Met de Postkoets van Antwerpen naar Mechelen

met categorie:  
Daarnet een verslag gelezen, over hoe het postkoetsverkeer anno 1775 er zou kunnen uitgezien hebben. (copyright Marc Bellon)

Enkele zaken wou ik jullie niet onthouden ...
Het was in een stad, zoals Antwerpen en Mechelen steeds een aangenaam schouwspel reizigers te zien aankomen en te zien vertrekken.

Mechelen was toen ook al een belangrijk verkeersknooppunt . Er kwamen toeristen vanuit Parijs via Brussel in doortocht naar Amsterdam. Ook Engelsen die vanuit Calais via Cambrai, Rijsel, Ieper, Oostende, Brugge, Gent, Brussel, Leuven en ook Mechelen aandeden om vervolgens naar Antwerpen en het hoge noorden te reizen.

(...)

Vanuit Antwerpen kon je van op de Meir een diligence nemen naar Mechelen.Je had je tijdig aan te melden bij de “Facteur”, diegene die instond voor de boeking van passagiers en bagage. Prijzen hingen uit. Wou je achteraan zitten, de beste plaatsen, kostte je dat 1 gulden. Aan de portellen bedroeg de prijs 16 stuyvers en naast de koetsier 24 stuyvers. Kinderen onder de zeven jaar mochten gratis reizen voor zover ze geen zitplaats innamen. Jongens en meisjes tussen de 7 en 12 jaar betaalden de helft van de prijs. Het gebeurde wel eens dat reizigers een supplement betaalden om comfortabeler te zitten of gezien de aanwezigheid van een kind een elfde reiziger mee kon . In dat geval kon de twaalfjarige op een “stoeleken” of” banksken” plaats nemen, niet zo comfortabel en zeker onstabiel bij het draaien.

(...)

Bij het uitstappen viel het niet al te fraaie paleis van de Grote Raad op dat dringend aan restauratie toe was.De andere kant imponeerde meer waar de Sint – Romboutstoren trots over haar stad keek. Al bekroop het verlangen van de reizigers meteen de stad te gaan bezoeken, de koffers en de reistassen moesten eerst ergens ondergebracht kunnen worden. Een hotelletje zoeken leek eerst aan de orde…

De volledige versie is hier te bekijken.
Geweeeeldig zulke verhalen,ik verwacht nog meer van dat.
Zonder postkoets !! :Hoera de Louis(USA) heefd zen MECHELS PAKJE ontvangen.
Boeiend!! enne... bedankt voor de verwijzing naar deze schitterende site!
Zonder afbreuk te doen van de historische meerwaarde die mechelen.blogt.be ons bied wil ik graag een nieuw forum voorstellen : "Geschiedenis van België en zijn gemeenten" op http://www.marcalcide.be
Zonder afbreuk te doen aan het initiatief van de heer Alcide, er is verdraaid weinig -niks eigenlijk- te zien op zijn platform.

Vreemd dat zij die het woord meerwaarde in de mond nemen dikwijls het minste leveren.
Tja, eerlijk gezegd vind ik ook dat er niet veel te zien is op het forum van Marc Alcide. Mechelen Blogt biedt heel wat meer aan, met de hele bundel van verschillende onderwerpen over cultuur, historisch, van wonen tot muziek! Dan mogen we uiteraard zeker niet vergeten het Mechelen mapt enz.
Mr Alcide, met alle respect. Mooie zachte kleuren maar het ontbreekt ietwat aan inhoud.
Ik hou het voor mij bekeken.
@Marc Alcide: een initiatief omtrent "de geschiedenis..." is natuurlijk interessant, en wellicht komt er op jouw forum dra iets te staan dienaangaande, want nu erh.. is er... niks. Ik begrijp dan ook niet de toon van je berich hier "zonder afbreuk te doen aan de historische meerwaarde die mechelen.blogt.be ons voorstelt". Door die zo te stellen kom je over als net wel afbreuk te doen, en jouw initiatief .. dat vooralsnog geen inhoud bevat.. te promoten als zijnde interessanter... het zal wel aan mij liggen, maar logisch is het niet echt he?
Beste Marc: We kennen elkaar al langer, maar ... misschien kan je je verder aansluiten bij enkele initiatieven:
- Mechelen iwandelen: Voor iedereen die wil meedoen (en dat nog niet gedaan heeft), gewoon even een blanco mailtje naar iWandelen-subscribe@yahoogroups.com
sturen. Daar wordt de discussie momenteel voortgezet en komen ook alle ideeën terecht.
- Mechelen Melaan: http://melaan.lunaluna.be
- Mechelen mapt.be: helaas even buitenstrijd. ...
Hope on a positive feedback ...

Peter
Ik krijg hier de indruk dat 'men' niet kan verdragen dat de zon voor iedereen schijnt, betreft Alcide's forum.
Ontving een persoonlijk mail en vind het idee WEL goed. Lees nog maar eens die mail, als je hem ontving?

Alle begin is 'kaal', de vragen en antwoorden moeten toch nog binnen komen.
Bescheiden mening tegenover minder bescheiden uitingen nopens Marc's initiatief.
Laat ons een maand het pas geopende ei bekijken om te zien welke vogel er uit komt.
Geen probleem Jos, veel succces Marc A.
Ik heb trouwens nog ook geen enkel forum gekend dat ineens vol stond vanaf de eerste dag
Wat houdt ons dan tegen om een thema op dat Forum te plaatsen? Doen dus.
Hey mannen dit is een toffe blog maar een forum is wel iets anders dan een blog. Het heeft alle twee zijn voordelen