denk dat deze laatste démarche van Somers ZEER gewaagd is. Ik twijfel er aan of dit een goeie zet is. Mogelijk werkt dit averechts.
Beste Rudi.

Vergeet niet dat er nog een Inge Vervotte op de CD&V-NVA lijst staat. Tot dusver heeft die zich niet in het debat gemoeid.

En inderdaad. Deze toestanden naar Zuid-Amerikaans model dienen de burger niet. In deze tijden van extremisme hebben wij nood aan rechtlijnige politiek. Heeft Somers dan geen lessen getrokken uit de verwikkelingen in zijn eigen partij die nu stilaan tot het verleden behoren? En wat ik zeker niet snap is dat enkele VLD mandatarissen zomaar een stap opzij willen zetten voor wat in mijn ogen overlopers zijn. Ik geloof nooit dat 'Beter Mechelen' meer stemmen gaat halen dan het vorige VLD-VU kartel.
Mechelen nationaal nieuws.

Somers komt met een lijst en hup, Mechelen nationaal. Ik ben een inwoner van de Stad Mechelen. Mechelen centrum. De toren mijn trots. Rood geel geboren, rood geel zal ik blijven. Somers komt met een lijst en hup, we staan op onze kop.

Mijn politiek gedacht: We gaan vooruit, eindelijk. Iedereen is vrij om te staan en te gaan waar ze willen. Zo ook in de politiek. De Cd&V schepenen, de Groen! militanten. Zij zullen wel weten wat ze willen hé. Waar ze naar toe willen. Wat ze in Mechelen rood geel willen realiseren! De gevolgen van hun daden kunnen ze zelf voorspellen. Ondankbaar, vals, ontrouw ten opzichte van de moederpartij? Dat moeten ze maar zelf uitvechten. Dat Cd&V en groen politiek verarmd zijn? Zeker waar, Schepenen zijn hun "beste" politici. In plaats van te klagen of in het defensief te treden om de zogezegde aanvallen van Somers te pareren, kunnen ze misschien beter: aanvallen. Een maatschappelijk idee, een drang naar realisatie, die sterft niet uit, die leeft voort, die gaat ervoor. Zowel Cd&v mechelen als Groen! mechelen hebben beloftevolle politici. Grijp u kans, bewijs ons dat Mechelen blijft draaien, geel rood, met trots en uitstraling. En ik vergeet nog VLD mechelen, de denktank, de stuwende kracht, kom met frisse ideeen, doe zo verder. Innovatief, creatief, we worden enkel sterker.

Aan Bart Somers: Chapeau, ik vind je een sterke politicus. Je straalt vertrouwen uit, je hebt ambitie en bent ruimdenkend. De politiek evolueert de goede richting op. Ik heb nooit op lijsten gestemd, partijen ken ik niet. Ik stem op personen. Mensen waar ik in geloof. Persoonlijk vertrouwen. Partij-gewijs misschien zwart, groen of rood. Oranje, blauw, wit, mijn hele kleurdoos. Ik kijk er niet naar, het kan mij gestolen worden. Ik ben een Ik met eigen ideeen. Samenwerken met andere Ikken, meer management dan ambtenarij. Creativiteit steunen. Pré-postjes verdeling? De macht van de Ikken, wij, rood gele vaandeldragers, wij beslissen. Niet zij, het stadhuis, maar wij, Ikken met verschillende ideeen, beslissen over de toekomst.
Ik vertrouw op personen, Ik steun op Ik. Ikken met de meeste stemmen besturen.
Een zéér bewogen topic. Ik zag Somers deze ochtend in De Zevende Dag, en ik moet zeggen.... ik knikte ja bij alles wat hij zei. Oké, ik ben geen kiezer voor de VLD, maar toen hij sprak over Mechelen, over wat er de afgelopen 6 jaar gerealiseerd is op welke vlakken, dan kon ik enkel maar als trotse Mechelaar 'ja, dat is zo' knikken.

Ik ben meer 'groen' gericht, heb ik van thuis uit meegekregen als kind, dus mijn eerste keuze gaat altijd dat zijn, maar wat Bart Somers vanochtend in De Zevende Dag zei.... dat maakte mij trots (in hoeverre ik dat nog niet zou zijn) Mechelaar te zijn!
Wel natan, ik wil toch wel even een aanvulling maken op een aantal van je opmerkingen.
Nl. Groen! is in Mechelen niet dood, maar heeft een bloeiende werking en zelfs een bloeiende jongerenwerking.
Wat de lijstvulling betreft, vraag ik me af welke partij zijn lijst al volleding in orde is??
Verbazend hoe dicht het meeslepende pleidooi van Evert en de reactie van Hanna op Somers optreden mijn eigen visie weerspiegelt. Met zijn allen voor een POSITIEF porject, daar komt het op aan.
Heeft iemand al het knappe fotootje gezien van Bart met zijn nieuwe vriendin
Waar moet ik zijn voor die foto?
Ik ben vandaag naar de Hanswijkprocessie geweest. Ook in de stoet naar de basiliek na de processie was ik aanwezig. Opvallende dingen gezien.
De Ministers Vervotte en Kris Peeters, Walter Schroons en Magda Van Loon, ze liepen niet opzichtig aan de kop, maar wel duidelijk als één blok en vol zelfvertrouwen naast Van Butsel. Met nog andere mensen die ik niet ken. Als blijk van steun kan dat tellen.
Het grote contrast: vooraan een schichtige en eenzame Nobels, naast een steeds naar voor drummende Somers.
Vóór de basiliek: Somers en Nobels allebei op de vlucht, café binnen. Of direct naar de receptie van het stadhuis zal je denken? Nee hoor, Nobels durfde zelfs daar niet verschijnen. Somers direct na zijn woordje buiten gevlucht. En Stevens had zich snel snel voor alles verontschuldigd, zelfs voor de processie zelf.

Enfin, je ziet zo dat ze zich schuldig voelen, en zich nog nauwelijks durven tonen. Zeker Nobels, das wellicht de enige van dat trio die het woord scrupules nog kent, en dus weet dat hij fout is. Die ander twee zijn zo arrogant dat ze zelfs dat niet meer beseffen.Of gaat Bartje de Leugenaar nog eens zeggen dat hij zes jaar in Mechelen gaat blijven? Komaan, één keer leugenaar, altijd leugenaar. Weg ermee.
Een nieuwe mechelse spreuk: “al loopt de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel…”
Ik heb in de tribune wel stil in een hoekje wat achteraan een schuchtere Karel van Butsel zien zitten. De andere genoemde heren zaten allemaal heel ontspannen op de eerste rij, inclusief Walter Schroons. Stevens was inderdaad in geen velden en wegen te bekennen.Zo zie je maar dat iedereen ziet wat hij wil zien, zowel onze Hanswijkwatcher als ondergetekende. Van enige schaamte was er bij Nobels niks te bespeuren. Of dacht je soms dat politiekers zo teergevoelig zijn. Komaan zeg!
Groen niet dood?
Waar is de tijd van agalev? Toen groen niet groen heette maar wel groen was.
In Mechelen is de voorbije jaren in ijltempo gebouwd en gerenoveerd. Het uiterlijke van vooral de binnenstad heeft een facelift gekregen. Maar van alle waarden waar agalev voor stond is weinig of niets terug te vinden. Om van Mechelen een sociaal en solidair Mechelen te maken is iets anders nodig dan mensen die alleen uit zijn op het krampachtig vasthouden aan hun postje. Geef mij maar verschillende partijen die elk hun eigen accenten pogen te leggen. En laat de kiezer dan maar uitmaken aan welke accenten hij de voorkeur geeft. Nu zijn het weer anderen die menen in onze plaats te kunnen en mogen beslissen. Foei, foei, foei.
Als er één lid van schepencollege zich full time bezighield met de veiligheid van de Mechelse burger dan is het wel Walter Schroons (schepen van veiligheid) en niet burgemeester Somers....
@ Hanna, met alle respect hoor, maar Ik begrijp echt niet wat er "ja te knikken viel op alles wat Somers zei" in de 7de dag. Zag ondertussen dit onderwerp in de herhaling van de 7de dag. En heb me weer ongeloofelijk zitten boos maken en ergeren.

Verder over Somers' optreden in de 7de dag:
Somers beweert dat die partijen die het beleid maakten nu in zijn stadslijst zitten, wat natuurlijk niet klopt. Want CD&V is er niet bij, N-VA is er niet bij, Spirit is er niet bij en er is van Groen! enkel Schepen Lamon. Voor zover IK me herinner bestond de coalitie 2000-2006 uit VLD, N-VA, CD&V, Groen!, Spirit, Groen! en onafhankelijken.

Somers suggereert dat CD&V-N-VA (nu ja N-VA verzweeg hij uiteraard weer eens) een negatieve campagne zullen voeren, niet trots zijn op de geraliseerde zaken. Niets is minder waar natuurlijk, maar dat wil niet zeggen dat het werk af is, dat de verschillende partijen niet elk hun oplossing aan de kiezer mogen aanbieden... Opnieuw poneert Somers: "mijn oplossing is DE oplossing". Laat daar de Mechelaar toch over beslissen, maar geef hem dan verdorie wel de kans, in plaats van met een monsterlijst uit te pakken en op voorhand al de het college ei zo na samen te stellen.. enfin, Somers blijft zand in de ogen strooien.. en blijkt daar bij sommigen merkwaardig goed in te lukken... en maar zeggen dat hij voor Mechelen is dat zijn enige inzet is. Tja. als hij het zélf gelooft is het goed he.
Ik ben oprecht blij met wat er de laatste jaren in Mechelen is gerealiseerd. Echt waar. Dat heeft deze PLOEG goed gedaan. Bedankt.
Maar...
Nu lijkt het of je als positief ingestelde Mechelaar maar één keus kan hebben in oktober?
Sorry: ik wil de ingrediënten zélf kunnen bepalen door m'n stemgedrag.
Eenheidsworst met het etiket 'Somers' lust ik niet.
Coalities maken: natuurlijk!
Maar wel met partijen die hun eigen accenten leggen - en niet op voorhand reeds het 'zaakje' beklinken.
Dit is géén respect betonen voor de vrije meningsuiting van de Mechelaar.
De meeste lezers van deze Blog wéten dat ik een positief denkende Maneblusser ben, en géén fanatiek partij-man ben. Ik ben voor compromissen sluiten en samenwerking.
Maar IK bepaal zélf wel graag in oktober wat IK wil.
Deze constructie is een brug te ver.
En dit is een commentaar die ik in m'n omgeving véél hoor...
Voila. Zo is het maar net...
Heb Somers ook juist gezien. Kan alleen maar lachen als ik hem bezig zie. Zijn trukkendoos is bijna leeg. Trouwens steunen Timmermans en Anciaux de megastadslijst met 50 sympathisanten niet. By the way: de volgende mensen hebben er ook eventjes op gestaan, maar waren niet welkom. Mobutu, Koning Boudewijn, Bouwbedrijf Willemen sponser, Zatte Guido, Opsignoor en Bartje leugenaar.
Opvallend is dat er op de steunlijst van Beter Mechelen nog geen bekende groenen staan (behalve Lamon natuurlijk). Ik heb trouwens gehoord dat de beslissing om mee in het project te stappen genomen is door Lamon en de Mechelse Groen!-voorzitster zonder de basis te raadplegen. Voor een basis-democratische partij kan dat tellen!
Ook opvallend: geen enkele reactie van Groen!-nationaal en voorzitster Dua; wel een schril contrast met alle banvloeken die neerdalen op alle groen-leden die toenadering zoeken tot het kartel Sp.a-Spirit.
Walter, dat heb je verkeerd gehoord. Maar ik lees hier wel meer zaken die er volledig met de haren zijn bijgetrokken. Veel mensen die "denken" vanalles te weten.
Op de trein naar Brussel was het gespreksonderwerp de open stadslijst van Bart Somers...de reacties waren overwegend negatief... vooral de 2 ACW gezinden (die in 2000 voor Nobels stemden) waren ontstemd over de overstap van Nobels naar Bart Somers....ik vrees dat het aantal stemmen voor de open stadslijst in oktober 2006 véél minder zal zijn dan de stemmen van VLD in 2000 + stemmen Nobels en Stevens + stemmen groen !

Ik zie inderdaad de ACW-stemmers niet meer stemmen op Somers/Nobels en de groen! kiezer voor Somers/Lamon....

Wat een ongelooflijke gok van Bart Somers en hoe dom en naïf van Lamon, Nobels en Stevens....het is méér en méér duidelijk dat in de eerste plaats het behoud van hun schepenzetel hun eerste prioriteit is.....

In ieder geval maakt het de kiestrijd spannend , eenvoudiger en duidelijker en hebben we de luxe de keuze te hebben tussen drie grote blokken met een positief verkiezingsprogramma:
- open stadslijst Bart Somers
- CD&V-NVA kartel
- SPA-spirit

Laten we eerlijk zijn: wat betreft de inhoud van hun programma's zie ik toch géén grote verschillen, behoudens dat programma van CD&V/NVA en SP-A/spirit méér sociale aandachtspunten heeft en SP-A/spirit meer groene aandachtspunten...
Waar blijven de reacties van de tandem Nobels-Stevens, of voelen zij zich niet aangesproken?
Ik denk ook dat een groot deel van deze discussie gaat over. Kies ik voor bepaalde politici omdat ik denk dat ze bekwaam zijn, of kies ik voor een bepaalde partij-ideologie omdat deze aansluit bij mijn wereldbeeld.

De uitslag zal aantonen wat de doorslag geeft tegenwoordig. Interessant !
Bart Somers doet hard zijn best om ons te laten geloven dat de campagne van CD&V/N-VA negatief zou zijn. En de VRT en kranten geven hem volop de ruimte om zijn leugens te verspreiden. Want kan er iemand een voorbeeld noemen van die 'negatieve' campagne? "Met Mechelen gaat het goed, maar hoe gaat het met u?" Is dat negatief? In zowat elke mededeling van CD&V/N-VA staat dat het stadsbestuur de afgelopen jaren veel goeds heeft gepresteerd, maar dat het op sommige vlakken nog een beetje beter kan. Ben je negatief als je niet blind Bart Somers volgt? Ben je negatief als je na durft te denken? Ik dacht het niet.
Dus, beste Mechelaar, je hebt nog enkele maanden tot 8 oktober. Gebruik die om heel goed na te denken, en breng een verstandige, positieve keuze uit voor Mechelen.
Gert,
Het gaat erover dat een stad bestuurd wordt door het voltallige schepencollege. Beslissingen worden niet door individuele schepenen genomen maar steeds door het voltallige schepencollege. Dit betekent dat je alle coalitiepartners verantwoordelijk zijn voor het beleid dat de stad voert. Het gaat niet op om te zeggen a,b,c is goed en d, e, f niet, want als coalitiepartner ben je ook voor d,e,f verantwoordelijk. Als er wordt gesproken over de negatieve campagne van de cd&v gaat het hierover. Stevens en Nobels waren het beu om steeds weer, van hun eigen lijsttrekker te moeten horen dat ze maar half en half goed gewerkt hebben. Als er uit het hoofd van die lijsttrekker dan op geen enkel moment een positief alternatief komt is dit nog meer frustrerend.
Inderdaad. Herinnert u: schepen Nobels komt met het idee dat Mechelen zich kandidaat zou moeten stellen als culturele hoofdstad. Alle partijen reageren positief, behalve.... Karel Van Butsel. Hij roept zijn schepen openlijk, in de krant, op het matje. Met respect maak je vrienden.
Ik vind dat het stadsbestuur goed gewerkt heeft. Ik ben fier om Mechelse te zijn.
Ik ben geen "Bart Somers fan", maar ik geloof eerlijk gezegd wel dat hij de best geplaatste figuur is om burgemeester te zijn van een centrumstad als Mechelen. De laatste jaren maakt Mechelen eindelijk ook aanspraak op allerhande budgetten uit de Vlaamse en federale regering.
Anke, beslissingen worden inderdaad door het hele schepencollege genomen. Behalve dan blijkbaar de beslissing om samen op te komen, want schepenen Van Loon en Schroons werden daar niet bij betrokken.
En dat Karel "steeds weer" gezegd zou hebben dat ze "maar half en half goed gewerkt hebben", is gewoon larie. Ja, soms waren er opmerkingen. Maar ook positieve alternatieven.
Sommige mensen kunnen er niet tegen dat anderen opmerkingen geven. Die hebben liever de dictatoriale stijl van Somers. Het schepencollege beslist, en de rest mag zwijgen, werken en betalen. Nee, sorry, zo'n college wil ik niet.
@ Jan Je argument 'Mechelen maakt eindelijk aanspraak op allerlei budgetten dankzij Bart Somers' klopt niet !!
- ook in de periode 1994-2000 slaagde het stadsbestuur om budgetten los te weken van de Vlaamse , federale overheid en privébedrijven....zoals Technopolis en telenet (ook dankzij vorig minister president LuC Vandenbrande)
- Betreffende periode 2006-2012 zullen ook Karel van Butsel (en Inge Vervotte) en Caroline Gennez ook in slagen, net als Bart Somers, om budgetten los te weken
- quid als de VLD verdwijnt uit de Vlaamse (in 2009) en federale regering (2007)? dan wordt Bart Somers drooggelegd
@ Castermans Een (zeer duur) idee lanceren, zoals 'Mechelen culturele hoofdstad' , zonder enige voorbereiding , voorstudie of haalbaarheidsstudie, getuigt van slecht bestuur...te vergelijken met het lanceren van 'olympische spelen in Vlaanderen' door de vorig minister president Bart Somers...dit heeft zijn geloofwaardigheid serieus aangetast !!!
@ Anke een beetje minder vooringenomen zijn !! als je moeite neemt om de programma's van Karel Van Butsel, de open stadspartij Bart Somers of van Caroline Gennez te lezen, zoals blijkt uit hun websites of publicaties, dan getuigen ze alle drie van positivisme en van de wil om van Mechelen een modelstad te maken...
er is maar één partij die blinkt in negativisme zonder alternatieven aan te reiken, dat is Vlaams Belang
Het is toch schitterend hoe mensen ingepakt kunnen worden. Als je maar genoeg herhaalt dat Karel Van Butsel een negatieve campagne voert, dan zullen de mensen dat geloven.
In de hele ontwikkeling van de laatste week heb ik Karel geen slecht woord horen zeggen over de mensen van de nieuwe lijst, daarentegen wordt er met tonnen modder gegooid naar Karel en de CD&V. Ik vraag me af wie er negatief is ingesteld.
Karel, inderdaad met Mechelen gaat het goed, met mij zal het beter gaan als Somers geen burgemeester is.
Dat is mijn antwoord op jullie slogan!
Wat is het probleem met diee Natan? Van "op het paard zitten" gesproken...
Inderdaad. Natan, je bent toch bestuurslid van cd&v? Zels dan mag je beetje meer kritisch ingesteld zijn hoor!
Natan = Van Butsel-lover. Bah.
@ vadderik: Nobels en Stevens hebben zich blijkbaar al goed aangepast aan de VLD manieren. Braaf luisteren naar Somers en enkel Somers aan het woord laten. Noemen we dit dan liberaal-communisme?
Uiterst zinnige post, Kris.
Iedereen zit hier altijd te jammeren over het feit dat ze zelf wel willen beslissen op wie ze willen stemmen. Bij mijn weten zijn er maar twee partijen die niet met een aparte lijst opkomen, nl. groen! en VLD. Dus blijft er nog keuze genoeg over.
En aan de commentaren van onze CD&V kiezers te horen hier, zullen zij daar geen last van hebben.
Maar kartels afschaffen onder de noemer kiezersbedrog? Voor mij geen probleem hoor. Maar dat geldt dan ook voor de Letermes en Stevaerts van deze wereld.
De cd&vers op deze blog wegen inderdaad duidelijk met 2maten en 2 gewichten. Als het in hun kraam past mag alles en al wat andere partijen doen is bedrog, opportunisme en leugenachtig
kies voor diegenen die iets willen realiseren in mechelen en niet voor omhooggevallen mislukte kandidaat-voorzitters met een te hoge profileringsdrang en zonder enig palmares
Heeft K. Strubbe al zoveel ervaring om vooraan op een lijst post te vatten? Ze zal die dan wel gekregen hebben van Bartje zeker?
@johan: Somers zal het mislukt voorzittertje van VLD worden als hij niet opnieuw burgemeester mag spelen.

@vadderik: Wie is de papa van de toekomstige van Kristel Strubbe? Toch niet...
@ Castermans, Kris, wim & Koen : Voor alle duidelijkheid: ik ben géén bestuurslid van CD&V...gewoon een Mechelse burger uit de wijk Nekkerspoel die van géén enkele partij een lidkaart heeft...ik lees veel kranten, ken veel mensen en volg het gebeuren in onze stad op de voet maar laat zich niet vangen door de haatcampagne vanuit VLD middens tegen de heer Karel Van Butsel.
Om zo goed op de hoogte te zijn, lees ik toch veel onjuistheden in uw tussenkomsten hoor Natan. Enig oranje sausje is uw toch niet vreemd, mijn gedacht.
@vadderik. Strubbe gaat dan ook niet voor burgemeester. En van de lijstrekker/potentieel burgemeester verwacht ik toch net dat tikkeltje meer zowel qua visie als uitstraling. Wie bent u trouwens om te zeggen dat nieuwe mensen/jong talent niet vooraan mogen staan (dat wil ik niet gezegd hebben, de jongerenwerking zal lachen).
Bij CD&V kunnen ze binnenkort misschien enkel nog nieuw talent vooraan zetten als ze zo blijven voortdoen ;-).
Allemaal boeiende lectuur...maar voor eens en voor altijd is het duidelijk! Personen en gezichten zijn belangrijker dan ideeën en visies...In de tijd dat Somers burgemeester is heb ik hem nog nooit horen zeggen waar hij met de stad Mechelen naar toe wil. Oh ja, veel losse ideeën (zoals culturele hoofdstad), maar waar wil hij staan over pakweg 15 jaar. Pas als je dat laatste weet kan je de concrete ideeën als culturele hoofdstad lanceren en daadwerkelijk realiseren. Spijtig genoeg geldt dit niet alleen voor Somers maar voor een heel deel van de personen die nu deel uitmaken van 'Beter Mechelen'...

Ik kies duidelijk voor een 'levende en leefbare stad waar alle Mechelaars thuis zijn'!
Hoe zit het trouwens met die 4 de plaats op de cd&v lijst?
De 5de plaats zal je bedoelen Anke, en de 3de en de 6de natuurlijk....
@Walter: Groen! Mechelen heeft zijn achterban wel geraadpleegd. Op de vergadering waar dat de leden aanwezig waren die zich op zeer korte termijn konden vrijmaken, heeft de meerderheid beslist voor de stadslijst.
Is dat geen democratie??
@ Castermans dat is juist het boeiende van het lezen van al die reacties...alle kleuren en meningen komen aan bod...ik zit inderdaad niet in the "inner circle" van de Mechelse politici..mijn kennis is dus beperkt...doch voldoende om onderscheid te maken tussen propaganda, roddels, feiten en meningen

ik heb ook geen uitgesproken partijpolitieke voorkeur...wel brede maatschappelijke interesse...ik behoor eerder tot het segment van de vlottende (centrum)kiezer

zowel bij blauw, oranje, rood en groen zie ik goede en minder goede dingen...militanten van politikieke partijen hebben dikwijls een tunnelvisie....
Dat klopt misschien wel, maar ik erger mij er een beetje aan dat je dingen poneert die niet kloppen. Hoe kan je bijvoorbeeld blijven schrijven dat iemand als Frank Nobels deze stap zet omdat hij een schepenzetel wil. Hij hád die zetel op de cd&v lijst!
Ik meen mij te herinneren dat Karel zijn respectborden moest laten weghalen. Tot vorige week stonden er borden voor de fuif van Somers en VLD en deze week worden deze borden overplakt door hun affiches van het referendum.
Wordt er op het stadhuis met twee maten en twee gewichten gewogen?
Of mag de burgemeester dat tikkeltje meer?

Wie kent de wetgeving hieromtrent?
Bijna 250 reacties, en ik schat van maximum 25 verschillende bloggers. Als dat de stem van de Mechelaar is heb ik niet zoveel schrik voor de komende verkiezing.
Ik denk inderdaad dat ze met twee maten en gewichten meten op het stadshuis. Ik dacht dat niemand op de grote markt van die reusachtige opzichtige reklamespandoeken mocht hangen zoals de VLD boven de beurs... Van zo'n bananenrepubliektoestanden kan spijtig genoeg maar één partij profiteren...
@andere Johan:
...ben benieuwd eens gaan tellen hoeveel VERSCHILLENDE bloggers hier een reactie postten:
het zijn er wel een pak méér dan de geschatte 25...
Ik tel er 88...
't Is misschien een pietluttigheid - maar de waarheid heeft haar rechten ;-)
@jans.
ok ik pleit schuldig, 't was een wilde gok, maar 't is opvallend dat er heel veel dezelfde mensen toch het grootste deel van de reacties op zich nemen, en dan neem ik deze blog spijtig genoeg (want t zou idd mooi zijn als dit het kanaal voor vele Mechelaars is) met een zak zout.
Als campagneleider van VLD Mechelen zie ik me genoodzaakt om een aantal stellingen op deze blog te weerleggen.
1. De spandoeken aan het VLD-huis op de Grote Markt. Daarvoor heeft onze partij, zoals het hoort, een bouwvergunning aangevraagd, met advies van de dienst Monumentenzorg. Na ongeveer zes maanden is de vergunning goedgekeurd en zijn de spandoeken opgehangen.
2. De registratie van de website http://www.betermechelen.be gebeurde inderdaad op 4 april. Onze partij registreerde diezelfde dag ook http://www.eenbetermechelen... De reden is simpel. Het concept 'beter Mechelen' zou de baseline worden van onze campagne. Al in februari publiceerden we een Mechelse Burgerkrant met op de cover de slogan 'Werken aan een beter Mechelen'. Momenteel loopt het VLD-referendum onder de titel 'Met z'n allen voor een beter Mechelen'. Vandaar de registratie van die url, met het nieuwe stadskartel had dat dus niets te maken. (check beide publicaties op onze site http://www.vldmechelen.be) Onze nieuwe partners vonden onze baseline gewoon goed en best passen in het concept van de open stadslijst. Enige conspiracy theory is hier dus zeer ver te zoeken.
3. De nieuwe stadslijst betekent absoluut niet dat VLD-kandidaten en -militanten moeten wijken, integendeel. Dit project is vorige week donderdag unaniem, met applaus, goedgekeurd door het VLD-afdelingsbestuur waarvan toch zowat 30 personen aanwezig waren. Omdat we geloven in een politiek project voor Mechelen dat het partijbelang ondergeschikt maakt aan de noden en uitdagingen van onze stad.
4. We werken sinds enkele dagen keihard aan een sterk inhoudelijk, ambitieus, en inspirerend programma. Naar mijn bescheiden mening moeten de verkiezingen daarover gaan. Welke lijst heeft de juiste visie om een centrumstad te besturen, en de kandidaten die bekwaam zijn om die taak op zich te nemen. En in mijn ogen is een stadskartel zoals het onze even democratisch als elke andere lijst; er zijn wel meerdere kartels in Mechelen, niet?
PS: Leuk dat er zoveel Mechelaars met een uitgesproken politieke mening, en zelfs politiek engagement, op deze blog te vinden zijn. Ik voorspel u allen boeiende tijden ;-)
@Illi: de "respectborden" van Karel Van Butsel zijn, meen ik me te herinneren, weggehaald omdat zij te vroeg hingen - er is een "moratorium" op verkiezingspropaganda zover ik weet. Hierover ken ik geen details. Verder meen ik me te weten dat men in bepaalde CD§V middens niet te spreken was over die zet van Karel Van Butsel ( bij mij in de straat stond dit bord in de tuin van Leo Stevens!!!)en dat de druk om die weg te halen ook vanuit de CD§V kwam. Haar in de boter zoals reeds eerder stelde.
Mogelijk is dit moratorium nu, enkele maanden voor de verkiezingen, niet van kracht.
Verder stel ik ook vast dat het VB prominent aanwezig is op de Grote Markt, je maakt je voor niks druk over de VLD vaandels en ongefundeerd zoals Gert Verreth net aantoonde.
Besluit: Mechelen stad in volle vaart: ook politiek, eindelijk wat leven in de brouwerij
Mijn webmaster meldt mij dat ik gisteren een lapsus heb gemaakt in mijn betoog. Naast http://www.betermechelen.be registreerden we ook http://www.mechelsreferendu... (en dus niet http://www.eenbetermechelen.be) Mijn excuses voor deze vergissing.
@wim- de Natan/ van butsel post is niet van kris, maar van Kris, eventjes tussendoor voor de goede orde.Van mij houd iedereen van wie hij wil.
@ Rudi: Je hebt gelijk wat betreft de termijn voor de verkiezingen, genaamd de sperperiode. Maar deze begint pas op 8 juli en nu nog niet. Trouwens de CD&V stond volledig achter de affichecampagne van Karel, zelfs de schepenen Nobels en Stevens die toen mee de actie ondersteunden en in het campagneteam van CD&V zaten.
Ik lees deze blog met veel aandacht, maar kon het nu echt niet nalaten om te reageren.
Hamid, het stoort echt niemand als politiekers hier hun inbreng doen hoor.
Vooral niet als ze feiten aanbrengen en niet 'op de man spelen'!
@Rudi:

De regel die de stad Mechelen hanteert, is dat er een bouwvergunning nodig is voor elk bord dat vóór de sperperiode wordt gezet, ongeacht wat er op dat bord staat. Het doet er dus niet toe of het met het oog op de verkiezingen is, of met reclame voor een fuif. De sperperiode begint op 8 juli 2006. Als de borden van Karel Van Butsel in november 2005 weg moesten (moment waarop de interpretatie van Mechelen over het plaatsen van borden voor het eerst werd toegepast, in St. Katelijne is dit bijvoorbeeld anders), moeten de borden van Bart Somers nu eveneens weg. Vooral opvallend is dat die borden van Somers er nu nog staan op een moment dat al geweten is dat Mechelen dit verbiedt. Wij kunnen dat alleen maar vaststellen en hebben terzake geen klacht ingediend: zo pietluttig zijn wij niet.

Overigens, binnen CD&V/N-VA was er een algemene consensus om de borden “ik respecteer de Mechelaar” te zetten. Ik begrijp Rudi zijn nieuwe beschadigingsoperatie naar Karel Van Butsel niet. En het is niet de eerste keer. Opus Dei? Mensen lief. Hanswijkprocessie? Van Butsel zat er inderdaad met zijn gezin, en niet op de protocollaire plaatsen van de mandatarissen. Maar op uitnodiging van de mensen van de processie zelf, die zijn inzet (ook achter de schermen) voor onze stad weten te waarderen. De unanieme steun van Ministers Vervotte en Peeters, schepenen Van Loon en Schroons en een aantal militanten achteraf moet toch zelfs Rudi opgevallen zijn…

Politiek gaat voor ons over inhoud, niet over personen. Maar een beetje stijl zou ook nog mogen. We hebben ons de voorbije weken, ondanks de vele onwaarheden en het bedrog, respectvol blijven gedragen. Omdat maar één partij beter wordt van modder gooien. Sommigen zullen niettemin blijven proberen ons als negativisten af te schilderen, enkel en alleen omdat wij de vraag stellen "met Mechelen gaat het beter, maar hoe gaat het met u?" Wij vinden dat onterecht. Wij zijn terecht trots op wat wij verwezenlijkt hebben, óók op wat Nobels en Stevens namens onze partij hebben uitgevoerd: het is niet omdat zij ons verlaten hebben, dat wij dat ontkennen. Maar we durven ook de vraag stellen naar wat er misgelopen is en op welke punten het beter moet. Dat is een kwestie van bescheidenheid en van respect voor de Mechelaar. Want die wil niet zozeer horen hoe goed we onszelf wel vinden, die wil vooral dat naar hem of haar geluisterd wordt.

Ik nodig iedereen uit onze campagnewebstek http://www.mechelsgedacht.be in het oog te houden. Onze campagne zal vonken geven, positieve vonken, geen moddergedoe. De vinger aan de pols van de Mechelaar. Want dát is wat óns interesseert.
@castermans:

Ik kan formeel ontkennen dat iemand, wie dan ook, binnen onze partij reeds een schepenzetel beloofd of gegarandeerd was. Ik kan niet spreken voor andere lijsten, maar bij ons was dat alvast zeker niet het geval, zonder enige twijfel. Uw bewering dat is dus pertinent onwaar.
december 2005: CD&V/N-VA lanceren het concept: Met Mechelen gaat het beter ! Maar hoe is het met u ?
mei 2006: VLD lanceert beter Mechelen.

Welke slogan, plaatst het meest de Mechelaar, de mens, centraal en geeft de aanzet tot een gesprek en overleg ?
Leuke blog! Ik zie de realisaties in Mechelen en weet dat Mechelen dankzij burgemeester Bart Somers, zijn vriend waarnemend burgemeester Koen Anciaux, cultuurschepen Frank Nobels en schepen Johan Lamon een ware gedaanteverandering heeft ondergaan. Deze hartwerkende mensen verdienen alle steun. Gelukkig staan zij nu op dezelfde lijst. Proficiat!!!
Wat is dat toch met die 'respect voor de burger/kiezer' (nationaal) en het lokale afkooksel 'respect voor de ...' (vul zelf uw stadsbewoners in). Hoeveel meer gebakken lucht kan een mens verkopen. Respect is iets dat men verdient. Iemand die mij kan overtuigen van een goede en duidelijke visie over Mechelen, die kan mijn stem krijgen.
Iemand die respect heeft voor mij? Dat verwacht ik eerlijk gezegd van iedereen, respect voor elkaar, en zeker van een toekomstige burgemeester. Het tegendeel zou nogal onnozel zijn.
En voor Kathleen: uit slogans zou ik niet teveel conclusies trekken hoor ;-).
Een groot deel van de realisaties van de huidige coalitie is een verderzetting van initiatieven van vorig schepencollege o.l.v. burgemeester Berrevoets...niet verwonderlijk aangezien ook Nobels, Stevens en Lamon déél uitmaken van de vorige coalitie.

Indien huidig schepencollege gedurende de zes jaar even hard had gewerkt als tijdens de eerste twee jaar, stond Mechelen véél verder...in de periode 2003-2005 heeft het schepencollege geslabakt, aangezien de grote roerganger Bart Somers andere katten (minister presidentschap, VLD-voorzitterschap) te geselen had in Brussel..ik herinner me nog de persberichten uit die periode toen de CD-V schepenen (ook Nobels en Stevens) aan de alarmbel trokken over de véélvoudige afwezigheid van Bart Somers op cruciale vergaderingen
M.a.w De ware gedaanteverandering van Mechelen is een verdienste van de vorige en huidige schepencollege....de breuklijn situeert zich niet in 2000 maar in 1994....

Ik ben meer en meer overtuigd dat het verderzetten van de vernieuwing van mechelen na 2006 zowel onder leiding van Bart Somers, Karel Van Butsel of Caroline Gennez in goede handen zit...
@benoit: durft cd&v zich ook de vraag stellen wat er mis loopt binnen de eigen partij als 2 paradepaartjes met jaren dienst vetrekken?
cd&v, hoe gaat het met ú?
Zelfs Kris Peeters moeten optrommelen op hanswijkprocessie om op verkrampte manier "eenheid" uit te stralen...
Natan, alleen het Lamot project is door de vorige bestuursploeg opgestart.
De echte kentering is er echter pas vanaf 2001 gekomen. Onder leiding van Bart Somers (en een jaar Anciaux) is het stedelijk onderwijs naar de Vlaamse Gemeenschap overgedragen, is er voor alle onderwijsnetten op gelijkwaardige basis geld geïnvesteerd, is het ziekenhuis eindelijk weg, is de volledige binnenstad vernieuwd, zijn er ondergrondse parkings, is het politiecorps met meer dan 60 manschappen opgetrokken, zijn dorps- en wijkraden opgericht, is Mechelen aanzienlijk proper geworden, zijn de snoepreisjes afgeschaft, is er een echt sportbeleid gevoerd, is er aandacht voor personen met een handicap, is er een fuifzaal, is de verkrotting meer dan gehalveerd, zijn de belastingen (lichtjes) gedaald, enz.
Kortom, er werd beslist en gehandeld. Bervoets was intelligent maar toch zo besluiteloos. Laat ons toch niet terug kreren naar de middelmaat door een onervaren Van Butsel of een Gennez die Mechelen niet kent aan het roer te plaatsen. Neen voor mij is alleen deze bestuursploeg verantwoordelijk voor de positieve evolutie in Mechelen.
@Ludo: Ik ben al blij dat je over "ploeg" en niet bvb. "Somers" spreekt ;-)

de huidige ploeg heeft inderdaad méér gerealiseerd dan de ploeg onder het "bewind" van Bervoets. Dààr kan ik akkoord gaan, en met vele andere zaken ook... .. maar dan met de kleine nuance dat de WIJKRADEN géén verdienste van VLD maar N-VA - en eigenlijk om helemaal eerlijk te zijn: De VOLKSUNIE zijn .. het was één van hun accenten in de toenmalige VLD/VU alliantie... en eentje waar ze (N-VA) trots op mogen zijn, want anno 2006 stààn die wijkraden er... ik zeg dat maar, want Somers zal dat niet doen ;-)

Ook al was ik het niet altijd met alle betrokken coalitiepartijen ééns, en ben ik dan vooral niet zo'n fan van de VLD van Somers, uiteindelijk is er wel degelijk één en ander geraliseerd door die ploeg in Mechelen, dat kan niet ontkend worden uiteraard...

Persoonlijk deel ik je kritiek naar Gennez toe, niet naar Van Butsel toe. Ik heb wel vertrouwen in de man, en geloof wel dat hij het beter zou kunnen ervanaf brengen dan wat sommigen denken.

FEIT: wie het ook wordt... ik denk dat ei zo na alle partijen/ politici beseffen dat ze de zaken die nu goed lopen moeten verder zetten en dat wat goed is moeten verder uitbreiden, dat wat béter kan verbeteren... al geef ik ook meteen eerlijk toe dat ik liever Karel dan Bart aan het roer zie... maar wie het uiteindelijk wordt dat zal "de Mechelaar" beslissen natuurlijk....

Wat mij aan dit hele debat opvalt - en dat stelt me gerust! - is dat de discussie op een beschaafde wijze gevoerd wordt met respect voor elkaars standpunten, en zonder grof te worden tov mekaar.. alleen zijn we niet altijd even lief tegenover de betrokken politici in dit spel....

Wat er ook van zij, aan wiens kant je ook staat: één ding is alvast duidelijk.. néé twee.. erh..: de Mechelse POLITIEK en Mechelen houdt de Mechelaar - of toch althans de "bloggende" Mechelaar - bezig, én het zullen nog boeiende/spannende verkiezingen worden

;-)
@benoit: met je betoog bewijs je toch wel dat die borden van Van Butsel er te vroeg stonden en ik blijf er bij dat verschillende CD§V ers hierover hun wenkbrauwen gefronst hebben en dat persoonlijk tegen mij gezegd hebben.
Dat er nu borden van Somers te vroeg staan zal ik niet ontkennen, gezien de vermelde sperperiode,dat ze eventueel moeten verwijderd worden is dan ook normaal.
Neen Ludo, je bent verkeerd. Ik was er zelf bij toen voor het eerst gesproken werd over de overheveling van het stedelijk onderwijs naar het gemeenschapsonderwijs. Dat idee kwam van en werd ondersteund door Geert Bervoets, die zelf een "gemeenschapsonderwijsboy" was! maar dat is altijd zo hé: de melaan ligt volledig open en ik hoor niets anders dan sakkeren over de moeilijke bereibaarheid van het muziekconservatorium. Maar wanneer binnen een goed jaar alles af zal zijn en iedereen het prachtig vindt, zal de nieuwe beleidsploeg, wie het ook weze, zeggen dat ze dat toch goed gedaan hebben...
Bart
@ludo Ik ben niet onder de indruk van de door u opgesomde (propaganda)lijstje van verdiensten van onze burgemeester.
Van de door u opgesomde lijstje vind ik volgende beslissingen ronduit slecht
1. overheveling stedelijk onderwijs (slechte deal met VUB ziekenhuis)
2. overdracht stedelijk ziekenhuis (2 van mijn 4 kinderen zitten in stedelijk ondedwijs...overheveling naar Aergo was een stap achteruit voor de kwaliteit en naschoolse opvang)
3. ondergrondse parkings (stadsbestuur blonk niet uit in een globale visie over mobiliteit , verkeer en parkeren)

Volgende beslissingen liggen in de lijn met de reeds genomen initiatieven van vorig college (dus géén loutere verdienste van huidig schepencollege)
1. vernieuwing binnenstad
2. sportbeleid (evenwel: waar blijft het tweede zwembad ?)
3. aanpak verkrotting

Volgende verdiensten uit ludo's lijstje zijn héél mager
1. belastingbeleid (nauwelijks daling; sterke stijging vuilnisretributies en parkeerretributies, sterke stijging schuld van stad mechelen)
2. dorps en wijkraden (het blijft een feit dat huidig schepencollege de buitenwijken heeft verwaarloosd)
3. fuifzaal (beslissing pas genomen na lang aandringen van jeugdbewegingen en oppositie)

Hierbij het lijstje waar het schepencollege volledig tekortgeschoten is, volgens mij
1. groen beleid (vorige coalitie was groener)
2. armoede en sociaal beleid (verwaarlozing werking OCMW; géén sociaal woonbeleid,...)
3. géén seniorenbeleid

Alleen inzake politioneel beleid en het aantrekken van jonge gezinnen naar Mechelen is de huidige schepencollege véél beter dan de vorige ....
Natan, ik ga met veel punten akkoord, behalve wat betreft de overgang van de stedelijke scholen naar het gemeenschapsonderwijs. Na drie jaar overgang hebben we nog geen leerlingen verloren en we zijn nu veel beter dan het laatste jaar bij de stad onder Somers! ik weet natuurlijk niet in welke school uw kinderen zitten, maar in de onze is de naschoolse opvang van prima kwaliteit. Het woord "opvang" is in feite een slecht woord voor wat de school biedt: huiswerkbegeleiding, sport door een sportleerkrcht op woensdagnamiddag, workshops, vakantiekampen, en ga zo maar door. Een probleem is natuurlijk dat in verschillende andere scholen de kinderen nu getransporteerd worden naar een gezamenlijke opvangplaats van Stekelbees, maar dat is een beslissing van het stadsbestuur voor alle netten, dus niet alleen voor het gemeenschapsonderwijs. Nog andere scholen, eender van welk net, vinden deze opvang geen prioriteit om in te investeren, dus dat komt de kwaliteit niet ten goede.
Groeten
Bart
Laat ons positief eindigen hé: je kan Bart Somers alleszins niet betichten van "Eigen Volk Eerst": binnenkort staat er op zijn lijst geen enkele VLD'er meer op.
een tip voor een nieuwe naam voor de partij: KADRA (KAzakkenDRAaiers)
Maar mensen, stem in oktober alleszins positief, of het nu CD&V/NVa , SPa of KADRA is, dat maakt niet veel uit!
@ Bart Het was inderdaad niet gezond dat stedelijk onderwijs altijd in SP-A handen was...het stedelijk onderwijs had meer moeite moeten doen om een breder politiek draagvlak te zoeken... nu herinner ik me weer de vorige schepen van onderwijs Jaak de Wachter ..een echte zatte doos...dan is inderdaad stedelijk onderwijs beter af onder ARGO dan onder een zattelap
Natan, en zeggen dat De Wachter een intelligente mens was hé. Die is nadien nog gaan werken op de dienst pensioenen in Brussel en dat was daar nen hogen pief hoor!
De vroegere stedelijke scholen hebben nu veel meer armslag en medezeggenschap. Ze hangen nu af van Scholengroep 5 Keerbergen. dat is meteen de best werkende en rijkste (zeg maar zuinigste) scholengroep van het hele gemeenschapsonderwijs. En, eerlijk is eerlijk, dank zij daarbij de steun van de stad (aan alle scholen), is er toch wel een verbetering merkbaar tegen vroeger. Ik wil maar zeggen, in het vrij onderwijs is het ook allemaal geen koek en ei hé; Sint jan Bergmans en College Veldestraat moeten ook niet fusioneren uit luxe, nietwaar...

Bart
Bekijk de verkiezingsprogramma's eens van 2000. Enkel in dat van de CD&V staat er iets over de overheveling van het stedelijk onderwijs naar gemeenschapsonderwijs, omdat men dat daar geen kerntaak van de stad vond.
En ten tweede het ziekenhuisdossier is vrig legislatuur beslist met een wisselmeerderheid van het toenmalige SP VB en VLD tegen CVP. Somers moest nu zelf opkuisen wat hij veroorzaakt had, en ik kan u meedelen dat we als mechelaar nog lang hiervoor gaan betalen. We zijn nog altijd niet van het ziekenhuis van Willebroek vanaf terwijl VUB al lang hun winsten aan het tellen zijn. We zijn als mechelaar "dik gejost" en dit door kortzichtigheid van enkele fracties in de gemeenteraad. Het ziekenhuis mocht niet overgenomen worden door de "katholieken" en nu zien we waar we staan. Bedankt Somers!
Nog een reactie en 't is top 3.

Politiek Mechelen leeft en Mechelse politiek leeft ook. :-)
De verkiezingstrijd zal spannend zijn, leuk om als buitenstaander het politiek schaakspel te volgen in Mechelen.

Vanmorgen op de trein gehoord dat de grote tenoren van de Mechelse politiek erin slagen op hun bals/evenementen (rood bal van Gennez in Mechels cultureel centrum, fuif van de burgemeester Somers in perron M en evenement van Inge Vervotte in St Katelijne Waver elk erin slagen om méér dan 1000 mannen/vrouwen te mobiliseren.

Als Inge Vervotte (die de komende maanden voluit campagne zal voeren voor Karel Van Butsel) en
Caroline Gennez erin slagen evenveel volk te mobilseren als een zittende burgemeester en voorzitter van een grote partij, dan zal Bart Somers héél hard campagne moeten voeren om stand te houden (zowel tov vlaams Belang als ten opzichte van SP-A/spirit en CD&V/NVA).

De strijd om de Mechelse kiezer is losgebarsten !!!!
Bart Somers zal vooral aan zijn geloofwaardigheid moeten werken. Ieder herinner nog zijn 'crazy' idee voor het binnenhalen van olympische spelen naar Vlaanderen (dit heeft hem veel stemmen gekost in 2004), zijn pamflet " ik blijf in Mechelen " (kort daarna verliet hij de Mechelse politiek om minister president te worden), op zijn eigen hoed steken van realisaties ( die grotendeels te danken is aan vorig schepencollege of aan schepenen van huidige college), zijn steun aan populist Jean Marie Dedecker,....
Ik geloof, als het erop aankomt, dat mensen naar de resultaten kijken. Mensen zien dat Mechelen een dynamische stad geworden is. Naast de verwezenlijkingen op gebied van veiligheid, netheid, stadsvernieuwing, evenementen, cultuur,... zit de stad in de lift. Vorige week lazen we in de kranten dat Mechelen met een economische groei van 4% bij de top van Vlaanderen behoort. Vandaag staat in De Standaard dat Mechelaars er het sterkst op vooruitgaan wat sorteren van afval betreft (oa door de uitbouw van de containerparken).

Er is nog veel werk aan de winkel, vooral in de wijken en de dorpen moet de volgende jaren nog hard gewerkt worden, maar ik denk dat niemand, die eerlijk is met zichzelf, kan ontkennen dat Mechelen erop vooruit gaat. Als nieuwe kandidaat op de VLD-lijst wil ik hier voor honderd procent aan meewerken.
Niemand twijfelt dat Mechelen erop vooruit gaat....ieder kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, of hij nu blauw, oranje of rood is, die gaat voor een "beter" Mechelen, verdient onze morele steun.

Ik heb blue woman Greet Geypen recent aan mijn deur gezien tijdens haar huisbezoeken in de wijk Nekkerspoel.
Het is de tweede politica die langs mijn huis passeert, na red woman Gennez Caroline.

Mensen die Greet Geypen nog niet kennen, zie haar schitterende website http://www.greetgeypen.be

Na "Mechelen in vrouwenhanden", kunnen we hopen aan "stadhuis in vrouwenhanden".
Het is blijkbaar wel de mode bij VLD dat de kandidaten niet in Mechelen wonen.
Ludwig Neefs zou in Keerbergen wonen en Greet Geypen in Boortmeerbeek.
Of zijn die ondertussen toch terug in Mechelen komen wonen??
Op het bal van Gennez was waren er een kleine 700 mensen, geen 1000. Dat Vervotte in SKW haar feest doet is bedenkelijk, maar ja, ze heeft dan ook geen interesse in Mechelen.
Bart, Bervoets is wel een gemeenschapsonderwijsboy maar was toch geen voorstander van overheveling van het volledig stedelijk onderwijs. Hij wou enkel praten over het middelbaar onderwijs. Argo wou echter ook het basisonderwijs. Bervoets en de volledige SPa fractie heeft in de Gemeenteraad immers tegen de overheveling gestemd. Caroline Gennez heeft onlangs op het debat in het Scheppersinstituut nog eens gezegd dat de SPa deze overheveling nog steeds betreurd.

Illi, in de verkiezingsfolder van VLD-VU uit 2000 staat ook de overheveling van het stedelijk onderwijs naar ARGO. Reeds in 1998 heeft de toenmalige VU bij monde van Koen Anciaux dit voorstel in de gemeenteraad besproken. Onder druk van de SP heeft de meerderheid tegengestemd. De toenmalige CVP was alleen bereid om over het middelbaar onderwijs een gesprek met ARGO op te starten. Alleen deze overheveling stond in hun verkiezingsprogramma. Eigenlijk wou alleen de VU de volledige overheveling. Het was dan ook geen wonder dat Schepen Anciaux de verantwoordelijk kreeg om de gesprekken met het gemeenschapsonderwijs op te starten begin 2001. En tot ieders verbazing was er na 3 maanden onderhandelen reeds een akkoord om de overheveling in september 2003 te realiseren.
Natan, u heeft duidelijk niet veel sympathie voor deze meerderheid. Dat is uw goed recht. Het opgesomde propagandalijstje zoals u dat omschrijft was van de volledige ploeg en niet alleen van Bart Somers. Maar uw reactie op het lijstje tart elke verbeelding. De waarheid heeft zijn rechten. Het is al te belachelijk te stellen dat de fuifzaal er is gekomen door de druk van de oppositie. Ook de seniorenraad heeft onlangs duidelijk gemaakt dat deze meerderheid eindelijk aan hen gedacht heeft. En dat de stad nu groener is dan ooit ziet iedereen. Akkoord dat er in de buitenwijken minder is geïnvesteerd dan in de binnenstad maar zeggen dat ze vergeten zijn strookt niet met de werkelijkheid. Tevens is het duidelijk dat de vernieuwing van een stad steeds vanuit het hart begint.
Op het vlak van Sport is er NOOIT zoveel gebeurd en ja spijtig genoeg moest door de jarenlange verwaarlozing den Ouwen Dok gesloten worden. Men is echter met de opmaak van het renovatiedossier bezig. Ik ben reeds jaren actief in het Mechelse Sportwereldje en zie het verschil. De subsidies voor de sportclubs zijn nu 5x hoger dan in 2000.Er zijn 3 nieuwe sporthallen (Leest, Muizen en Walem) en het aanbod seniorensport en de sportactiviteiten voor kansarme jongeren zijn spectaculair toegenomen.
Maar terug naar de essentie.... Die stadslijst lijkt mij wel wat. En indien men Somers niet wil kiezen is Frank Nobels, Leo Stevens, Geypen(als ze in Mechelen woont natuurlijk) of Koen Anciaux een prachtig alternatief. Als sportliefhebber weet ik het zeker wel, maar ja, ik mag toch ook zachtjes mijn sympathie laten blijken.
Beste Greet, mooie site!
We moeten inderdaad positief denken in Mechelen maar positief zijn is niet hetzelfde als triomferen! Eigenlijk hoeft de Mechelaar niet meer te gaan kiezen. Door de zet van Somers zet hij de kiezer buitenspel.
Beter Mechelen kan nooit 50% halen, dat weet U ook wel. Vlaams Belang is spijtig genoeg zeer sterk in Mechelen en daar hebben alle traditionele partijen schuld aan. Dat wil zeggen dat naar alle waarschijnlijk Beter Mechelen CD&V en SPa nodig heeft. Men kan dus nu al beginnen te onderhandelen voor het nieuw stadsbestuur. 8 schepenen en 1 burgemeester. Alles netjes verdeeld: Bart burgemeester en twee schepenen, de andere partijen elk drie schepenen (ja, een prijs zal er moeten betaald worden) Maar oei oei, grote problemen: waar zijn al die postjes die beloofd zijn aan de nieuwelingen op de lijst? Schiet er nog iets over voor Neefs en Timmermans? Wat voor Nobels en Stevens (misschien een députéplaatsje in de provincie?)
Vele vragen en ik kijk benieuwd naar de formatie, want je begrijpt: de Mechelaar moet niet benieuwd zijn naar de stemresultaten, want dat heeft Somers al bepaald, maar wel naar de formatie die daarop volgt!
Ach Ludo, de jarenlange verwaarlozing van de oude dok had men in het begin van deze coalitie kunnen oplossen door de nodige herstellingen door te voeren. Dan had men slechts moeten voldoen aan de minder strenge VLAREMnormen dan dewelke er er bestaan voor nieuwbouw. Asbest weghalen is minder moeilijk dan je denkt. Dat werd trouwens ook gedaan bij de overdracht van het stedelijk onderwijs in enkele scholen.. U zegt dat men bezig is aan het renovatiedossier: nonsens! Nu nog beginnen aan de renovatie van de oude dok is waanzin: hogere kosten dan nieuwbouw, lijdensweg van minstens acht jaar aan vergunningen en dergelijke (men heeft te maken met een geclasserd gebouw) en niet meer te voldoen aan de nieuwe strenge VLAREMregels (hoe ga je in de oude dok een aanloopstrook van twee meter maken rondom heel het zwembad?)
Kom kom een beetje realisme graag. De scholen vragen al van bij de aanvang van deze coalitie naar een tweede zwembad (Kortrijk heeft er vier, maar ja dat is ook een grote centrumstad hé) en de waarheid is dat we nog even ver staan dan zes jaar geleden.
Proficiat!
Greet, een reactie op je negen punten die je kan lezen wanneer je je site opent:
1. Het stadscentrum is inderdaad fraaier dan vijf jaar geleden. Proficiat daarvoor. Maar juister was geweest dat je daaraan toevoegde dat er nog veel werk is in de OLVrouwestraat (leegstand!), Katelijnestraat (verloedering) en de Hoogstraat. Ik weet het, alles kan niet ineens, maar juiste informatie naast de positieve zaken is belangrijk.
2. Meer politie: juist, maar zoals Yves Desmet juist zegt: meer leraren zijn veel belangrijker dan meer politieagenten. Creëer meer werk voor de eersten en je hebt er minder nodig van de laatsten!
3. Het Mechelengevoel is inderdaad op een magistrale manier door Bart Somers opgewekt. Mijn felicitaties daarvoor! Maanrock bestond echter al wel langer dan deze coalitie...
4. Het woord "vriendjespolitiek" is een gratuite opmerking en is iets waar geen enkele politieke partij vies van is. Greet, vriendjespolitiek heeft geen politieke kleur!
5. Belastingen verlaagd? Sorry niks van gemerkt! Met de ene hand terugpakken wat je met de andere geeft, is niet echt verlagen neem ik aan!
6. Volledig akkoord, de binnenstad is veel properder geworden!
7. Cultureel is de stad Mechelen steeds een topper geweest, maar toegegeven, deze coalitie heeft enkele prachtige culturele realisaties verwezenlijkt.
8. de fuifzaal is er eindelijk, maar die waren er vroeger ook (oude stadsfeestzaal, nieuwe stadsfeestzaal...) Als je die sluit of niet meer laat gebruiken, moet er natuurlijk wel al eens één bijkomen.
9. "enz." staat misschien voor falend parkeerbeleid, moeizame kinderopvangorganisatie (enkele tientallen gesubsidieerde plaatsen voor een stad als Mechelen!), lege stadskas (want er is wat opgesoupeerd de laatste zes jaar!), euroshoppingdebacle, hoge kosten voor huisvuilophaling (ook voor de scholen die hiervoor hun werkingsmiddelen van de kinderen moeten aanspreken!)...
Mijn besluit: als je terecht alle goede dingen opsomt die dit bestuur heeft verwezenlijkt, moet je eerlijkheidshalve ook de andere kant van de medaiile tonen.
Maar ja, we kennen de reactie al van onze burgervader: hij alleen is positief en eenieder met een bedenking, commentaar of positief alternatief is een kankeraar, negatieveling en zwartkijker.Neen hoor, ik ben een fiere, optimistische Mechelaar die ziet dat er veel veranderd is in Mechelen, maar die ook niet blind is voor de tekorten en het oppotunisme van vele (niet alle!) politiekers.
Ludo, dat klopt wat je zegt over Bervoets, mijn excuses voor de onvolledige informatie!
Wat de snelle afhandeling betreft onder leiding van Koen Anciaux, kan ik kort zijn: het protocolakkoord gaf voldoende garanties dat de stad nog steeds een aantal zaken zou financieren voor alle netten. wanneer het gemeenschapsonderwijs (dat absoluut geen vragende partij was!) geen akkoord had gesloten, dan waren er twee mogelijkheden: overname door het Vrij onderwijs of stedelijk onderwijs blijven, maar met een geldkraan die volledig dicht zou gaan. Onder die omstandigheden is het natuurlijk niet moeilijk om de overdracht in drie maanden te beklinken!
Filip, ik denk dat Ludwig Neefs zijn domiciliëring heeft in Walem, maar ben niet zeker. Maar persoonlijk denk ik dat dit niet relevant meer zal zijn voor de volgende formatie. Hij had immers letterlijk "de boot van Somers" gemist...
Bart, hij kan dan misschien nog wel een postbus hebben in Walem maar eigenlijk staat zijn stulpje aan het meer van Keerbergen.
Neefs is door Bart Somers naar de provincielijst doorgeschoven en Timmermans mocht enkel de VLD-lijst duwen voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Nu zal dat niet meer het geval zijn met de stadslijst vermoed ik.
@Bart:Ludwig Neefs een klein beetje kennende zwom hij misschien 'onder' de boot... ;-)
Neefs zou in Keerbergen wonen? Ik weet het niet, kan wel. Misschien zag hij in Bonheidenaar Luc Vanden Brande een voorbeeld. Ook de betreurde John Cordier woonde in Keerbergen. Deze notoire CVP'ers kwamen 6 jaar geleden ook zeggen dat het allemaal beter kon. Ook zij steunde het beleid van hun schepenen niet. De geschiedenis herhaald zich bij de nieuwe CVP, nu CD&V. Ook van Butsel wil met dezelfde aanval op het stadsbestuur (en op zijn CD&V schepenen) de burgemeesterzetel veroveren. Benieuwd of het deze keer wel zal lukken. Volgens mij zijn de Mechelaars niet zó dom.
@Gert Verreth: Uit twee onafhankelijke bronnen is mij toch bevestigd dat op het VLD-partijbestuur het voorstel van 'Beter Mechelen' te nemen of te laten was en dat dit niet eens werd voorgesteld aan de de leden, maar gewoon werd medegedeeld.
Anderzijds stel je daar dat er geen VLD-kandidaten moeten wijken? Hadden jullie dan niet eens 41 kandidaten om een aparte VLD-lijst te vullen? Want Stevens, Nobels, Lamon (en met in zijn zog nog wat groenen) komen toch op de lijst te staan neem ik aan? Dan wijken er toch VLD-ers? Of is het maar een kwakkel dat er bv een vrouw van 'Groen' op 4 komt (en dan nog iemand van 84 jaar). Ik dacht dat daar bv Marie Louise Grouwet stond (volgens jullie eigen berichtgeving).
Mag ik de gebruikers van de e-mailadressen partijdig@hotmail.com en wiekwistmee@hotmail.com verzoeken om niet langer mijn naam te misbruiken op welke (politieke) website dan ook.

Ik heb de voorbije dagen tot twee keer toe moeten vaststellen dat mijn naam werd misbruikt voor deze doeleinden. De mensen (ik hou mij in) die dit leuk vinden, zullen niet blijven lachen.

Als dit doorgaat, zal ik volgende week maandag een onderzoek vragen bij de afdeling computercriminaliteit van de federale politie. Deze vraag zal gepaard gaan met een klacht wegens laster en eerroof bij de lokale politie. U bent gewaarschuwd.

Niemand houdt zich tijdens een vrije dag graag bezig met onnozelheden als deze. Ik vind het allesbehalve leuk dat mensen mijn objectiviteit in twijfel proberen te trekken door in mijn naam te spreken.

Trouwens, bij de lijstvoorstelling van beter Mechelen zijn wij de énige krant geweest die alle partijen aan het woord liet. Kan het objectiever?

Hopende in de toekomst te mogen rekenen op enige volwassenheid,

Sven Van Haezendonck
Gazet van Antwerpen
Beste Sven,
Ik kan je indeze VOLLEDIG steunen, en ik hoop dat de lasterlijke praktijken SNEL OPHOUDEN! En, inderdaad, de GvA was de énige krant die ALLE betrokken (politieke) partijen aan het woord liet. WAARVOOR ALLE DANK en APPRECIATIE!!!

Dat mag idd. wel eens gezegd worden.
We zijn begonnen met roeibotende schepenen en eindigen in de rechtbank.

Tijd om dit item af te sluiten denk ik.
dit is een testje
De Monarchie is Christelijk en kan nooit delen in de diversiteit!
Op welke basis verantwoordt zich het bestaan van de Monarchie? De diversiteit? Helemaal niet!
De monarchie heeft zich in de loop der geschiedenis ontwikkeld volgens de ware godsdienstige Katholieke leer.
De Romein,’Constantijn de Grote’ riep zichzelf uit tot Keizer van de (toenmalige) hele gekende wereld:’Het Romeinse Rijk’ zoals het ware Katholicisme God vertegenwoordigde over de gehele wereld.
Constantijn gebruikte het Katholicisme als staatsgodsdienst om zichzelf te promoveren tot de door God gewijde heerser.
Het hoofd van de Katholieke Kerk’ vertegenwoordiger van God’ was de opperste Goddelijke Macht.
Die, Katholieke Macht, was het die dan Constantijn tot wereldlijke heerser kroonde.
De Heerser der Werelden werd door God gewijd en aangesteld in naam van God.
De Christelijke symbolen waren de kroon met het kruis, de scepter en de wereldbol.
Na 700 n.C. kwam daar verandering in. Het grote Romeinse Rijk was uiteen gevallen tussen Rome en Byzantium. Byzantium werd door de Islam veroverd en ging voor het Christendom verloren. Rome nam opnieuw de rol over van kerkelijke Macht. Karel de Grote die naar de macht streefde in het uitgestrekte rijk van de Franken greep de idee van de door God gewijde Heerser weer op. En liet zich kronen.Hij droeg de Christelijke symbolen als bewijs. Daarom worden in Engeland die Christelijke symbolen nog gebruikt in de kroningsceremonie.
In België, dat eigenlijk als een deel van de Franse Republiek geconcipieerd werd, was het Koningschap, als het ware, door de Europese mogendheden opgedrongen geworden. Men moest plaats ruimen om een Koningshuis in de wet in te passen. Daarom dat alleen de kroon met het kruis wordt nog gebruikt als symbool voor het koninkrijk.
De eerste koning Leopold I stierf als gelovig protestant en er waren moeilijkheden met de Clerus om hem een begrafenis te geven in gewijde grond in het Katholieke kerkhof te Laken.
De tweede koning Leopold II echter, die een zeer sluw man was, zag er wel brood in om aan de Monarchie wat meer glans te geven uit eigen belang.
Hij deed hij een beroep op de macht van de Kerk om zijn koningschap te legitimeren. Inderdaad is er een uitspraak van Kardinaal Van Roey dat België een door God gewilde natie was. Une et indivisible et Catholique. Flaminganten waren landverraders die het schone België wilden verscheuren. De Belgische burgers werden, zoals eeuwen lang in alle andere Europese landen, gedwongen om voor hun Koning, land en volk te gaan vechten. Wie dat niet deed was een landverrader en werd gefusilleerd, daadwerkelijk. Het is duidelijk een begrip dat Koning, Natie en Volk een waren. Belgisch nationalisme. Meedogenloos nationalisme zoals de geschiedenis ons dat bewijst!
Maar is dat vandaag wordt het helemaal anders, zegt men ons, het is nu niet meerzo.
Hebben onze goede Herders en leiders ons uiteindelijk de echte waarheid verteld?
Wij moeten nu eens begrijpen en aanvaarden dat die tijd voorbij is. Wij zijn geen verenigde Natie van Koning en Volk niet meer, nee wij zijn divers!
Een mozaïek van culturen en gemeenschappen en elkaar respecteren. Dat is de werkelijkheid. Wij moeten wakker worden. La Belgique comme la Flandre, est passée! Leve de Diversiteit.
De goede oude vaderlandse tijd van Opa en Oma is voorbij. Leve de Diversiteit!
Als dat zo is, wat dan met een Monarchie die zich, met Kerk en Kardinaal, nog altijd beroept op hun Katholiek geboorte recht? Dat is toch niet divers?
Royalisten kunnen nu claimen dat de Vorst zo geliefd is door het Volk (wat eigenlijk in diversiteit leeft) dat hij daarom alleen al waard is Koning te zijn. Maar dat is een argument dat geen steek houdt. Als hij een man van het Volk is, waarom neemt hij dan niet aan de verkiezingen deel?
De verstandige man Guy Verhofstadt, onze grote staatsman, verklaarde op de televisie, met grote stralende ogen van een echte idealist: “Ik ben voor het Verenigd Europa. Ik zal alles doen om het te verwezenlijken”.
Hij kan geschiedenis maken zoals wij dat al kennen in de geschiedenis van Europa.
Bijvoorbeeld, de avonturier GARIBALDI plaatste het Huis van Aosta op de Italiaanse koningstroon. De dictator Franco benoemde de huidige Spaanse koning. Misschien kan Verhofstadt het beter doen en de familie Saksen Coburg op de Europese troon krijgen als het mooiste geschenk aan het Belgische volk!
Ik begrijp niet goed waarom dit onderwerp moet worden afgesloten. Het is al te belangrijk voor mechelen en de mechelaars dat ze écht weten wat er aan de hand is. De pers heeft haar rechten en de lezer ook. Dreigen met... is nooit een goed teken.
Frank Nobels en Leo Stevens als Romeinse monarchen ? Daarmee dat de binnenstad in Romeinse steenjes is heraangelegd !

Bellen we de psychiatrie of sluiten we zoals gezegd af voor het nonsensgehalte compleet de bovenhand haalt ?
Bart, pas na de verkiezingen zullen we dit item kunnen afsluiten. Ik blijf erbij, door het manoeuver van burgemeester Somers, heeft hij in feite de politieke kaarten geschud en als het ware zijn burgemeestersjerp veilig gesteld. Maar het blijft gissen wat de andere partijen nog uit hun mouw gaan schudden: CD&V zal ook een deel van de positieve evolutie in Mechelen (terecht) opeisen; de SPa zal een aantal oplossingen voorstellen voor zaken die de voorbije coalitie heeft laten liggen (parkeerbeleid, zwembad,woonuitbreidingsgebieden, ...) en het Vlaams Belang zal zich gesterkt voelen door de overloperij en dat weerom uitspelen om garen uit te spinnen. Ik ben echt benieuwd naar de volgende coalitie.
Voorspelling: Open partij/CD&V-NVA/Spa-Spirit vormen samen een coalitie, Somers wordt burgemeester en zegt dat hij Mechelen nooit zal verlaten om na de volgende federale verkiezingen een ministerpost te pakken. Let maar eens op!
Trouwens, we kunnen met dit item in de top drie tercht komen hé!
Komaan, nog efkens en we halen de kaap van 300!
Voor mij is een ding des te meer duidelijk. Als je eender welke positie in de poliiek wil moet je dat doen uit overtuiging en de wil het volk te dienen. Anders ben je niet meer als een verkoper van beloftes. Ik kan niet zeggen dat de mensen van de nieuwe lijst uit overtuiging dienen. Is gewoon een mooi maneuver om langs hun kant zekerheid va, positie trachten te halen. Na alle beloftes die gedaan en gebroken zijn en dan met zo een stoot afkomen is voor mij gewoon een teken dat deze mensen bang zijn hun postje te verliezen en niet meer en niet minder. Ik vraag me af welke beloftes al gemaakt zijn achter gesloten deuren. Ik geef CD&V ook groot gelijk deze mensen uit de partij te zetten. Mensen die zo snel van kant wisselen scheppen bij mij echt geen vertrouwen.En partijen die dit soort praktijken ondersteunen helemaal niet. Zijn ze dan echt zo bang van het VB dat zemet montercoalities al gaan starten voor de verkiezingen? Mischien moeten ze eindelijk maar eens in zichzelf kijken waar de schuild ligt. Doe je werk, doe het goed en emet eer en dan zullen de mensen naast je staan. Verkoop geen praatjes want doe worden afgerekend. En het is de vrees voor nog maar eens een afrekening die deze mensen in mijn ogen weer drijft.
Onbegrijpelijk de samenwerking van groen! met VLD van Bart Somers. Vele groen! ideëen staan haaks op de VLD! ideëen.
In vele gemeenten wordt groen! uitgespuwd door de plaatselijke VLD-tenoren, met steun van de VLD-top.
Op de plaatselijke groen! website lees je nog altijd striemende kritiek op het beleid van burgemeester Bart Somers, zoals mbt. overlasttaks
Ik citeer de groen! website:
“In zijn persmededeling rond een nieuwe overlastregeling bewijst de burgemeester dat niet de inhoud, maar wel de spektakelwaarde voor hem op de eerste plaats komt. Het gaat hier om voorstellen, die tot stand gekomen zijn in zeer beperkte kring, maar zonder medeweten van een deel van de meerderheid in het stadsbestuur. Ze zijn overigens niet eens aan het schepencollege overgemaakt.
Groen Mechelen kan zich niet akkoord verklaren met deze manier van handelen en eist dat er, voor er naar de pers gelopen wordt, een ernstig gesprek gevoerd wordt over deze voorstellen.
Zoals ze nu voorliggen zijn ze onvoldragen en schieten ze hun doel voorbij.
Een beperkte groep van deze minderjarigen zorgt inderdaad voor overlast . Het is dan ook belangrijk hen in de eerste plaats aan te spreken. Een verandering in hun gedrag tot stand brengen doe je voornamelijk door hun verantwoordelijk te stellen voor hun gedrag. Het beboeten van de ouders lijkt ons op termijn een tijdbom die je legt onder deze gezinnen. Het gevolg zal zijn dat je deze gezinnen nog meer gaat ontwrichten en dat we als gevolg deze jongeren nog meer op straat gaan vinden, waardoor de situatie alleen maar erger kan worden en er nieuwe boetes veroorzaakt worden.
De ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid en aankaarten dat veranderingen veel te traag verlopen moet ook gebeuren maar niet door financiële consequeties op te leggen maar op zoek te gaan naar pedagogische ondersteuning voor gezinnen in moeilijke situaties ( werkloosheid, onvoldoende beheersen van de Nederalndse taal, ...)
Ook de eigen gemeenschap en de ondersteunende organisaties dragen hier een belangrijke verantwoordelijkheid, al was het maar om hen realiteitszin bij te brengen in bv de noodzaak van het behalen van een diploma, beroepsopleiding of de zoektocht naar werk.

In plaats van ouders te bestraffen moeten we ze helpen bij hun taken, hun positie versterken in plaats van ze machteloos achter te laten.. Zij zijn immers een doelgroep die in geen enkel programma van een minister voorkomen, terwijl zij net nu de meeste zorg nodig hebben…”
M.a.w groen! schepen Lawon mag striemende kritiek leveren op Bart Somers en wordt zonder problemen opgenomen op de open stadslijst van Bart Somers...
De kritiek is niet min: Lamon verwijt Bart Somers dat spektakelwaarde op de eerste plaats komt , als er voorstellen worden gelanceerd
Even en reactie op de wat dweperige oproep van Papenheimer: ik dacht dat het kardinaal Mercier was die het niet op de Flaminganten gemunt had en niet Kardinaal Van Roey. Dit maar als rechtzetting
Deze blog afsluiten, vind ik geen goed idee. Ik zou het zelfs zonde vinden om de reacties op 'beter Mechelen' en alle andere politieke projecten te moeten missen.

Maar, ik vind het niet prettig dat sommige mensen vinden dat ze het recht hebben om mijn naam te misbruiken. Dat zou niemand op prijs stellen.
@Sven Als trouwe lezer van je krant, vind ik je berichtgeving tot nu toe over de nieuwe open stadspartij en de politieke ontwikkelingen in Mechelen objectief.
Als lezer van je krant vind ik het wel relevant te weten dat er familiebanden zijn tussen je en je perswoordvoeder van burgemeester Somers Bart.

Dit mag natuurlijk géén verwijt zijn: zowel jij als je schoonbroer doen hun job goed. Zolang je berichtgeving objectief gebeurt, zal niemand je iets verwijten.

Tot slot weet je ook dat in meerdere analyses en studies werd aangetoond dat de typische Belgische verwevenheid tussen journalisten, perwoordvoeders van politici en spindoctors, de geloofwaardigheid van de politieke verslaggeving in ons land aantast.
Wanneer wordt de lijst van VLD-CD&O-groen! vrijgegeven?
Voor wat staat CD&O ? Christen democratische OVERLOPERS ?
nu weet ik weer waarom ik nog maar zelden op de blog kom.
Al kronkelen de correcten nog zo fel,
mijn partij achterhaalt ze wel!
:-)
@natan

onafhankelijken
Er wordt steeds meer op de man gespeeld en niet op de bal. Arm Vlaanderen.
Dat is dan het nadeel van overloperij in de politiek.
Jn, ik had begrepen dat er een combinatie in de maak was van een viertal groeperingen die besloten om samen op één lijst op te komen omdat ze wel wat zagen in een gezamenlijke lijst. Dat is volgens mij geen overloperij maar wel geloof in een gezamenlijk stadsproject. Of heb ik de kranten dan zo verkeerd gelezen? Of ben jij een heel klein beetje vooringenomen?
@natan: als je dan toch het persbericht hier zet, zet het er dan ook volledig op.
@ Filip ik wou gans het persbericht plaatsen, maar dat lukte niet wegens te lang; je moet er niets achter zoeken. Hierbij het vervolg van
persbericht van Groen!, te lezen op de huidige website van groen! afdeling mechelen:

" Groen! vindt de voorgestelde maatregelen (van Bart Somers) ver overdreven en eist dat er zo snel mogelijk meer energie en middelen in begeleiding van de ouders gestoken wordt, zodat zij wel vat krijgen op het gedrag van hun kinderen.
Het buurtvaderproject, dat in de Gandhi-wijk liep werd vervangen door een buurbemiddelingsproject, waarbij er kan opgetreden worden door werkers en ouders die zich in de buurt bevinden en moet leiden tot een efficiënter optreden. Dit project, dat in een experimentele fase zit, zou best zo snel mogelijk over de ganse stad ontwikkeld worden.

Marina De Bie
Groen!Mechelen

Jowan Lamon
Schepen van Ruimtelijke ordening, Leefmilieu, Juridische zaken, Patrimonium en Welzijn.

Stad Mechelen
Grote Markt 21
2800 Mechelen
Tel: 015 29 76 17
Uit mijn zorg dat alle meningen aan bod moeten komen, hierbij citaat van lijsttrekker Karel Van Butsel, te lezen op zijn website:
"Blauw, groen en twee oranje overlopers vormen in Mechelen samen één lijst. Voorlopig zonder programma. Voorlopig alleen onder het motto “wij zijn goe bezig, wij willen voortdoen”. Nochtans zou je verwachten dat blauw en groen toch wel enige discussies omtrent het programma zouden moeten hebben, vooraleer ze elkaar kunnen vinden? Of is elke ondernemer plots tegen bijkomende bedrijventerreinen in Mechelen? Of elke groene jongen plots voor meer bedrijventerreinen? Denken blauw en groen plots hetzelfde over de samenlevingsproblemen of mobiliteit? Dedecker en Dua goeie vriendjes? Niet dus. Maar niet geklaagd. Het campagnehuis is al gehuurd, de folders klaar, de website is zelfs al geregistreerd vanaf begin april. Dankzij de oranje overlopers kan bovendien gekopieerd worden uit onze campagne en programma. Sluw bekeken of gewoon vals? Aan u de keuze."
Ik heb NU reeds gekozen.
En: het zal OOK positief zijn. (EN: het zal NIET zijn voor een partij met een samenraapsel van verschillende visies en achtergronden... - Ik zie té grote verschillen tussen 'Blauw', 'Groen' en 'Christen-democratische afgescheurden' - Ik kies niet voor een monsterpartij met standpunten die ver uit mekaar liggen).
SAMENWERKING graag - méér zelfs: héél graag! - Maar wel coalities vormen NA de verkiezingen.
IK zal mijn Christen-democratische, Vlaamse en sociale maatschappijvisie, vertalen in een stem op een andere partij.
En da's OOK omdat ik vind dat ons mooi Mechelen, de positieve koers die het nu vaart kan voortzetten... Misschien met iets andere accenten - maar OK;
Laat de Mechelaar maar zelf bepalen wat een positief project of positief-denkende partij is...
De recente beslissingen van een aantal Mechelse politici hebben me sterk ontgoocheld.
@natan: ok sorry, dacht dat het met een bepaalde reden was dat je het niet volledig gezet had. Tja de blog moves in mysterious ways met momenten.
@JanS: het zal je wellicht niet verbazen: ik kan me heel goed vinden in jouw betoog, en ja ik deel ook je ontgoocheling in een aantal Mechelse politici...
@charles legrando. Dit is een kartel tussen VLD en Groen, aangevuld met twee overlopers afkomstig van CD&V.

Dit gaat al lang niet meer om een gezamelijk project, maar enkel om 'postjes'. Bart Somers wil absoluut burgemeester blijven en daarvoor zijn alle middelen goed, zelfs een kartel met Groen!, de partij die anders zo verguisd wordt door de liberalen van de VLD.
Deze verkiezingen gaan meer over de positie van Bart Somers als nationaal VLD-voorzitter dan over Mechelen. Somers kan immers moeilijk VLD-voorzitter blijven als hij deze lokale verkiezingen verliest. Alle peilingen wezen erop dat CD&V de grootste partij zou worden, dus moest Somers zijn trukendoos wel opentrekken om zijn politieke toekomst te verzekeren.

Dat de inzet van de verkiezingen de verderzetting van het huidige beleid is en dat dit enkel kan met een gezamelijke lijst is onzin. Elke coalitiepartner kan immers met een eigen programma en een eigen lijst naar de verkiezingen trekken en nadien opnieuw een meerderheid vormen, zoals dat in de meeste gemeenten gebeurt.

Bart Somers laat geen gelegenheid voorbij gaan om te benadrukken dat hij in 2000 'puinhopen' van Rooms-Rood heeft geërfd en nu neemt hij mensen binnen die mee verantwoordelijk zijn voor die zogenaamde 'puinhopen'. Ik besluit hieruit dat het beleid van de vorige meerderheid dan toch niet zo slecht was als Somers ons wil doen geloven.
Jans, een bedenking. In de aanloop van de verkiezingen heb je een politieke voorkeur, in jouw geval CD&V. Je bent er 100% van overtuigd dat die partij je gedachten politiek goed vertaald. Dus stem je daarop. Datzelfde geldt voor een overtuigde groene en een overtuigde blauwe. Je gaat dus voor die welbepaalde partij omdat ze voor 100% je eigen ideeën vertaalt.
Maar...niemand in Mechelen heeft de volstrekte meerderheid. Dus moet er bij alle partijen water in de wijn worden gedaan om tot een zo goed mogelijk samenwerkingsprogramma te komen. Zo levert de CD&V van jouw voorkeur bijvoorbeeld 30% van haar ideeën in, blauw en groen leveren ook 30% van hun ideale ideeën in. Iedereen blij want 70% wordt binnengehaald.Zo trachten zij alle drie tot een evenwichtig programma te komen. Zo gaat het steeds NA de verkiezingen. Jij als CD&V'er levert dus 30% van je gedachtengoed in, of je dat nu leuk vindt of niet.Trouwens, als je op voorhand zou weten hoeveel je voorkeurpartij achteraf moet "inleveren", zou je er dan nog op stemmen? Dat is nog maar de vraag.
Welnu, dat is precies wat een stadslijst van drie partijen nu doet vóór de verkiezingen. Is dat dan niet meer demokratisch? Je stemt voor de groep of je stemt er tegen. Je weet bij voorbaat wie en waar wat water in de wijn heeft gedaan. Is dat geen eerlijker systeem: vóór de verkiezingen voor je programma uitkomen. Want jij weet toch nooit hoeveel water in de wijn moet worden gedaan door jouw partij van je voorkeur.
Ik weet op voorhand waarvoor die groep gaat en daar ga ik voor.
@ Charles Legrando De kern van de zaak is, zoals Jans zegt, dat het voor velen onduidelijk is hoe Blauw en Groen een samenhangend programma kunnen schrijven, gelet op de grote ideologische tegenstellingen in vele dossiers: aanpak veiligheid, milieuproblematiek, mobiliteit, ruimtelijke ordening,....
Ook de manier hoe de open stadspartij is tot stand gekomen, getuigt van oude "politique politicienne" en 'VLD- beloftecultuur'.
Het is toch duidelijk dat de schepenen Lamon,Nobels en Stevens in de eerste plaats geïnteresseerd zijn in het behoud van hun schepenambt en niet in het welzijn van de Mechelaar...ik begrijp dus de ontgoocheling van vele Mechelaars in die drie schepenen. Ik hoop dat ze héél weinig stemmen halen op de open stadspartij...en dus uiteindelijk géén schepen worden...gelukkig heeft Bart Somers de luxe over heel goede eigen VLD kandidaten te beschikken.

Dit verklaart dat velen twijfelen aan de geloofwaardigheid van dit kartel.

In ieder geval is het een zeer goede strategische zet van Bart Somers...hij zit nu in pole position om uit te groeien tot de grootste politieke formatie in 2006... en hij slaagt, tot mijn vreugde' om de 'slechte' VLD-schepenen opzij te duwen...

Het is een oerdomme beslissing van groen! om hun karretje te koppelen aan blauw en dit tot vreugde van SP-A, die de groene stemmen zal binnenrijven. De groene inbreng zal niet meer zijn dan een groen druppelje in het grote blauwe vat.

In ieder geval zal de open stadspartij een kartel moeten sluiten met minstens één andere partij..dus vervalt het grootste argument van Charles Legrando(dat je op voorhand al weet wie water in de wijn moet doen).
@ Natan: uw argument van het behoud van hun schepenambt is absoluut onzin, en dan zeker voor Nobels. Een derde plaats op de CD&V lijst is bijna gelijk aan een schepenambt, zeker gezien de nationale tendens waarin CD&V zich bevindt. Volgens mij had Van Butsel zich nog moeten reppen om meer stemmen te halen als zijn twee schepenen, om van Vervotte nog maar te zwijgen.
Dus dat argument mag nu ook eens vervallen hoor.
Ik hoop alleen dat een persoon als Van Butsel het welzijn van de mechelaar ten goede zal komen (en dat is koffiedik kijken want die man is voor menig mechelaar een totaal onbekende).
@charles legrando: Je redenering klopt deels. Sommige zaken zullen op voorhand geweten zijn: in de recente folder lees ik bijvoorbeeld dat optioneel gekozen wordt om buiten het stadscentrum publiek-private parkings te realiseren. Deze zullen (uiteraard in PPS) betalend zijn. Dit is een duidelijk keuze en je stelt vast wie water bij de wijn heeft moeten doen.Ik ben echter wel tevreden dat ik hierover als kiezer nog mijn gedacht kan zeggen doordat er nog andere partijen zijn die een andere klemtoon kunnen leggen. Het parkeerbeleid van CD&V-N-VA en dat van de S.PA is bijvoorbeeld totaal anders dan dat van de VLD/Groen!.

Het zullen leuke en spannende verkiezingen worden. Ik hoop intussen dat deze ploeg nog een beleid kan/wil voeren en nu niet lamgelegd wordt door interne strijd en oppositie. Zo hoop ik trouwens ook dat burgemeester Somers zijn standpunt over de Mechelse samenwerking (niet schieten op mekaar maar samen het beleid maken) nu (eindelijk) ook als VLD-voorzitter doortrekt op Vlaams niveau. Zijn recente aanvallen op Inger Vervotte lijken trouwens eerder een Mechelse dan wel een inhoudelijke strijd.
@James: "een derde plaats op de CD&V lijst is bijna gelijk aan een schepenambt" - wat een onzin. Ten eerste was en is CD&V helemaal niet zeker van deelname aan de coalitie en ten tweede waren die twee schepenen helemaal niet zeker van hun postje na wat ze met Euroshopping en de roeibootfolder hebben uitgestoken.

Trouwens, als de ware reden van die schepenen inderdaad de strategie van de partij was, waarom hebben ze dan daags na die folder uitdrukkelijk in de gazetten verklaard dat ze Van Butsel volledig steunden als kandidaat-burgemeester en dat die folder verkeerd geïnterpreteerd werd? Ik weet wat ik gelezen heb...

Ik heb hier al interessante dingen gelezen in deze posts, vooral als het over het beleid van de stad ging, maar wat dit maneuver van die schepenen betreft, heb ik geen twijfels: overloperij vier maand voor de verkiezingen, dat is niet uit idealisme, laat ons niet naïef zijn!
@Ben: En een plaats op de lijst van Somers bood die zekerheid wel ofzo? Welke lijst is op voorhand zeker van een overwinning/coalitie-deelname? Tenzij u Rasti Rostelli bent, niemand.
En gezien de huidige toestand, zitten ze bij CD&V veiliger. In de peilingen doet VLD het bijlange niet zo goed als CD&V, tenzij er een inhoudelijk debat gevoerd wordt in Scheppers natuurlijk, maar soit, dat was allemaal de schuld van de moderator, tja ...
@ James Ik zou me niet blindstaren op de schooldebatten...
° meeste leerlingen hebben géén stemrecht
° meeste leerlingen hebben géén voorkennis over de politieke ontwikkelingen van de laatste jaren

Het is normaal dat de verbaal sterkste personen er sterk uitkomen...niemand betwist de sterke communicatietalenten van onze burgemeester.
Ik herinner me de verslagen in de pers nav de schooldebatten n.a.v. de verkiezingen in 2003 en 2004 en toen scoorde Bart Somers globaal (buiten 1 school) niet zo sterk...en de peilingen van de leerlingen toen reflecteerden niet de uiteindelijke verkiezingsuitslagen....
Amai, interessante topic. Duidelijke voor- en tegenstanders van het stadsproject, elk met onderbouwde visie (al wordt soms ook onnodig de modder bovengehaald...). De argumenten over postjespakkers op de stadslijst vind ik echter flauw. Noem mij 1 politicus die meedoet aan verkiezingen, maar die niet verkozen wil worden… Zijn dat dan allemaal postjespakkers?
"Zo hoop ik trouwens ook dat burgemeester Somers zijn standpunt over de Mechelse samenwerking (niet schieten op mekaar maar samen het beleid maken) nu (eindelijk) ook als VLD-voorzitter doortrekt op Vlaams niveau. Zijn recente aanvallen op Inger Vervotte lijken trouwens eerder een Mechelse dan wel een inhoudelijke strijd."

volgens mij was de boodschap van somers een heel oprechte. hij is 'baas' van de mechelse politie. ik kan mij inbeelden dat het énorm frustrerend moet zijn als politieman/vrouw om een minderjarig crimineeltje voor de vierde keer op te pakken en dan te horen dat er wééral geen plaats is in de jeugdinstelling. zo'n kereltjes lachen de politie gewoon uit en verzieken het voor iedereen. als er vorig jaar 983 jongeren geweigerd werden in diverse jeugdcentra wegens overbevolking, dan vind ik dat de bevoegde minister een extra inspanning mag doen.

ps: wanneer gaat vervotte zich in mechelen profileren? of is haar plaats op de lijst enkel symbolisch?
@charles legrando akkord met jou.
Bovendien ben ik zelf geen 100% aanhanger van gelijk welke partij. Ik was voordien verplicht om te kiezen voor een compromis waarna er weer een compromis zou gebeuren wwar ik hemlemaal geen vat op heb, misschien worden die enige punten waarvoor ik een partij zo kiezen dan wel overboord gegooid voor de grote heilige coalitie. Neen de huidige lijst voor een beter mechelen beantwoord in grote mate aan mijn wensen. Er zal niet moeten gedeeld worden met nog drie andere partijen zodat ik voor het grootste deel mijn slag thuis haal.
@ Steven het concrete verhaal van de SPA heb ik nog niet in de bus gezien, het enige is dat de sPA een extra zwembad wil en het oude niet wil retaureren. Is dat alles wat er in de komende 6 jaar zal gebeuren. Ik geloof het niet, daarom huiver ik veeleer voor wat er niet geschreven staat, het GROTE HIDDEN AGENDA.
Neen ik kies liever voor wat ik zie.