Het Zegel, de postzegel en het Rode Kruis. Een erfgoedverhaal.

met categorie:  


Erfgoedcentrum Lamot

zondag 21 mei om 14.30 uur. Duur 2 uur.

Gratis toegangHet Archief Rode Kruis-Vlaanderen organiseert volgende zondagnamiddag samen met het Erfgoedcentrum Lamot Oep ze sondags na Lamot. De postzegel speelt de hoofdrol. De Post vertelt het verhaal van Mechelen en de postzegeldrukkerij, ’t Zegel in de volksmond. Een postzegel die jaarlijks van de persen van de drukkerij rolt, is de Rode Kruispostzegel. De archivaris belicht de hoogtepunten uit de geschiedenis ervan. Vervolgens krijgt de bezoeker handige tips bij de aanleg van een eigen postzegelverzameling. Kinderen ontwerpen ondertussen zelf een postzegel, en wie weet komt dit ontwerp in aanmerking voor de Rode Kruispostzegel 2007!
Mechelen heeft iets met postzegels. Niet alleen is de stad regelmatig onderwerp voor postzegels. Sinds 1921 drukt ,,Het Zegel'' alle Belgische postzegels en maakt het deel uit van het collectieve geheugen van de Mechelaar. De drukkerij was eerst actief in de gebouwen aan het station, sinds 1993 op het industrieterrein Mechelen-Zuid. Jean-Pierre Quartier van De Post vertelt over de geschiedenis en de werking van de drukkerij.Luc De Munck, archivaris Rode Kruis-Vlaanderen, dook in zijn archieven om de hoogtepunten uit de geschiedenis van de Rode Kruispostzegel op een rijtje te zetten. Hij ontdekte dat met de opbrengst van de Rode Kruispostzegel van 1939 de toenmalige kantoren van deze instelling in Brussel gebouwd werden. Agnes Bouve-Villez verklapt tenslotte hoe een postzegelverzameling tot stand komt en geeft interessante tips voor potentiële verzamelaars. Het publiek krijgt de kans om met enkele filatelisten en hun verzameling persoonlijk kennis te maken.De kinderen kunnen zich ondertussen uitleven in een kinderatelier op Mechelen-Centraal. Filatelist Guido Van Briel leert de kids hoe ze met een postzegelverzameling best van start gaan. Vervolgens gaan de kids zelf aan de slag. Ze maken een ontwerp voor de Rode Kruispostzegel 2007. Het thema van volgend jaar is: ziekenhuis-bibliotheken. Marleen Vermeersch, leesouder in een ziekenhuis, begeleidt hen in de wereld van ziekenhuisbibliotheken.Hebt u het bevreemdende boek van Agrippa al ontdekt in onze schatkamer? De schat van de maand brengt u dichter bij magie en kabbala, test uw sudoku-vaardigheden en laat kinderen een magisch boek stempelen. Aarzel niet en spring onze schatkamer binnen.

Erfgoedcentrum Lamot

Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen

Open van 11.00 tot 13.00 en van 14.00 tot 17.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur. Gesloten op maandag.

Gratis toegang
Ik ben nu niet bepaald 'wild' van postzegelverzamelingen (alhoewel ik zoals ontelbare kinderen er ooit wel eens enthousiast aan begonnen ben..., en al even snel gestopt...), toch denk ik wel dat het een boeiend 'iets' kan zijn daar in Lamot...
Mechelen heeft inderdaad iets met 'den tember'.
Bedankt voor 't doorgeven van deze info Peter.
Ja, postzegels verzamelen... ik doe het al meer dan 50 jaar, maar voor diegenen die zouden denken dat het een investering is....dat ze maar vlug iets anders denken. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het toch een leerrijke hobby is. En zoals met veel dingen: alles is zoveel waard als de zot er wil aan geven.